Templul din Malta

Hipogeul Hal Saflieni din Malta este un sit UNESCO de valoare excepţională, fiind considerat cel mai vechi templu subteran din lume. Hipogeul e învăluit în mister: în el au fost descoperite cranii elongate, despre care se spune că ar fi ale unor extratereștri, şi tot în el s-au petrecut şi multe fenomene paranormale, relatate de persoane de o ireproşabilă credibilitate. Şi, peste toate astea, hipogeul mai are o caracteristică misterioasă: o acustică unică!
Sala oracolului
Conform datelor oficiale, hipogeul Hal Saflieni e vechi de aproximativ 5000 de ani şi este singurul exemplu cunoscut de arhitectură subterană datând din Epoca Bronzului. „Labirintul”, cum mai este numit, e constituit dintr-o serie de încăperi eliptice şi de alveole dispuse pe trei nivele, la care se ajunge parcurgând numeroase coridoare. Deşi nu se ştie cu siguranţă scopul pentru care hipogeul a fost construit, se presupune că el ar fi fost folosit iniţial ca sanctuar religios, posibil şi ca oracol, având în vedere acustica lui excepțională. Tocmai din acest motiv, o sală de mari dimensiuni, săpată în întregime în calcar, a fost botezată „Sala Oracolului”. Istoricul William Arthur Griffiths, autorul lucrării „Malta şi templele ei preistorice recent descoperite”, afirmă că un cuvânt rostit în „Sala Oracolului” „este amplificat de sute de ori şi este audibil în întreaga structură (a templului subteran). Ne închipuim ce efect trebuie să fi avut (fenomenul) asupra celor prezenţi, atunci când oracolul vorbea, iar cuvintele lui se rostogoleau răsunând înfricoşător în acest spaţiu întunecat şi misterios.” Să stai în interiorul hipogeului e ca şi cum ai sta în interiorul unui clopot uriaş. Când sunetul atinge anumite tonuri, omul nu doar că îl aude în urechi, dar îl şi simte vibrând în oase şi în ţesuturi! „Pentru că simţi ceva venind către tine dintr-o direcţie pe care nu poţi s-o identifici, pur şi simplu eşti uluit şi fermecat!”, explică Richard Storm, un cunoscut critic de artă englez. Compozitorul maltez Ruben Zahra şi o echipă de oameni de ştiinţă italieni au analizat, şi ei, acustica sălii şi au constatat că, în interiorul structurii, sunetul rezonează cu frecvenţa de 110 hertzi, aceeaşi frecvenţă care a fost descoperită în numeroase alte structuri străvechi de pe întregul glob, inclusiv în celebrul Newgrange din Irlanda! Profesorul Robert Jahn, de la Princeton University, a declarat că este posibil ca dimensiunile sălii sau calitatea calcarului să fie ceea ce determină tonalitatea exactă a ecoului. Evident, această enigmă de construcţie este extrem de incitantă, dar prima întrebare pe care şi-au pus-o oamenii de ştiinţă a fost: efectul acesta a fost obţinut din întâmplare sau deliberat? Şi dacă templul a fost conceput special ca să potenţeze amplificarea sunetului, întrebarea care se pune imediat este: de ce? Cu ce scop? E oare posibil ca arhitecţii hipogeului să fi fost în posesia unor informaţii de care savanţii moderni nu au habar? „Sala Oracolului” are o acustică egală cu a marilor săli de concerte din lume!
