Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Constipația

• Sărbătorile iernii au și urmări neplăcute, cauzate de excesul de carne, grăsimi și alcool. În topul lor se află și constipația, o suferință banală numai în aparență, fiind greu de îndurat și tratat •

Fără medicamente

Foto: Shutterstock – 2

Când ne dăm seama că suferim, de fapt, de cons­tipație, ea este de mult prezentă în organism, doar că ni s-a părut firesc să fim balonați, să ne doară burta, să stăm cu ceasurile la toaletă, fără niciun rezultat. Și când chiar nu mai putem, ne resemnăm să înghițim, câteva seri la rând, 2-3 la­xa­tive, fără să știm că, pe durată lun­gă, aceste tratamente mult prea agre­sive riscă să agraveze lucrurile. Și chiar dacă aceste complicații (ocluzii in­testinale, acumulări de fe­cale în in­tes­tin sau colon) sunt relativ rare, con­­s­tipația ne face zile negre. În plus, favorizează cis­titele, micozele și he­moroizii și agresează perineul. For­țarea exagerată, atunci când în­cer­căm să ne ușurăm, afectează planșeul pel­vian și ne expune la anumite riscuri: prolaps (lăsarea organelor) și incontinență urinară sau fecală. Toate inconfortabile și deloc lipsite de gra­vi­tate. De aceea: dacă constipația re­fuză să cedeze la tra­tamentele apli­cate, trebuie consul­tat medi­cul. La fel, tulburările de tranzit însoțite de dureri anale, de o scădere importantă în greu­tate sau de prezența sângelui în scaun necesită un consult medical. Vestea bună este că revenirea la con­fortul intestinal se poate produce și fără medi­camente, printr-o schim­ba­re categorică a de­prin­derilor de viață și, mai ales, cu răb­dare. Lucrurile pot reveni la normal și fără tratament me­dical.

Mișcați-vă permanent

În cazul persoanelor cu tendință spre consti­pație, sedentarismul agra­vează lucrurile. Pentru a se contracta eficient, intestinele au efectiv ne­vo­ie de a se oxigena cât mai bine și de a fi sus­ți­nute de o centură ab­dominală pu­ternică. Ca să nu mai vorbim des­pre faptul că efortul fizic per­mite o „administrare” mai bună a stre­su­lui, fac­tor agra­vant bine cunoscut. Este, deci, esen­țial, să vă miș­cați în fiecare zi. Cel puțin 30 de mi­nute de mers pe jos, de preferință după mese și… uitați de exis­tența ascensorului. La modul ideal, mersul ar trebui com­ple­tat cu o acti­vitate sportivă săp­tă­mâ­nală, indiferent care. Im­portant este să fiți în miș­care și să-i prindeți „gus­tul”, pen­­tru o motivație su­fi­cientă. Și da­că nu vă pla­ce să trans­pirați, puteți opta pentru yo­ga sau gim­nas­tică chine­zeas­că.

Stimulați punctele strategice

Există numeroase punc­­te reflexe situate de-a lungul meridiane­lor de acupunc­tu­ră, care sunt legate de in­testin și per­mit stimu­larea a­cestuia de la dis­tanță. Apăsările și mișcările de rotație se efec­tuează cu vârful de­getelor ară­tător sau mare și trebuie să dureze, fie­care, între 5 și 20 de se­cunde.

La nivelul feței

1. Apăsați pe punctele situate la jumătatea distanței dintre gură și nas, de-a lungul cutelor mari din dreapta și stânga nasului, pe pomeți, res­pec­tând aliniamentul vertical al pupi­lelor.

2. Apăsați cu capătul rotund al unui stilou pe mijlocul cres­tei cen­trale a nasului, la nivelul orifi­ciilor nazale (al nărilor).

3. Stimulați punctul situat pe obrazul stâng, la înăl­țimea bazei na­sului, în aliniament vertical cu mar­­­ginea exterioară a irisului (partea colorată a ochiului).

4. Continuați cu punctele situate imediat deasu­pra sprân­cenelor, în aliniament vertical cu irisul.

5. Apăsați punctele situate în aliniament vertical cu colțurile exte­rioare ale ochilor (deasupra sprân­ce­nelor).

6. Terminați, masând punctele situate în adânciturile din fața ure­chi­lor.

La nivelul abdomenului

Masați punctele situate la distanță de 4 degete, în stânga și în dreapta ombili­cu­lui. Ideal ar fi cu 1/2 de lin­gură de ulei vegetal, ames­te­cat cu o picătură de ulei esențial de ghimbir.

