* Boabele roșii sunt purtătoare de putere și tinerețe *

Într-o toamnă friguroasă, pastorul anglican John Wesley se întorcea cu trăsura de la o ceremonie religioasă. Caii, vlăguiți de oboseala drumului lung și anevoios, se opinteau și dădeau semne că nu mai pot merge. Nu era chip s-o ia din loc. Pastorul a oprit trăsura într-un loc unde își întindea ramurile țepoase un Păducel plin de fructe roșii. Instinctual, caii s-au apropiat de tufă și au început să ronțăie cu lăcomie boabele. Pastorul privea uimit cum caii săi prind putere și, în scurt timp, trăsura a pornit cu un elan greu de închipuit în urmă cu doar câteva minute. Fructele de Păducel au indus rapid un puternic efect revigorant asupra cailor sfârșiți de oboseală. Om cu mintea deschisă, pastorul nu a considerat banală această întâmplare și s-a gândit că e posibil ca fructele de Păducel să aibă același efect și asupra oamenilor. Ani în șir s-a tratat pe el însuși, precum și pe enoriașii săi cu fructe de Păducel, pe care le-a considerat un leac bun la toate bolile. A ajuns la o vârstă venerabilă, fiind convins că Dumnezeu i-a descoperit, prin fructele de Păducel, secretul sănătății și longevității.
Numele latin al Păducelului este Crataegus, un cuvânt care își are originile în greaca veche și înseamnă „puternic”. Este un arbust cu lemnul extrem de dur, trăiește câteva sute de ani și este rezistent la secetă și la îngheț. În localitatea Saint-Mars-sur-la-Futaie, din Franța, lângă o biserică veche, se află un Păducel cu o vârstă de peste 1700 de ani. Oare ce secrete biologice ascunde acest arbust misterios, care a reușit să străbată secole?
De la fructe integrale de Păducel, la pulbere mineralizată
Păducelul este una din cele mai studiate plante medicinale de pe planetă. De la Păducel se folosesc în scopuri fitoterapeutice aproape toate părțile plantei: fructele, florile, frunzele, scoarța și rădăcinile. De multe ori, în scrierile legate de efectele terapeutice ale Păducelului, nu se precizează care parte a plantei este folosită și nici forma farmaceutică sub care este administrată. Noi, grupul de cercetători de la „Alimente geriatrice”, am ales să ne concentrăm pe valorificarea fructelor integrale de Păducel (inclusiv semințe), sub formă de pulbere mineralizată. Astfel, am aplicat un procedeu inovativ, care permite păstrarea în timp a principiilor active din plantă, fără a folosi substanțe chimice de sinteză. Concepția noastră se bazează pe o nouă tendință în științele nutriției, care presupune consumul integral al alimentelor, inclusiv al fructelor, sub o formă ușor de asimilat. Alimentul integral este mai valoros și mai sănătos decât fracțiunile extrase din acesta prin procesare.
Acțiunea anti-îmbătrânire a pulberii mineralizate din fructe integrale de Păducel
De obicei, când se vorbește de Păducel ca remediu natural, atenția tuturor e focusată pe bolile cardiovasculare. În ultimele două decenii, s-au realizat însă multe studii științifice care arată acțiunea pozitivă a Păducelului asupra întregului organism. Fructele de Păducel au o putere antioxidantă uimitoare. Antioxidanții neutralizează radicalii liberi, substanțe nocive care, prin acumulare în organism, conduc la îmbătrânire celulară sau stres oxidativ. Cercetarea medicală din ultimii ani arată că îmbătrânirea celulară generată de radicalii liberi este asociată cu mai multe boli grave, cum ar fi: obezitatea, diabetul zaharat de tip 2, bolile cardiovasculare, tulburările neurovegetative, bolile hepatice și renale, afecțiunile articulare, bolile de piele și cancerul. Iată care sunt principalele efecte anti-îmbătrânire ale pulberii mineralizate din fructe integrale de Păducel.
Revigorează organismul extenuat