Doi profesori italieni, Paolo Debertolis, de la Universitatea din Trieste, şi Niccolo Bisconti, de la Universitatea din Siena, sunt de părere că într-adevăr sala a fost construită deliberat, astfel încât să creeze un efect sonor care să influenţeze psihicul oamenilor, ca să potenţeze experienţele mistice din timpul ritualurilor religioase. Opinia aceasta e susţinută de mulţi reprezentanţi ai lumii ştiinţifice, ba a fost chiar și dovedită de cercetătorul american Ian Cook şi de echipa lui de la UCLA. Ei au publicat un studiu prin care şi-au prezentat descoperirile făcute în urma unui experiment realizat cu ajutorul unui grup de voluntari, care au fost monitorizaţi, prin intermediul electroencefalogramelor, când au fost expuşi la diferite frecvenţe de rezonanţă. Astfel s-a constatat că la frecvenţa de 110 hertzi, deci aceeaşi din „Sala Oracolului”, tiparele de activitate din cortexul prefrontal s-au modificat brusc şi dramatic, trecând de la dominanţa de stânga, la aceea de dreapta. Mai simplu spus, activitatea cerebrală s-a mutat în regiunea responsabilă cu procesarea emoţiilor! Această modificare nu a mai fost înregistrată la nicio altă frecvenţă!
În luna februarie a acestui an, în hipogeul Hal Saflieni a fost organizată „Conferinţa Internaţională de Arheoacustică”. În timpul acestui eveniment, o echipă pluridisciplinară a realizat un nou experiment absolut provocator şi fără precedent. În „Sala Oracolului” au fost amplasate multiple microfoane ultrasensibile, care au fost conectate la un sistem digital de înregistrare extraordinar de performant. Cu această aparatură s-a testat reacţia sălii la diferite voci, cât şi la sunetele produse de mai multe instrumente muzicale simple, din perioada în care hipogeul a fost folosit în mod activ, adică între 4000 şi 2500 î.e.n. Rezultatele experimentului au revelat că instrumentele muzicale realizate dintr-un corn şi dintr-o scoică uriaşă nu au creat niciun fel de rezonanță, în schimb, o tamburină şamanică din piele naturală a creat o stimulare extraordinar de mare a rezonanţei, pe frecvenţe cuprinse între 110 şi 114 hertzi! Acelaşi rezultat a fost obţinut de o voce umană masculină, care a emis sunetul cântat „oooo”. Vocea umană feminină nu a generat acelaşi efect. Cercetările de arheoacustică legate de „Sala Oracolului” vor continua, întrucât, până în prezent, oamenii de ştiinţă au reuşit mai curând să găsească noi şi noi întrebări, şi nu prea multe răspunsuri.
În final, să ne întoarcem puţin la enigma construcţiei hipogeului şi, în special, a „Sălii Oracolului”. De-a lungul ultimilor ani, din ce în ce mai mulţi cercetători din diferite domenii conexe, oameni deschişi la minte, şi-au exprimat îndoiala că, dată fiind epoca în care templul a fost construit, ar fi fost posibil ca arhitecţii lui să posede cunoştinţele necesare concepţiei şi realizării practice a acestei structuri. Conform istoriei oficiale, Epoca Bronzului nu a fost evul geniilor sau al tehnologiilor ultra-sofisticate. Din contră, societatea era văzută ca una primitivă. Totuşi, pe întreg globul au fost descoperite nenumărate construcţii şi artefacte din aceeaşi perioadă, care denotă o cunoaştere şi tehnologii fantastic de evoluate, unele imposibil de reprodus chiar şi în zilele noastre. Concluzia care se impune este că şi hipogeul de la Hal Saflieni este probabil opera unor arhitecţi şi constructori „miraculos” de învăţaţi, produsul unei civilizaţii cu mult mai evoluate decât se recunoaşte oficial azi sau măcar „elevii” sârguincioşi ai unor „zei” binevoitori, adică ai unor extratereştri sosiţi pe Terra cu scopul de a ajuta omenirea să progreseze. Această ipoteză e susţinută şi ea de un experiment ştiinţific riguros, realizat de o echipă pluridisciplinară, finanţată de un personaj foarte bogat, care a preferat să rămână anonim. Pe scurt, s-a încercat construirea a două copii identice ale „Sălii Oracolului”, într-un mediu natural care îl reproduce, până la compoziţia geologică, pe cel din regiunea în care a fost săpat hipogeul Hal Saflieni. Pentru prima copie au fost utilizate unelte pe care istoria oficială le indică a fi fost comune în Epoca Bronzului. Pentru a doua copie au fost utilizate cele mai noi tehnologii din secolul XXI. În ambele cazuri, nu s-a putut obţine celebrul efect de rezonanţă de pe frecvenţa de 110 hertzi! Aşadar e limpede că secretul „Sălii Oracolului” şi al întregului templu nu stă în uneltele cu care au fost realizate, ci în ştiinţa din spatele acestui proiect care de 5000 de ani uimeşte şi fascinează deopotrivă.
