– În afară de curățare, despre care am vorbit în numărul trecut al revistei, ficatul are nevoie și de susținere alimentară. Iată câteva rețete după care se dă în vânt –
Supă rapidă

În apă clocotită sau zeamă de legume, se adaugă câte o linguriță cu semințe de mărar, urzică, pătrunjel, țelină; câțiva cartofi, morcovi, sfeclă, varză se dau prin răzătoare, iar ceapa și usturoiul se taie mărunt. Totul se introduce în apă, se fierbe timp de 5 minute. Se lasă 20 de minute acoperit bine cu un prosop flaușat. O lingură cu ulei se adaugă în farfurie. Supa se folosește în caz de icter hepatic, hepatită, ciroză, pentru restabilirea funcțiilor hepatice. În timpul folosirii supei trebuie neapărat să beți și suc de dovleac (bostan).
Suc de struguri
Toamna, timp de o lună, se beau câte 200 ml pe zi. Întărește și inima.
Pilaf din mei
Se fierbe meiul în apă, 10 minute, apoi se acoperă cu un prosop gros și se lasă 30 de minute în vas. Pilaful trebuie mâncat în timpul zilei (nu se gătește pentru mai multe zile), fără să fie încălzit (altfel scade efectul terapeutic).
Jeleuri din fulgi de ovăz
Se prepară după rețeta următoare: peste 1/2 de pahar de fulgi de ovăz se toarnă 1 l de apă fiartă și răcită la temperatura camerei. Se adaugă o bucățică de coajă de pâine neagră sau o lingură cu smântână, se lasă 2-3 zile să se întărească. Masa obținută se bate cu lingura de lemn și se strecoară prin tifon sau prin strecurătoarea cu găuri mici. Se pune la foc mic și se fierbe până la îngroșare, amestecând în permanență. Se ia de pe foc atunci când apar bulbuci. Jeleul obținut se toarnă în pahare, adăugând unt, sare, zahăr sau lapte, după gust. În terciul rămas după strecurare se adaugă 2-3 linguri de fulgi, încă o bucățică de coajă de pâine neagră și 1 litru de apă. Procesul se repetă. Dacă nu aveți posibilitatea să fierbeți lichidul imediat după ce l-ați strecurat, păstrați-l în frigider.
Macerat și țuică de hrean

* Toamna se rade pe răzătoarea măruntă un pahar cu rădăcini de hrean, se pune într-un borcan de 1 litru, care trebuie umplut cu apă clocotită. Borcanul se acoperă și se lasă 30-40 de minute, după care se strecoară. Se consumă câte o jumătate de pahar pe zi.
* În tratarea bolilor ficatului, mai ales în caz de hepatită și ciroză, bătrânii foloseau foarte des hreanul. Primăvara se foloseau flori de hrean. Un pahar de flori de hrean se macerează 10 zile în 500 ml de țuică și se bea câte o lingură, de 3 ori pe zi, înainte de masă.
Sirop de ceapă
La fel de des, în vindecarea cirozei, ascitei (hidropiziei) foloseau bunicii noștri și ceapa. 1 kg de ceapă pisată se amestecă cu 2 pahare de zahăr, se încălzește în cuptor până când culoarea siropului devine galbenă. Se consumă câte o lingură, dimineața, pe nemâncate, timp de câteva luni.
Apă de cartofi
Strămoșii noștri foloseau pentru vindecarea ficatului tot ceea ce creștea pe lângă casa omului. În caz de ascită, ciroză și pentru eliminarea pietrelor din vezica biliară (colecist), ei mai foloseau și cartoful. 1 kg de cartofi se spală bine cu periuța, se înlătură colții, dar nu se rade coaja. Se fierb în 6 l de apă, la foc mic, timp de 4 ore. Se adaugă puțină sare și se prepară piure, în apa în care au fiert cartofii. Se lasă pentru sedimentare atât timp cât este necesar ca apa de deasupra cartofilor să se limpezească complet. Se toarnă această apă foarte atent, în alt vas și se beau câte 2 linguri de 3 ori pe zi, cu 40 de minute înainte de masă.
Moare de varză
Bătrânii foloseau, de asemenea, și suc de varză acră, în caz de ciroză sau hepatită. Se beau, începând de dimineața, câte un pahar de moare la fiecare 1,5-2 ore, timp de 1-2 săptămâni (sau până la vindecare).
Sirop din sfeclă roșie
Pentru eliminarea pietrelor de la ficat, 5-6 sfecle se taie și se fierb într-un litru de apă, la foc mic, timp îndelungat, până apa se îngroașă. Se beau cu înghițituri mici câte 150 ml, de câteva ori pe zi, timp de 1,5-2 luni.
Sirop de dovleac
Se ia un dovleac galben, bine copt, se taie capacul și cu o lingură de lemn se scoate miezul cu semințele. Înăuntrul lui se toarnă miere de albine și se acoperă cu capacul tăiat. Se lipește capacul cu scotch sau cu elastic, strâns. După o lună, dovleacul se curăță de coajă, se dă prin mașina de tocat și se amestecă cu lichidul dinăuntru. Se păstrează la frigider. Se consumă câte 4-5 linguri pe zi, între mesele principale. E bun pentru toate bolile ficatului.
Alte remedii

* Pietrele la ficat provoacă uneori dureri puternice. Pentru micșorarea suferințelor se recomandă să beți de 2-3 ori pe zi glicerină din farmacie.
* Bolnavilor care au diferite probleme legate de ficat, li se recomandă înlocuirea cafelei cu cafea din cicoare sau din semințe de pepene galben. 2 linguri de semințe se prăjesc în tigaie, până devin de culoare maroniu sau roz, se răcesc și se râșnesc. Pulberea obținută se folosește în loc de cafea (o linguriță la 70-75 ml de apă).
* Rădăcinile de păpădie se spală, se curăță, se taie mărunt și se usucă la umbră. O linguriță de rădăcini uscate se fierbe într-un pahar de apă, timp de 20 minute, se beau câte 50 ml, de 3-4 ori pe zi, cu 15 minute înainte de masă.
* Pentru dizolvarea pietrelor de la ficat (dar și de la rinichi) se folosește binecunoscutul troscot – 2 linguri cu plantă și un pahar cu apă fierbinte se lasă 15 minute în termos, se răcește timp de 45 minute, se strecoară, se stoarce bine, se adaugă apă fiartă până la 250 ml și se bea câte 1/2 pahar de 2-3 ori pe zi, înainte de masă.
* Pentru dizolvarea pietrelor de la ficat și pentru prevenirea formării lor, se prepară infuzie dintr-o lingură cu frunze de mesteacăn și un pahar cu apă clocotită, care se lasă în termos 20 minute, se beau câte 50 ml dimineața și seara până la masă, timp de 10 zile profilactic și 20 zile pentru tratament.
* În caz de icter, 60 g coajă de salcie uscată și fărâmițată se fierbe într-un litru de apă 15-20 minute, se lasă în termos timp de 24 ore. După strecurare se beau câte 150 ml, de trei ori pe zi, înainte de masă.
* Pentru ciroză hepatică se prepară un amestec din ovăz pisat, mătase de porumb și rădăcină de cicoare, toate câte 50 g, plus o lămâie tăiată mărunt care se fierbe în 500 ml apă timp de 5-8 minute. După răcire se adaugă miere după gust. Se bea toată ziua în loc de orice băutură, timp de un an.
* Bătrânii recomandau în caz de ciroză ca bolnavul să bea zilnic câte 6 gălbenușuri proaspete de ou.
* O metodă mai plăcută pentru ascită: se umple un borcan cu urzică tăiată, peste care se toarnă apă caldă și se lasă acoperit cu tifon într-un loc călduros. După ce se termină fermentarea, se strecoară și se bea în loc de apă. Procedeul se repetă până la rezolvarea problmei.
Pentru restabilirea funcțiilor ficatului după hepatită
* Se râșnesc în râșnița de cafea 30 g semințe de armurariu; se amestecă o linguriță cu semințe cu 1/3 pahar cu apă caldă și se bea de cinci ori pe zi, cu 20 minute înainte de masă. Se recomandă și o altă metodă: semințele se țin în gură cinci minute, după care se înghit cu apă caldă.
* Cu patru ore înainte de culcare se amestecă în termos 1/2 pahar de stafide cu un pahar de apă clocotită, se culcă pe partea dreaptă, se mănâncă stafidele încet timp de 20 minute, se bea și apă. Se repetă timp de 10 zile.
* Un borcan de trei litri se încălzește bine în aburi sau în apă fierbinte. Se toarnă în el un borcan de 0,5 litri de măceșe, 3 borcane de 0,5 litri de zahăr și restul volumului se umple cu apă fierbinte. Se amestecă cu o lingură de lemn și se lasă 3 săptămâni la întuneric și la căldură. Iarna se ține lângă calorifer. Borcanul trebuie să fier permanent la cald. Se bea câte 1/3 pahar de trei ori pe zi, înainte de masă, până se termină toată doza. Cura se repetă peste șase luni.
* Și, în încheiere, încă o rețetă gustoasă. Se culeg 200 flori de păpădie din locuri curate, departe de șosele (drumuri), se taie mai mărunt, se amestecă cu o lămâie tăiată mărunt și cu un litru de apă fierbinte. Se lasă acoperit șase ore. Se stoarce foarte bine prin două straturi de tifon, se adaugă 1 kg de zahăr și se fierbe pe foc mic o oră și jumătate. Se mănâncă zilnic, în loc de desert.