Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Rețete cu pătrunjel

Foto: Shutterstock

Adoptat definitiv în bucătărie, ca legumă de bază, mai ales în supe și ciorbe pe care le parfu­mează cu frunzele lui, cine să mai știe că, în Evul Mediu, el era cultivat în mânăstirile carmelite, ca plantă sfântă și leac? De atunci și până să ajungă pe obrazul femeilor, au trecut secole. Disprețuit în industria cos­meticelor, el se bucură de trecere în lumea mai modestă a peri­feriei, de unde vin și rețetele (ușor mo­dificate) pe care vi le prezentăm.

Loțiune cu pătrunjel

(Pentru piele sensibilă)

Ingrediente: 1 lingură de frunze tocate de pătrunjel proaspăt, 50 ml ulei de măsline, 50 g lanolină, 30 ml ulei de migdale.

Mod de pre­pa­rare: umpleți o sticlă cu frunze proas­pete de pă­trun­­jel și turnați pes­te ele untde­lemn de măsline. Lăsați-le o săptă­mână la macerat. Apoi strecurați prepa­ratul printr-un tifon. Puneți la topit pe baie de aburi lanolina, ule­iul de migdale și ule­iul de pătrunjel, ames­tecați bine și turnați loțiunea obținută în sticle bine închise. Veți obține un demachiant delicat, in­dicat pentru tenul sensibil și cupe­roză.

Mască de pătrunjel

(Pentru toate tipurile de ten)

Ingrediente: 5 linguri de pătrun­jel tocat, 3 linguri brânză de vaci.

Mod de preparare: se amestecă pă­trunjelul cu brânza de vaci, se în­tinde pe față și se acoperă cu un ti­fon. Se lasă să acționeze 30 de mi­nute, apoi se spală. Împros­pătează și calmează tenul.

Săpun de pătrunjel cu efect astringent

(Pentru toate tipurile de ten)

Ingrediente: 350 g săpun de casă fără sodă (se găsește la Plafar), 250 ml ceai concentrat de pă­trunjel, 4 linguri suc de lămâie, 4 lin­guri fulgi de ovăz măcinați fin, 30 de picături de ulei aro­mat, la alegere.

Mod de prepara­re: săpunul se dă pe răzătoare și se pune la încălzit îm­­preună cu ceaiul de pătrun­jel, în­tr-un vas, până când să­punul se di­zol­vă. Se adaugă fulgii de ovăz și se ames­tecă bine, conti­nuând și după ce vasul se ia de pe foc. Când com­po­ziția este rece, se amestecă în ea ule­iul aro­mat și sucul de lămâie. Se pune în forme mici. Înainte de folosire, se lasă să se usuce într-un loc cald, vreme de trei săptămâni. Fortifică toate tipurile de ten.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian