
„Mesopotamia, țara dintre râuri” – acesta a fost numele pe care l-a primit de la greci regiunea dintre Eufrat și Tigru, aflată în Irakul de astăzi. În mileniul al patrulea î.H., poporul sumerian a migrat în partea sudică și fertilă a acestui teritoriu, aducând cu sine idei revoluționare, care au schimbat înfățișarea lumii. Pornind de la conceptele lor religioase și ideologice, a luat naștere una dintre cele mai vechi civilizații ale omenirii. Ecoul ei se regăsește și astăzi în acele turnuri gigantice, lovite de nisipul purtat de vânturi, despre care a vorbit până și Biblia. Cine n-a auzit de construirea legendarului „Turn Babel”, care a provocat mânia lui Dumnezeu și l-a făcut să-i pedeapsească pe oameni, ca să vorbească în limbi diferite, îngreunându-le capacitatea de a se înțelege între ei?
Și „Grădinile suspendate ale Semiramidei”, care se numărau printre cele șapte minuni ale lumii antice, se aflau tot în Mesopotamia, în Babilon. Iar la o distanță nu prea mare, se întindea Eridu. În anul 1946, doi arheologi ai Directoratului pentru Antichități din Irak, Fuad Safar și Seton Lloyd, au fost atrași de tainele împietrite ale acestui străvechi oraș babilonian. El a fost odinioară cel mai sfânt dintre centrele urbane ale Mesopotamiei. Era considerat cel dintâi dintre orașele lumii. După cum se poate citi pe tăblițele de lut vechi de 4.000 de ani, Eridu îi fusese închinat zeului Enki al apei, al înțelepciunii și al magiei. Înaintea săpăturilor, demarate abia în secolul trecut, doar câteva ruine afundate în sol mai lăsau să se ghicească faptul că în acest loc s-a aflat odată o construcție impozantă. Trudind din greu și cu mare atenție la detalii, Safar și Lloyd au descoperit artefacte vechi de mii de ani. Motivați în cercetările lor, ei au extras, lopată după lopată, cărămizile sparte care acoperiseră construcția în vremurile biblice.
Aventurile explorării
Dar cercetătorii au mai descoperit ceva important. Ei au dat peste zidurile unei epoci și mai timpurii. Când au avansat în straturile adânci ale nisipului, au găsit sanctuare vechi de milenii, în total 18 temple, fiecare lăcaș de cult fiind ridicat deasupra ruinelor celor anterioare. Cele mai vechi fundații ale așezării aflate în apropierea templului datează din mileniul al 6-lea î.H. Ceea ce înseamnă că oamenii amenajaseră aici, încă cu mult timp înaintea sumerienilor, un centru preistoric de cult. Ei făceau parte din așa-numită cultură Ubaid, care a apărut pe la 5.900 î.H. în Orientul Apropiat. Eridu se numără, așadar, printre cele mai vechi orașe din lume, care au slujit totodată drept centru religios. Continuitatea în materie de stil a sanctuarelor și numeroasele resturi de oase ale unor pești găsiți în săpături, care s-au conservat grație climei uscate, reprezintă pentru istorici dovada faptului că în Eridu era, într-adevăr, adorat Enki, zeul înțelepciunii, care era în același timp și zeu al apei.
Urme în nisip
„E pur și simplu de neînchipuit că o zonă într-atât de sălbatică a fost la un moment dat locuită”, a exclamat arheologul britanic Sir Leonard Woolley (1880-1960), atunci când a văzut în fața ochilor ruinele orașului Ur, care se afla, la fel ca Babilonul, în sudul Mesopotamiei. Când Woolley a condus, în 1922, o expediție anglo-americană a Universității Pennsylvania (SUA), cu destinația Sumer, el a crezut că Ur ar fi fost locul în care s-a născut patriarhul biblic, Avraam. Lucrând vreme de 12 ani, într-o manieră extrem de grijulie, echipa lui a scos la lumină vestigiile culturii apuse. În cadrul acestui proces, arheologii au descoperit morminte regale și reședințele unor înalte preotese, ziduri perimetrale, o vistierie, un sanctuar al zeului suprem sumerian Nanna, al Lunii, precum și rămășițele unei construcții de dimensiuni impresionante. Woolly a constatat că regii din Ur și succesorii acestora, care au domnit până în secolul al 6-lea î.H., au reconstruit, iar și iar, construcții mai vechi, cu destinație laică sau religioasă.
Regele divin: UR
Unul dintre cei mai remarcabili conducători din Ur a fost regele Ur-Nammu (aproximativ 2.113 î.H.), care a fondat cea de-a III-a dinastie a orașului-stat. El a unit 23 de orașe într-un singur imperiu și s-a intitulat „Rege al Sumerului și Akkadului”. El a demarat în același timp un program amplu de construcții în capitala care număra 30.000 de suflete și care se afla pe atunci direct la malul Eufratului, în mijlocul unui peisaj luxuriant. Cel mai reprezentativ monument construit de el și care era menit să-i asigure un loc printre zei a fost un zigurat gigantic, ridicat în cinstea zeului suprem al regatului, Nanna. Cu o amprentă la sol de 63 pe 43 de metri și o înălțime de 24 de metri, efectul monumentului asupra pelerinilor și vizitatorilor orașului trebuie să fi fost impresionant.
