Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Formă maximă pentru OCHI

– „Lumina ochilor” este unul din marile daruri ale vieții. Grija ei depinde în mare măsură de noi. Oricine își re­la­xează ochii în mod regulat, îi mișcă permanent și își an­trenează zilnic mușchii sistemului ocular va putea să vadă mai bine, chiar și fără ochelari –

Foto: Shutterstock – 3

Ochii sunt organele senzoriale cu aju­torul cărora absorbim 80% din toate in­formațiile din mediul înconjurător. Din păcate, două treimi dintre oameni au nevoie de ochelari. Principalul motiv constă în faptul că maniera în care privim s-a schimbat în mod semnificativ din cauza stilului de viață modern. Munca pe calculator, de exemplu, face ca majo­ritatea oamenilor să privească doar de aproape sau de la o distanță intermediară, adică la o de­părtare de doar un metru și jumătate. Mai ales când fixăm cu privirea un punct – indiferent că ne uităm la ecranul calcula­to­rului sau la cel al unui smart­phone – ne su­punem ochii unei uriașe pre­siuni: muș­chii inte­riori, res­pon­sabili cu adap­­tarea cristali­nului, se încor­dea­ză și se în­tăresc. Defectele de ve­dere, pre­cum miopia și hiperme­tropia, se insta­lează rapid.

Purtarea unor ochelari ne îmbunătățește vederea, dar ne reduce și mai mult mobilitatea oculară. În plus, dacă persoana care poartă ochelari nu privește exact prin centrul optic, apar erori de imagine. Din acest motiv, în loc să-și miște ochii, ea întoarce capul ca să poată vedea clar. Și persoanele care poartă lentile de contact își mișcă mai rar privirea, deoarece fiecare mișcare a ochilor produce o frecare pe cornee. Drept urmare, ochiul devine din ce în ce mai leneș, iar vederea continuă să scadă.

Ochii au nevoie de mișcare și relaxare

* Plimbare cu ochii larg deschiși

Dar vederea noastră se înrăutățește și din alt motiv: ne petrecem foarte mult timp în interior. Ne lipsește priveliștea împrejurimilor verzi, na­turale.    Cercetătorii chinezi au reușit să de­mons­treze că între miopie și sedentarism există o legătură strânsă. Când urmărim ceva cu privi­rea, ea rătăcește liber, o lungă perioadă de timp, iar mușchii oculari se adaptează continuu la diferite distanțe. Acest proces nu încordează ochii, ci, dimpotrivă, îi relaxează. Cu alte cuvinte, ochii au nevoie de miș­care și de alter­nanța dintre con­cen­trare și relaxare. Așa că, ți­neți-vă ochii larg deschiși, când mergeți la plimbare, mai ales că în natură sunt multe de desco­pe­rit. Mișcarea în aer liber ne fa­vori­zează vederea, deoarece o­chiul, în special retina, a cărei grosime e de doar câțiva milimetri, are nevoie de foarte mult oxi­gen.

* Ochii nu agreează stresul

Faptul că prezbitismul este cauzat mai de­grabă de încordarea mușchilor oculari decât de înaintarea în vârstă a fost constatat deja în urmă cu 100 de ani, de către oftalmologul american Dr. William H. Bates. Bates, care suferea el în­suși de o prezbiopie foarte avansată, era convins că „Cine își reduce nivelul de stres, poate re­deveni capabil să vadă și să citească de aproa­pe”. De aceea, mai ales atunci când volumul de muncă este mare, este necesar să facem scurte pauze. Recomandarea: ridicați-vă mai des de la birou, de la bancul de muncă, preparați-vă un ceai sau mergeți și priviți pe fereastră. Astfel se creează atât o distanță spațială, cât și una men­tală față de tot ceea ne împo­vărează în prezent. Mai ales cei care lucrează la computer ar trebui să-și miște pri­virea și să-și relaxeze ochii, cel puțin o dată pe oră. Ne putem așeza, de pildă, în fața ferestrei des­chise, lăsân­du-ne privirea să ră­tă­cească. Sau, încă și mai bi­ne, să ur­mărim cu privirea ce­va aflat în mișcare, precum o pasăre, o mașină sau undu­irea cren­gilor în vânt. Pentru a avea o vedere bună, putem ape­la și la regula 20-20-20: la fiecare 20 de minute, ridi­cați-vă ochii de pe ecran, timp de 20 de se­cun­de și priviți la o depărtare de minimum 20 de metri.

