– Vara e în toi, la fel și planurile noastre de vacanță. În funcție de destinația aleasă pentru concediu, ar trebui să punem în geamantan și anumite medicamente și ustensile –
La malul mării

* Dacă la plecare sau la întoarcerea acasă nu putem evita o transbordare cu bacul și știm de pe acum că stomacul nostru se va revolta din pricina balansului pe apă, este bine să adăugăm în trusa de voiaj un remediu care să ne elimine senzația de greață, spasmele de vomă și amețelile. În farmacii și în magazinele naturiste se găsesc mai multe produse de acest tip. De exemplu, un roll-on, numit „Mal au coeur” (de la Neobulle), cu care se fac aplicații în capul pieptului, la încheietura mâinii sau în zona ombilicului. Conține uleiuri esențiale de Șofrănel, Busuioc, Maghiran, Mușețel și combate inclusiv grețurile din timpul sarcinii. Același producător oferă și bomboanele gumate „Mal de Transports”, însă cu alte uleiuri (Mentă, Lămâie, Ghimbir) și cu avertismentul că sunt contraindicate viitoarelor mame. O soluție comodă sunt și Plasturii pentru rău de transport (produși de Narcis), cu extracte de Ginseng, Șofran, Tămâie, Angelică și Scorțișoară. Se lipesc pe abdomen sau în spatele urechii.
* Poate că am preferat să ne relaxăm pe alte continente, unde temperaturile ridicate ne provoacă, de asemenea, probleme digestive. Desigur, vom căuta ajutor tot la preparatele pe bază de extracte vegetale. Ne stau la dispoziție, printre altele: Stomac sănătos (capsule de la Fares), Mix 15 plante (Phyto Biopole) sau Digesto-complex (Nera Plant).
* O bună protecție solară este importantă, când stăm la plajă ori pornim să înotăm voinicește spre geamandură, fiindcă soarele pătrunde în apa mării până la adâncimea de aproximativ un metru, iar razele reflectate de strălucirea valurilor, ca și de nuanța deschisă a întinderilor nisipoase de pe mal, intensifică radiațiile UV.
* Adesea, răcoarea apei și adierea mângâietoare a brizei ne împiedică să simțim usturimea de pe piele. Nici retrași la umbră, adăpostiți de o copertină, sau în zilele cu cerul ascuns sub o pânză de nori n-ar trebui să subestimăm acțiunea razelor ultraviolete. Ori de câte ori mergem la plajă, avem nevoie de o loțiune sau de o cremă cu factor de protecție (LSF) 50+. Imposibil să nu găsim una pe placul nostru, căci oferta este uriașă.
* Dacă nu ne-am protejat corespunzător și ne-am ales cu arsuri solare, putem folosi pentru calmarea și refacerea pielii lezate geluri sau loțiuni cu Aloe vera (ex. Balsam calmant după plajă, cu Aloe vera, pulbere de ovăz și alantoină – Pellamar, Gel cu Aloe vera – Remedia) sau diverse preparate cu dexpantenol (ex. Dexpanthen Plus, cu ulei de migdale dulci, ulei de lavandă și dexpantenol – Herbal Therapy, Loțiune calmantă cu dexpantenol, vitaminele A, E, F și extract de cătină – Omega Pharma). Iar dacă suntem cumva alergici la soare, ne va face bine o cură de calciu.
* Pe lângă faptul că afectează pielea, radiațiile UV pot cauza și apariția unui herpes labial. Ca măsură de prevedere, să ne înarmăm cu un produs din gama Spirularin (de la Podocosmetica): aceste preparate cu extracte de microalge sunt utilizate ca antifungice, însă au totodată și efect antiherpetic. Apoi, n-ar fi rău să mai luăm la noi și o pensetă. Ne va fi utilă, de pildă, ca să extragem țepii rămași în piele, după întâlnirea cu un arici de mare.
Pe costișe de munte

* Drumețiile montane aduc o contribuție imensă la sănătatea noastră, dar ne impun și sacrificii. Mersul susținut cu o încălțăminte mai puțin comodă se încheie uneori cu rosături și bășici la picioare, iar dacă ne împiedicăm și alunecăm pe grohotiș, riscăm să ne julim genunchii. Știind în ce locuri apar de obicei bășicile, putem preveni aceste neplăceri aplicând în zonele respective plasturi cu gel (ex. Plasturi Hydro-gel Comfort – QPlaster, Plasturi pentru călcâie cu hidrocoloid gel – Easycare). Ar fi indicat să purtăm în rucsac și un set de plasturi de diferite mărimi, ca și o rolă de leucoplast.
* Pentru pansarea juliturilor, trebuie să avem la noi un dezinfectant, un pachețel de comprese sterile și o fașă elastică.
* În cazul când vom suferi o entorsă, să ne amintim că un unguent cu Diclofenac sau Ibuprofen reduce inflamația, calmând durerea. Același serviciu ni-l poate face însă și un produs cu ingrediente naturale (ex. Arnigel – Boiron, Gel cu arnica și gălbenele – Mustela). Iar o bandă elastică de susținere asigură stabilitatea gleznei și îi grăbește recuperarea (ex. Glezna Brace – Guangzhou Lianqi). Cremele cu pantenol ajută la vindecarea juliturilor.
* În regiunile alpine, radiațiile ultraviolete sunt intense, deci va trebui să folosim un preparat cu factor de protecție 30. Însă el nu va fi suficient și pentru zona mai sensibilă a buzelor: aici este necesar un LSF 50+.
* Căpușele reprezintă o amenințare de luat în serios, din pricina germenilor patogeni pe care îi pot transmite – în primul rând, cei ai boreliozei (temuta boală Lyme). Deci să luăm neapărat măsuri de apărare contra lor, pulverizându-ne cu un spray, încă înainte de declanșarea „ostilităților” (ex. Repelent pentru țânțari și căpușe – Farmec, Spray pentru haine împotriva căpușelor – Bros). Dacă agresoarea a mușcat deja, trebuie îndepărtată cât mai curând, însă nu cu mâna sau prin metode naive, ca bățul de chibrit cu măciulia înmuiată în apă, ci întrebuințând unul din acele instrumente confecționate din metal sau material plastic, concepute special în acest scop. Astfel ne asigurăm că nu vom lăsa capul insectei în piele, unde poate provoca o inflamație sau infecție.
* În cazul când suferim de rinită alergică, ar fi prudent să căutăm dinainte informații despre flora zonei geografice pe care urmează s-o vizităm. Și, bineînțeles, să avem la noi un medicament antihistaminic.
În forfota orașelor

* Odată ajunși într-o metropolă străină, descoperim numeroase atracții turistice care ne trezesc curiozitatea, așa încât vom parcurge zilnic mulți kilometri pe jos. Plasturii cu gel sunt bineveniți, pentru a ne feri picioarele de răniri.
* Când explorăm un oraș, facem dese treceri din aer liber într-un spațiu interior, protejat, și invers. Mai ales în regiunile cu climă deosebit de caldă, aceasta ne poate crea probleme, fiindcă mai întâi transpirăm, iar apoi ne lovește valul de aer rece, ieșit din aparatele de climatizare instalate pretutindeni, în hoteluri, restaurante și alte clădiri publice. Pentru a preveni iritarea mucoasei nazale, putem utiliza un spray hidratant (ex. Ialoclean, cu acid hialuronic și extract de Mușețel – Farma-Derma, Coldisept Nanosilver, cu particule de argint – Arkona). Iar pastilele de supt ne ajută să combatem uscăciunea cavității bucale și eventualele dureri în gât (ex. Comprimate Fiorda cu Coacăze-negre – PlantExtrakt, Koflet-H cu miere și aromă de lămâie – Himalaya).
* Nu ne dăm seama, însă, atunci când spălăm un fruct la chiuvetă, sub jet, sau punem niște cuburi de gheață în pahar, riscăm să venim în contact cu o apă infestată. Cărbunele activ (vândut în farmacii sub formă de tablete sau capsule) absoarbe și elimină din tubul digestiv bacteriile și substanțele nocive. El ajută eficient în episoadele mai ușoare de diaree (dar nu și în cele însoțite de febră).