– Un stil de viață sănătos vă protejează mai bine decât orice medicament. În cele ce urmează, specialiștii vă explică ce aveți de făcut. Iar noile orizonturi deschise în terapie au darul de a insufla speranță –

Te oprești câteodată în mijlocul unei fraze, fiindcă nu-ți vine în minte cuvântul pe care îl căutai. Sau ai intrat în cămară și te întrebi de ce anume te-ai dus acolo. Sau pleci de acasă și pe drum îți dai seama că nu ești tocmai sigur dacă ai închis aragazul ori ai scos din priză fierul de călcat. Oare aceste lucruri și altele asemănătoare se încadrează în ceea ce ar trebui să ne îngrijoreze, pentru că semnalează începutul unei demențe? După părerea medicilor neurologi, situația devine cu adevărat gravă abia în momentul când lapsusurile ne afectează rutina zilnică. „Însă dacă vă faceți griji, solicitați un control medical”, ne sfătuiesc ei. „Testul neuropsihologic este simplu, durează în jur de 15 minute și indică în ce măsură creierul funcționează corespunzător vârstei.”
În prezent, aproximativ 46,8 milioane de oameni de pe glob suferă de o formă sau alta de demență, și 7,7 milioane primesc an de an acest diagnostic. Boala constă într-o pierdere treptată a aptitudinilor fizice și cognitive, până la punctul în care pacientul devine incapabil să-și organizeze singur viața. Cercetările științifice, finanțate cu sume uriașe, n-au condus până acum la rezultatul sperat. Deocamdată afecțiunea nu este vindecabilă, i se poate doar încetini evoluția. Tocmai de aceea, ea inspiră multă teamă, în special printre cei ce au avut un asemenea caz în familie. Cu toate acestea, specialiștii ne încredințează că există motive de speranță: „Fiecare dintre noi poate face foarte mult pentru a-și proteja creierul și a-l menține în formă timp îndelungat.”
Ce tipuri de demență există?
Alzheimer (circa 60%)
Debut și evoluție – Evoluție insidioasă, pe măsură ce se distrug neuronii. Principala cauză o constituie formarea de plăci din beta-amiloid și acumularea de proteine tau.
Prognostic – Nu este vindecabilă în momentul de față, însă în anumite împrejurări, se poate încetini agravarea simptomelor.
Demență vasculară (circa 20%)
Debut și evoluție – Debutează brusc, pentru ca apoi să evolueze gradual sau insidios. Este provocată de tulburările circulației cerebrale, apărute ca urmare a deteriorării vaselor de sânge de la nivelul creierului.
Prognostic – Nevindecabilă, uneori cursul ei poate fi influențat favorabil.
Demență secundară (circa 10%)
Debut și evoluție – Manifestările ei reprezintă consecința unei patologii de bază, ca deficitul de vitamina B12, depresia, o disfuncție tiroidiană, o infecție, sau apare ca efect al administrării unor medicamente.
Prognostic – În funcție de afecțiunea din care derivă, este vindecabilă, sau cel puțin simptomatologia se poate remite parțial.
Pe lângă cele prezentate mai sus, există și forme combinate (10%), de exemplu:
* Demența cu corpi Lewy – care asociază simptome ale bolii Parkinson cu unele ale bolii difuze cu corpi Lewy, cele două afecțiuni având în comun prezența unor conglomerate de proteine ce poartă denumirea respectivă.
* Demența mixtă – caracterizată prin faptul că pacienții sunt afectați concomitent atât de Alzheimer, cât și de o demență vasculară.