Cinci enigme nedezlegate
Pentru că până aici am pomenit posibilitatea existenţei unor civilizaţii antice mult mai avansate decât cele recunoscute de istoria oficială, cât şi posibilitatea ca progresul omenirii să fi fost „ajutat” şi „ghidat” de intervenţia unor „zei”, adică a unor extratereştri binevoitori (o ipoteză despre care se vorbeşte de aproape o sută de ani, dar pe care, în mod bizar, ştiinţa oficială nici măcar nu acceptă s-o ia în considerare), haideţi să facem o scurtă trecere în revistă a unor artefacte care, la rândul lor, par să susţină aceste posibilităţi. E important de reţinut că aceasta este doar o „listă scurtă”, întrucât numărul artefactelor de această natură este mult mai mare.
1. Mecanismul din Antikythera
În 1900, arheologul grec Valerios Stais a început cercetarea epavei scufundate a unei corăbii greceşti antice datând din anii 70-60 î.e.n., epavă descoperită în largul coastelor insulei elene Antikythera. În 1901, din interiorul epavei a fost recuperat un artefact ce părea a fi un fragment dintr-o cutie ciudată. După ce a fost dus pe ţărm şi a început să fie analizat, artefactul s-a dovedit a fi un calculator datând din jurul anului 205 î.e.n.! El era capabil să calculeze cu o precizie uluitoare poziţiile corpurilor cereşti, eclipsele şi alte diferite modificări de natură astronomică. Celebrul matematician Tony Freeth a declarat: „Dacă n-ar fi fost descoperit, nimeni n-ar fi putut să creadă că aşa ceva există, pentru că Mecanismul Antikythera este incredibil de sofisticat!” Mathias Buttet, directorul de cercetare şi de dezvoltare al renumitei firme producătoare de ceasuri Hublot, a adăugat: „Mecanismul Antikythera include caracteristici extraordinar de ingenioase, care nu se folosesc nici măcar în producţia cea mai avansată de ceasuri din prezent! Pur şi simplu, este uluitor!”
2. Bateriile sumeriene vechi de peste 2000 de ani
În 1938, mai multe „borcane” de mari dimensiuni, confecţionate din argilă, au fost descoperite de arheologul german Wilhelm Konig, la mică distanţă de Bagdad, în Irakul modern, deci pe teritoriul anticului Sumer. „Borcanele” aveau gura sigilată cu un material ciudat, care, în urma analizelor de laborator, s-a dovedit a avea o compoziţie similară cu aceea a asfaltului modern. În „capacul” acestor „borcane” s-au observat nişte orificii, prin care, în interior, erau introduse nişte tije din fier cu o prelucrare extraordinar de rafinată. Finalmente, cercetătorii şi-au dat seama că „borcanele” erau de fapt nişte mecanisme generatoare de curent, erau nişte baterii, doar că vechi de peste 2000 de ani! Mai mult, ele erau funcţionale!
