Șirnea este un sat așezat pe o pajiște întinsă între Munții Piatra Craiului și Bucegi. Vara, când iarba înflorește, acolo se petrece o întâmplare care îi lasă cu gura căscată pe oamenii care o văd. Pogorâți, parcă, direct din cerul albastru, doamne și domni îmbrăcați în haine de oraș, protejați de soare cu pălării și înarmați cu bastoane, își fac drum prin ierburile pârguite de soare și le fac fotografii. Poze cu trifoi, scânteioare și cimbrișor, plante dispărute din natura lumii occidentale, și pe care, ca să le vadă, se catapultează pe dealurile din Șirnea. Și fac un congres despre „raiul florilor românești”. Amănunte, în paginile următoare…
Leacurile, sub lupa științei
– De Sânziene, la Șirnea, în sălbăticia pajiștilor de munte, are loc un eveniment științific organizat de o instituție cu nume sever: Societatea Română de Etnofarmacologie. Ce legătură există între ea și fânețele pline de flori?

– Etnofarmacologia este o ştiinţă tânără, cu rădăcini adânci în cultura popoarelor, fiind un drum de echilibru de la tradiţie la ştiinţa modernă. Ea vizează un scop nobil: trecerea de la metodele empirice ale medicinei tradiționale la cercetarea științifică. De fapt, este vorba despre valorificarea cunoștințelor și practicilor tradiționale, în scopul realizării unor produse naturale (farmaceutice, suplimente alimentare și cosmetice) lipsite de risc în utilizare. Prin metodele de lucru, Etnofarmacologia respectă practicile tradiționale, fiind deschisă inovației științifice.
– Ce specialiști se vor plimba pe pajiștile din Șirnea?
– Vor fi participanți din toate direcțiile de cercetare și valorificare în domeniul plantelor medicinale: botaniști, agronomi, chimiști-biochimiști, microbiologi, tehnologi, farmaciști, medici, fitoterapeuți, producători de produse pe bază de plante, economiști, tineri pasionați de acest domeniu etc. Oameni care iubesc și respectă plantele medicinale, doresc să le cunoască cât mai bine, să le înțeleagă, să le transforme în remedii certificate științific.
– Având în vedere că este o știință așa de nouă, cum de v-ați întâlnit cu ea?
– Mi-a fost dat să o întâlnesc chiar la ea acasă, la Metz, acolo unde în 1986 a luat ființă Societatea Franceză de Etnofarmacologie, după care a început promovarea ei în Europa. În mai, 2000, am participat la cel de-al IV-lea Congres European de Etnofarmacologie, unde am prezentat o bună parte a cercetărilor mele. În cuvântul meu, am vorbit despre marea diversitate a speciilor vegetale și potențialul nebănuit pe care îl are România în această direcție… și atunci, pe loc, m-am gândit ca la întoarcerea acasă să fac demersurile necesare pentru înființarea Societății Române de Etnofarmacologie.
Un dascăl pentru toată viața
– Ați urnit munții din loc, cum se spune. Cum a început pasiunea dvs pentru botanică?

