Prof. univ. dr. ROMAN MORAR: „Alimentația la români miroase a genocid”
„Boala are mai mulți tați, dar o singură mamă – mâncarea!”
– Pancreasul urcă vertiginos în topul organelor producătoare de moarte, făcând adevărate ravagii: pancreatite, diabet, cancere pancreatice. Care este principala cauză de îmbolnăvire a pancreasului?
– Fără nici un dubiu, toate problemele de sănătate ale omului modern sunt determinate de alimentaţie! Chinezul are o vorbă: „Boala are mai mulţi taţi, dar o singură mamă – mâncarea!”. Alimentaţia noastră s-a chimizat în asemenea mă sură, încât a devenit agresivă pentru organism, în loc să-i ofere nutrienţii de care are nevoie. Alimentele sunt pline de coloranţi, conservanţi, arome, amelioratori de gust – mii şi mii de substanţe chimice, pe care organismul le ingeră zilnic, fără ca măcar să le recunoască. Omul o face pe Dumnezeu, din lăcomie pen tru profit. Pâinea are amelioratori, corectori, substanţe care o fac pufoasă şi proaspătă, coloranţi etc. Laptele se pasteurizează şi se conservă, ca să fie valabil un an de zile… Avem organisme vegetale modificate genetic, pentru producţii re cord. Consumăm indirect, fără să ştim ce băgăm în gură, ana bo lizante, hormoni, proteine sintetice şi somnifere din hrana animalelor, care ajung la maturitate şi la greutatea optimă, pentru profit, în numai două-trei săptămâni!… Înghiţim toate aceste „otrăvuri”, care ajung în ficat, pancreas şi rinichi. Aceste trei organe trebuie să prelucreze această „nebunie alimentară” pe care o consumăm! Alimentaţia la români miroase a genocid! Dacă nu ne trezim, dacă nu luăm măsuri să schimbăm din temelii regimul alimentar, să scoatem aceste substanţe chimice care ne macină sănătatea, vom asista la o mortalitate din ce în ce mai crescută în rândul populaţiei, cauzată de bolile cronice determinate de alimentaţia haotică.
„Copiii fac diabet la fel ca adulții. Ori ne trezim, ori murim cu toții”
Cel mai mare dezastru alimentar, din nefericire, este întâlnit la copii! Su curi, dulciuri, hrană conservată, fast-food – toate chimizate, făcute din sub stanţe artificiale… Dacă motorul maşinii merge cu benzină, nu putem să turnăm în re zer vor lapte, suc de fructe sau apă de izvor, că nu mai funcţionează! La fel este şi cu orga nismul uman: a fost creat să funcţioneze cu roadele pământului, nu cu substanţe chimice de laborator! În aceste condiţii, are rost să ne mai întrebăm de ce ne îmbol nă vim? Eu cred că nu! Cum să faci maioneză fără ouă, salam fără carne, con ser ve de ciuperci fără ciuperci (iar exemplele pot continua), iar toate astea să le dai semenilor tăi să le mănânce şi nimeni să nu se sesizeze, nimeni să nu ia nici o măsură? Este inad mi sibil! Ori ne tre zim, ori murim cu toţii! Alternative nu există!
În urmă cu 50 de ani, nu existau cazuri de cancere la copii! Mergeţi acum, să vedeţi câte cazuri sunt! Vă veţi îngrozi să vedeţi că stau, săracii, şi câte doi într-un pat, să aflaţi de la me dici că se nasc copii cu cancer! Nu mai vorbesc de cazurile de diabet întâlnite la copii, care au o frecvenţă aproape la fel de crescută ca şi la adulţi! Acum, din cauza lipsei de informare, părinţii îşi hrănesc micuţii cu tot felul de prostii. Am văzut mămici care le cum părau îngheţată copiilor şi se amuzau teri bil când ve deau că au limba colorată în albastru sau verde… Dar acele femei nu ştiau că ficatul, pancreasul şi rinichii micuţilor trebuie să lupte cu acea culoare şi că tocmai au făcut primul pas spre îmbolnăvire! La fel de pericu loasă este şi margarina! Trebuie să se ştie că margarina nu este un aliment! Este plastic, ambalat în… plastic!
Interesant este faptul că putem analiza valoarea alimentelor prin interme diul animăluţelor de casă. Un prieten are un porcuşor de Guineea şi a observat că nici nu vrea să se atingă de morcovii cumpăraţi din supermarket! Îmi poves tea că mirosea morcovii şi se uita cu ochi mari la el, de parcă ar fi vrut să-i spu nă: „Ce ai cu mine, de ce-mi dai să mănânc aşa ceva?”. Când i-a dat mor covi proaspeţi, scoşi din pământ, din curtea lui, i-a ronţăit imediat! Încercaţi valoarea alimentelor cu pisicile – animale foarte inteligente şi pretenţioase: nu se vor atin ge de salamuri sau de crenwurşti decât dacă sunt „rupte” de foame!
„Omule! Fă-ți timp pentru sănătate!”
– Ce se întâmplă cu pancreasul, atunci când se îmbolnăveşte?
– Sănătatea omului este dată de vasele sanguine. Majoritatea bolilor au la bază o cauză vasculară. Dacă ar fi să fac o comparaţie plastică, se întâmplă la fel ca în statele dezvoltate: dacă au drumuri bune şi autostrăzi, au şi o economie dez voltată. Dacă opreşti şoseaua care alimentează un oraş, îl distrugi! Oamenii (celulele) flămânzesc, iar economia (sănătatea organismului) moare!
Legumele, fructele şi zarzavaturile proaspete, colo rate şi aro mate, ajută la men ţi nerea sănătăţii vaselor sanguine – singurele căi prin care substanţele nutri tive pot ajunge până la ultima celulă a organismului. Toate organele trebuie să fie bine vascularizate. În diabet, de exemplu, leziunile sunt localizate în creier, ochi, extremităţi, cord, ri nichi, organele sexu ale şi ficat – cele mai vascularizate zone din orga nism.
Din cauza proastei func ţionări a sistemului vascular, pan cre asul nu mai se cre tă nici sucuri digestive, nici insulină, nici glucagon, iar în tre gul orga nism este dat peste cap. Dacă pan cre a sul nu mai func ţionează corect, nu mai produce suficientă insulină, nu mai meta bo lizează nici gluci dele, iar de aici în cepe dezastrul! De asemenea, inflamaţiile pan crea tice dau pan creatite acute sau cronice – boli foarte periculoase, de multe ori mortale! Nu mai vorbesc de cancerul de pancreas – o formă de cancer pentru care nu există tratament! Să ştiţi că pancreasul este aşezat de Dumnezeu foarte ascuns, printre intestine, anu me ca să nu umble oricine la el…
– Stresul, viaţa cotidiană din ce în ce mai agitată influenţează și ele buna funcţionare a pancreasului?
– Toate stările noastre sufleteşti se răsfrâng, într-un fel sau altul, asupra sănătăţii organismului. La fel cum râsul şi buna dispoziţie ne aduc beneficii în starea generală de sănătate, grijile, supărările şi necazurile (de parcă n-ar fi ori cum o povară a sufletului) ne aduc mari deservicii în buna funcţionare a or ga nismului. În concluzie, nici pancreasul nu poate fi ferit de această influ enţă negativă care ne macină sănătatea. De asemenea, am observat că oamenii nu mai au timp nici măcar pentru ei. Chiar şi când vin la mine, să-mi ceară ajutorul în diferite cazuri, nu au timp să asculte nici măcar indicaţiile de tratament. Se uită la ceas, e evident că se gră besc undeva. Atunci, le spun: „Ascultă, omule! Pentru viaţa ta, cel mai impo r tant lucru este acum sănătatea. Aşa că fă-ţi timp!”.
„«Anti bios», în traducere directă, înseamnă «împotriva vieții» – astea sunt antibioticele!”
– Cantitățile uriașe de medicamente pe care le ingerăm au și ele legătură cu bolile pancreasului?
– Cert este că apelăm la prea multe medicamente „de ultimă generaţie”, iar acestea au foarte multe efecte ad verse. Mă sperie faptul că folosim enorm de multe anti biotice. „Anti bios”, în traducere directă, în seam nă „împotriva vieţii” – astea sunt anti bio ticele! Nu mai sunt cele de demult; acum sunt tot mai puternice şi mai peri culoase. Organismul unui om tratat cu anti bio tice este privat de o serie de hormoni, de săruri minerale, vita mine, micromi nerale, enorm de multe substanţe care refac colonul. Anti bioticul omoară tot ce întâl neşte în cale: şi flora bac te riană nor mală (fiziologică), şi cea pericu loasă (pato logică). Celulele peretelui intes tinal sunt şi ele afectate. Medicul recomandă cefalo spo rine pentru că, vezi Doamne, pacientul are roşu în gât! Nu mai ştie domnul doc tor de albastru de metilen, de o gargară cu ceai de urzică sau altceva simplu şi, la cinci zile, glicemia pacientului ajunge la 300-400 mg ‰ şi rămâne aşa timp de trei zile, suficient cât să-l bage în diabet şi să depindă apoi de insulină timp de 30 de ani! Iar asta se întâmplă pentru că nu vrem să înţelegem că organismul uman reacţionează şi el cum poate, în faţa atâtor agresiuni externe. Se dere glea ză uneori, dar are puterea să-şi revină, în majoritatea cazurilor. Trebuie doar puţină răbdare şi să fie ajutat cu o alimentaţie de cruţare, cu odihnă, cu somn suficient, cu aer curat.