3. Becul antic egiptean
În Egipt, în Templul lui Hathor de la Dendera, un templu vechi de aproape 3000 de ani, există un bazorelief extraordinar, care reprezintă mai multe persoane ce stau în jurul unui obiect de mari dimensiuni, care arată exact ca un bec clasic incandescent, cu tot cu filamentul interior. Erich von Däniken, autorul celebrelor volume „Amintiri despre viitor” şi „Zeii nu ne-au părăsit niciodată”, a realizat o copie a „becului antic egiptean”, care, conectat la o sursă de curent, s-a dovedit a fi funcţional, emiţând o lumină roşu-movacee.
5. Stâlpul de fier din Delhi
În oraşul indian Delhi, într-o piaţetă din complexul Qutb, se ridică un stâlp misterios din… fier. Structura are o înălţime de 7,2 metri – dintre care 1,2 metri sunt îngropaţi în pământ -, un diametru de 40,64 centimetri şi o greutate estimată de 6 tone! Stâlpul este realizat din fier într-o proporţie uluitoare: 99,72%! Această puritate s-a mai obținut abia recent, în epoca modernă, când o echipă de specialişti în metalurgie au combinat fierul, în proporţie de 99,8%, cu mangan şi sulf! Or, aceste două elemente, conform analizelor de laborator, nu sunt prezente în compoziţia stâlpului din Delhi, care nu rugineşte! Practic, nici până azi nu se ştie cum a fost realizată această structură și nici cât de veche este. Iniţial, s-a crezut că stâlpul din complexul Qutb ar fi bătrân de circa 1600 de ani, asta datorită celei mai vechi inscripţii care figurează pe el şi care vorbeşte despre un rege pe nume Chandra, despre care s-a spus că ar putea să fie împăratul Chandragupta al II-lea (circa 380 – 415 e.n.). În plus, o altă inscripţie afirmă că stâlpul a fost înălţat mai întâi în Vishnupadagiri – o localitate necunoscută în prezent.
4. Reactorul nuclear vechi de 2 miliarde de ani
În 1972, o echipă de cercetători francezi a mers în Africa, mai exact în Gabon, la o mină de uraniu, să preleveze nişte mostre de minereu – o firmă franceză voia să importe uraniu de acolo, pentru o centrală atomică. În mod tipic, minereul de uraniu este alcătuit din trei izotopi sau din trei tipuri de uraniu, fiecare cu un număr diferit de neutroni: uraniul-238 este cel mai abundent, uraniul-234 este cel mai rar, iar uraniul-235 este cel mai interesant, fiindcă el e capabil să susţină reacţiile nucleare. În mod normal, în minereu, uraniul-235 se găseşte într-o proporţie de 0,720%. Prin urmare, cercetătorii francezi au fost teribil de surprinşi când, analizând mostrele din Gabon, au constatat că ele conţineau uraniu-235 doar în proporţie de 0,717%! Pentru o persoană neavizată, diferenţa de 0,003% poate să nu pară a reprezenta mare lucru, dar pentru un specialist, ea are o valoare colosală. Francezii şi-au dat seama că uraniul-235 „dispărut” fusese supus procesului de fisiune nucleară şi se „volatilizase”, divizându-se în alţi atomi! Doctorul Glenn T. Seaborg, fostul şef al Comisiei de Energie Atomică a Statelor Unite ale Americii şi laureat al premiului Nobel pentru cercetările sale în domeniul sintezei elementelor grele, a explicat că, teoretic, fisiunea nucleară spontană e posibilă, dar pentru ca ea să se producă este nevoie de o „reuniune” de condiţii de mediu extraordinar de precise, „reuniune” care este foarte puţin probabil să se întâmple. Prin urmare, el e convins că arderea prin reacţie a uraniului din Gabon nu a fost un fenomen natural, ci că acolo a funcţionat un reactor nuclear construit de om sau de cine ştie cine altcineva. Şi mai stupefiant este că, în urma calculelor, s-a ajuns la concluzia că acest reactor a funcţionat în urmă cu 2 miliarde ani şi a fost operaţional vreme de aproximativ 500.000 de ani!