– Era considerat printre „bolile rușinoase”, fiind ținut sub tăcere. Astăzi, când problemele intime sunt la ordinea zilei, durerile provocate de perioadele menstruale sunt o temă larg dezbătută pe internet. Noi vă oferim sfaturile unor specialiști în terapii naturale, ca răspuns la scrisorile adresate redacției –
Dureri în abdomenul inferior, senzație de presiune în sâni și modificări de dispoziție, cu un plus de nervozitate și iritabilitate – zilele ce preced menstruația pot fi într-adevăr extenuante. Există însă numeroase remedii, atât alopate, cât și tradiționale, unele provenite din Orientul Îndepărtat, care vin în sprijinul corpului și al psihicului în acest scurt, dar dificil interval de timp. În paginile de față, aflați cum vă puteți ajuta folosind plantele medicinale, presopunctura sau uleiurile eterice.
Simptomele

Lună de lună, cu patru până la zece zile înainte de period, unele femei se confruntă cu simptome fizice și psihice extrem de neplăcute, care se ameliorează în momentul când apare sângerarea menstruală. Acesta este așa-numitul sindrom premenstrual (SPM).
Vom enumera mai jos simptomele SPM, adăugând totodată precizarea că nu este obligatoriu ca ele să se regăsească, toate și în același timp, la fiecare dintre femeile afectate. Fiindcă sindromul poate suferi schimbări de la o lună la alta, în ce privește intensitatea, dar și configurația simptomelor.
* Dureri în regiunea inferioară a abdomenului (asociate menstruației, fără legătură cu vreo patologie) * dureri de cap * senzație de presiune și dureri în sâni * piele cu impurități * foame exagerată, poftă irezistibilă de dulce * creștere în greutate, cu reținere de apă în țesuturi * tulburări digestive, de exemplu balonări și diaree * amețeli *probleme de circulație.
De cele mai multe ori, se observă și prezența unor simptome psihice:
* Iritabilitate * dificultăți de concentrare * scăderea stimei de sine * agresivitate * stări anxioase * crize de plâns * tendințe depresive.
Neplăceri lunare se întâlnesc la aproape toate femeile, numai că se prezintă foarte diferit. Atâta vreme cât ele rămân la nivelul unor simple inconveniente, care nu aduc prejudicii activităților zilnice, nu poate fi vorba de un sindrom premenstrual. Manifestările de o anumită intensitate, care provoacă efectiv suferință, afectează 3-5% dintre femeile aflate în etapa fertilă a vieții lor.
Cauzele
Dezechilibru hormonal
Cauzele exacte ale sindromului premenstrual au fost prea puțin studiate până în prezent. Se consideră că principalul motiv fizic ar fi procesele hormonale ce se petrec în organismul femeii, în strânsă legătură cu ciclul menstrual. Totuși, părerile pe marginea acestei teme sunt împărțite. Cei mai mulți dintre specialiști susțin opinia că femeile cu simptome SPM suferă de un dezechilibru hormonal sau prezintă tulburări funcționale ale sistemului nervos vegetativ. Femeile care dezvoltă sindromul premenstrual reacționează cu o sensibilitate exacerbată la oscilațiile hormonale, ce au loc în mod natural în cadrul ciclului.
Nivel scăzut de serotonină
După cum o sugerează rezultatele unor experimente, se pare că și un nivel scăzut de serotonină contribuie la declanșarea SPM. Cantitatea de serotonină disponibilă în organism variază în cursul ciclului menstrual, reducându-se drastic în cea de-a doua jumătate a lui. Concentrația ridicată a acestui neurotransmițător creează o stare de maximă bună dispoziție, care înregistrează însă un reflux, îndată după eliberarea ovulului. În același timp, starea de spirit a femeii este influențată negativ și de valorile crescute ale progesteronului.