Demența poate fi prevenită

Nu mai departe de vara trecută, la sfârșitul lunii iunie, o echipă internațională de cercetare, formată din 28 de specialiști, a făcut cunoscute, în paginile prestigioasei reviste medicale „Lancet”, cele mai noi strategii de combatere a demenței. În opinia autorilor articolului, există posibilități reale de prevenire a acestei temute boli. „Și nu este niciodată prea devreme sau prea târziu pentru a lua măsuri”, subliniază ei, numind doisprezece factori favorizanți, cărora s-ar cuveni să le acordăm o atenție specială. Aceștia sunt: deficiențele de auz, lipsa de instruire, traumatismele cranio-cerebrale, hipertensiunea arterială, consumul de alcool, obezitatea, fumatul, depresia și stresul, izolarea socială, poluarea aerului, sedentarismul și diabetul de tip 2. Se estimează că dacă s-ar acționa în sens pozitiv asupra tuturor acestor factori, numărul cazurilor de demență ar putea fi scăzut cu 40%.
Auzul bun ajută creierul
Specialiștii dispun de suficiente date care îi autorizează să afirme că hipoacuzia se numără printre principalele premise ce facilitează apariția unei demențe. Și invers: riscul de a dezvolta boala poate fi considerabil redus prin compensarea deficiențelor auditive. Cea mai plauzibilă explicație a acestui fapt pare a fi aceea că oamenii cu auzul normal sunt mai activi și mai implicați social, beneficiază de mai multe contacte apte să-i stimuleze și să le ofere satisfacții, spre deosebire de hipoacuzici, care tind să trăiască în izolare, riscând să fie acaparați de depresie, apatie și anxietate – stări ce pregătesc terenul declanșării unei demențe. Un alt aspect demn de luat în considerare este și acesta: atunci când creierul trebuie să depună eforturi sporite în zona percepțiilor auditive, scade automat activitatea în celelalte arii cerebrale – inclusiv în cea destinată memoriei. Și nu trebuie să uităm niciun moment că stimulii acustici sunt indispensabili pentru buna funcționare a creierului. De aceea, fiecare dintre noi ar trebui să-și protejeze auzul, să evite expunerea la un nivel ridicat de zgomot și să se prezinte periodic la un cabinet ORL, pentru a-și face o audiogramă. Iar dacă medicul ne prescrie un aparat auditiv, este absolut necesar să-l purtăm.
Ce rol joacă vasele de sânge?
Nu se poate discuta în mod serios despre prevenirea demenței fără o preocupare constantă pentru sănătatea sistemului circulator. Și creierul este alimentat prin intermediul unor vase de sânge, iar tulburările de irigație sangvină pe acest palier se soldează cu efecte dramatice. Ca să ne asigurăm că pereții vaselor se mențin intacți și își păstrează elasticitatea, este nevoie să ne supraveghem permanent tensiunea. O putem controla cu prilejul fiecărei vizite la medicul nostru de familie, dar și acasă, cu ajutorul tensiometrului personal. Pentru adulții cu vârste cuprinse între 35 și 65 de ani, o tensiune sistolică mai mare de 140 mmHg ar trebui să fie un semnal de alarmă, întrucât ea majorează cu 60% riscul de demență vasculară. În același sens acționează fumul de țigară și poluarea aerului cu microparticule în suspensie, ambele contribuind din plin la deteriorarea vaselor sangvine. În schimb, activitatea fizică le poate îmbunătăți elasticitatea și, pe această cale, va readuce tensiunea mărită la valorile ei normale (sau cât mai aproape de ele). De asemenea, un stil de viață „prietenos” cu sistemul circulator ar trebui să includă, neapărat, și ținerea sub control a greutății corporale. Este necesar ca supraponderalitatea să fie combătută cosecvent, chiar și la o vârstă înaintată, deoarece kilogramele în plus apasă asupra pereților vasculari, determinând dilatarea lor nefirească. Este ceea ce se întâmplă, de exemplu, cu venele membrelor inferioare, unde perturbarea fluxului sangvin duce în cele din urmă la insuficiență venoasă și apariția varicelor.
