– „Ai să-l cunoști după pălărie”, mi s-a spus, încă înainte de a-l cunoaște. „Rareori se desparte de ea. Uită-te după un om înalt, chipeș, care știe să râdă! N-ai cum să-l pierzi!” Și-așa a și fost. Am coborât din nava rapidă cu care am venit de la Tulcea și nu mi-a fost greu să-mi descopăr „omul” pe chei: pe Mihai Călin, singurul ghid din Sulina, atestat de Ministerul Turismului, pentru zona Deltei Dunării –
Între ape și fulgere
– V-a mers vestea până la București: „ghidul Deltei”, cunoscător temeinic al ținutului de la gurile Dunării. Știu că sunteți născut aici, între ape. V-ați transformat locul nașterii în profesie… Oamenii își caută norocul în lumea largă. Ce v-a determinat să rămâneți aici?

– Eu sunt născut în Crișan, un sat din mijlocul Deltei. Sunt cu adevărat om al locului: crescut între ape. În vremea copilăriei mele, satul nu era protejat, ca acum, de diguri, și adesea era inundat. Dar noi am învățat să trăim în prietenie cu apa, să ne adaptăm. Primăvara, când Dunărea venea până în fața casei, hrăneam porcii din barcă, în cotețele construite pe picioroange, și duceam vacile peste apă, în Grind, acolo unde s-a retras să trăiască bunicul meu. Sigur, locurile sunt frumoase aici, pitorești, dar viața a fost grea totdeauna, așa cum este și-acum. Până la școală făceam 3 km, pe orice vreme, vară, iarnă, pe ape dezlănțuite ori înghețate, gata-gata să fim luați de vânturile puternice care suflă aici. De mici am fost învățați cu greul, ne-am obișnuit așa și ne-am organizat viața în funcție de ce ne oferea Dunărea. În familia mea au venit însă vremuri grele, după ce tata și fratele meu mai mare au fost loviți de fulger, fiind în barcă, la pescuit. Am rămas cu mama, patru copii orfani. Eu eram cel mai mare, aveam șaptesprezece ani. Eram elev la liceu, la Sulina, iar mama era cu gospodăria și cu frații mai mici. Am înțeles repede că nu am decât să muncesc, și să mă lupt mai departe cu apa, care a schimbat așa de dramatic destinul familiei mele. De altfel, moartea m-a încercat și pe mine. Eram la pescuit cu un frate mai mic, când a început o furtună cu trăznete și cu fulgere. Pe fratele meu l-am băgat în cambuză (magazie a bărcii) și l-am acoperit cu capacul de lemn, cu gândul ca măcar el să scape, dacă barca va fi trăznită. Norocul nostru a fost că am ajuns în zona satului, și fulgerele se descărcau în stâlpii de înaltă tensiune de pe mal, din care săreau scântei. Mama, săraca, ne aștepta speriată pe mal, și poate că în ziua aceea am înțeles mai mult decât dacă mi-ar fi spus cineva, că am datoria de a rămâne alături de ea. Am făcut armata, m-am îmbarcat pe nave, dar m-am întors tot aici. Acum sunt ofițer, șef mecanic pe o navă, și de peste treizeci de ani, sunt tot pe apă, în barcă sau pe vapor. Doar noaptea ce mai prind uscatul… Când sunt liber de la serviciu, plimb turiștii în cele mai frumoase locuri pe care le știu, încă din anii copilăriei. Cunosc toate tainele Deltei. Dar ca orice marinar care visează, cât stă pe ape, pământul, uscatul meu se cheamă Sulina.
Cafeaua de la ora cinci
– Sulina a devenit faimoasă în lume, datorită romanului „Europolis”, scris de Jean Bart. Ați mai prins ceva din farmecul vechi al orașului?

– S-au mai păstrat unele case vechi, străzile paralele cu Dunărea, cimitirul istoric și, mai ales, multe povești despre oamenii de pe vremuri, care au ajuns aici când Comisia Europeană a Dunării dirija viața acestui loc. Cât am fost elev la liceu, în Sulina, am stat în gazdă la o bătrână grecoaică. Pot spune că am crescut lângă ea și lângă prietenele ei, care veneau să-și bea cafeaua împreună. Soții de navigatori, multe rămase singure după ce bărbații lor sfârșiseră în mare, ele mi-au insuflat curaj atunci când treceam prin momente mai grele, și de la ele am învățat să găsesc bucurie în fiecare zi. Aveau darul de-a se binedispune din nimic, erau vesele, râdeau, spuneau glume, se amuzau din orice și, mai ales, povesteau minunat întâmplări și legende despre oamenii din vremurile vechi. Gazda mea nu ieșea niciodată din curte, avea o problemă de sănătate, dar când mă trezeam dimineața, ea știa deja toate noutățile din Sulina. Despre Sulina veche mi-a povestit și bunicul din grind, căruia noi, nepoții, îi ziceam Gagicarul. Aveam atâtea „bunicuțe” prin Sulina, când venea el, încât nici nu mai știam care e cea adevărată. Era un bărbat falnic, grozav de muncitor și glumeț, care făcea pe ghidul pentru turistele nemțoaice, venite prin anii ‘60 – ‘70, dar și pe lecuitorul lor, când le oblojea arsurile de soare cu lapte acru, de la văcuțele lui, crescute în grind. El mi-a spus că unul dintre străbunicii mei a fost grec, și cum se știe că grecii sunt legați pe vecie de mare, parcă nu mă mir deloc că am rămas și eu un om al apei. Din cele 21 de nații care au trăit aici, în Sulina, grecii sunt cei care și-au apărat și păstrat cel mai bine tradițiile.
Forfotă pe Canalul Sulina
– Care sunt bucuriile unui om care trăiește aici, la capătul lumii, între apă și cer?