– M-am născut chiar la Șirnea, un sat vestit pentru frumusețea plaiurilor sale, întinse ca o câmpie a raiului, între Munții Piatra Craiului și Bucegi. Florile de munte au făcut parte din viața mea dintotdeauna. Multe din jocurile copilăriei se desfășurau printre flori, porneau de la ele. Buchetul cu flori strânse în noaptea de Sânziene, din ogrăzile cu ierburi pline de miresme îmbietoare, era tare prețuit și pus cu grijă, în fiecare an, la Icoana cu Maica Domnului, pentru care Mama avea o adevărată venerație. Primele leacuri pentru bolile copilăriei au fost, ca la toți pruncii de acolo, făcute din flori și ierburi. Erau sub formă de ceaiuri, comprese sau băi cu plante sfințite la Icoană, de parcă eram în scăldătoarea cu apă vie de la Vitezda… Aveau mare încredere părinții mei și oamenii de atunci în aceste minuni care ne vindecau de toate bolile… Am păstrat de atunci obiceiul de-a așeza în fiecare an buchetul cu flori de Sânziene, la Icoana Casei părintești, ca flori de leac pentru tot anul.
Și-am mai avut un noroc: profesorul Nicolae Frunteș, tatăl meu, mi-a fost diriginte și primul meu profesor de botanică și agricultură. Avea un stil provocator, de a te face să fii permanent prezent la lecție. Aveam multe ore de botanică în natură, ca să recunoaștem plante, să ne facem ierbare, să încercăm să înțelegem acest miracol al vieții, prezent în lumea vegetală care ne însoțea la tot pasul. Tata a înființat o grădină didactică de legume, într-un loc special ales, pentru a avea la îndemână îngrășământul natural de la grajdurile comunale și apa de la Bijoi – cel mai puternic izvor de munte al satului. Grădina didactică era în grija noastră, a elevilor, de la pregătirea straturilor, procurarea semințelor și răsadurilor, și până la cea mai provocatoare fază – recoltarea legumelor. Aici am trăit miracolul „seminței puse în pământul cel bun”. Ce bucurie aveam, când mâncam morcovi recoltați din grădina noastră de legume, spălați cu apa binecuvântată de la Bijoi! Tata era recunoscut ca lider al comunității, având o avalanșă de idei concretizate în acțiuni spre binele localnicilor și pentru promovarea satului. Avea o generozitate aparte și un optimism debordant, care s-au imprimat în sufletul meu pentru întreaga viață. El a rămas modelul meu de dascăl desăvârșit, iar crezul lui de viață suna ca un ghid existențial: „Să iubiți,/ Să munciți,/ Să vă bucurați,/ Să credeți,/ Căci viața nu se termină niciodată!”.
De-a roata printre flori
– Dar interesul științific când a apărut? Dorința de a studia puterea de vindecare a plantelor?

– Un rol deosebit l-a avut profesoara mea de chimie organică, un pedagog de excepție, Florentina Șuteu, doctor în domeniul uleiurilor esențiale din plante. Prin pasiunea ei specială pentru lumea vie a plantelor medicinale, m-a determinat să devin studentă la Facultatea de chimie a Universității din București, unde studiile complexe pe plante au continuat. Îmi amintesc cu drag că în timpul facultății veneam acasă la Șirnea să-mi încarc bateriile pentru sesiunile de examene… Înainte de sesiunea din vară, făceam adevărate băi de plante, rostogolindu-mă pe dealurile înflorite ale acestui colț de rai și rămâneam așa… îmbrățișând pământul cu florile lui binecuvântate de Dumnezeu! Plecam la București cu siropul de brad și cașul afumat, pregătite de Mămica, care îmi ajungeau drept cuminecătură, pentru fiecare dimineață a zilelor din sesiunea de examene.
Apoi, la terminarea facultății, m-am întâlnit cu cel mai frumos sector al valorificării plantelor medicinale, la fabrica „Nivea” din Brașov, care avea o secție la Bod, unde erau 240 ha culturi de plante medicinale și aromatice. Am organizat la Bod laboratorul de analize pentru plante, extracte și uleiuri volatile (cea mai importantă parte a producției), beneficiind în această perioadă și de un stagiu de pregătire la firma de parfumerie Givaudan din Geneva. Spre marea noastră tristețe, după 1989, secția de plante Nivea Bod a dispărut. Atunci ne-am îndreptat pașii spre Laboratorul de cercetare plante medicinale Brașov, unde am realizat, cu aprobarea Ministerului Sănătății, două produse cu mare impact: Tonic digestiv Angelica și Aperitiv suedez, folosind doar plante indigene, două dintre ele fiind calapărul și angelica. Foarte pe scurt, acesta a fost drumul meu până la susținerea tezei de doctorat, după care mi-am început cariera de profesor la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu și apoi la Universitatea Transilvania din Brașov, luând ca model pe Tata și pe profesorul Mircea Tămaș – mentorul meu în cercetarea plantelor. Am publicat cărți, cursuri universitare și lucrări științifice, am coordonat lucrări de licență și de dizertație pentru studenții mei și am fost referent științific la teze de doctorat în domeniul valorificării plantelor medicinale. Am participat la manifestări științifice și programe Erasmus în străinătate, la proiecte internaționale și la stagii de colaborare cu parteneri din universități europene. În acest an, fiind solicitată de colegii de la Facultatea de Medicină, am contribuit ca profesor asociat la cursul de Fitoterapie, cu o parte importantă privind principiile active din plante medicinale și corelații clinice specifice.
Unchiul vindecător
– În activitatea dvs. așa de prolifică, ați folosit și rețete tradiționale în compoziția unor preparate?