Corpul și mintea, mereu în mișcare

A fi activ în permanență, pe toate planurile – acesta este cel dintâi imperativ al protecției împotriva demenței. Stimularea mentală impulsionează formarea de neuroni și de noi sinapse, indiferent de vârstă. Creierul se comportă ca un mușchi: dacă nu-l antrenăm, va slăbi. Tocmai de aceea, pensionarea marchează în viața oricui un moment de cotitură, ce se cere gestionat cu multă luciditate și înțelepciune, fiindcă el anulează parțial comunicarea socială și exersarea capacităților cognitive. Din acest motiv, neurologii îi sfătuiesc pe cei retrași din activitatea profesională să-și caute neîntârziat o nouă preocupare: să se dedice unui vechi hobby, neglijat în ultimii ani din lipsă de timp, să învețe o limbă străină, să cânte la un instrument – sau orice altceva le face plăcere. Alte modalități de a pune creierul la lucru sunt lecturile, jocurile puzzle sau rezolvarea de integrame.
„Însă nu este suficient să fim activi doar mental, exercițiul fizic are la rândul său o însemnătate enormă, care nu trebuie trecută cu vederea”, ne îndeamnă specialiștii. Când facem zilnic mișcare, ne asigurăm îmbunătățirea irigării cu sânge a tuturor organelor și, în primul rând, pe cea a creierului. De asemenea, sportul dezvoltă simțul echilibrului și al orientării în spațiu, capacitatea de coordonare și concentrare. Fie că practicăm gimnastica, înotul, sau facem regulat plimbări cu bicicleta, antrenamentul reprezintă o condiție indispensabilă a productivității mentale. Iar dintre numeroasele variante de mișcare posibile, se recomandă, în mod special, dansul, deoarece el activează simultan arii cerebrale diverse. „Deosebit de utile pentru stimularea creierului sunt acele dansuri care impun executarea unor succesiuni complicate de pași, de pildă tangoul”, apreciază neurologii.
Împreună suntem mai sănătoși
Oamenii sunt ființe sociale și, ca atare, n-au fost programați să trăiască singuri. Îndeosebi la vârsta senectuții, izolarea devine pentru ei o mare problemă. Bătrânii cărora foarte rar le calcă pragul cineva se confruntă cu un risc semnificativ mai ridicat de a dezvolta o depresie sau o demență decât cei ce trăiesc în sânul familiei. Astfel, cercetătorii de la „University College London”, care au realizat un studiu cu participarea unui grup numeros de voluntari trecuți de 60 de ani, au constatat că, la aceia dintre subiecții care se întâlneau aproape zilnic cu prietenii lor, riscul de a suferi de demență era cu 12% mai mic, comparativ cu cei ce n-aveau decât unul sau doi prieteni, cu care se vedeau doar o dată la câteva luni. Un efect similar s-a putut observa și la seniorii care beneficiau de prezența unui tovarăș de viață cu care aveau o relație trainică. Un alt studiu britanic, în cadrul căruia 6000 de vârstnici au fost monitorizați pe o perioadă mai îndelungată, a arătat că bătrânii mai retrași, care comunicau puțin și nu se implicau în activități sociale, au înregistrat o scădere a aptitudinilor cognitive de 18% încă din primii doi ani.
Dar influența negativă a însingurării nu se exercită numai la nivel mental. Cercetătorii au descoperit că ea produce efecte distructive și în planul fizic: majorează cu 29% riscul de îmbolnăvire a arterelor coronare și cu 32% pe cel de declanșare a unui accident vascular cerebral, crește concentrația zahărului în sânge și tulbură funcționarea sistemului nervos. Acțiunea ei asupra organismului este perfect comparabilă cu aceea a unor factori de risc clasici, ca hipertensiunea, obezitatea sau fumatul (în opinia psihologului american Harry Taylor, izolarea este tot atât de nocivă precum consumul a 15 țigări pe zi). Și, bineînțeles, antidotul nu poate fi altul decât comunicarea. În momentul când relaționăm cu alți oameni, îi ascultăm, le vorbim, empatizăm cu ei, în creierul nostru sunt stimulate mai multe arii diverse. „Este important să vă deschideți către ceilalți, la orice vârstă”, afirmă neurologii. „Bucurați-vă de contactul cu cei din jur, fie că sunt prietenii dvs., vecini, colegi, simple cunoștințe sau niște oameni întâlniți întâmplător la o festivitate, chiar dacă aceasta are loc într-un cămin de bătrâni.”
