Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Vești bune despre România

– „Toamna se numără bobocii”, zice un proverb româ­nesc. Noi ne-am pus să numărăm premii, distincții și no­mi­nalizări de prestigiu pentru România, care nu lipsesc nici la început de Noiembrie –

România, campioană mondială la degustare de vin

Echipa câștigătoare a României

O echipă de degustători români a devenit campioană mondială la cea de-a XI-a ediţie a „Campionatului Mondial de Degustare în Orb”, competiţie organizată în regiunea Provence din Franţa de prestigioasa publicaţie „La Revue du Vin de France”. Echipele, formate din patru degustători şi un antrenor, au degustat „în orb” (fără a primi nicio informaţie tehnică) şase vinuri albe şi şase vinuri roşii din întreaga lume. Pentru fiecare vin în parte, echipele trebuiau să identifice soiul, ţara, regiunea, anul de recoltă şi producătorul. Echipa României, formată din Julia Scavo, Valentin Ceafalău, Horia Hasnaş şi Cosmin Udrea, a depăşit cu 1 punct echipa Olandei. Podiumul a fost completat de echipa Danemarcei (locul 3), iar Franţa, ţara gazdă, s-a situat pe locul 4. Concursul a reunit echipe de degustători şi profesionişti în vinuri din 33 de ţări.

Premiu american pentru un scurtmetraj românesc

Alina Șerban a câștigat Premiul Juriului pentru Cea Mai Bună Actriță în cadrul Festivalului Internațional de Film Manhattan – New York City 2023. Juriul a apreciat pres­tației Alinei din scurtmetrajul „Bilet de iertare” („Letter of For­give­ness”), pe care ea însăși l-a scris și regizat. „Bilet de iertare” se bazează pe o întâmplare reală din secolul XIX și prezintă povestea unui sclav rom, al cărui destin stă sub semnul iubirii a două mame – mama sclavă, cea care l-a născut, și cealaltă, mama boieroai­că, a cărei proprietate este și care îl iubește ca pe propriul ei fiu.

Rating „A” pentru județul Cluj!

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a anunțat zilele trecute lansarea unei emisiuni de obligațiuni a județului, în valoare de peste 75 de milioane de euro, fon­duri ce urmează a fi folosite pentru finan­țarea investițiilor proprii. CJ Cluj recur­ge în premieră la această modalitate de creditare, care n-a mai fost folosită în România. Agen­ția de rating Fitch a plasat Județul Cluj în categoria A, care garantează că împru­mu­turile contractate sunt de „înaltă calitate”. Ra­tingul județului Cluj e identic cu cel al Ja­poniei, în condițiile în care România se află cu trei trepte mai jos (BBB-). Fondurile re­zul­tate din emisiunea de obligațiuni vor fi folosite pentru modernizarea drumurilor ju­de­țene, dotarea cu aparatură medicală a spi­ta­lelor și punerea în valoare a „Castelului Bánffy” de la Răscruci.

Timișoara, elogiată în „New York Times”

„Ar fi timpul să ne gândim la Timișoara” e titlul unui articol publicat recent în cotidianul american „New York Times”, despre orașul din vestul României. Timișoara e des­crisă drept „un oraș autentic, locuibil și multicultural și cum­pătat”, care surprinde vizitatorii „cu un gust al României, o țară care încă suportă o problemă de imagine nejus­tificată”. Dincolo de explorarea piețelor principale, „o altă modalitate de a călători prin Ti­­mi­șoa­ra este să vă plim­bați de-a lungul Cana­lu­lui Be­­ga na­vi­gabil, ca­re stră­bate orașul, tre­când prin parcuri verzi cu alei și piste de biciclete, una din­­tre ele ducând la 30 de kilo­me­tri de gra­nița sârbă”, mai scrie pu­blicația. Tot re­cent, britanicii de la „The Sun” au de­semnat Timișoara drept cea mai acce­sibilă alegere pentru cei care doresc să se relaxeze: un „pa­radis”.

Cercetătorii români, printre cei mai buni 2% din lume

238 de cercetători de top din România se regăsesc în cel mai nou clasament Top World Ranking of Scientists 2%. Realizat de Universitatea Stanford (Cali­for­nia, SUA), împreună cu Editura Elsevier și cu organizația de cercetare științifică SciTech Strategies, clasamentul a fost stabilit în urma analizei lucrărilor a peste 10 milioane de oameni de știință din 22 de domenii și 176 de subdomenii, în perioada 1996-2022, oferind astfel o bază de date cuprinzătoare a celor mai importante articole scrise la nivel mondial.

Vești bune de la Herculane

Locul de plimbare al Împărătesei Sissi din Băile Herculane a fost reactivat de studenții voluntarii de la „Herculane Project”. Au fost con­stru­ite un pavilion, locuri de stat și un punct de belvedere, iar amenajarea urbană a malului Cernei va fi continuată în 2024, prin construirea unei zone de amfiteatru și amenajarea unei zone de cădițe. Proiectul a fost ales în urma unor soluții oferite de concursuri destinate studenților arhitecți din România. Demersul a avut susținerea autorităților locale, care s-au implicat în mod activ în sprijinirea echipei de voluntari. Școala de vară „Baia de Arhitectură Ediția V” a propus o amenajare urbană formată dintr-o zonă de promenadă, o serie de locuri de stat acoperite, aflate în directă legătură cu Pavilionul Naiada și un punct de belvedere către Baia Neptun și Podul de Fontă.

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian