Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Hapuri, iruri și licori

– Remedii uitate –

• În urmă cu o sută de ani, când farmaciile se numeau drogherii și me­dicamentele, leacuri, ele erau puține la număr, dar extrem de pu­ter­nice și fără efecte secundare periculoase. Dovada valorii lor este că unele au rezistat până astăzi și pot fi găsite în farmacii •

Camfor

Camforul este o substanță obținută din rășina arborelui de camfor (Cinnamomum camphora), originar de pe coastele Asiei de Est, în special din Japonia, Sumatra și Borneo. A fost unul dintre remediile prezente de-a lungul timpului în far­maciile din întreaga lume, numit “balsamul tu­tutor bolilor”. Camforul se găsește în farmacii sub diferite forme: alcool camforat, ulei de camfor, unguent cu camfor.

Remedii cu camfor

* Tuse, răceală, bronșită

Adăugați câteva picături de ulei esențial de camfor la o linguriță cu ulei de măsline. Apli­­cați pe torace (piept și spate) și masați ușor.

* Dureri reumatice, musculare, sciatică, miozită, contuzii, hematoame, entorse, luxații, oboseala picioarelor

Masați de 2-3 ori pe zi câteva picături de al­cool camforat până sunt absorbite de piele.

* Prevenirea escarelor

Camforul poate fi folosit și pentru a pre­veni escarele care apar la persoanele imobi­lizate la pat, deoarece are proprietăți anti­micro­biene pronunțate. Se fac masaje ușoare, de 2- 3 ori pe zi, cu puțin alcool camforat, în zonele pre­dispuse la escare.

* Herpes bucal, înțepături de insecte

Pentru a reduce durerea și mâncărimea carac­teristice herpesului și înțepăturilor de insecte, în­muiați în alcool camforat o bucată de vată, stoar­ceți-o și aplicați-o pe herpes sau pe înțepătură. De asemenea, alcoolul camforat este și un bun re­pelent împotriva insectelor. Masați puțin alcool camforat pe zonele expuse de piele, pentru a pre­veni înțepăturile lor.

* Prevenirea răcelii și gripelor la copii

O bucățică de camfor se pune într-o punguliță de pânză și se atârnă cu un șnur la gâtul copiilor. Mirosul puternic ține microbii la distanță.

Cărbune medicinal

A fost folosit ca medicament încă din anii 1900. Era utilizat în special pentru a trata otrăvirea cu diferite substanțe, dar și pentru probleme digestive. Cărbunele medicinal acționează la nivelul intes­tinului și are efect absorbant al gazelor și toxinelor, dezinfectant și antiseptic. Se găsește în farmacii sub formă de pulbere sau capsule.

Remedii cu cărbune medicinal

* Balonări, flatulență, diaree

Puneți o linguriță de cărbune pulbere într-un pahar și turnați apă peste ea, amestecând. Se bea după masă, de 2-3 ori pe zi. Evitați utilizarea mai mult de 3-4 zile.

* Îngrijirea pielii

Amestecați până la omogenizare 2 linguri de iaurt simplu cu o lingură de cărbune medicinal pulbere. Aplicați uniform compoziția pe fața curățată. Lăsați să acționeze 15 minute, apoi înde­părtați cu apă călduță.

Ulei de ricin

Este incolor sau galben pal, cu gust și miros distinct puternic. A fost folosit de-a lungul tim­pului în special ca laxativ, pentru a induce travaliul la femeile gravide sau inclus în preparate cos­metice pentru piele și păr.

Remedii cu ulei de ricin

* Constipație

Se ia câte o linguriță de ulei de ricin în amestec cu puțin suc de porto­cale sau cu lapte (pen­tru a ameliora gustul ne­plăcut), o dată – de do­uă ori ori pe zi.

* Dureri și inflamații ale articulațiilor

Uleiul de ricin conține substanțe antiin­flamatoare și analgezice, de aceea es­te recomandat pentru alinarea durerilor și inflama­ției articulațiilor. Masați pe zona dureroasă câteva picături de ulei de ricin încălzit, până intră în piele, sau aplicați un tifon dublu, înmuiat în ulei de ricin ușor încălzit. Înfășurați cu folie de plastic, apoi aplicați o sticlă cu apă fierbinte. Lăsați să acționeze 45 de minute. Procedeul se aplică o dată pe zi.

* Dureri menstruale

Aplicarea uleiului de ricin cald poate fi o moda­litate excelentă de a ameliora durerile menstruale. Aplicați pe abdomenul inferior un tifon dublu, în­muiat în ulei de ricin cald, apoi ușor stors. Deasupra puneți o folie de plas­tic, peste care așezați o sticlă cu apă fier­binte, pentru a menține căldura.

* Infecții fungice, onicomicoză, dermatofitoză

Aplicați câteva picături de ulei de ricin pe zona afectată, masați ușor până intră în piele. Lăsați să acționeze peste noapte, până când ciuperca se vindecă.

* Pentru a trata pielea uscată și crăpată

Uleiul de ricin este puternic hi­dratant și emolient, datorită bogăției sale în nutrienți esențiali pentru piele. Seara, după baie, masați câteva pică­turi de ulei de ricin pe zonele de piele care sunt uscate și crăpate, cum ar fi călcâie, coa­te, picioare sau oricare altă zonă, și lăsați să acționeze peste noapte.

* Împotriva căderii părului și pentru stimularea creșterii lui

Aplicați câte puțin ulei de ricin pe scalp, la rădăcina părului, folosind vârful degetelor sau o bucată de vată, evitând îmbibarea cu ulei a firelor de păr, deoarece e dificil de îndepărtat. Acoperiți-vă părul cu o cască din folie din plastic și apoi cu un prosop. Lăsați uleiul să acționeze o oră, sau, pentru rezultate și mai bune, lăsați-l peste noapte. Pentru a îndepărta uleiul de ricin, spălați-vă bine părul cu șampon.

Repetați procesul în fiecare săptămână, timp de 6-8 săptămâni.

Vaselina

Este obținută prin rafinarea petrolului. De-a lungul timpului a fost nelipsită în farmacii, utili­zată pentru afecțiuni ale pielii. Se găsește în far­macii sub formă de vaselină albă și vaselină cosmetică.

Remedii cu vaselină

* Prevenirea pierderii de umiditate a pielii

Vaselina previne uscarea și crăparea pielii mâinilor, picioarelor, buzelor și înmoaie cu­ticulele unghiilor.Aplicați puțină vase­lină albă sau vaselină cosmetică, cu masaj ușor, chiar dacă pielea este deja uscată, descua­mată, prezintă mâncărime, crăpături și chiar sânge. Pentru cele mai bune re­zultate, aplicați vaselina atunci când pielea este umedă.

* Prevenirea formării de cicatrice

Aplicați pe leziunile în curs de vindecare puțină vaselină albă.

* Umiditate nazală

Vaselina albă aplicată pe mucoasa nazală re­dă umiditatea normală a acesteia, combate crus­tele nazale și este utilă și în tratarea sânge­ră­rilor nazale (epistaxis). Se unge și se masează mucoasa nazală cu o cantitate foarte mică de vaselină albă, o dată pe zi.Vaselina trebuie aplicată în nas doar pentru perioade scurte de timp.

* Prevenirea erupției cutanate de scutec

Dacă bebelușul are o erupție cutanată, aplicați vaselină albă, la fiecare schimbare a scutecului. Ar trebui să dispară în aproximativ trei până la patru zile.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian