– În război cu propriul corp –
– Sistemul imunitar este o puternică armă de apărare a organismului. El luptă împotriva bacteriilor, virusurilor și fungilor, dar uneori și împotriva propriului nostru corp, căruia ar trebui să-i protejeze sănătatea. În prezent, bolile autoimune se află în ofensivă, umăr la umăr cu cancerul –
Cum te simți, când prietenul cel mai bun îți devine dintr-odată inamic? Trăiești un coșmar și, din păcate, aceasta se întâmplă tot mai des în ultima vreme. În mod normal, sistemul imunitar are rolul de a ne feri de infecții și boli, dar uneori el greșește ținta și, în loc să elimine agenții patogeni, atacă țesuturile sănătoase. Astfel se declanșează bolile autoimune care, în momentul de față, înregistrează o evoluție ascendentă pe plan mondial, afectând sute de milioane dintre locuitorii planetei. Ne gândim, printre altele, la scleroza multiplă, diabetul de tip 1, bolile inflamatorii cronice ale intestinului sau poliartrita reumatoidă. Și intoleranța la gluten, vitiligo sau psoriazisul fac parte din aceeași categorie, în care au fost incluse până acum aproape 80 de afecțiuni, cu manifestări dintre cele mai diverse. Iar lista rămâne în continuare deschisă.
Boala îi ocolește pe oamenii care duc o viață simplă

În mod normal, celulele imunitare sunt capabile să discearnă între bine și rău. În momentul când pătrund în corp substanțe identificate de ele drept străine, mai exact, drept intruși strecurați clandestin, cu intenții suspecte, se declanșează o reacție imună, ce vizează neutralizarea și eliminarea lor. Uneori însă, funcționarea acestor mecanisme subtile se perturbă, astfel încât „poliția” organismului nu mai acționează contra musafirilor nepoftiți, așa cum ar trebui, ci își îndreaptă atacurile împotriva unor țesuturi din structura propriului corp, percepute în mod eronat ca dușmani. „În acel moment, este compromis echilibrul dintre celulele imunitare cu rol de combatere a inflamației și cele responsabile pentru răspunsul inflamator. Dacă se prelungește reacția imunitară în această formă, se ajunge în cele din urmă la o afectare inflamatorie cronică a unor țesuturi, în interiorul unor organe, deseori la articulații, însă este posibilă și o dezvoltare sistemică, la nivelul întregului organism”, explică specialiștii. Totodată, ei fac o observație foarte importantă, ce deschide o perspectivă esențială pentru înțelegerea fenomenului: „Bolile autoimune au o prezență masivă doar în țările occidentale, în schimb, se întâlnesc rar la populațiile care duc o viață simplă, apropiată de natură”. Înțelegem de aici că există o legătură directă între aceste patologii și stilul de viață al omului modern, ritmul trepidant al traiului său cotidian, poluarea sufocantă și, nu în ultimul rând, alimentația artificializată din zilele noastre.
Bolile autoimune și alimentația
O componentă a sistemului nostru imunitar se găsește în intestin. Ea poate fi influențată prin ceea ce mâncăm.
Cercetările științifice actuale au evidențiat faptul că intestinul are nu numai funcții digestive, ci susține în același timp și capacitatea noastră de autoapărare împotriva bolilor, prin activitatea comunității de bacterii rezidente în interiorul lui, al căror număr este aproximat de specialiști la aproape 100 de miliarde. Microbiota (flora intestinală) cuprinde circa 1000 de specii diferite de microorganisme, iar compoziția ei depinde în primul rând de hrana noastră. „Remarcăm o legătură evidentă între obiceiurile alimentare și bolile autoimune. Răspunderea pentru declanșarea lor o poartă mai ales proteinele și alergenii conținuți în bobul de grâu”, spun nutriționiștii. Ei recomandă ca în meniul zilnic să fie reduse cantitățile de făină albă, zahăr, produse intens procesate și prăjeli.
Studiile de dată recentă confirmă că, îndeosebi, eliminarea grâului din alimentație poate ameliora simptomele bolilor autoimune aflate în faza acută. Pentru proprietățile lor antiinflamatorii, sunt indicate, în special, legumele și fructele, nucile, peștele gras, ca somonul sau macroul, uleiul de măsline și cel de in. Și perioadele scurte de post (ținute fără hrană solidă sau doar cu apă și ceaiuri neîndulcite) s-au dovedit benefice pentru pacienții cu boli autoimune. Iată care dintre patologiile incluse în această categorie se întâlnesc cel mai frecvent.
Artrita reumatoidă
Numită și „poliartrită cronică”, este o boală reumatică de tip inflamator, cu evoluție îndelungată, trei sferturi din pacienți fiind femei trecute de 50 de ani, deși simptomele pot apărea la orice vârstă. Debutează cu inflamarea articulațiilor mici, ale degetelor de la mâini și picioare, pentru a trece apoi la cele mari: genunchi, șolduri, glezne, coate, umeri. Sistemul imunitar atacă inițial membrana sinovială, care căptușește cavitatea articulară, iar ulterior distruge cartilajul, tendoanele și ligamentele. În timp, articulațiile se și deformează. Printre factorii de risc se numără: predispoziția genetică, obezitatea, fumatul, expunerea la azbest și silicați (atenție: pericol pentru muncitorii din construcții).
Simptome – Dureri cronice și inflamații, ca și anchilozarea încheieturilor, constatată îndeosebi dimineața, în primele momente după trezire. La antebraț și la articulațiile degetelor se formează noduli reumatoizi (mici modificări ale țesutului conjunctiv). Afecțiunea este însoțită și de oboseală, transpirații nocturne și o scădere spontană a greutății corporale.
Diagnosticare – Ca prim pas, este necesară o consultație la medicul reumatolog, care ulterior va avea nevoie de câteva investigații. Ecografia și examenul RMN arată starea articulațiilor, iar analizele de sânge pentru anticorpi pun în evidență reacția autoimună.
Tratament – Pentru a împiedica agravarea inflamațiilor, se realizează blocarea citokinelor (substanțe proinflamatorii) prin administrarea de medicamente biologice. Acestea își produc însă efectele ceva mai lent și de aceea se utilizează la început preparate cu cortizon. În ultimii ani, se preferă tratamentele cu inhibitori JAK, o clasă de medicamente biologice de ultimă generație, care au o acțiune mai rapidă și nu trebuie injectate, precum cele anterioare, ci se iau sub formă de tablete. Pacienților cu o evoluție mai puțin agresivă a bolii li se prescriu antiinflamatoare uzuale, mai blânde, care nu provoacă prea multe efecte secundare.
Diabetul zaharat de tip 1
Este o boală metabolică larg răspândită, la care, spre deosebire de diabetul de tip 2, nu joacă nici un rol surplusul de greutate corporală și sedentarismul. Diabetul de tip 1 se declanșează înaintea vârstei de 30 de ani, uneori chiar în copilărie. Se presupune că o infecție virală sau poate ingerarea unui anumit aliment determină sistemul imunitar să distrugă (fără vreo posibilitate de refacere) peste 90% din celulele pancreatice care secretă insulina, aducând organismul într-un deficit absolut, astfel încât lipsa insulinei permite ca nivelul glicemiei să crească amenințător.
Simptome – Manifestările caracteristice sunt: setea excesivă, urinările frecvente și uscăciunea pielii. În plus, diabeticii se simt mereu obosiți și au o rezistență redusă la infecții. În situația unei creșteri necontrolate a glicemiei, există riscul pierderii conștienței, iar în cazuri extreme, pacienții pot ajunge în comă diabetică.
Diagnosticare – Concentrația mărită a zahărului din sânge poate fi depistată prin analizele de rutină, deoarece valoarea ei este evidențiată în hemogramă. Un semnal de avertizare îl constituie creșterea cantității de glucoză eliminate în urină.