Sex cu zeița fertilității

Ur-Nammu a dispus să se ilustreze pe o stelă cum se întâlnea el însuși cu zeii și cum a obținut din partea lor echipamentele de construcție necesare ridicării templului sacru. Nimeni nu îndrăznea să i se opună unei asemenea puteri, mai ales că în vremurile de demult, bunăstarea regelui era legată de cea a statului. Un text sumerian povestește cum domnitorul efectua, an de an, un ritual nupțial care-l lega de zeița fertilității, Inanna. Probabil că zeița era reprezentată simbolic de persoana unei tinere preotese, care întreținea raporturi sexuale cu regele, în sanctuarul de sus, asigurând astfel fertilitatea țării, precum și fericirea monarhului și a poporului.
Turnul Babel
„Şi au zis: Haidem să ne zidim o cetate şi un turn al cărui vârf să atingă cerul”. Turnul Babel a slujit de-a pururi drept simbol al trufiei umane și al pedepsei drepte a lui Dumnezeu, care a distrus construcția semeață și a amestecat limbile oamenilor, pentru ca aceștia să nu se mai poată înțelege între ei. A existat vreodată acest turn?
Arheologul britanic Claudius Rich a fost cel care a ajuns primul la ruinele Babilonului, în 1811. I-au fost suficiente 10 zile pentru a realiza câteva schițe, pentru a aduna cărămizi din chirpici și a efectua o săpătură de probă. În decursul acestei operațiuni, i-a atras atenția un deal în formă de pătrat, pe care însoțitorii săi arabi îl numeau „Turnul Babel”. Mai aveau să treacă încă 89 de ani, până când arheologul german Robert Koldewey (1855-1925) a inițiat aducerea la lumină a vestigiilor babiloniene. Koldewey a rămas pe șantier 18 ani. Descoperirile lui au făcut senzație.
Tronul zeilor
Printre descoperirile lui Koldewey s-au numărat o serie de străzi magnifice, destinate procesiunilor, o poartă grandioasă, consacrată zeiței babiloniene Iștar, a iubirii și a războiului, un templu dedicat celui mai puternic zeu din ceruri, Marduk, precum și numeroase morminte și comori. După ce a terminat de schițat planul, a bănuit deja că trebuie să fie vorba de fundația unui monument uriaș. Era, într-adevăr, baza legendarului Turn din Babilon. Reconstituirea realizată de Koldewey corespundea descrierii de pe o veche tăbliță cu scriere cuneiformă, în care ziguratul era numit „Etemenanki”, nume care s-ar putea traduce prin „Casa pietrei de temelie a Cerului și Pământului”. Două scări laterale conduceau, la o înlățime de 31 de metri, la primul etaj al construcției. Scara centrală, care era de-sine-stătătoare, se sfârșea la 48 de metri, ducând la o a doua terasă. Patru trepte a câte șase metri și un templu înalt de 15 metri, îmbrăcat în cărămizi vitrate albastre, finalizau construcția, la 91,5 metri înălțime.
Un cilindru de lut descoperit în fundație cuprinde numele unui ctitor: Nabucodonosor. Acest rege, care a fost cel mai renumit dintre stăpânitorii Imperiului, a restaurat Babilonul cu palatele sale și cele peste 50 de temple, intrând astfel în istorie.
Babilonul îngenuncheat
Însă asupra Babilonului s-a abătut nenorocirea. Regele persan Cirus (559-530 î.H.) a atacat imperiul în 539 î.H. și s-a autoproclamat „regele tuturor țărilor”. Când Babilonul a îndrăznit să se răscoale, noul stăpân al tronului, Xerxes, a ordonat ca turnul să fie făcut una cu pământul. Simbolul babilonian a fost, astfel, distrus. Emblema centrală a Mesopotamiei s-a dezintegrat și a dispărut în neant. Mitul lui dăinuie, în schimb, până azi.
Ce este un zigurat?

Popoarele Mesopotamiei au construit vreme de 2000 de ani turnuri uriașe, în trepte, pe ale căror vârfuri tronau temple. Ca niște cuburi din ce în ce mai mici, suprapuse, ele atingeau de obicei o înălțime de 45 de metri. Din punct de vedere simbolic, treptele duceau până în cosmos și legau astfel Cerul și Pămânul. În cel mai înalt punct al construcțiilor realizate din cărămidă și straturi de stuf, credincioșilor li se înfățișa zeitatea.
Un relief neo-asirian din secolul al 8-lea î.H. arată cât efort depuneau credincioșii la construirea unui zigurat. Mai mulți bărbați cară materiale pentru construirea templului, slujindu-se de sfori.
Cele șapte minuni ale lumii
În secolul al 2-lea î.H., fenicianul Antipatros din Sidon a scris cartea „Cele șapte minuni ale lumii”, care sunt și astăzi subiectul multor lucrări literare și istorice. În Mesopotamia, autorul n-a fost însă impresionat de ruine, ci de minunatele „Grădini suspendate” ale Babilonului. Șapte terase, asamblate din lespezi mari de piatră, erau dispuse în amfiteatru și atingeau o înălțime de 22,5 metri. Smoală și stuf, cărămizi arse și un strat de plumb formau o barieră împotriva umezelii. Deasupra era așternut un strat de pământ de trei metri, pentru ca până și copacii mari să poată prinde rădăcini. Un sistem de irigații asigura o umiditate răcoritoare. Se spune că cel care a creat această grădină a fost Nabucodonosor, care a adus în parcul artificial plante din expedițiile sale militare.
Existența grădinilor suspendate este atestată prin documente contemporane. Antipatros a apucat să le vadă cu propriii ochi. Totuși, din câte se pare, Semiramis, cea care și-a împrumutat numele grădinilor, nu era soția lui Nabucodonosor ci, probabil, regina asiriană care domnise cu 300 de ani mai înainte, Sammu-ramat. În această privință, legenda este destul de neclară.