Urmând sfaturile pe care vi le prezentăm în continuare, veți reuși să dejucați „intențiile” gurmande ale Crăciunului și Revelionului, fără privațiuni și fără eforturi prea mari. Cu multă înțelepciune!
La masă, rezistați tentațiilor
Sunteți musafiri

N-are niciun sens să le stricați plăcerea gazdelor declarând că sunteți la regim. Gândiți-vă mai degrabă cum să „limitați pagubele”.
* Nu plecați de acasă cu stomacul gol. În felul acesta, foamea este suportabilă și imboldul de a ceda – mai puțin puternic. Mâncați acasă ceva ușor (puțină brânză de vaci, un măr…).
* Ca aperitiv, alegeți șampania – are de trei ori mai puține calorii decât vinul sau alcoolul tare. Evitați cartofii prăjiți, alunele sau foietajele, și gustați fără remușcări câteva sandviciuri cu brânză sau cu icre.
* La masă, optați pentru porțiile mici – fără să vă serviți a doua oară – și faceți-vă că nu vedeți pâinea. Dacă nu puteți rezista fără ea, alegeți bagheta – are miez mai puțin și nu conține zahăr și grăsimi disimulate.
* Evitați să amestecați băuturile și lăsați permanent paharul pe jumătate plin (ca să nu vi-l tot umple). Atenție la apa minerală gazoasă: facilitează digestia, dar accelerează pătrunderea alcoolului în sânge.
Sunteți gazde
Fiți atente la calitatea bucatelor, și nu la cantitate: veți fi câștigătoare atât în ceea ce privește silueta, cât și în ceea ce privește portofelul!
* Preferați salatele de crudități celor de boeuf sau ouălor umplute. Au infinit mai puține calorii.
* Optați pentru carnea de pui sau curcan, mult mai slabă decât cea de porc.
* Subțiați sosurile cu iaurt și maionezele, cu muștar.
* Săriți peste bere, în favoarea unui vin sec.
* Serviți mâncărurile în farfurii. În felul acesta, puteți să mâncați mai puțin, fără ca cineva să observe.
* Ca desert, preferați salatele și prăjiturile cu fructe sau cu spumă de fructe celor cu cremă de unt.