– Lucrez într-o echipă de oameni extraordinari. Suntem prieteni buni și prietenia aceasta a fost încercată de multe ori în momente grele, pe mare. Am lucrat pe tot felul de nave, pe unele care dragau canalul Sulina, pe altele care-l marcau cu geamanduri și scondri, sau care făceau măsurători cartografice, topometrice și scanau fundul apei, pe pilotine care duceau pilotul în larg, la navele care așteptau să intre din mare pe canalul Sulina, până la Tulcea sau Galați. Navele acestea mari de mărfuri și tancurile petroliere sunt pilotate de piloți de linie, sub îndrumarea noastră, care cunoaștem bine canalul și locul acesta, în care se varsă Dunărea în mare. E un loc capricios, în care marea trece repede de la liniște la furtună. De câte ori am avut de înfruntat valuri uriașe, fără să ne putem apropia de nave! De câte ori am rămas izolați în larg, mai multe zile, chiar fără mâncare și fără apă. Ni se spune „Echipa care râde”, pentru că prin orice trecem, suntem mereu cu zâmbetul pe buze. Chiar și atunci când ieșim din sala motoarelor, unde temperatura trece adesea de șaizeci de grade, și suntem bronzați, de fapt, arși de căldura de acolo.
Dansuri grecești
– Să respirați mai puteți? Aveți și clipe libere, de destindere? Ce fel de distracție există în Sulina?

– Mă întrebați cum ne distrăm la Sulina? Foarte bine, vă răspund. Tot cu colegii, pentru că suntem aproape toți în echipa de dansuri grecești Elada. Mai întâi s-au dus la dansuri soțiile noastre, apoi ne-am dus și noi, „băieții”, pentru că serile lungi de iarnă trebuie umplute cu ceva. Cu dans, cu un lighean de pește prăjit și un clondir de vin, voia bună vine repede. Când suntem pe uscat, organizăm sâmbăta seara grecească și dăm spectacole pentru turiști, pe faleză. Dansăm ore în șir și turiștii se prind și ei în dansul nostru. Bucuria e generală. Avem niște costume minunate, cretane și macedonene, cu țaruhia (papuci) cu vârful întors, sub care, pe vremuri, se ascundea cuțitul. Pe spate avem „aripi de înger”, mânecile acelea slobode, sub genunchi, curelușe împletite, care erau legate cu pietricele și foloseau ca arme, în anii grei. Poveștile despre aceste costume bărbătești, ale căror cămăși au 400 de cute, dar și despre acelea femeiești, îi farmecă pe turiști. Și copiii mei dansează în echipe făcute pentru vârsta lor. Băiatul cel mare este un cititor înfocat, dar pentru că are rău de mare, nu cred că mă va urma în meserie. În schimb, cel mic este foarte receptiv la tot ce înseamnă natură și aventură, cunoaște deja zeci de specii de păsări, după înfățișare și cântec, are o memorie fotografică de invidiat, l-am testat și are stofa unui adevărat lup de mare. Credeți că într-o asemenea situație, mie îmi lipsește ceva pentru a fi fericit? Vă răspund tot eu: da, îmi lipsește timpul, pentru câte aș mai vrea să fac. Am înființat, împreună cu Iulia Pascale, cu Gheorghe Comârzan și cu profesorul Lavric, de la Liceul „Jean Bart”, un ONG care are ca scop tocmai promovarea și salvarea Deltei Dunării. Am alcătuit un ghid cu toate informațiile despre Sulina. Nu vrem să se piardă în uitare ceea ce a fost pe vremuri fenomenul atât de deosebit al acestor locuri. Îmi pare rău să întunecăm, tocmai acum, la sfârșit, povestea, dar locurile acestea trebuie apărate și salvate, în primul rând de primitivii, de mitocanii care își imaginează că dacă au bani, își pot permite să distrugă Delta cu iahturile lor de lux și cu nesimțirea.
Fotografii din arhiva MIHAI CĂLIN