La nivelul piciorului

Apăsați pe a­dâncitura dintre oasele de­ge­tului mare și ale celui de lângă el, în caz de con­sti­pație legată de stres.

Adoptați o poziție potrivită

Pentru a ușura expul­za­rea fe­ca­lelor fără o for­țare exagerată și fără ris­cul de a afecta perineul, poziția ideală este cea ghe­muită (pe vine). Fa­vo­ri­zează destin­derea musculatu­rii sfinc­terului și pla­sează pe verti­cală partea infe­rioară a colonului, spre deo­­sebire de poziția șezând, care îl pozițio­nează orizontal.

Alt avantaj: com­pre­sia masei in­tes­tinale re­zultată din poziția ghe­mu­ită face mult mai efi­cientă con­trac­tarea muș­chilor abdominali. Pen­tru adopta­rea unei poziții potri­vite, folosirea unui ta­bu­ret este cea mai bună soluție. Pu­nând picioarele pe el, cu tălpile para­lele, nu mai rămâne decât să apropiați coap­sele de abdo­men, să ridicați ge­nun­chii mai sus de­cât șoldurile și să vă aplecați înain­te, cu spatele perfect drept.

Evitați abținerea

Nevoia de a merge la toaletă sur­vine, aproape mereu, la același moment al zilei. Din păcate, baia e adeseori ocu­pată sau noi ne aflăm în miezul unei activități. Motivele care obligă intes­tinul să aibă răbdare nu lip­sesc. Iar dacă împre­ju­rarea se repetă prea des, nevoia de a mer­ge la toaletă își pierde regu­laritatea. Altă pro­ble­mă: dacă fecalele rămân prea mult timp în con­tact cu mu­coa­sa co­lo­nului, se usu­că prea tare și sunt mai greu de ex­pulzat. Pentru a între­rupe acest cerc vicios, trebuie – pe cât po­sibil – să mergeți la toaletă, ime­­diat ce sim­țiți nevoia s-o faceți.

Gimnastică chinezească

Aceste mișcări inspirate din gim­nastica energetică chine­zească întă­resc intestinul și pot face minuni. Și nu du­rează decât 5 mi­nute, în fiecare dimi­neață.

1. Stați în poziția de drepți, cu bra­țele pe lângă corp și picioarele depărtate la lărgimea bazinu­lui.

2. În timp ce inspirați, ră­suciți bustul și talia, pi­votând pe călcâiul picio­rului stâng. Duceți mâna dreaptă pe abdomen, iar mâna stângă pe rinichi.

3. În timp ce expirați, a­plecați bustul spre piciorul stâng, lăsând mâinile să alu­nece până jos, pe partea an­te­rioară și posterioară a pi­ciorului. Mențineți poziția, respirând de câteva ori.

4. În timp ce inspirați, cu trun­­chiul răsucit în con­ti­nuare spre stân­ga, dezlipiți mâinile de picior și ridi­cați încet bustul și apoi capul.

5. În timp ce expirați, reveniți în poziția inițială.

6. Reluați exercițiul pe partea dreaptă.

Executați-l de 3 ori pe fiecare par­te, fără să forțați. Îndoirea bustu­lui poate fi menținută între 30 de secunde și un minut.

Exercițiu special pentru tranzit

Acest exercițiu de respirație ab­dominală este la îndemâna tuturor. Se repetă zilnic de 5 ori consecutiv. Veritabil masaj intern, el per­mite, de ase­menea, diminuarea balonărilor. Sin­gura ce­rin­ță: o bună contractare a peri­ne­u­lui la fiecare ex­pi­rație. Puteți s-o faceți, ima­ginându-vă că vă re­țineți nevoia de a urina.

1. În picioare, în fața unei mese (sau a altui obiect înalt). Aplecați-vă îna­inte, cu spatele per­fect întins, pu­neți an­te­bra­țele încrucișate pe masă și spriji­niți-vă frun­tea de ele. Fără să miș­­cați pi­­cioarele, îm­pin­geți fe­se­le cât puteți mai mult spre spa­te. Tre­­buie să simțiți întin­derea în partea posterioară a picioa­relor și în par­tea supe­rioa­ră a spatelui, având grijă ca acesta să rămână drept.

2. Din această poziție, expirați pe gură, cu buzele rotunjite. Încercați să prelungiți cât mai mult expirația, fără să încovoiați spatele.

3. Deschideți mai larg gura pentru a lăsa să pătrundă aerul și ins­pi­rați fără să faceți efort. La fiecare expira­ție este bine să simțiți cum se trage abdome­nul tot mai înă­untru, în zona lui cea mai de jos, între pubis și om­­bilic, și cum se relaxează inspi­ra­ția.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian