Farm. primar Ion Bobaru – Farmacia „Faltis”, Brăila, În slujba brăilenilor și nu numai din 1897, Tel. 0239/61.59.31, 0749/04.26.61, e-mail: [email protected]

Într-adevăr, așa după cum spuneți, folosirea antiinflamatoarelor steroidiene sau nesteroidiene, dacă sunt folosite timp îndelungat, pot crea probleme stomacului și ficatului. De aceea vă recomand un tratament naturist intern mult mai prietenos cu stomacul și ficatul dvs. Farmacia Faltis prepară niște capsule antiinflamatoare, pe bază de scoarță de Salcie și rădăcină de Lemn-dulce. Preparatul se numește Artrador. De asemenea, preparăm Picături Antalgice, care au în compoziție tinctură de Iederă, de Beladonă și de Aconit. Pentru uz extern, vă recomand două preparate din rădăcină de Tătăneasă, pe care le puteți prepara singur. Se aplică pe locul dureros.
Fiertura de Tătăneasă: 2 linguri de plantă uscată și mărunțită se fierb la foc mic, timp de aproximativ 15 minute, în 500 ml apă. Se filtrează fierbinte, prin tifon sau vată umezită. Se completează la final apa evaporată.
Cu această fiertură se fac prișnițe (comprese calde) care se aplică pe zona dureroasă.
Unguentul de Tătăneasă: 4 linguri de plantă uscată și măcinată fin se pun la macerat în 4 linguri de alcool de 95 de grade, timp de 24 de ore. Separat, se topesc împreună 50 de grame de untură de porc (sau lanolină), 30 g margarină şi 10 ml de ulei de floarea soarelui. Unguentul rezultat se amestecă cu planta ţinută în alcool. Amestecul se fierbe la foc mic, aproximativ 15 minute, pentru evaporarea completă a alcoolului, şi se filtrează cât este cald. Se păstrează la răcoare și întuneric, pentru a preveni râncezirea. Se unge de două ori pe zi locul afectat. (Farmacia Faltis are pe stoc ceai din rădăcină de Tătăneasă.)
Rezultate bune în nevralgia intercostală de care suferiți se pot obține și aplicând pe zona afectată comprese umede, îmbibate cu tinctură de ardei iute.
De asemenea, Farmacia Faltis prepară o cremă și o loțiune antiinflamatoare, care vă pot ameliora durerea provocată de junghi.
(Dacă sunteți interesat de aceste preparate, vi le putem trimite prin Fan Courier sau Poșta Română cu plata ramburs la primirea coletului. Sunt necesare: nume, prenume, adresa, număr de telefon.)
„Sufăr de sindrom vestibular și am amețeli puternice” (Răspuns pentru ȘTEFANIA – Bacău, F. AS nr. 1526)
Sindromul vestibular este declanșat, de cele mai multe ori, de afecțiuni localizate la nivelul urechii interne. Se pare că circulația periferică deficitară este cauza principală care îl provoacă. Sunt cazuri rare când sindromul vestibular are cauze provocate de afecțiuni cerebrale.
Ca terapii complementare la medicația recomandată de medicii curanți pentru sindromul vestibular, vă propun un tratament naturist. Cele mai importante plante medicinale folosite în tratamentul sindromului vestibular sunt: Saschiul, Ginkgo biloba, Salcâmul japonez, Măceșul, Castanul sălbatic, Cătina albă.
(Farmacia Faltis are pe stoc aceste plante și preparate obținute din ele.)
Dacă sunteți interesată, vi le putem trimite prin Fan Courier sau Poșta Română, cu plata ramburs la primirea coletului.
Plantele se folosesc sub formă de pulbere, infuzii, decocturi, tincturi sau vinuri. Aceste preparate se pot produce și în gospodăria proprie, de aceea vă prezint modul de preparare a lor.
* Pulberea: plantele uscate se macină într-o râșniță de cafea. Pulberea se folosește amestecând-o cu miere sau cu lapte fermentat.
* Infuzia: o linguriță de plantă uscată și mărunțită se dă într-un clocot, cu 250 ml apă. Se lasă la infuzat timp de 30 minute, apoi se filtrează. Se îndulcește după gust, cu miere sau zahăr.
* Decoctul: 2 linguri de plantă uscată și mărunțită se fierb la foc mic, timp de aproximativ 5 minute, în 500 ml apă. Se filtrează cât este încă fierbinte prin tifon sau vată medicinală, umezită cu puțină apă. Se îndulcește după gust cu miere sau zahăr.
* Tinctura: 4 linguri de plantă uscată și mărunțită se pun la macerat în 200 ml alcool alimentar, timp de 10 zile, agitându-se zilnic. Se filtrează prin tifon, după care se lasă la decantat în frigider timp de 6 zile, pentru o deplină limpezire. Se trece ușor partea limpede într-un alt flacon, îndepărtându-se eventualul reziduu care s-a depus pe fundul vasului.
* Vinul: 4 linguri de plantă uscată și mărunțită se amestecă cu 1 litru vin roșu, adus la fierbere. Se lasă la macerat timp de 10 zile, agitându-se zilnic. După 10 zile, vinul se filtrează printr-un material textil, fără stoarcerea reziduului.
Administrarea plantelor
* Saschiul. Se utilizează partea aeriană a plantei, care se poate recolta de 2 -3 ori pe an.
Pulbere: Se ia câte un vârf de cuţit, de 2 ori pe zi.
Decoct: Se bea câte o ceaşcă de ceai, de 2 ori pe zi.
Tinctură: Se iau 30 de picături, de 2 ori pe zi.
Vin: Se beau 2 linguri de vin pe zi, după masă.
* Ginkgo biloba. Se folosesc frunzele recoltate eșalonat, începând cu a doua jumătate a lunii Iulie, până toamna, la căderea frunzelor.
Pulbere: Se ia câte un vârf de cuţit, de 2 ori pe zi.
Decoct: Se bea câte o ceaşcă de ceai, de 2 ori pe zi.
Tinctură: Se iau 30 de picături, de 2 ori pe zi.
Vin: Se beau 2 linguri de vin pe zi, toate după masă.
* Salcâmul japonez. Se folosesc bobocii florali.
Infuzia: se beau câte 2 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 2 ori pe zi, adăugate în puțină apă.
Vin: se bea câte o lingură de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Măceșul. Se folosesc fructele uscate, fără semințe.
Pulbere: Se ia câte un vârf de cuţit de pulbere, de 2 ori pe zi.
Decoct: Se bea câte o ceaşcă de ceai, de 2 ori pe zi.
Tinctură: Se iau câte 30 de picături, de 2 ori pe zi.
Vin: Se beau 2 linguri de vin pe zi, după masă.
* Castanul sălbatic. Se folosesc fructele.
Pulbere: Se ia câte un vârf de cuţit de pulbere, de 2 ori pe zi.
Decoct: Se bea câte o ceaşcă de ceai, de 2 ori pe zi.
Tinctură: Se iau 30 de picături, de 2 ori pe zi.
Vin: Se beau 2 linguri de vin, pe zi, după masă.
* Cătina albă. Se folosesc fructele recoltate toamna, la maturitatea deplină, până la primul îngheț.
Pulbere: Se ia câte un vârf de cuţit de pulbere, de 2 ori pe zi.
Decoct: Se bea câte o ceaşcă de ceai, de 2 ori pe zi.
Tinctură: Se iau 30 de picături, de 2 ori pe zi.
Vin: Se beau câte 2 linguri de vin pe zi, după masă.
Ing. chim. MIRCEA BOCAN – Alba Iulia, tel. 0788/23.38.73, 0258/86.56.77
„Tata a fost diagnosticat cu hernie hiatală” (Răspuns pentru CORINA VIFOR – Constanța, F. AS nr. 1526)
Cu Argila „ALGO”, hernia hiatală se închide încet, încet, câțiva mm/lună.
Vă recomand să consumați 3 linguri cu argilă/zi, fără pauze. Vă ține departe de problemele medicale. Tatăl dvs., pe lângă suspensia de argilă băută, trebuie să ia câte o lingură de pastă de argilă, pe care o lasă să se prelingă pe gât, după mesele principale și înainte de culcare.
Pentru detalii, vă rog să mă contactați la tel. 0788/23.38.73.
Farm. spec. PAUL TISMAȘ – tel. 0745/137.537, e-mail: [email protected]
„Tatăl meu are sechele după o operaţie la vezica urinară” (Răspuns pentru DANIELA – Brașov, F. AS nr. 1517)

Trebuie o reformă alimentară radicală, prin care se scot toate proteinele şi grăsimile animale, în special carnea de porc şi derivatele ei! Un regim preponderent ovo-vegetarian este cel mai potrivit. De la lobodă, ştevie şi spanac nu se declanşează nici un fel de cancer, diabet, AVC, colesterol mărit, boli vezicale sau digestive, ci toate sunt declanşate de „cărniţa de porc”, unt şi smântână, mâncate în exces!
Ca medicaţie potrivită pentru cazul de faţă ar fi „Merişoarele” (fructele acelea mici şi roşii ce se găsesc chiar în acest sezon de vară pe piaţă), care se consumă fie ca atare, fie sub formă de ceai, fie macerate în ţuică, 15 zile. Dacă acest tratament nu aduce o îmbunătăţire în starea de sănătate, contactaţi-mă.