Un cântec popular din Ardeal spune: „Când puterile te lasă, bătrânețea-i după casă”, și nu greșește deloc. Înaintarea în vârstă aduce deseori cu ea o stare de slăbiciune și de apatie. Se știe că glandele suprarenale sunt sediul puterii noastre fizice. Prin compoziția lor unică, fructele de Păducel hrănesc glandele suprarenale epuizate și îmbunătățesc starea psihică. Fructele de Păducel pot extinde vasele de sânge coronare, ceea ce permite să circule mai mult sânge prin organism. Acest lucru înseamnă un nivel mai ridicat de energie și mai multă vigilență. Când corpul este oxigenat corespunzător, abilitățile cognitive se îmbunătățesc, nivelul de energie crește și metabolismul poate funcționa la niveluri optime.
Întărește inima și vasele de sânge
Fructele de Păducel exercită o gamă largă de acțiuni asupra inimii. Prin ingestia fructelor de Păducel sub formă de pulbere, se constată o mai bună oxigenare a inimii, creșterea forței de contracție a mușchiului cardiac, diminuarea inflamației celulelor cardiace, revenirea inimii la dimensiunea normală, precum și reducerea ritmului cardiac accelerat și al palpitațiilor. De asemenea, prin observații clinice, s-a constatat că fructele de Păducel previn infarctul miocardic, apără inima de leziunile cauzate de restricția fluxului sanguin, împiedică agregarea trombocitelor, dilată vasele de sânge (scăzând astfel tensiunea arterială) și protejează căptușeala vaselor de sânge.
Calmează anxietatea, depresia și stresul
Cercetătorii turci au publicat în 2010 un studiu științific în care arată că pulpa și semințele de Păducel posedă atât activități de calmare a sistemului nervos central, cât și efecte analgezice centrale și periferice. Aceste descoperiri susțin utilizarea fructelor integrale de Păducel pentru a trata stresul, nervozitatea, tulburările de somn și controlul durerii. Alte dovezi științifice menționează că fructele de Păducel echilibrează nivelurile hormonale, determinând ameliorarea simptomelor anxioase.
Reduce inflamația cronică
Inflamația cronică este una din cauzele majore ale bolilor care afectează persoanele vârstnice. Din fericire, fructele de Păducel dețin proprietăți antiinflamatoare puternice, grație conținutului ridicat de antioxidanți activi, care elimină radicalii liberi, responsabili pentru daune la nivel celular. Antioxidanții din fructele de Păducel interceptează și leagă radicalii liberi înainte ca aceștia să provoace daune.
Promovează sănătatea digestivă
Fructele de Păducel stimulează secreția sucului gastric și a bilei, ajutând astfel la digestia alimentelor care stagnează în tractul gastro-intestinal, în special a celor bogate în grăsimi sau proteine. În plus, conținutul ridicat de fibre ajută la ameliorarea constipației și a balonării. Un studiu realizat pe animale, publicat în Journal of Food Medicine, a ajuns la concluzia că acțiunea antiinflamatoare și antioxidantă a Păducelului protejează împotriva colitei (inflamația colonului). Alte dovezi științifice indică faptul că Păducelul poate ajuta la suprimarea infecțiilor intestinale, inclusiv a paraziților.
Combate ateroscleroza, colesterolul și trigliceridele
Un studiu de sinteză realizat de cercetătorii chinezi în anul 2020 constată că fructele de Păducel au redus semnificativ plăcile de ateroscleroză, colesterolul și trigliceridele. Concluzia este că Păducelul, prin componentele sale bioactive (flavonoide și procianidine oligomerice), posedă proprietăți cardioprotectoare și anti-aterosclerotice remarcabile.
Îmbunătățește vederea
Fructele de Păducel sunt bogate în carotenoizi, vitamine, minerale și fitonutrienți, fapt ce le conferă proprietăți regeneratoare pentru țesuturile din ochi. Aceste substanțe fitochimice ajută la menținerea unei vederi mai sănătoase, la prevenirea formării cataractei, putând să încetinească evoluția degenerescenței maculare asociate vârstei.
Întinerește pielea
În cosmetică, fructele de Păducel sunt recomandate atât pentru uz intern (prin ingestia pulberii mineralizate), cât și pentru uz extern, prin aplicarea unei măști care se obține din amestecul pulberii mineralizate cu miere de albine sau cu albuș de ou. Ingredientele organice ale fructelor de Păducel conțin proprietăți antioxidante, antiinflamatoare, calmante și decongestionante, care se dovedesc utile pentru întinerirea țesuturilor pielii și ajută la vindecarea leziunilor și inflamațiilor. Aplicarea măștilor cosmetice pe bază de pulbere mineralizată de Păducel poate preveni îmbătrânirea pielii indusă de radiațiile UVB și promovează producția de procolagen de tip I.
Cum se ia pulberea din fructe integrale de Păducel
Pulberea din fructe integrale de Păducel este un produs românesc inovativ, natural 100%, fără adaosuri de substanțe chimice de sinteză. De obicei, se ia câte o linguriță plină (cca 5 g) de pulbere, cu puțină apă, înainte cu 15 minute de mesele principale. E recomandabil să se țină în gură, sub limbă, 5-10 minute, deoarece sub limbă se află una dintre cele mai vascularizate părți ale corpului omenesc.
Precauții și recomandări

Fructele integrale de Păducel sunt consumate de oameni și animale de mii de ani, fără a se consemna incidente semnificative privind efectele lor negative. Totuși, noi nu recomandăm administrarea pulberii mineralizate din fructe integrale de Păducel copiilor sub 12 ani, femeilor însărcinate și mamelor care alăptează. Persoanele care iau medicamente alopate antihipertensive, anticoagulante și alte medicamente cardiovasculare trebuie să știe că pulberea mineralizată din fructe integrale de Păducel crește eficiența acestor medicamente, efectul fiind cumulativ. Pentru a evita interferența dintre pulberea din fructe integrale de Păducel și medicamentele alopate, se recomandă și un interval de timp de minimum două ore între administrarea pulberii și cea a medicamentelor alopate.
GEORGIANA CĂUCEAN, consilier nutriţie, ALIMENTE GERIATRICE, Poiana Horea, tel. 0729/66.81.08 (L–V 9:00-18:00), e-mail: [email protected]; www.alimente-geriatrice.ro