
Este originară din zona Mării Mediterane și se găsește la noi în marile magazine. În frunzele de culoare verde închis (de dimensiuni mai mici sau mai mari) se ascunde o fabuloasă compoziție de substanțe nutritive, care protejează sistemul imunitar, inima și creierul, și care sunt o binefacere pentru femeile gravide. În 100 g de salată sunt 35 mg de vitamina C, cam la fel de multă ca în mandarine sau în coacăzele roșii. Iar sub culoarea verde a frunzelor se ascunde o cantitate importantă de carotenoide, substanțe vegetale pe care organismul nostru le poate folosi direct, pentru limitarea proceselor inflamatorii și oxidante sau a formării celulelor canceroase.
Rețete cu fetică
Dimineața
Salată în straturi, la borcan

Ingrediente (pentru 4 persoane): 3-4 pumni de fetică, 1 ardei gras roșu, 100 g varză roșie, sare, 200 g varză verde, 2 linguri zeamă de lămâie, 6-7 linguri ulei de măsline, 1 ceapă roșie mică, 1 cățel de usturoi, 400 g boabe de năut (din conservă), 2 linguri oțet de mere, sare, piper, 300 g jambon afumat.
Mod de preparare: • Se spală salata, se taie bucățele ardeiul roșu, iar varza roșie, curățată, se taie fâșii subțiri și se frământă cu sare. Se curăță varza verde, se rup frunzele bucăți și se frământă 3-4 minute cu 1 lingură de zeamă de lămâie și 1 lingură de ulei. • Se taie ceapa rondele fine, iar cățelul de usturoi se taie în două. Se strecoară boabele de năut, se clătesc și se lasă să se scurgă. • Se împart boabele de năut în patru borcane cu închidere ermetică și se stropesc cu ulei. Peste ele se pune varza verde și peste varză ardeiul tăiat bucățele. • Se amestecă (cu telul) 1 lingură de zeamă de lămâie cu oțet, sare, piper, 1 priză de zahăr și uleiul rămas, se încorporează usturoiul presat și se mai condimentează dacă e nevoie. • Se amestecă fetica cu fâșiile de varză roșie și rondelele de ceapă și se pune în borcan peste celelalte ingrediente. Se taie jambonul în 4 felii, se așează câte-o felie în fiecare borcan și se stropesc cu sos. Se închid borcanele și se întorc de câteva ori cu gura în jos ca să pătrundă bine sosul. Salata se mănâncă cu baghetă proaspătă, în excursie, la picnic sau la serviciu.
La prânz
Salată cu vitamine

Ingrediente pentru 4 persoane: 400 g fetică, 2-3 cepe verzi, 150 g roșii-cireașă (roșii și galbene), 1 kiwi, 1 banană tare, 2 linguri alune rumenite, 3 linguri zeamă de lămâie, 2 linguri zeamă de portocală, 1-2 lingurițe sirop de arțar, 1 lingură oțet balsamic alb, 1 linguriță muștar, sare, piper, 4-5 linguri ulei de măsline.
Mod de preparare: • Se curăță salata, se spală și se zvântă. Ceapa verde curățată și spălată se taie rondele groase de circa 5 mm. Roșiile se spală și se taie în patru sau felii groase. • Se curăță kiwi-ul de coajă și se taie felii subțiri, la fel și banana, care se amestecă cu 2 linguri cu zeamă de lămâie. Alunele rumenite se taie bucăți mai mari. • Se amestecă zeama de lămâie rămasă cu siropul de arțar, oțetul, muștarul, uleiul, sare și piper, se încorporează jumătate din rondelele de ceapă verde și se mai gustă o dată sosul de sare și piper. • Se pun pe 4 farfurii fetica, roșiile și feliile de kiwi și de banană și se stropesc cu sos. Salata se servește presărată cu restul de rondele de ceapă verde și alunele rumenite.