• În Piața Sudului din București, într-un perimetru modern, în aer liber, au fost reuniți, în perioada 1-3 Martie, zeci de producători de alimente tradiționale: un spațiu al savorilor și aromelor din bucătăria tuturor regiunilor României, un târg de bucate sentimentale ai cărui autori merită lăudați: Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și Coop. Caprirom Sud Muntenia •
Tradiție cu mănuși de cauciuc

Ies la suprafață, pe scara rulantă a metroului, și descopăr un loc modernizat, schimbat în bine, față de cum îl știam cu 10-15 ani în urmă. E mult mai aerisit, sunt în jur clădiri moderne, cu mici magazine în interior. Pășesc pe o esplanadă largă și aud un cântecel popular, care mă convinge că acolo e Târgul de Mărțișor. Mă strecor printre două corturi albe și iată-mă, dintr-odată, ajuns într-un alt spațiu: zeci de corturi aliniate, cu tarabe pline cu bunătăți. Clienții, orășeni, poate unii dintre ei cu rădăcini țărănești, trec pe la standuri, vorbesc cu vânzătorii, privesc borcanele cu miere sau cu zacuscă, bucățile mari și albe de brânză, afumăturile, siropurile, fructele și legumele, adulmecă și, unii dintre ei, se decid să cumpere, măcar așa, de gust, un gust pe care nu-l mai regăsesc la produsele vândute pe raftul marilor magazine. Pentru unii e un fel de imersiune a simțurilor în vremea copilăriei petrecute la țară, în casa părinților sau a bunicilor, în anii când gospodarii își pregăteau singuri hrana, din laptele văcuțelor și din carnea orătăniilor din ogradă și a porcului din coteț. Într-o margine, atracția târgului: doi berbeci puși la proțap, aduși dintr-o fermă din județul Alba. Miresmele de carne friptă plutesc prin aer și se insinuează în nările bucureștenilor. Un târg al ispitelor culinare: aici, poftele vizitatorilor sunt puse la grele încercări! Trebuie să precizez un lucru: acești producători nu sunt chiar cum erau gospodarii de odinioară, deși bucatele lor sunt făcute după rețete tradiționale: ei dețin societăți comerciale, sunt înregistrați sanitar veterinar, respectă legislația în vigoare privind fabricarea alimentelor, unii dintre ei au înființat unități moderne de procesare, cu echipamente de ultimă generație. Tradiția a fost așezată pe suportul modernității, pentru siguranța clientului. Vânzătorii poartă mănuși de cauciuc, marfa unora dintre ei e pusă în vitrine frigorifice.
Iaurt de oaie
Ferma Bârsan se află în comuna Câlnic, din județul Alba, într-o zonă renumită pentru tradițiile pastorale. Familia Bârsan crește oi și vaci și prepară, într-o unitate de procesare, o serie de bunătăți, produsul vedetă fiind Iaurtul de oaie, pus în borcănașe etichetate elegant și aranjate în vitrină pe lângă celelalte lactate și brânzeturi. La stand, vinde cu precădere doamna Daniela. Soțul, Traian Bârsan, „creierul” afacerii, conversează, prin apropierea standului, cu vechi sau noi cunoștințe, vorbește cu clienții, le povestește de munca din ferma de la Câlnic. Fiul, Bogdan, are grijă de focul la care se perpelesc cei doi berbecuți aduși din turma lor. La Bârsani, la poalele munților Cibinului, găsești oi din rasa Assaf, aduse tocmai din Spania: este considerată una dintre cele mai bune rase, atât pentru lapte, cât și pentru carne. Îi las pe fermierii din Câlnic să îi primească pe clienți și mă îndrept spre un stand cu bunătăți din pește: un tânăr, Cristian Anisim, îmi spune că a venit cu echipa, care include și un bucătar, tocmai de la Jurilovca, din Delta Dunării. Acolo are o făbricuță unde produce conserve din pește, sub brandul „Delicii pescărești”: zacusca picantă din pește, zacusca cu sturion, sturion mărunțit la cuțit în ulei de măsline și ulei de struguri, sturion prăjit, păstrat în ulei de struguri și de măsline… Bucătarul Gabriel Cazacu a pus pe plita rotundă bucăți de stavrid și calcan, care deja sfârâie și îmi ațâță simțurile. Lumea marină și lacustră din sud-estul țării a fost transplantată aici, în Piața Sudului din București, într-un singur stand, și ademenește vizitatorii cu aroma și gustul bucatelor pescărești.
Licori îmbietoare

