– Echilibrul acido-bazic reprezintă o condiție fundamentală pentru sănătatea organismului. Din păcate, alimentele acide predomină în farfuriile noastre –

O alimentație sănătoasă ar trebui să conțină atât alimente generatoare de acizi, cât și alimente alcalinizante. Într-un organism sănătos, sângele, de pildă, are mereu o valoare pH bazică. La fel și limfa, bila, o mare parte a intestinului subțire și țesutul conjunctiv. În schimb, mediul acid este prezent în intestinul gros, în stomac și în zona genitală.
Alimentație bazică sănătoasă
În general, hrana alcalină nu este recomandată pe durată lungă, pentru că, în acest caz, pot deveni alcaline și zone ale organismului cu un mediu acid sănătos, ceea ce ar putea deregla echilibrul. Dar ea poate fi benefică pe durată scurtă, de exemplu, în curele de primăvară, de detoxifiere, pentru curățirea intestinului și în post. În acest caz, timpul este însă limitat la o durată de 4-12 săptămâni.
Având în vedere faptul că în organismul nostru mediul alcalin este dominant, se recomandă consumul unor alimente alcalinizante în proporție de 60-70%. Mai ales legume, fructe, ciuperci și verdețuri, bune „generatoare” de baze, ar trebui consumate cât mai des posibil.
Aproape toate alimentele alcaline au un efect antiinflamator, sunt bogate în aminoacizi, prezintă un grad ridicat de minerale și microelemente cu efect bazic (de pildă, magneziu, potasiu și fier), conțin substanțe amare, antioxidanți și, în general, o cantitate mare de apă.
Generatorii de acizi
Alimentele acidifiante pot fi dăunătoare sau folositoare. Printre cele folositoare se numără, de exemplu, nucile, leguminoasele, porumbul, meiul și cerealele integrale. Ele nu trebuie să lipsească dintr-o alimentație sănătoasă.
Alimentele dăunătoare trebuie evitate pe cât se poate sau trebuie reduse cu stictețe. Printre acestea, se numără toate alimentele cu aminoacizi acidifianți, precum carnea, ouăle, produsele lactate, dar și peștele sau fructele de mare. Însă nici aici nu este neapărat dăunător un consum chibzuit. Cu totul altfel stau lucrurile în cazul alimentelor care conțin zahăr. Acestea dăunează organismului și ar trebui evitate complet. Din aceste motive, dulciurile, pastele, produsele de patiserie, mezelurile, brânza și carnea ar trebui incluse în meniu doar în mod excepțional.
În general, în alimentația zilnică alimentele acidifiante n-ar trebui să depășească 20-30%.
Alimentația neutră
Nu trebuie uitate, însă, așa-numitele alimente acide și bazice neutre, cum sunt grăsimile și uleiurile superioare, precum uleiul de floarea-soarelui, de in, de cocos, de cânepă și de semințe de dovleac, dar și untul, frișca sau untul indian, ghee. Ele conțin numeroase substanțe ce fac posibilă o alimentație variată și gustoasă.
Lista de mai jos poate fi un reper pentru stabilirea unui program alimentar benefic organismului nostru.
GHID DE CUMPĂRĂTURI
Alimente și băuturi alcalinizante (bazice)

Fructe: Mere, ananas, avocado, banane, pere, mure, căpșuni, grapefruit, afine, zmeură, coacăze, cireșe, kiwi, mango, portocale, piersici, vișine, struguri, lămâi.
Legume: Anghinare, vinete, conopidă, fasole verde, mazăre, fenicul, varză albă, castraveți, pepeni, morcovi, cartofi, țelină (rădăcină), usturoi, gulii, dovleac, praz, ardei grași, ridichi, sfeclă roșie, varză roșie, sparanghel, țelină (tulpini), cartofi dulci, roșii, dovlecei, ceapă, germeni de semințe, toată familia de salate, verdețuri.
Băuturi: Toate băuturile (care taie setea) fără alcool, cofeină, teină sau zahăr.
Alimente și băuturi acidifiante
În principiu, din această categorie fac parte toate alimentele care conțin albumină acidizantă. Dar n-ar trebui să renunțăm total la ele, pentru că au multe proteine. Cantități ideale: 20-30% pentru hrana zilnică, pentru menținerea echilibrului acido-bazic.
Alimente acidifiante „bune”
(care trebuie incluse într-o alimentație sănătoasă)
Amarant (trifoi roșu), hrișcă, ciocolată amăruie, fulgi de ovăz, porumb, nuci, plante oleaginoase, produse cu soia (puțin prelucrate), cereale integrale, orez integral, ceai verde, cafea de cicoare, băuturi din plante.
Alimente acidifiante „rele”
(care nu au doar efect acidifiant, ci extrag parțial din organism substanțe minerale)
Ouă, oțet, carne, supă de carne, salam, fructe de mare, produse de patiserie din făină foarte fină, alimente care conțin gluten, miere în cantități mari, ketchup, produse lactate, murături, muștar, produse din soia prelucrate intensiv, zahăr.
Alcool, băuturi pentru slăbit, ceai de fructe și ceai negru, ness, cafea din cereale, apă minerală, limonadă, lapte, băuturi cu proteine.
Alimente neutre
Unt topit, unt, frișcă, uleiuri superioare (de ex. de in, cocos sau semințe de dovleac).
Rețete cu combinații bazice și acide ideale
Băutură răcoritoare cu ovăz, mentă și castravete