Stilul de viață
Un factor decisiv în apariția simptomelor SPM este stilul de viață: aici putem discuta, printre altele, despre stres, alimentație (un aspect important fiind aportul de vitamine), toxinele existente în hrana zilnică și în mediu, consumul de alcool, nicotină și cafea.
Tratamentele alopate
Pentru calmarea durerilor se administrează analgezice, ca paracetamolul, și medicamente din clasa antiinflamatoarelor nesteroidiene (AINS), cum este ibuprofenul. Însă acțiunea acestor substanțe este însoțită de efecte adverse. Ibuprofenul poate declanșa sângerări gastrice, iar paracetamolul produce daune serioase ficatului. Acolo unde există o simptomatologie depresivă, se apelează la preparate din categoria așa-numiților inhibitori selectivi ai recaptării de serotonină, în scopul de a regla sinteza neurotransmițătorului respectiv. Dar și antidepresivele generează anumite probleme. În plus, medicul va prescrie și un tratament hormonal, care atenuează într-adevăr simptomele, însă intervine (și nu fără urmări) în chimia organismului.
Terapiile naturale

Medicina alternativă deține în arsenalul ei numeroase principii și metode, ce pot ajuta la ameliorarea suferințelor provocate de sindromul premenstrual.
Renunțarea la țigări și alcool
Femeilor afectate de SPM li se recomandă să renunțe la orice alimente și euforizante care le pot provoca perturbări în organism, cum sunt zahărul, alcoolul, nicotina și altele. S-a dovedit că acestea majorează riscul de a dezvolta SPM. De exemplu, fumătoarele ajung la un nivel de risc cel puțin dublu, comparativ cu nefumătoarele. Iar dacă au început să fumeze înaintea vârstei de 15 ani, riscul crește de 2,5 ori.
Alimentația alcalină
Sindromul premenstrual poate fi influențat pozitiv prin modificări aduse meniului zilnic. Evitarea alimentelor acidifiante și înlocuirea lor cu unele bazice (fructe, legume, salate, vlăstari) produce destul de repede efecte benefice.
Compensarea deficitului de vitamina D
O serie de studii semnalează faptul că SPM apare frecvent la femeile care au un nivel scăzut de vitamina D, iar simptomele se ameliorează după compensarea acestei carențe.
Eficiența demonstrată a vitaminei B6
O doză zilnică de vitamină B6 (piridoxină), luată pe durata a două cicluri menstruale, poate atenua mai ales simptomele psihice ale SPM, așa cum atestă un studiu realizat în anul 2006. După opt săptămâni de administrare, s-au redus vizibil iritabilitatea, schimbările bruște de dispoziție, anxietatea, deprimarea, lapsusurile, plânsul fără motiv, dar și apetitul exagerat, pofta de dulciuri, presiunea resimțită în sâni și acumularea de lichid în țesuturi.
Atenție la aportul de minerale
În urma unor cercetări, specialiștii au consemnat faptul că femeile care beneficiază de un aport optim de calciu și vitamina D sunt mai rar afectate de SPM. Magneziul este responsabil pentru buna funcționare a mușchilor, deci administrarea lui constantă va conferi elasticitate musculaturii uterului, prevenind durerile din zona pelvină. În același timp, el combate oboseala și îmbunătățește starea de spirit. De asemenea, există indicii ce lasă loc presupunerii că și deficitul de mangan, zinc, cupru, fier și sodiu ar favoriza creșterea riscului de SPM.
Și psihicul trebuie menținut în echilibru
Factorii psihosociali își pun la rândul lor amprenta asupra modului cum se desfășoară ciclul menstrual. Astfel, stresul psihic (provocat de eventuale probleme familiale sau de suprasolicitarea continuă la locul de muncă) poate agrava neplăcerile din zilele anterioare menstruației, forțând declanșarea sindromului premenstrual. De aceea, stresul ar trebui fie evitat, dacă acest lucru este posibil, fie compensat cu ajutorul unor tehnici de relaxare și activități sportive. Un element esențial este și somnul: el trebuie să fie suficient, dar și de calitate.
