
– E lucru știut că fructele și legumele reprezintă surse vitale de vitamine si minerale. Efectul este însă și mai mare dacă apelați la sortimentele roșii. Ce le face atât de speciale și ce beneficii aduc aflați din informațiile următoare –
SFECLA ROȘIE scade tensiunea arterială

Hipertensiunea arterială este o boală extrem de răspândită, dar asta nu înseamnă că trebuie să apelăm imediat la medicamente pentru normalizarea ei. Sfecla roșie este un substitut ideal. Pe lângă cantitățile generoase de substanțe minerale și de vitamine, rădăcina conține și mult nitrat, care contribuie la dilatarea vaselor de sânge, scăzând tensiunea. Cine bea zilnic 250 de ml de suc poate reduce valorile crescute cu până la 10 mmHg. Efectul se face simțit la scurt timp.
ROȘIILE ne apără de cancer

S-a dovedit că roșiile scad riscul apariției anumitor forme de cancer. Substanța numită licopen pe care o conțin protejează țesuturile de substanțe dăunătoare. Studiile atestă efectul de protecție a celulelor, mai ales în cazul cancerului de prostată, rinichi și plămâni. Legumele trebuie fierte. Cu cât le fierbem mai mult, cu atât eliberează mai mult licopen. O cantitate deosebit de mare se găsește, de altfel, în pasta de tomate.
PRUNELE stimulează digestia

Când digestia se poticnește, nu e necesar să apelăm de îndată la laxative. Ca alternativă, putem mânca zilnic opt până la douăspreceze prune. Fibrele pe care le conțin accelerează digestia. Ele se umflă în intestin și îi stimulează activitatea, fiind ideale pentru combaterea constipației. Și sorbitolul conținut în prune are un efect laxativ.
RIDICHILE reglează nivelul zahărului din sânge

Rădăcinoasele au foarte puține calorii, doar 16 la suta de grame. Asta le transformă în niște alimente perfecte atunci când dorim să slăbim. În plus, ridichile au și un indice glicemic scăzut. Datorită acestui fapt, bulbii sunt foarte potriviți pentru a menține nivelul zahărului din sânge sub control. De acest lucru au de profitat atât diabeticii, cât și oamenii sănătoși.
RODIILE susțin sistemul neuro-muscular

Cu un conținut de 290 mg de potasiu la 100 de grame, rodia se numără printre fructele cele mai bogate în potasiu. De acest mineral beneficiază mai ales mușchii și nervii. Dacă în sângele nostru se găsește prea puțin din acest mineral, ne putem confrunta cu perturbări ale ritmului cardiac. Adăugați în salatele dvs. semințe de rodie, sau beți zilnic o jumătate de pahar de suc proaspăt stors.
ARDEII ROȘII întăresc sistemul imunitar

Aceste legume sunt deosebit de bogate în vitamina C. Ele ne întăresc puterea de apărare a organismului contra afecțiunilor. Într-un studiu realizat la Universitatea William Patterson din Statele Unite, ardeiul roșu a fost identificat drept „cea mai sănătoasă legumă”, mai valoroasă decât, de exemplu, broccoli, morcovii sau lămâile.
ARDEIUL IUTE inhibă durerea

Atunci când avem mușchii încordați și dureroși ne poate ajuta un masaj cu ardei iute. Capsaicina pe care aceștia o conțin stimulează circulația sângelui, eliberează tensiunea acumulată în mușchi și blochează transmiterea semnalelor de durere. Se procedează astfel: 3 linguri de ardei iute proaspăt se taie mărunt (fără semințe), se călesc 10 minute în 250 de ml de ulei, se scurg și se lasă la răcit. Cu preparatul obținut se masează zona cu probleme. Folosiți însă neapărat mănuși! O alternativă este reprezentată de plasturii cu capsaicină de la farmacie.
CĂPȘUNILE – aliatele creierului

Studiile științifice au demonstrat că fisteina conținută în căpșuni stimulează creșterea celulelor nervoase, menținând astfel creierul în formă. Ideal este consumul zilnic a 150 de grame de fructe. Nici când sezonul căpșunilor trece nu trebuie să renunțăm la gustoasele fructe roșii, pentru că le găsim de-a lungul întregului an, sub formă congelată. O veste încă și mai bună este că produsele congelate conțin uneori și mai mulți nutrienți decât fructele pe care le găsim pe rafturile magazinelor, ele fiind supuse procesului de congelare rapidă, de îndată ce au fost culese.
COACĂZELE îmbunătățesc circulația sângelui

Coacăzele își datorează culoarea roșie mai multor substanțe diferite, cunoscute sub numele de antocianine. De pe urma acestora are de câștigat, în special, inima. Antocianinele combat depunerile de pe vasele de sânge (așa-numita arterioscleroză) și asigură un flux sanguin mai bun către mușchiul inimii. Doza zilnică recomandată este de 35 până la 40 de boabe. Deosebit de perisabile, fructele trebuie mâncate rapid, pentru că nu rezistă în frigider decât circa două zile.
STRUGURII catifelează pielea

Gustoși și sănătoși, strugurii ne ajută să avem și o piele frumoasă, datorită conținutului de vitamine B și alți compuși organici, precum flavonoidele și resveratrolul. Aceste substanțe vitale mențin elasticitatea pielii și împiedică îmbătrânirea ei prematură. Culoarea strugurilor joacă un rol decisiv: sortimentele albastre și roșii conțin semnificativ mai multe substanțe sănătoase decât strugurii deschiși la culoare.
VARZA ROȘIE – fântână a tinereții

O punem pe masă, mai ales la prilejuri festive, ca garnitură pentru fripturi și cârnați. Dar varza roșie ar trebui să fie prezentă mult mai des în farfurii. Conține o cantitate mare de vitamina C, care ne protejează celulele de radicalii liberi, având efectul unei adevărate fântâni a tinereții. E bine de știut că vitamina C nu reacționează bine la căldură, se pierde mult în timpul fierberii. De aceea, se recomandă consumul verzei roșii sub formă de salată: tăiați varza crudă mărunt, adăugați oțet de mere, ulei, piper și sare. Potrivit Organizației germane pentru consumatori (Stiftung Warentest), varza roșie conține de trei ori mai multă vitamina C decât majoritatea sortimentelor de varză albă.