Tratament – Bolnavii vor fi obligați ca, până la sfârșitul vieții, să-și asigure aportul necesar de hormon pancreatic, fie prin injecții, fie cu ajutorul unei pompe cu insulină. În prezent, cercetătorii studiază posibilitatea de a transplanta la diabetici celule secretoare de insulină, pentru ca pancreasul lor să reia, el însuși, producția hormonului care ține glicemia sub control.
Bolile inflamatorii cronice ale intestinului: Colita ulcerativă și boala Crohn

Ne referim la un grup de afecțiuni ale sistemului digestiv, manifestate cu precădere în intestin, unde întrețin inflamații ce persistă de-a lungul anilor, provocând suferințe uneori greu de suportat și prejudiciind astfel calitatea vieții pacienților. Două dintre cele mai cunoscute sunt colita ulcerativă și boala Crohn. Ele apar ca urmare a unei reacții disproporționate a sistemului imunitar, printre altele, la anumite microorganisme existente în intestin. De obicei, aceste patologii debutează în tinerețe, în categoria de vârstă 15-35 ani.
Simptome – Inflamația cronică provoacă stări de slăbiciune, anemie, scădere în greutate, balonări, diaree, crampe abdominale dureroase, iar în cazurile mai grave, sângerări, ulcerații și cicatrici. Nu de puține ori, inflamația localizată în tractul gastrointestinal se extinde și la alte organe: în primul rând la piele, unde se poate asocia, de exemplu, cu urticaria, acneea, vitiligo sau psoriazisul, dar și la ochi, aici favorizând o inflamație severă și periculoasă a sclerei (albul ochiului).
Diagnosticare – Prezența unei stări patologice este indicată de markerii inflamatorii, determinați prin analize de sânge și scaun. Ulterior, se efectuează o endoscopie și o colonoscopie, pentru examinarea mucoasei și prelevarea de mici probe de țesut, ce urmează a fi apoi cercetate la microscop. În boala Crohn se procedează, de regulă, la o vizualizare integrală a intestinului subțire, prin metodele imagisticii medicale – enterografia CT și enterografia prin rezonanță magnetică. Actualmente, medicii dispun și de instrumentul ultramodern care este capsula endoscopică. Ea măsoară 26 mm, este dotată cu o cameră și o sursă de lumină, se înghite cu puțină apă și parcurge întregul tub digestiv, în timp ce înregistrează 2-4 imagini pe secundă și le transmite unui aparat cu care se află în legătură prin senzorii atașați de corpul pacientului – iar în final, se elimină prin scaun.
Tratament – Deocamdată, medicii nu pot oferi un tratament definitiv pentru aceste boli, dar au la dispoziție o serie de preparate foarte eficiente, care stopează procesele inflamatorii. Și alimentația sănătoasă joacă un rol extrem de important. Dacă există blocaje intestinale sau abcese, poate fi luată în considerare și o intervenție chirurgicală.
Scleroza multiplă
Alături de Parkinson și Alzheimer, ea se numără printre cele mai frecvente boli neurologice. În scleroza multiplă, inflamațiile iau naștere atât la nivelul creierului, cât și al măduvei spinării, inițiind un proces de demielinizare: se distruge progresiv teaca de mielină, care protejează terminațiile neuronilor, iar aceasta împiedică transmiterea normală a impulsurilor între celulele nervoase. Urmează o multitudine de consecințe, începând cu tulburările de vedere și scăderea capacității de coordonare a mișcărilor.
Simptome – Cele mai evidente sunt nesiguranța în mers și dificultatea de menținere a echilibrului. Însă afectarea centrilor nervoși creează bolnavilor și alte probleme. Ei se confruntă cu o senzație continuă de oboseală, uneori articulează greu cuvintele și au vederea dublă (ochiul formează o imagine dublă pentru un singur obiect). Vezica urinară nu se mai golește complet, iar retenția de urină favorizează infecțiile. Mult mai rar survin convulsiile, pareza facială și fenomenele de paralizie.
