
Nelipsită pe mesele tradiţionale româneşti, mai ales în Postul Crăciunului, gătită sau crudă, transformată în salate cu chimen și untdelemn, varza acră bucură la nebunie stomacul și papilele gustative. Dar gustului ei acrișor și picant i se mai adaugă o însușire: varza murată slăbește. Dinamizează metabolismul. O întâmplare cu adevărat minunată, având în vedere că bucatele mâncate cu poftă mai degrabă îngrașă, decât slăbesc. Nu e și cazul verzei murate, care devine un leac de slăbit dacă e consumată după program. Adică:
– De 2 ori pe zi, înainte de mesele consistente, mâncaţi câte 200-300 g de varză murată, crudă. Înainte de a o pune în farfurie, spălați-o cu apă rece, și lăsați-o în apă 30 de minute, pentru a se desăra. Varza se taie apoi mărunt, şi se consumă imediat, fără a adăuga ulei. Se pot adăuga puţin chimen, cimbru sau alte condimente preferate. Se recomandă o cură de cel puţin 3 săptămâni, dar rezultatele se văd deja după câteva zile: kilograme pe minus şi energie pe plus.
Dieta cu varză murată nu se recomandă celor care au afecţiuni tiroidiene, digestive sau renale.