Reglarea hormonilor pe cale naturală
Anumite plante pot ajuta la reglarea echilibrului energetic și hormonal al organismului. Iată câteva dintre ele.
Mielărea – Apariția simptomelor SPM este prilejuită adesea de nivelul ridicat al prolactinei, un hormon care perturbă echilibrul extrem de sensibil dintre estrogen și progesteron. Mielăreaua reduce secreția de prolactină, restabilind și protejând astfel balanța hormonală. Se administrează conform prospectului înscris pe ambalajele produselor care conțin planta.
Extractul de fenicul – Feniculul are un conținut bogat de fitoestrogeni. Aceștia sunt compuși vegetali, capabili să producă în organismul uman efecte similare estrogenului. Ei temperează oscilațiile hormonale survenite în timpul ciclului menstrual și atenuează spasmele musculare, implicit durerile provocate de ele. Se găsește la plafar.
Rădăcina de ignamă sălbatică – Este un remediu întrebuințat de multă vreme în medicina tradițională chineză, în tratarea unei game largi de afecțiuni ginecologice. Substanța sa activă este diosgenina, o alternativă vegetală a progesteronului. Administrată sub formă de capsule sau creme, determină producerea unor cantități echilibrate de progesteron și estrogen. Se găsește la magazinele naturiste.
Plante ayurvedice pentru o stare de bine
Ashwagandha – Este una dintre plantele utilizate cel mai des în medicina indiană Ayurveda. Ea face parte din categoria adaptogenelor, a acelor plante capabile să restabilească echilibrele perturbate din organism și astfel să-i consolideze rezistența, asigurându-i supraviețuirea chiar și în condiții vitrege. Ashwagandha scade cu aproape o treime secreția de cortizol și în consecință diminuează semnificativ stresul, îndepărtează anxietatea și tendința de a aluneca în depresie, induce calmul și creează o stare de bine, ce persistă și în zilele dinaintea menstruației, când femeia se simte mai vulnerabilă. Se găsește în farmacii.
Tulsi – I se mai spune și „busuioc indian” sau „busuioc sfânt”. Are proprietăți antidepresive și anxiolitice asemănătoare cu ale ashwagandhei și acționează în același sens: reduce nivelul cortizolului, atenuează stările de neliniște, reface echilibrul emoțional și oferă șansa unui somn cu adevărat odihnitor. De preferință, se administrează sub formă de ceai, pe care-l găsiți în farmacii.
Uleiurile eterice

Aceste uleiuri poartă în sine un concentrat de forță vitală. Se pot folosi nu numai în lampa de aromaterapie, ci și la un masaj relaxant, o baie parfumată, comprese, inhalații și multe altele. Inclusiv pentru a combate simptomele sindromului premenstrual.
* Uleiul extras din Iarba Sfântului Ioan este o esență specific feminină, întrebuințată de secole pentru a alina suferințele femeilor, așa cum sunt și simptomele SPM, durerile menstruale sau neplăcerile din perioada menopauzei.
* Un studiu realizat de Fundația Carstens indică uleiul de Trandafir ca remediu eficient pentru manifestările sindromului premenstrual. Îl găsiți în magazinele naturiste însă, dacă doriți, vi-l puteți prepara personal. Amestecați 100 ml dintr-un ulei pur, care poate fi de migdale, cu 10 picături de ulei de Trandafir și ungeți-vă cu acest amestec pe abdomenul inferior.
* Lavanda este un leac bun la toate. Uleiul are acțiune antiinflamatoare, bactericidă, antispastică, antialgică și totodată stimulează irigația sangvină. Parfumul său caracteristic liniștește și alungă sentimentul de teamă, de aceea puteți introduce câteva picături, seara, într-o lampă sau un difuzor de arome, ca să vă odihnească trupul și mintea. Uleiul veritabil de lavandă poate fi pus nediluat pe piele, fără s-o irite. Când aveți spasme în zona pelvină, aplicați-l acolo, fie simplu, fie combinat cu un ulei cărăuș, de exemplu jojoba. Pentru a-l ajuta să pătrundă în piele, masați circular, cu blândețe, respirând calm și profund.
* Uleiul de Mentă elimină durerea în cefaleea de stres, limpezește mintea și facilitează concentrarea. E înviorător și impulsionează irigația sangvină. Ușor diluat, poate fi folosit pentru un masaj prudent în zona capului. Sau poate preferați să vă pregătiți singure o loțiune pentru masaj. Combinați 10 ml ulei de migdale, 3 picături de ulei de Mentă, 1 picătură de neroli (10%) și 2 picături de lămâie. Cu acest amestec masați încet ceafa, tâmplele și fruntea, cu băgare de seamă, executând mici mișcări circulare.
* Uleiul de lămâie se îngrijește de starea noastră de spirit: el ne oferă seninătate și bucurie. Puteți realiza foarte simplu o mixtură „de voie bună”, punând 3 picături de lămâie și 2 picături de portocală într-o lampă sau un difuzor de arome. Așezați-vă comod într-un fotoliu și respirați adânc. Ar trebui să simțiți curând o schimbare de dispoziție. În plus, veți purifica și aerul din cameră.
Medicina tradițională chineză
Arta milenară a prevenirii și vindecării bolilor, practicată în China, dispune la rândul ei de o serie de tehnici, cu care poate veni în ajutorul femeilor afectate de sindromul premenstrual. La loc de cinste se situează acupunctura – cea clasică, dar și varianta ei modernă, acupunctura craniană (YNSA), elaborată de dr. Toshikatsu Yamamoto în a doua jumătate a secolului trecut. Pe lângă aceasta, medicii chinezi utilizează o mare diversitate de combinații specifice de plante, administrate pacientelor sub formă de pulberi, tablete sau ceaiuri.
Presopunctura
O metodă terapeutică adecvată este și presopunctura, care se poate face individual, la domiciliu.
Există un anumit punct, pe picior, care se dovedește a fi extrem de eficient în zilele menstruației, atunci când avem spasme.
* Masați cu degetul mare și cu arătătorul locul situat pe latura internă a gambei, cu o palmă mai jos de genunchi. În majoritatea cazurilor, se produce o ameliorare aproape instantanee a durerilor menstruale. Preventiv, puteți masa de mai multe ori pe zi, câte cinci minute, punctele de presopunctură de la ambele picioare.
* Un alt punct, pe care este bine să-l masați cu regularitate, pentru a contracara simptomele SPM, se găsește pe abdomen, în zona pelvină, cu două degete mai sus de osul pubian.
* Încercați și punctul de presopunctură din apropierea gleznei. Căutați-l la distanță de aproximativ patru degete de maleola internă, în direcția genunchiului. În medicina tradițională chineză, el poartă denumirea de „Sanyin-jiao” și se recomandă stimularea lui pentru combaterea durerilor menstruale. Masați-l de mai multe ori pe zi, circa 30 de secunde.
Diagnosticarea sindromului premenstrual
În scopul de a delimita clar simptomele SPM de unele manifestări similare, ce se regăsesc la alte patologii, este indicat să se țină, timp de trei sau patru luni, un jurnal al ciclurilor menstruale, în care pacientele să-și descrie detaliat problemele, consemnând totodată factorii de stres, precum și orice împrejurări cotidiene care pot prezenta interes. Ar fi oportun ca, în paginile jurnalului respectiv, să se noteze durerile de cap și cele abdominale, oscilațiile de dispoziție și toate celelalte aspecte care atrag atenția. În final, pe baza acestor înregistrări amănunțite, se vor putea emite concluzii în legătură cu revenirea ciclică a unor fenomene. Și, întrucât simptomele SPM sunt foarte asemănătoare cu semnele gravidității, este important să se excludă de la bun început eventualitatea unei sarcini.