Diagnosticare – Se face un examen neurologic, pe baza unui set de teste funcționale. Pentru verificarea reacțiilor imunologice, se prelevează o probă de lichid cefalorahidian, prin puncție lombară.
Tratament – Boala are un parcurs discontinuu, foarte diferit de la un pacient la altul, și de aceea, terapia trebuie să țină seama de particularitățile fiecărui caz. În principal, se prescriu medicamente imunosupresoare și imunomodulatoare pentru încetinirea procesului de distrugere a mielinei. Se pare că și curele de injecții cu venin de albine pot da rezultate bune. În scopul susținerii psihice a bolnavilor, sunt recomandate tehnicile de relaxare, ca de pildă antrenamentul autogen.
Lupusul eritematos sistemic
De astă dată, sistemul imunitar nu dezvoltă anticorpi împotriva unui organ anume, ci vizează nucleul celular ca atare, ceea ce înseamnă că va declanșa un proces inflamatoriu difuz, cu o multitudine de ținte în cuprinsul întregului organism. Sunt afectate mai frecvent femeile cu vârste între 20 și 40 de ani, însă specialiștii nu dispun de dovezi care să indice ferm o cauză hormonală a bolii.
Simptome – Tipice (dar nu întotdeauna prezente) sunt petele roșii, în forma aripilor de fluture, de pe pomeți și de la baza nasului. Și pe scalp, gât sau torace pot apărea erupții roșietice, în urma expunerii la soare. Temperaturile mai scăzute provoacă uneori vasoconstricție la nivelul degetelor, încât ele se albesc brusc, pentru ca apoi să se coloreze în roșu violaceu și să doară. Deseori intervin tulburări în funcționarea rinichilor, care determină o creștere a tensiunii arteriale. Însă anticorpii mai pot ataca și articulațiile, musculatura, inima, plămânii și sistemul nervos central.
Diagnosticare – Dat fiind că manifestările bolii se extind pe diverse planuri, este binevenită o abordare multidisciplinară, care ar presupune colaborarea între un medic internist, un reumatolog și un dermatolog. Va fi nevoie de o serie întreagă de investigații: analize de sânge, explorări imagistice, chiar și o biopsie cutanată sau renală.
Tratament – Lupusul eritematos sistemic este o afecțiune dificil de tratat. Opțiunile terapeutice depind de progresia inflamației și de gravitatea afectării organelor. În fazele active ale bolii, este indispensabilă administrarea de preparate cu corticosteroizi. Se mai utilizează și imunosupresoare, precum și anticorpi monoclonali.
Tiroidita Hashimoto

Este o boală autoimună a tiroidei. Atacată de celulele sistemului imunitar, glanda se deteriorează treptat, își mărește volumul și devine tot mai puțin activă. Se ajunge la un deficit de hormoni tiroidieni (hipotiroidie). Adesea, tiroidita Hashimoto se asociază cu alte afecțiuni autoimune, de exemplu, cu diabetul de tip 1 sau cu celiachia (intoleranța la gluten).
Simptome – Cele mai importante sunt: lipsa de energie, lentoarea, slăbirea memoriei, sensibilitatea la frig, constipația, creșterea în greutate, durerile musculare și articulare, căderea părului, paloarea și uscăciunea pielii, unghiile casante.
Diagnosticare – Prin câteva analize de sânge se determină valorile hormonilor tiroidieni și se confirmă prezența anticorpilor. Este necesară de asemenea o ecografie, care să arate dimensiunile și structura glandei.
Tratament – Pentru compensarea disfuncției tiroidiene, se recomandă o terapie de substituție cu hormoni sintetici, pe care va trebui ca pacienții să și-i administreze permanent, pe viață. Totodată, este indicat ca ei să-și procure din hrană, eventual și din suplimente, un aport suficient de seleniu și fier.