– Demiterea Renatei Weber din funcția de Avocat al Poporului a fost declarată neconstituțională de către Curtea Constituțională. Cum să interpretăm decizia? E vorba de binecunoscuta ostilitate a majorității judecătorilor de acolo față de actuala guvernare, sau argumentele invocate pentru demitere nu au fost bine cântărite de alianța aflată la putere?

– Faptul că decizia CCR a fost adoptată cu unanimitate de voturi înseamnă că au fost de acord cu ea, și judecătoarele Simina Tănăsescu, fosta consilieră a președintelui Iohannis, și Livia Stanciu, fosta președintă a ÎCCJ, care de-a lungul timpului s-au opus constant abuzurilor promovate de majoritatea toxică din CCR și nu pot fi suspectate de obediență față de PSD. Până la publicarea motivării CCR, nu ne putem hazarda în subtilități juridice. Desigur, Renate Weber nu a promovat interesul public, ci interesele celor care au numit-o, și anume – PSD și ALDE, și a pus piedici actualei guvernări, inclusiv în eforturile acesteia de combatere a pandemiei. Ne amintim, de pildă, că a cerut spitalelor să dovedească în scris că nu se fac vinovate de „tortură”, în cazul pacienților COVID internați în secțiile ATI. Iar în calitate de europarlamentar ALDE a apărat cu vehemență abuzurile comise de guvernele lui Liviu Dragnea. Prin urmare, putem înțelege dorința guvernului de a o revoca, mai ales că Avocatul Poporului este singurul îndrituit să atace la CCR ordonanțele de urgență ale guvernului, iar Renate Weber s-a dovedit de rea credință față de actuala putere. Asta nu înseamnă însă că poate fi înlocuită abuziv, după bunul plac al politicienilor. Nu întâmplător, Comisia de la Veneția a cerut precizări în acest caz președinților celor două Camere. Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat public că revocarea doamnei Weber este o decizie politică. Înțelegem de aici că și actuala coaliție gândește, în principiu, la fel ca PSD, și anume, că voința politică este deasupra legii, iar abuzul este acceptabil, dacă îl promovează majoritatea. Probabil că ar fi trebuit schimbată legea Avocatului Poporului și abia apoi înlocuită Renate Weber, dar UDMR voia neapărat să-și adjudece postul de un membru al ei. Actualii guvernanți nu au fost însă aleși pentru a imita PSD, ci pentru a promova un comportament politic principial și pentru a respecta legea. Păcat că au uitat atât de repede acest lucru.
– Între „aleșii” care dezamăgesc opinia publică se află un om în care ne-am pus mari nădejdi: primarul Bucureștiului, Nicușor Dan. Tânărul edil pare blocat în proiect. Cât timp să mai aibă răbdare bucureștenii, pentru a vedea rezultate concrete? Era de așteptat acest început mai greoi, după lunga guvernare locală PSD-istă?
– Moștenirea fostului Primar General, Gabriela Firea, este grea și complicată, dar actualul Primar știa acest lucru și a susținut, în campanie, că are soluții la problemele generate de echipa PSD. Iată însă că soluțiile sale au fost doar iluzii, expertiza și curajul în abordarea frontală a dificultăților dovedindu-se deficitare. Astfel, desființarea companiilor bugetofage înființate de fostul Primar merge greu; măsurile urgente, inclusiv deratizarea și stârpirea țânțarilor au fost mult întârziate; iar traficul infernal al capitalei nu poate fi rezolvat, decât prin instituirea de zone pietonale ad hoc, în weekend, pe perioada verii. Cum rămâne însă cu expertul american, care a fluidizat traficul la New York, și trebuia să-l fluidizeze și la București? Poate că Nicușor Dan a fost un ong-ist eficient. A fi primar, deci manager, om de viziune și acțiune executivă, este cu totul altceva, iar noul edil nu pare să fi făcut saltul calitativ necesar. Sunt deja de notorietate reticența sa de a colabora cu primarii de sector și cu consilierii din propria majoritate, incapacitatea de a lucra cu altă echipă decât micul grup de fideli cu care s-a înconjurat, lipsa sa de transparență. Tensiunile din interiorul USR-PLUS, legate de persoana sa, nu ajută nici ele la buna funcționare a Primăriei. Cei care l-au cunoscut pe Nicușor Dan au știut că nu este potrivit pentru funcția de Primar și au înțeles că el a fost desemnat candidat de Ludovic Orban, pentru că liderul PNL nu dorea să promoveze un om capabil din propriul partid, care ar fi putut deveni un pol de putere care să-i pună probleme. Bucureștenii au fost fentați de liderul PNL, care și-a urmărit propriul interes meschin, nicidecum interesul public. Nu avea deci cum să fie bine pentru bucureșteni. Desigur, la un moment dat, lucrurile se vor îmbunătăți, unele fonduri europene vor fi accesate, deși nu toate care ar fi fost disponibile, dar totul va fi foarte lent și va pune la grea încercare răbdarea unei populații deja obosite, care nu mai este dispusă, pe bună dreptate, să suporte gunoiul și șobolanii.