GLOSSAR

Miopie: Miopii văd clar de aproape, dar ve­derea lor se încețoșează la distanță. La per­soanele care suferă de miopie, globul ocular este de obicei alungit de mușchii ex­teriori ai ochiului, astfel încât corneea și cris­talinul se află prea departe de retină. Din acest motiv, razele de lumină focalizează imaginea în fața retinei, și nu pe retină, cum este normal.

Hipermetropie: Oamenii care suferă de hipermetropie pot vedea clar la distanță, dar de obicei nu și de aproape. Razele de lumină sunt focalizate în spatele retinei. Se creează o imagine neclară.

Prezbiopie: Distanța normală de citire este de aproximativ 35 de centimetri. După vârsta de 40 de ani, flexibilitatea mușchilor oculari poate scădea, determinând ca punctul de vedere clar, așa-numitul punct apropiat, să se înde­părteze tot mai mult. Pentru a putea să citim, sun­tem nevoiți să ținem cartea ceva mai departe.   

Yoga pentru ochi

În timpul exercițiului care urmează, vă mențineți capul    într-o poziție fixă și vă miș­cați doar ochii. Exercițiul este foarte soli­citant, așa că, la sfârșit, ochii trebuie neapărat să se relaxeze. Fiecare parte a exercițiului se repetă de douăsprezece ori.

Iată cum se procedează:

* Acoperiți un ochi cu mâna, iar cu ce­­lă­lalt, pri­viți de sus în jos și de jos în sus. Re­petați exer­­ci­țiul cu celă­lalt ochi. Pal­mați-vă apoi ochii timp de 30 de secunde, și redeschi­deți-i.

* Pri­viți cu ambii ochi, de la dreapta la stân­ga și de la stânga la dreapta, cât puteți cu­prinde cu pri­virea.

* Priviți pe diagonală, pornind de sus, din partea dreaptă, și continuând în jos, către stân­ga, iar apoi repetați mișcarea în sens invers.

* Rotiți-vă ochii, în sensul acelor de cea­sornic, mai întâi cu pleoapele des­chise, apoi cu ochii închiși. Repetați apoi mișcarea invers.

Exerciții pentru îmbunătățirea vederii

Făcând exerciții de relaxare, ne putem destinde mușchii oculari, iar ochii pot reveni la forma lor maximă inițială. Alegeți câteva dintre ele în funcție de starea dvs. de moment și urmați-le de-a lungul zilei, fără ochelari. Durata totală a exercițiilor ar trebui să fie de 10, până la 15 minute. Atenție, însă! Nu vă antrenați prea mult, altfel riscați să vă con­fruntați cu febră musculară oculară. Dacă ve­deți mai bine cu un ochi decât cu celălalt, este recomandabil să-l acoperiți o dată sau de două ori pe zi timp de zece minute, cu un plasture monocular (disponibil la farmacie). Dacă nu aveți timp de exerciții, aveți opțiunea de a vă antrena acuitatea vizuală cu ajutorul așa-nu­miților ochelari stenopici, care au lentile dintr-un material opac perforat. Numeroasele gău­rele din lentilele întunecate silesc ochii să fie ceva mai mobili. Retina se poate destinde și este mai bine alimentată cu sânge. Antre­na­mentul îi ajută pe miopi să-și ascută vederea la distanță, în vreme ce persoanele ce suferă de hiper­me­tropie pot citi mai ușor.

Pregătirea corectă

Înainte de a începe exercițiile pentru ochi, e indicat să lăsați deoparte toate gândurile nega­tive legate de vedere și să le înlocuiți cu afir­mații pozitive;    credința în auto-vindecare poate muta și munții din loc. O afirmație care v-ar putea ajuta este: „Văd frumusețea naturii și pot percepe totul clar și distinct”.   

