– După reașezarea agriculturii românești pe baze private și liberalizarea comerțului, ca urmare a căderii regimului comunist, au fost înființate și au luat avânt marile târguri agricole. Mult evoluate față de târgurile tradiționale, au o anvergură mai mare și oferă o diversitate de mărfuri fabricate peste mări și țări. Un exemplu este Agromalim, cel mai mare târg agricol din vestul țării, la care am fost și eu și-am simțit pulsul viu al agriculturii noastre –
Tehnică ultramodernă
România este a șaptea putere agricolă a Uniunii Europene. Nu ne putem compara cu Franța și Spania, care au o suprafață agricolă mai mare decât a noastră, dar surclasăm numeroase alte state membre: vreo 20. Suntem foarte buni în cultura cerealelor, a rapiței și florii-soarelui, în creșterea ovinelor și a albinelor. Ocupând un astfel de nivel valoric, este cumva firesc să avem târguri agricole mari, de anvergură internațională. Unul dintre acestea este Agromalim, organizat la începutul lunii septembrie pe o platformă la marginea orașului Arad: un pavilion imens, cu produse tradiționale, înconjurat de standuri cu mașini și echipamente agricole. Pe una dintre laturi sunt ridicate două corturi albe, uriașe, sub care se aud mugete și behăieli, ca într-un concert rustic: animale de rasă, exemplare superbe, elita fermelor de bovine și ovine din câteva județe ale țării. Intru, așadar, în târg, și sunt de-a dreptul zăpăcit de numărul și diversitatea mașinilor, utilajelor și echipamentelor agricole. E derutant să vezi câtă tehnică este fabricată și trimisă să acționeze în mod automat, fără intervenția omului, în lumea viului, pe câmp și în ferme de animale! Văd combine, tractoare, remorci, pluguri, grape, mașini de fertilizat și câte și mai câte piese și componente, menite să ajute fermierul să obțină recolte mai bune. Acesta este sensul acestei bogății industriale: să-l sprijine pe fermier să îngrijească planta mai bine, în timp ce luptă cu seceta, cu buruienile și cu dăunătorii. Sunt prezente zeci de firme, unele mărci faimoase, altele cunoscute de un public restrâns. Produsele lor au un parcurs global: o piesă fabricată în China, alta în Germania sau în Statele Unite. Rezultatul: o mașină finită, gata să ia cu asalt tarlalele cultivate cu grâu sau cu porumb. Cât de departe suntem de lumea rurală, în care țăranul ara cu plugul tras de cal, ba chiar și de timpurile mai moderne, când arătura se făcea cu tractorul românesc U650, fabricat la Brașov! Știu, mai întâlnești și azi, prin sate cu suprafețe de teren mici, săteni care ară cu calul sau cu tractorul U650, dar în restul fermelor triumfă tractoarele ultramoderne, din import, pentru care fermierii se împrumută pe la bănci ca să le cumpere. Lumea noastră agricolă s-a schimbat, cel puțin din punct de vedere tehnic. Ținem și noi piciorul pe accelerație, ca să rămânem pe lista cu premianți.
Mioriță laie, laie-bucălaie
Sub corturile mari, albe, în boxe metalice, stau și rumegă visătoare sau fac o gălăgie de nedescris oi, vaci și capre de rasă. Niște frumuseți de animale, aduse din fermele din apropiere, dar și mai de departe, din Bihor sau Sibiu. Oile sunt, cele mai multe, din rasa Țurcană, rasa românească străveche, crescută din Carpați și până în câmpie, rezistentă la geruri și arșiță. Registrul de rasă este gestionat de Asociația „Păstorul” Crișana, condusă de Nicolae Cioranu, originar din Vaideeni, jud. Vâlcea, stabilit în Arad. Băieții lui sunt amândoi crescători de oi, dar din rase diferite, din import: Cap Negru German și Assaf, mai productive și adaptate zonei de șes. Au adus animale și alți oieri, unii coborâți, cu ani în urmă, din nord, din Munții Șureanu și așezați prin satele Banatului și Crișanei. Din boxe răsar capetele albe ale oilor de rasă Bălă, capetele negre ale oilor Bucălaie, capetele cu botul și ochii negri ale Oacheșei și cele negre cu o dungă albă pe bot ale Brezei din Țara Hațegului. Sunt exemplare frumoase, semn al bunei îngrijiri. La intrarea în cort, iată-l și pe bravul oier Florin Dragomir, din comuna Vurpăr, județul Sibiu. Florin conduce Asociația Producătorilor de Telemea de Sibiu, care reunește zece oieri, toți sibieni. Produsul este înregistrat la Bruxelles și are origine protejată. „Și ceilalți oieri prepară brânză bună, dar noi oferim garanția că telemeaua noastră este autentică: o facem din lapte muls de la oile noastre, pășunate numai în județul Sibiu. Am primit dreptul să vând și în afara țării, am trimis deja o sută de kilograme de telemea la un magazin din Germania”, spune mândru păstorul sibian. Vizitatorii care intră sub cortul oilor musai vin să deguste și câteva cubulețe de telemea, ca să descopere gustul autentic al brânzei de oaie.
Burgeri românești
Sub cortul bovinelor, niște viței zbiară de parcă vine sfârșitul lumii. Nu se mai înțelege om cu om. Primesc imediat hrana necesară și li se ia maul. Cele mai multe bovine sunt din rasa Bălțata Românească și au fost aduse de membrii Asociației Crescătorilor de Vaci „Bălțata Românească tip Simmenthal, cu sediul în Hărman, jud. Brașov, dar are, să spun așa, acoperire națională. Vacile, pur și simplu, strălucesc în lumina care se strecoară sub cort, așa de bine sunt îngrijite. Un fermier din Bihor a adus doi tauri superbi, mândria gospodăriei lui. Animalele au pedigri, li se cunosc părinții și chiar bunicii. De pildă, părinții unui tăuraș se numesc Iancu și Grasa. Toate datele sunt scrise în registre, este făcută așa-numita operațiune de bonitare, adică animalele sunt cântărite periodic, iar în cazul vacilor, este măsurată cantitatea de lapte. Crescătorii de animale, șefii asociațiilor, experții știu, astfel, cum evoluează exemplarele cele mai bune și pe acestea le folosesc în reproducție. Acțiunea se numește ameliorarea raselor sau, simplu, „genetică”. Fără aceste activități, șeptelul nostru s-ar înmulți la voia întâmplării. Asociația „Bălțata Românească” din Hărman caută soluții pentru a vinde mai bine animalele și produsele acestora. S-a asociat cu o cooperativă și a construit o fabrică de lactate în Târgu-Secuiesc. Președintele asociației, Mircea Dumitru, îmi spune că în felul acesta nu mai sunt la mâna procesatorilor care le ofereau un preț mic pentru litrul de lapte. De-acum sunt pe cont propriu, într-o piață concurențială. Mai mult, prin colaborarea cu un abator, vând și… burgeri românești, ajunși deja în rețelele comerciale din Brașov, după cum m-a asigurat Zoltan Haller, reprezentant al asociației. De fapt, ei au adus la Agromalim și o bucătărie mobilă, unde au servit vizitatorilor, contra cost, burgeri românești.
Produse tradiționale
Într-o hală a pavilionului au fost amplasate standurile cu produse tradiționale: pâine de Pecica, recunoscută recent la Bruxelles ca produs cu origine protejată; cârnați și salam, tot din Pecica; miere de la Cuvin și de la Ghioroc; cocoloașe de brânză de burduf, aduse tocmai de la Zagra, din jud. Bistrița-Năsăud; sucuri de mere din Bihor; paste făinoase artizanale din Arad, struguri și mere de pe Dealurile Lipovei și multe alte bunătăți, pe care nu le găsești în hipermarket, fiindcă producția lor nu este de serie. Cine a venit la târg și și-a făcut drum și pe la aceste standuri nu a plecat cu mâna goală: ba un borcan cu miere, ba o rudă de salam sau o felie de brânză. Sunt interesante mașinile și utilajele agricole, superbe exemplarele de animale de rasă, dar parcă vrei să simți și pe limbă un târg agricol, iar această ofertă de produse tradiționale este cât se poate de la locul ei în târgul cel mare al Aradului. Era imposibil să nu mă întâlnesc pe la standuri și cu Cimi Enache, maestrul de ceremonii al evenimentului, organizat de Camera de Industrie și Comerț Arad și ajuns la cea de-a 33-a ediție: „După târg, facem o evaluare, vedem câți vizitatori am avut și publicăm informațiile obținute. Apoi, ne pregătim pentru următoarea ediție. Vestul țării este o zonă agricolă foarte importantă, fermierii de aici au nevoie de un târg anual, iar noi suntem aici ca să-l organizăm cum știm mai bine”. Cu cât o țară are un sector agroalimentar mai puternic, cu atât târgurile agricole de peste an sunt mai mari și mai căutate.