O hrană mai bună pentru materia cenușie

Creierul nostru se hrănește cu glucoză. Aceasta nu înseamnă nici pe departe că ar trebui să adoptăm o alimentație bogată în glucide. După cum o demostrează nenumărate studii, ideală pentru menținerea aptitudinilor mentale este alimentația de tip mediteranean, cu un meniu divers, orientat cu precădere spre legume și fructe.
Există nutrienți care influențează în mod direct funcționarea creierului. Astfel, mai ales când ajungem la o anumită vârstă, ar trebui să ne îngrijim de o bună aprovizionare a corpului nostru cu proteine. În momentul când nu dispune de substanțele necesare pentru desfășurarea proceselor sale de reconstrucție, organismul începe să le extragă mai întâi din mușchi, apoi din ficat, și în cele din urmă, din creier. De aceea, din alimentația vârstnicilor n-ar trebui să lipsească sursele unor proteine de calitate, cum sunt leguminoasele (fasolea uscată, lintea, orezul, mazărea).
Indispensabilă pentru buna funcționare a sistemului nervos este și vitamina B12 (metilcobalamina). Lipsa ei se face simțită, printre altele, prin scăderea capacității de memorare. O găsim în cantități mari, în primul rând, în alimentele de origine animală: carnea de pui, vită sau porc (în special în ficat), pește (somn, ton, macrou, hering), fructe de mare (crabi, scoici), ouă, lapte și produse lactate. Veganii și-o pot procura din spirulină, chlorella, iarbă de orz, vlăstari, ciuperci, alimente fermentate și drojdie inactivă. Dacă analizele de sânge arată că există totuși o carență, aceasta poate fi compensată prin administrarea unui supliment nutrițional (ex. Vitamina B12 – Solgar; Metilcobalamina – Kal, Secom; B12 Ankermann Vital – Worwag Pharma).
Remedii și speranțe

Măsurile de prevenție sunt cu atât mai importante, cu cât demența rămâne deocamdată o boală misterioasă, ale cărei cauze n-au putut fi încă elucidate deplin. Se dă vina din nou pe factorul genetic, deși medicii cunosc numeroase cazuri de persoane cu ereditate încărcată (unul din părinți bolnav de Alzheimer), care au reușit să-și păstreze intacte claritatea gândirii și memoria până la o vârstă înaintată, datorită unui stil de viață activ și echilibrat.
În prezent, eforturile cercetătorilor se concentrează asupra posibilităților de a încetini progresia bolii, iar unele idei s-au concretizat deja. Compania farmaceutică americană „Biogen” a solicitat la FDA (Administrația pentru Alimente și Medicamente) autorizația de comercializare, în America și Europa, pentru medicamentul său Aducanumab. Preparatul conține anticorpi care elimină plăcile amiloide din creier, iar studiile clinice au confirmat că el poate îmbunătăți memoria pacienților cu Alzheimer. Între timp, în câteva țări europene a intrat în farmacii suplimentul SpermidineLife, rezultat al muncii depuse timp de peste un deceniu de către un colectiv de cercetare al Universității „Karl-Franzens” din Graz (Austria). Testat la spitalul Charite, din Berlin, pe un grup de persoane cu risc major de demență, suplimentul s-a dovedit capabil să influențeze pozitiv capacitatea de memorare a subiecților, cărora le-a fost administrat vreme de trei luni. Într-un articol publicat în revista „Nature Cell Biology”, Tobias Eisenberg, unul din cercetătorii de la Universitatea din Graz, explică mecanismul de acțiune al spermidinei: ea declanșează procesul de autofagie, prin care organismul se debarasează de celulele moarte, uzate sau bolnave, componentele lor fiind reutilizate pentru formarea de celule noi. Se obține astfel o regenerare a țesuturilor și o întârziere a îmbătrânirii, cu tot ce înseamnă ea – nu numai la nivelul memoriei.