POLONIA

Polonezii sărbătoresc prima zi de primăvară în preajmă de echinox, pe 21 martie, când semnele ei sunt deja evidente. Pentru a se asigura, totuși, că anotimpul rece nu le va mai da de furcă, ei confecționează din paie păpușile Marzanna, numite așa, după o zeiță slavă care reprezenta moartea, iarna și boala. Încă dinainte de apariția creștinismului, polonezii marcau sosirea primăverii dând foc acestor păpuși sau scufundându-le într-un râu, un lac sau un iaz, pentru a o face pe Marzanna să dispară în lumea subpămâneană. Biserica Catolică a vrut să interzică acest obicei păgân, dar toate încercările s-au soldat cu un eșec. Totuși, tradiția s-a mai schimbat un pic. De exemplu, sarcina arderii sau înecării Marzannei a trecut de la adulți, la copii. Iar uneori, din rațiuni ecologice, aceștia nu o mai ard, ci doar plimbă păpușa pe străzi, cântând în cinstea primăverii. Pe de altă parte, trebuie amintit că obiceiul arderii și înecării Marzannei nu este întâlnit doar în Polonia, ci și în Republica Cehă, în Slovacia și în Lituania.
ELVEȚIA
Și elvețienii întâmpină primăvara cu păpuși. În a treia zi de luni, din Aprilie, o păpușă în forma unui mare om de zăpadă, numită Böögg și umplută cu explozibil, e detonată prin aprinderea unui fitil. În cazul în care capul lui Böögg explodeză în doar câteva minute, se crede că vara va fi caldă și însorită. Dar dacă până la explozie trece mult timp (recordul în acest sens, înregistrat în 2016, a fost de 43 de minute), se anunță o vară ploioasă și rece.
SCOȚIA

O altă tradiție asociată primăverii se numește Whuppity Scoorie, și e atât de veche, încât nimeni nu mai știe când și cum a apărut. La 1 Martie, copiii din Lanark, Scoția, se adună lângă o biserică, de unde, după masă la ora 18, pornesc într-o cursă nebună. Chiuind și făcând o gălăgie de nedescris, copiii aleargă ținând în mână câte un șnur de care e legată o minge din hârtie, pe care o rotesc frenetic deasupra capului. Dau trei ture în jurul bisericii, alergând în sensul acelor de ceasornic, iar apoi se opresc pentru a se bate pe monedele aruncate de funcționarii primăriei din localitate, care găzduiește, în zilele următoare, un „Festival de povestiri Whuppity Scoorie”. Deși nu se știe exact care sunt originile acestei neobișnuite tradiții scoțiene, cea mai frecventă teorie este aceea că rădăcinile „Whuppity Scoorie” se trag de la o sărbătoare străveche, care avea scopul de a speria iarna și de a sărbători binecuvântata sosire a primăverii.