– „Remediile cele mai eficiente le găsim în locul în care ne naștem și trăim” – așa afirmă una din premisele etnofarmacologiei. Nu pot să spun că am preluat niște rețete anume, dar pot mărturisi faptul că am aflat de la un unchi al meu, cunoscut în tot satul ca vindecător, cât de bune erau leacurile din plante. Știm cu toții că în medicina populară multe remedii au fost descoperite urmărind animalele… care în timpul pășunatului își căutau, în caz de nevoie, plante vindecătoare, evitând să consume plante toxice. Animalele deveneau adevărați ghizi pentru identificarea acestora. Știam, de asemenea, că remediile naturale folosite la tratarea bolnavilor erau însoțite, adesea, de un descântec, creând acea stare de încredere, de implicare psihică a omului pe calea vindecării.
– În ultimii ani a crescut tot mai mult interesul pacienților și chiar și al medicilor pentru folosirea remediilor naturale în tratarea bolilor. Ce ar mai trebui făcut în acest sens?
– Din păcate, mult timp, medicina tradițională a mers paralel cu medicina alopată. În momentul de față, lucrurile s-au mai schimbat, și medicii încep să ia în calcul și remediile naturale atunci când stabilesc un tratament. Din fericire, există facultăți de medicină care au introdus cursul de Fitoterapie (Fitomedicină) pentru studenți, în scopul cunoașterii plantelor medicinale cu potențial terapeutic. La UMF Timișoara s-au creat grădini botanice cu plante medicinale organizate pe categorii de afecțiuni, iar studenții de la medicină și farmacie pot intra în contact direct cu planta și, sub supraveghere didactică, pot realiza cercetări biochimice, microbiologice, testări farmacodinamice și chiar testări clinice cu produse pe bază de plante. Mulți pacienți sunt din ce în ce mai informați referitor la produsele pe bază de plante, fie că sunt medicamente, fie că sunt suplimente alimentare sau alimente funcționale, dar desigur, există încă riscul ca pacientul să aleagă calea automedicației… Societatea Română de Etnofarmacologie dorește ca medicii să fie prezenți la cât mai multe manifestări științifice organizate pe aceste teme pentru informare și apoi colaborare cu farmaciști, biochimiști, biologi și chiar cu unități de producție care le pot furniza produse de calitate pentru testări clinice.
„E nevoie de jurământ!”
– Este azi cercetarea românească în domeniul plantelor medicinale susținută așa cum ar trebui?

– Cercetarea în domeniul plantelor medicinale nu este susținută corespunzător. Nu mai există un institut de cercetare specializat și, din această cauză, se amplifică problemele legate de calitatea produsului vegetal medicinal. Nu toți producătorii de suplimente alimentare sau produse fitoterapeutice sunt atenți la calitatea produsului vegetal medicinal. Nu toți depun jurământ pentru a respecta calitatea și siguranța produsului…
– Cu ce gânduri și speranțe așteptați simpozionul de la Șirnea?
– Aceste întâlniri creează o comunitate, o stare de spirit specială, o dorință de colaborare și de perfecționare a activităților pe care fiecare le desfășoară în unități de stat sau private. Ne bucurăm mult că printre participanți vor fi mulți medici și farmaciști de mare probitate profesională, medici de familie, medici cadre didactice din universități, chimiști, biologi, agronomi din cercetare și producție, toți cu cele mai bune intenții de a face ca fitoterapia să devină o alternativă reală și sigură pentru sănătate.
La Șirnea, plantele medicinale au în vremea Sânzienelor un farmec aparte! Ele devin energii pozitive, în cele mai diverse forme, culori şi parfumuri, iar transferul forţei lor tămăduitoare este maxim! Așadar, vă așteptăm să ne bucurăm împreună de toate acestea și să pecetluim prieteniile ce se leagă în acest colț de rai!
Fotografii din arhiva Angelei Mărculescu