„Pancreasul are nevoie de sulf pentru a funcționa la parametrii maximi”
– Cum arată dieta ideală a diabeticului?
– Dieta alimentară este esenţială în afecţiunile pancreatice. În urma studii lor pe care le-am efectuat, am observat că pancreasul are nevoie de sulf, pentru a funcţiona la parametrii maximi. Unde găsim sulf natural? În varză, broccoli, co no pidă, gulii, sfeclă, ouă, migdale, hrean… Să nu uităm că părinţii noştri aveau un adevărat cult pentru varză… În stare crudă, varza conţine sulf organic, pe care organismul îl poate asimila direct. Dacă varza este fiartă, atunci conţine sulf anor ganic. Dar noi avem în colon nişte microorganisme care consumă sulful anorganic, îl fac organic, şi prin reacţiile chimice din colon ne asigură sulful organic. Sulful nu se depozitează în orga nism; de aceea, trebuie administrat tot timpul! Ar trebui să mâncăm varză de cinci ori pe săptămână! Dar oare de câte ori pe an mai mâncăm noi varză, în con diţiile în care în unele oraşe s-a interzis vân zarea verzei murate în pieţe, pe motiv că miroase urât? Sau ce cantităţi din alimentele care conţin sulf mai con su măm noi în mod frecvent? Câţi copii mai mănâncă aceste alimente? Şi ne mai mirăm că fac diabet la vârste fragede? Ce mămică îi dă copi lului ei usturoi, cum ne dădea nouă mama, pe pâine prăjită: „Mâncă, măi, să nu faci limbrici! Mâncă, pruncule, să fii sănătos, să nu faci gripă!”Din păcate, foarte mulţi medici nu înţeleg cât de important este regimul alimentar şi recomandă o dietă total inadecvată. De exemplu, copiilor internaţi în spitale li se dau parizer, crenwurşti şi pui de complex! Astea toate sunt alimente interzise bolnavului de orice boală. Puii aceştia de complex sunt adevărate himere biologice! Mă mir că veterinarii pun ştampila pe etichetă, pentru bun de consum!
Mare atenţie când şi cât mâncaţi! Țăranul român a mâncat mereu sănătos, până acum vreo 20 de ani. El mânca bine dimineaţa, că pleca la hotar, unde lucra până seara, târziu. La prânz, mânca zeamă, carne, brânză, ouă şi legume din grădina lui, stropite numai de Dum nezeu, ceapă, roşii, usturoi, ardei, castraveţi… Bea şi un vin sau o ţuică, să prindă putere, apoi o lua de rând cu munca. Venea acasă la ojină (amiază – n. r.), mânca pită cu slană şi ceapă (care nu măreşte co les terolul, cum greşit afirmă unii), mai trebăluia şi prin bătătură, la orătănii şi la animale, iar seara înmuia puţină mămăligă în lapte proaspăt muls şi pica în pat de oboseală – nu de televizor, ca cei de astăzi… Dar ţăranul acela nu avea nici boli cronice şi nici burtă; avea trup de atlet de performanţă şi muşchi de fier… Fiindcă sunteţi acolo, la Bucureşti, chiar vă rog să propuneţi Guver nului să se cânte imnul „Deşteaptă-te, române” la ora 10 sau 11, când se trezesc românii, nu dimineaţa la 5, că nu-l aude nimeni!
– Credeţi că pot fi prevenite afecţiunile pancreatice?
– Cu siguranţă – da, printr-o alimentaţie raţională în primul rând, dar mân când roadele pă mân tului, nu cele obţinute prin procesare chimică. Apoi, efortul fizic este absolut necesar pentru ca glice mia să se menţină în limitele normale! Diabetul sau pancreatita nu trebuie să ţin tuiască bolnavul la pat! Mâncarea este energie şi energia trebuie consu mată într-un fel sau altul!