Peștele pe grătar, zic experții în gastronomie, cere vin. În apropiere, descopăr Crama Urbană, cu vinuri de… București! Măi să fie, îmi zic, au renăscut viile orașului, care se întindeau odinioară pe malurile Dâmboviței și Colentinei? Florin Cernea, stăpân peste sticlele puse la rece, mă lămurește imediat: „Avem o cramă urbană pe strada Lucaci, cândva – o adevărată mahala bucureșteană. Pe vremuri era obiceiul ca locuitorii să facă vin din strugurii care atârnau pe bolțile de viță-de-vie și să-l vândă pe la cârciumi. Noi aducem din câteva podgorii din țară, struguri selecționați, și îi vinificăm în crama din București. Intri din stradă în cramă”. Pe partea cealaltă a târgului, se află standul Cramei Viișoara: vinurile albe, obținute din struguri copți în soarele arzător al Dobrogei, îmbie clienții amețiți de mirosul fripturii de berbec, venită din Ardeal. Nimic nu-i unește mai mult pe români, ca mâncarea! Cum spuneam, ispite grele! La câțiva pași, iată și standul unor bravi legumicultori din zona Râmnicu Sărat. Familia Burlacu a adus ceapă și usturoi, căpățânile fiind legate în funii sau puse în coșuri din nuiele. E o afacere de familie, ca mai toate afacerile celor prezenți, aici, la târg. Din Voinești, „patria merelor” din Argeș, a coborât un tânăr ciobănaș, cu caș de oaie afumat și alte bunătăți. Tot cu brânzeturi și pastramă de oaie a venit și Cecilia Istrate, din comuna Vlădeni, județul Brașov. Ai lui Istrate sunt de loc din Fundata, dar s-au așezat cu stâna, acum mulți ani, între dealurile mai joase ale Brașovului, unde au găsit pășune bună. În preajmă, iată-l și pe Cătălin Șoarece, cu sticlele lui elegante, pline ochi cu țuică din Stroeștii de Vâlcea, licoarea fiind numită șugubăț: „Tăria lui Cătălin”. Omul a muncit 15 ani în Italia, dar a decis să se întoarcă la el acasă și să pună pe picioare o afacere cu țuică, întrucât dealurile natale erau acoperite în trecut cu nesfârșite livezi de pruni.
„Eu promovez ferma de familie”

Toată latura sudică a târgului este ocupată de rulota, standul și cazanele lui Mihaly Kovacs din Sfântu Gheorghe, Covasna, supranumit „Regele Ciolanului”. A adus cu el o echipă întreagă: unii gătesc, alții vând, nu le stau mâinile deloc. Produsul cel mai căutat este ciolanul de porc, fript sau gătit cu fasole, dar sunt vândute bine și slănina de Mangalița, salamul de porc etc. Mă apropii de finalul articolului și abia am enumerat câțiva producători. Să vă mai zic că au venit la târg producătorii de alune din județul Satu Mare, Allu este o afacere integrată, îndrăzneață în România, care pune pe piață și produse finite: cremă tartinabilă de alune, ulei de alune, alune în ciocolată. Iată-i și pe soții Tcaciuc, de la Moldovița, cu sumedenie de brânzeturi, marca Stâna lui Roman. Uite-o și pe Maria Spinciu, din Vaideeni, cu sarmale, trandafiri oltenești și prăjituri de casă, la un stand comun cu al Asociației pastorale „Țara Loviștei”. Uite-o și pe doamna Gherghița Ionescu, cu gogoși și cornulețe muntenești, preparate la Târgoviște, iată-l și pe Marius Igna, cu standul lui cu miere. Toți acești producători de bucate sentimentale au ajuns la București datorită președintei Cooperativei Caprirom Sud Muntenia, Georgiana Udrescu: „Eu sunt promotor al fermei de familie. Azi, am adus satul românesc în Capitală. Sunt aici 35 de producători care au adus ce fac ei mai bun acasă. Un astfel de eveniment este o gură de oxigen pentru ei, fiindcă mulți nu au acces în marile magazine. Totodată, am vrut să ofer bucureștenilor ocazia să își aducă aminte de satul copilăriei lor”. Mă așez pe o bancă scăldată în soarele primăvăratic și privesc lumea care se perindă pe la tarabe și intră în discuție cu producătorii. Sigur, aici se desfășoară un act comercial: unii vând, alții cumpără, dar dincolo de relația mercantilă, parcă se stabilesc și niște relații subtile, invizibile, între vizitatori și oferta culinară a târgului: hrana tradițională românească învie vechi amintiri și naște reverii ale unei lumi care luptă din răsputeri să supraviețuiască. O mâncăm cu inima!