
Magazinele „Zero Waste” reprezintă o rețea internațională, care propune o alternativă ecologică de cumpărături, fără ambalaje din plastic. Atunci când ieși cu coșul din magazinul „Zero Waste”, știi sigur că nu vei umple acasă găleți de gunoi. Emblema magazinelor este grija pentru natură. Gropile uriașe de gunoaie ce înconjoară Bucureștiul și otrăvesc aerul, rata dezastruos de mică a reciclării deșeurilor sunt probleme ce ajung tot mai des în atenția românilor. Cum autoritățile se mișcă cu o lentoare exasperantă, tinerii caută și, de multe ori, găsesc soluții ingenioase. Magazinul „Zero Waste” din București împlinește un astfel de deziderat.
Ana Maria Răducanu
„Ne adresăm celor ce vor să trăiască în respect față de natură”
– Ana Maria, care este povestea magazinului tău? Ce te-a determinat să te dedici acestui tip de afacere, prea puțin cunoscută în România?
– Ideea a prins contur în timpul celor cinci ani în care am călătorit prin lume. Plecasem din România epuizată și dezamăgită de faptul că munca mea în educația alternativă nu dădea roadele așteptate. Aveam demult visul să ajung în Auroville, în India, încă de când aflasem că oamenii își construiesc acolo o societate după regulile respectului față de natură. Am vrut să aflu ce adevăr profund descoperiseră, ce i-a îndemnat să lase în urmă societatea pe care o știm. Am trăt printre oameni ce caută să evite risipa, să respecte natura și resursele ei. Trăiesc după principii ecologice. Își construiesc casele urmând arhitectura tradițională, cu materiale naturale. Sistemele lor de energie se bazează pe energie regenerabilă, în încercarea de a renunța la combustibili fosili. Folosesc haine din fibre confecționate de mici producători locali. Se ocupă cu agricultura biodinamică, au propriile produse. Își reimaginează o societate în care putem trăi fără să abuzăm natura și să-i stoarcem resursele.
La practică, în Anglia
– Cum ai pornit la drum?

– În data de 5 octombrie 2018, m-am decis să deschid eu un astfel de magazin în București. Mi-am făcut planuri, am pus totul pe hârtie, dar am înțeles că nu am resursele financiare pentru a deschide singură afacerea, în acel moment. Așa că am plecat doi ani în Anglia, pentru a strânge bani din muncă cinstită. Mi-a prins foarte bine, pentru că m-am conectat la rețeaua lor de magazine zero waste, acest tip de afacere ce promovează stilul de consum fără plastic și fără risipă. În Anglia funcționează peste 300 de magazine, am vizitat vreo 20 dintre ele, i-am cunoscut pe fondatori, am lucrat cu ei și am învățat enorm. Astfel, am putut evita aici o serie de greșeli pe care sigur le-aș fi făcut. Pentru a vă da seama de impactul unei astfel de inițiative, cei de la magazinul din Manchester au estimat că s-a renunțat la peste 200.000 de ambalaje de plastic într-un an, pentru că oamenii au cumpărat de la ei produse neambalate în pungi.
– Ai adoptat întocmai modelul englezesc?
– Nu am vrut să imit vreunul din magazinele văzute în Anglia. În plus, noi, românii, suntem diferiți de ei, ne aflăm abia la început în conștientizarea beneficiilor unui astfel de comerț fără plastic. Visul meu este unul de lungă durată, un vis de-o viață: să pot locui, cândva, în România, într-un sat eco, să am un loc în care să pot trăi în toate aspectele vieții mele respectând natura, alături de alți oameni ce au convingerile mele. Magazinul înseamnă un prim pas în realizarea acestui vis, un stâlp în jurul căruia se poate clădi o comunitate care să crească în acest plan pe termen lung, pentru o viață mai responsabilă față de natură.
Românii cred în ecologie
– Se împlinește un an de la inaugurarea magazinului. S-a ridicat la înălțimea visului tău, ce reacții au avut clienții?
– Mă bucur să văd că oamenii ce intră în magazin răsuflă ușurați și spun că simt că au ajuns „acasă”, alături de alții cu aceleași convingeri. Oameni ce au înțeles cât de dăunător pentru toți este să folosim atâta plastic. Mai sunt și cei curioși, ce vor să vadă dacă într-adevăr se poate și altfel, iar asta îmi dă, în egală măsură, curaj. Românii devin tot mai conștienți de ei înșiși, de rolul lor pe o planetă ecologică, și mă bucur dacă putem fi de folos în acest sens.
– Practic, ce produse oferă magazinul?
– Să încep cu alimentele: cereale, nuci, fructe uscate, leguminoase, condimente, ceaiuri, biscuiți, bomboane, paste, ulei, oțet, sos de soia, sirop de agave. Mai avem gama de produse de îngrijire personală, cu pastă de dinți, săpunuri, șampon, diferite creme și absorbante reutilizabile, deodorant, toate pur naturale. Și gama de produse de curățare a casei, detergenți pentru rufe, pardosea, soluții concentrate de curățare, bureți. Am încercat să acoperim strictul necesar. Încurajăm eliminarea ambalajelor de unică folosință, așa că oamenii vin cu recipientele de acasă: borcane de sticlă, caserole de porțelan, castroane, toate din materii reciclabile. Își pun singuri zahăr, ulei, făină, cât au nevoie. Mulți au surpriza să constate că a costat mai puțin decât se așteptau, pentru că nu mai plătesc ambalajul și nici cantitatea standard, conținută în el. Cumpără cât doresc.
O „alianță” în toată țara

– Magazinul tău este unicul de acest gen din România?
– Nu. Primul s-a deschis la Sfântu Gheorghe. Am fondat o asociație după modelul pe care l-am văzut în Anglia. Ne-am sprijinit foarte mult cu sfaturi practice și adrese de furnizori, dar și cu încurajări. Fiind la început de drum, a ajutat să știm că nu suntem singuri, că avem pe cineva care parcurge aceeași experiență și e dispus să ne acorde o mână de ajutor. În țară, din alianța noastră mai fac parte magazinele „zero waste” din Cluj, Sibiu, Târgu Mureș, Piatra Neamț și Iași.
– Mersul la supermarket a devenit o a doua natură pentru români. De ce ar căuta și un altfel de stil de cumpărături?
– Ne adresăm, în primul rând, celor ce simt o apropiere față de natură, care înțeleg că facem rău prin acest supraconsum de obiecte din plastic și prin cumpărarea de alimente în exces, ambalate de-a gata, pe care jumătate le aruncăm. A cumpăra de la noi înseamnă să consumi ceea ce ai nevoie. Un aspect practic, foarte vizibil, este acela că un om ce cumpără dintr-un magazin „zero waste” tinde să-și reducă foarte mult coșul de gunoi de acasă. Asta înseamnă mai puține tone de deșeuri duse la groapa de gunoi, deșeuri ce ajung să se infiltreze în sol, în pânza freatică, cauzând mari probleme pentru viețuitoare. De altfel, în fruntea cumpărătorilor noștri sunt părinții tineri și conștienți, ce vor să lase copiilor o lume cât mai prietenoasă și mai curată. Câte albine și câți fluturi vor vedea copiii lor peste 20 de ani depinde și de stilul de viață de astăzi al părinților.
Adresa magazinului „Zero Waste”: București, str. Buzești, nr. 20.