Ingrediente: 200 ml lapte de ovăz, 1 castravete, 1 lămâie, 4-5 frunze de mentă (proaspete), sare, piper.
Preparare: – Se spală castravetele sub jetul de apă și se taie mărunt. – Se stoarce lămâia. – Se spală frunzele de mentă. – Se pun toate ingredientele, inclusiv laptele de ovăz, în mixer și se pasează. – Se gustă de sare și piper. – Se toarnă băutura într-un pahar și se „savurează” rece.
Supă-cremă de mazăre
Ingrediente: 600 g mazăre congelată la circa 1,5 l apă, zeamă concentrată de legume, 200 ml frișcă lichidă, sare, piper, puțin pătrunjel verde.
Preparare: – Se pune într-o oală suficient de mare mazărea congelată împreună cu apa (de la robinet). – Se dau în clocot la foc mic și se adaugă zeama de legume (cantitatea conform indicațiilor de preparare). – Se fierbe mazărea și se mixează în oală. – Se gustă supa de sare și piper. – Se încorporează frișca lichidă. – Se spală pătrunjelul și se toacă mărunt. – Se servește supa presărată cu pătrunjel verde tocat.
Salată de cartofi cu mere
Ingrediente: 1 kg cartofi nesfărâmicioși, 2 mere mici, zemoase, 1/2 castravete, 1 legătură pătrunjel verde, alte verdețuri după gust, 3-4 linguri semințe de floarea-soarelui, 1/8 l zeamă concentrată de legume (Knorr+apă), 3-4 linguri zeamă de lămâie, 3-4 linguri ulei de floarea-soarelui, sare, piper.
Preparare: – Se spală cartofii, se fierb, se curăță de coajă și se lasă să se răcească. – Se curăță merele de partea lemnoasă și se taie cubulețe. Se taie cubulețe și castravetele. – Se spală verdețurile, se zvântă și se toacă mărunt. – Se amestecă, într-un castron, zeama concentrată de legume și zeama de lămâie și se adaugă uleiul de floarea-soarelui, sare și piper după gust. – Se taie cartofii răciți bucăți mai mici și se încorporează în sos. – Se adaugă merele, castravetele și verdețurile. – Se mai gustă o dată de sare și piper. – Pentru un gust mai bun, salata ar trebui ținută o zi la frigider. Se mai adaugă, eventual, puțină zeamă, și se mai condimentează dacă e nevoie.
Sticks-uri de legume colorate cu sos de avocado
Ingrediente: legume după gust (morcovi, tulpină de țelină, castravete, dovlecel, fenicul), 1 avocado bine copt, mărar verde, asmațuchi, 1 lingură iaurt, 1 linguriță zeamă de lămâie, sare, piper.
Preparare: – Se spală legumele, se curăță și se taie bastonașe potrivite. – Se zdrobește avocado-ul cu o furculiță. – Se spală verdețurile și se toacă mărunt. – Se amestecă verdețurile cu iaurtul și cu piureul de avocado, se adaugă zeama de lămâie și condimentele. – Se pun sticks-urile în farfurii și se mănâncă înmuiate în sosul de avocado.
Legume la tigaie, cu tofu și brânză de capră (proaspătă)
Ingrediente: legume după gust (ardei gras roșu, dovlecel, ceapă, usturoi, cartofi, cartofi dulci, fenicul, tulpină de țelină), 250 g tofu, 1-2 linguri unt (eventual indian, ghee), 3 linguri brânză proaspătă de capră, verdețuri după gust, sare și piper.
Preparare: – Se spală și se curăță legumele și se curăță de coajă ceapa, usturoiul și cartofii (dacă se folosesc, se fierb înainte). – Se taie tofu cubulețe. – Se-ncinge untul (eventual ghee) într-o tigaie. – Se adaugă ceapa, usturoiul și tofu și se călesc 2 minute, la foc potrivit. – Se adaugă celelalte legume și puțină apă și se fierb până ce se înmoaie. – Se adaugă și brânza de capră. – Se încorporează verdețurile și se gustă salata de sare și piper.