Exerciții pentru miopi

Persoanele care suferă de miopie simt, ade­sea, o tensiune în zona cefei și a umerilor. De aceea, specialiștii recomandă exerciții de rela­xa­re cât mai frecventă a mușchilor cefei.

Iată cum se procedează:

* Stați în picioare în fața unei ferestre. Men­țineți-vă capul într-o poziție centrată și priviți în depărtare. Genunchii sunt ușor îndoiți.

* Legănați-vă de 10 până la 20 de ori, îna­inte și înapoi, apoi lateral, angrenând și umerii în această mișcare, punându-i să se ridice sau să se rotească spre înapoi.

* Imaginați-vă că globii oculari sunt și ei angrenați în această mișcare de legănare. Nu încercați să vă controlați respirația.

* Efectuați aceste mișcări atâta timp cât vă simțiți bine. Apoi rămâneți un moment în pi­cioare și balansați alternativ ambele brațe îna­inte și înapoi, mișcând lejer articulațiile ume­rilor.

Exercițiu pentru miopi și hipermetropi

Relaxează postura și silește ochii să se miște mai mult. Astfel sunt atenuate atât miopia, cât și hipermetropia și astigmatismul.

Iată cum se procedează:

* Stați confortabil, cu picioarele depărtate la lățimea umerilor, cu capul drept și genunchii relaxați.

* Scuturați-vă brațele și apoi lăsați-le să atârne lejer. Inspirați și expirați adânc de mai multe ori.

* Începeți să vă balansați într-o parte și alta a corpului, ținând brațele întinse lejer pe lângă trunchi. Dacă vă balansați la dreapta, călcâiul stâng se va ridica ușor, dacă vă balansați spre stânga, piciorul stâng va rămâne pe sol, în timp ce călcâiul drept se va ridica. Aplecați-vă spre spate, îndoind talia cât puteți de mult. Țineți ochii deschiși și lăsați-vă privirea să alunece pe tavan.

Antrenamentul ocular holistic

Indiferent dacă sunteți miop, hipermetrop sau suferiți de presbiopie, puteți practica zilnic următoarele exerciții oculare.    Ele trebuie pre­cedate obligatoriu de palmare, un exercițiu pe care îl puteți    efectua și pentru a vă relaxa rapid, atunci când simțiți nevoia să o faceți.

Palmarea

Acest exercițiu de re­la­xare reduce stresul mental și destinde mușchii ocu­lari. Specialiștii recoman­dă să o efectuăm mereu, înainte și după celelalte exerciții oculare.

Iată cum se proce­dează:

Frecați-vă palmele una de alta, până când simțiți că apare o căldură plăcută. Așezați-le apoi pe ochi, ținute căuș, astfel încât să nu-i atingă. Închideți ochii și încercați să simțiți cum se rela­xea­ză mușchii faciali și ocu­lari. După cinci până la 15 minute, luați mâinile de pe ochi, dar mai rămâneți un pic cu ei închiși, înainte de a-i redeschide. În final, lăsați-vă privirea să rătăcească agale în jur. După ce ați făcut această încălzire, sunteți pregătiți să în­cepeți exercițiile oculare.

Exercițiul solar

Găsiți un loc în care să stați la soare. În­chideți ochii și îndreptați în direcția lui vârful nasului. Imaginați-vă că de vârful nasului vă este atașată o pensulă. Folosiți-o pentru a „pic­ta” soarele: mai întâi, tra­­­geți linii paralele de cu­loa­re neagră peste su­pra­fața lui, apoi pic­tați-l de jos în sus și încer­cuiți-l de mai mul­te ori în ambele sen­suri, tot cu negru. Când ați terminat, fina­lizați exer­cițiul efectuând o palmare.

Exercițiul cu mărgeluța

Cu ajutorul acestui exercițiu, sunt antrenați mușchii ciliari, care rămân elastici.

Iată cum se procedează:

* Prindeți la nivelul ochilor, pe mânerul unei ferestre, o sfoară lungă de aproximativ 70 – 80 de centimetri. Atârnați de sfoară o mărgea de lemn. Ca să nu cadă, faceți un nod la capătul de jos.

