Făpturi fantastice ale abisurilor

La 5 kilometri adâncime, în Oceanul Pacific, oamenii de știință au descoperit câteva creaturi de o stranietate rar întâlnită. Asemănătoare unor ghemotoace pufoase, de culoare roz, ele pot trăi și la zece kilometri adâncime și se numără printre cele mai des întâlnite viețuitoare ale abisurilor. Aceste făpturi își construiesc un fel de cochilii formate din particule minuscule, lipite între ele. Una dintre creaturile nou descoperite are o cochilie înaltă de circa 7 cm, în formă de evantai. Alte două specii, botezate Abyssalia foliformis și Abyssalia sphaerica, au cochilii care seamănă cu o sferă aproape perfectă și, respectiv, cu o frunză plată. Cercetătorii au mai găsit și o creatură asemănătoare unei bile de noroi, însă s-a dezintegrat înainte de a fi putut fi cercetată mai îndeaproape.
Prezențe umane în „Atlantida” din Marea Nordului
Marea Britanie era pe vremuri legată de continentul european printr-o vastă zonă de uscat, numită de oamenii de știință Doggerland, supranumită și „Atlantida” din Marea Nordului. Acum circa 12.000 de ani, Doggerland era probabil unul dintre cele mai ofertante locuri pentru pescarii și vânătorii care trăiau în acele vremuri în Europa. Dar clima a început treptat să se încălzească, iar nivelul apelor a crescut atât de mult, încât fâșia de pământ care făcea legătura între Marea Britanie și Scandinavia a fost înghițită de ape. Probabil că nimeni n-ar mai fi știut de ea, dacă pescarii nu ar fi descoperit în acele undițelor rămășițele unor animale care populau odinioară aceste locuri misterioase, între care se numărau inclusiv mamuți și lei. În ultimii ani, oamenii de știință și-au intensificat eforturile de a afla cât mai multe despre Doggerland și, cu ajutorul tehnologiei de ultimă generație, au încercat să cartografieze tărâmul scufundat. În vara anului trecut, ei au făcut un important pas înainte, descoperind artefacte de piatră care demonstrează că acest teritoriu era locuit. Din primele observații rezultă că ar fi vorba de unelte. Obiectele au fost găsite la 40 de kilometri de coasta orașului englez Cromer și la o adâncime de numai 32 de metri.
E.T. de pe fundul Oceanului Pacific
O creatură marină care aduce cu simpaticul extraterestru din filmul „E.T.” a fost descoperită pe fundul Oceanului Pacific. Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA) din Statele Unite, care a anunțat descoperirea în iulie, a precizat că omulețul extraterestru este, de fapt, o specie necunoscută de burete marin. Creatura a fost descoperită într-un „peisaj marin extraordinar”, la o adâncime de circa 2.400 de metri, unde făpturi cu o înfățișare neobișnuită păreau să crească din fundul stâncos al oceanului. Această „pădure a ciudățeniilor”, situată la aproape 1400 de kilometri de Hawaii, include și o colonie de „bureți de sticlă”, care aduc, și ei, la înfățișare cu niște extraterești și care păreau să se uite fix, cu ochii lor mari, la exploratorii marini. „Înălțându-se pe o tulpină, acest burete avea un corp cu două găuri mari, care amintesc ciudat de ochii uriași ai extraterestrului din îndrăgitul film E.T.”, au precizat reprezentanții NOAA.