– Începe toamna, dar seamănă, și ea, tot a vară. Sezonul vacanțelor se va prelungi. Schimbarea anotimpului nu înseamnă că pericolele estivale au trecut. Enterocolita se numără printre ele. Neluată în serios, vacanța devine un vis ratat –
Dr. ELENA CIUPERCĂ, medic gastroenterolog: „Deshidratarea poate produce dezechilibre periculoase”
– Vremea frumoasă ne prelungește vacanța și în luna septembrie. Toamna nu ne scutește, însă, de afecțiunile verii. Unul dintre pericolele care ne pândesc este toxiinfecția alimentară sau enterocolita. Cum de ne intoxicăm atât de ușor?
– Enterocolita apare, de regulă, în urma consumului de alimente preparate termic necorespunzător sau al apei contaminate. Cazurile de enterocolită sunt mai frecvente în perioada sezonului estival, pentru că mâncărurile se alterează mult mai rapid din cauza căldurii, iar în vacanță sau în concedii, putem întâlni surse de apă nepotabilă sau contaminată cu diverși germeni patogeni. Luna septembrie, la fel de caldă, nu anulează aceste pericole.
– Putem recunoaște cu ușurință simptomele enterocolitei?
– Enterocolita se manifestă zgomotos, încă de la debut: crampe abdominale, scaune diareice, vărsături, senzație de leșin, uneori și febră. De departe, diareea e cea mai neplăcută problemă medicală atunci când călătorim, iar bacteriile enterice patogene sunt responsabile de 60-80% din aceste situații. Din cauza episoadelor repetate de vărsături şi diaree, se poate ajunge ușor la deshidratare, care conduce la instalarea dezechilibrelor hidroelectrolitice. Iar în cazul sugarilor, al bătrânilor sau al persoanelor care suferă de diverse boli cronice, aceste dezechilibre sunt foarte grave și le pot pune viaţa în pericol!
– Ce măsuri putem lua pentru a preveni intoxicarea?
– Pentru ca vacanța să nu se transforme într-un stres sau un coșmar, e bine să ținem cont de câteva sfaturi ce privesc sănătatea sistemului digestiv.
* În primul rând, e bine să ne cunoaștem corpul și să fim atenți la ceea ce ne face bine și la ceea ce ne face rău, respectiv, să ne ferim de alimentele la care știm că suntem sensibili și pe care corpul nostru nu le tolerează. Indiferent de continentul pe care mergem sau de țara pe care o vizităm (să nu uităm că fiecare țară are o alimentație specifică, cu care noi nu suntem obișnuiți), există întotdeauna câteva alimente „universale”, din care să alegem: de exemplu, orez, paste, cartofi sau iaurt! Nu e nevoie să experimentăm chiar toate noutățile culinare. Sunt tentante, par delicioase, și toată lumea mănâncă din ele, însă când e vorba despre mâncarea stradală, e indicat să fim precauți și să gustăm doar în urma recomandărilor bazate pe o igienă verificată. În plus, e posibil ca stomacul nostru să nu reacționeze bine la condimente sau arome noi!
* E sănătos să nu mâncăm mai mult decât ne trebuie. În vacanță, cu toții suntem tentați să ne umplem farfuria – pe de o parte, pentru că nu ne mai gândim la dietă, pe de altă parte, pentru că suntem curioși. Însă un stomac suprasolicitat poate reacționa neplăcut, mai ales în condiții de stres termic! În plus, alimentele „de luat la drum” trebuie conservate corespunzător. Mai bine aruncăm restul de sandviș de la micul dejun, decât să-l purtăm în rucsac trei ore prin căldură, pentru a-l consuma la ora prânzului!
* Oriunde mergem, ideal e să bem doar apă îmbuteliată! Riscul cel mai mare să facem diaree în timpul călătoriilor vine de la apa potabilă locală (poate proveni din surse nesigure), fructele și legumele crude spălate cu apă locală, cuburile de gheață, alimentele oferite de negustorii ambulanți pe străzi (de exemplu, carne sau pește, insuficient preparate termic). Sunt lipsite de risc băuturile îmbuteliate, apa plată, vinul, berea, cafeaua și ceaiul fierbinte (apa nu produce îmbolnăviri dacă este consumată fiartă și răcită!).
* Ideal ar fi să avem în trusa de urgență săruri de rehidratare, probiotice sau un tratament pentru enterocolită stabilit împreună cu medicul gastroenterolog. De mare ajutor ne pot fi antiemeticele pe bază de domperidonă sau metoclopramid, antispasticele, antisecretoriile (omeprazol, esomeprazol, pantoprazol, rabeprazol, famotidină), diosmectita, racecadotrilul, loperamidul. Atenție, nu este indicat să folosim vreun antibiotic în lipsa unei prescripții medicale!
* De asemenea, n-ar trebui să uităm de soluțiile dezinfectante, mai ales dacă alegem să călătorim în locuri aride, unde apa se găsește mai greu!
* Nu în ultimul rând, e bine să mergem la toaletă ori de câte ori simțim nevoia și (foarte important!) să ne spălăm foarte bine pe mâini de fiecare dată!
– Ce putem face dacă, totuși, ajungem să ne intoxicăm sau să suferim de o problemă digestivă în vacanță?
– În primele 12-24 de ore se recomandă imperativ o hidratare adecvată. În măsura în care sunt tolerate de organism, se pot consuma următoarele alimente: supe de zarzavat normal sărate, apă plată, ceai de mentă, orez fiert, morcov fiert. După această perioadă, se adaugă pâine prăjită, pilaf de orez cu morcov, supă de legume pasate cu carne slabă, pesmet, carne slabă fiartă sau la grătar. Se continuă hidratarea cu apă plată, săruri de rehidratare orală, ceai de mentă neîndulcit sau îndulcit cu glucoză. Apoi se adaugă în dietă brânză de vaci proaspătă, iaurt – în cantități mici, progresive, și ouă fierte tari.
Totodată, este recomandat să evităm în această perioadă câteva tipuri de alimente: fructele și legumele crude, salatele de vinete, salatele de roșii și alte legume de sezon, mâncărurile grase, condimentele iuți, afumăturile, maioneza, sosurile, ciocolata, sucurile de fructe, laptele și produsele lactate nefermentate.
– Există și enterocolite mai grave, care necesită prezența la medic?
– Sunt cazuri în care problemele provocate de enterocolită persistă. Atunci când apare deshidratarea, și vărsăturile repetate împiedică aportul de lichide, când apar sânge în scaun sau în vărsătură, diaree sau vărsături persistente ori febră înaltă, care nu scade, bolnavul trebuie să se prezinte urgent la medic. De asemenea, vârstnicii, diabeticii, cei cu imunodepresie şi femeile gravide sunt pacienţi cu risc crescut și necesită evaluare medicală.
EDUARD COMAN
D-na dr. Elena Ciupercă poate fi contactată la Clinica DigestMed din București, Str. Veteranilor nr. 11A, Sector 6, București, tel. 0743.344.378