* Acoperiți-vă un ochi cu un plasture ocular și stați atât de departe de mânerul ferestrei, încât sfoara cu mărgeaua să vă fie în dreptul vârfului nasu­lui.

* Apucați capătul fi­rului cu mâna stângă și trageți-l pâ­nă la vârful nasului. Cu mâ­na dreap­tă, împingeți măr­geaua cât mai departe de nas, apoi trageți-o înapoi. Ur­­măriți mărgeaua cât puteți de atent cu pri­virea. Repetați apoi cu celălalt ochi.

* O mai simplă variantă e să plasați în fața vârfului nasului un creion în poziție verticală, pe care să-l mișcați înainte și înapoi.

Sfat pentru miopi: expirați, pe măsură ce mărgeaua de lemn se îndepărtează, și inspirați, pe măsură ce se apropie.

Sfat pentru cei care suferă de hiper­me­tropie și presbiopie: expirați, pe măsură ce mărgeaua se apropie și inspirați, pe măsură ce se îndepărtează.

Terapii complementare pentru vindecarea CONJUNCTIVITEI

După cum se știe, conjunctivita reprezintă inflamația membranei ce căptușește partea infe­rioară a pleoapei. Ea se datorează unor microbi și are drept factori favorizanți praful, fumul sau gazele toxice.

Manifestările sale sunt constituite de re­gulă de usturimi și pru­rit (mâncă­rimi), sen­zația de corp străin în ochi, înroșirea și lă­crimarea ochilor. Con­junctivitele pot fi pu­rulente, membranoase, no­dulare și eruptive.

Prevenirea. Tre­buie să vă spălați frecvent pe mâini, să aveți prosop și batistă proprii, să evitați ca infecția de la un ochi să treacă și la celălalt ochi. Conjunctivita nu im­pu­ne un anumit regim alimentar. Ea reclamă pur­tarea de oche­lari pentru protejarea ochilor împo­triva factorilor de mediu agravanți (praf, fum, lumină prea puternică etc.). Metodele de tratament sunt în marea lor majoritate externe, constând din comprese, spălături, cataplasme și picături în ochi cu infuzii, decocturi sau tincturi de plante.

Fitoterapie

Intern

* Infuzie de Coacăze-negre sau de Silur: o linguriță de plantă opărită cu o cană de apă se lasă 5 minute pentru infuzare, în vas acoperit. Se beau două ceaiuri pe zi.

Extern

* Mușețel: infuzie (3 minute) din 2 lingurițe la o cană de ceai. Se pun comprese și se fac spălături oculare.

* Sulfină: infuzie (3 minute) din 2 lingurițe la o cană de ceai. Se pun comprese, spălături locale și instilații în ochi.

* Pătlagină: infuzie (3 minute) din 2 lingurițe frunze la o cană de ceai. Comprese și spălături locale.

* Silur: decoct făcut dintr-o lingură de plantă la 300 ml apă. Se lasă 10 minute să clocotească, se lasă la infuzat 10 minute, se strecoară și se fac spălături cu ceaiul călduț.

* Comprese cu in­fuzie făcută din urmă­toa­rele amestecuri: Găl­benele (sau Coada-șo­ricelului sau Albăstrele) – 2 linguri; Virnanț (Rută) – 1 linguriță. Se opăresc plantele cu 500 ml apă, se lasă 5 minute la infuzat. Se strecoară și se aplică pe ochi comprese călduțe.

Apiterapie

Se face o soluție apoasă (5-10%) din propolis pisat bine în mojar, dizolvat în apă caldă și filtrat printr-o hârtie de filtru sau pânză nu prea deasă. Se pun câte 3-5 picături din soluția brun-gălbuie rezultată în fiecare ochi. Această metodă este mai puțin indicată pentru copii, întrucât ustură puțin.

Cromoterapie

Mental, prin vizualizare, se va introduce în zona ochilor culoarea albastră, timp de 5 minute, de 5-7 ori pe zi. Ședintele vor avea un efect cal­mant și antiinfecțios, grăbind în același timp refa­cerea țesutului conjunctival.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian