– Nicio celulă din corpul nostru nu poate exista fără sare. Consumată în exces, ea este, însă, pretext de boli. Ca să păstrăm măsura, e important să știm cine se ascunde în solniță –
* Ce înseamnă să fii sensibil la sare?

Medicii fac diferența între două tipuri de persoane care consumă sare: cele rezistente la sare, care pot folosi concentrații mai mari ale acestui mineral, fără să fie afectată tensiunea arterială. Pe de altă parte, în cazul persoanelor sensibile la sare, organismul reacționează extrem de puternic. Potrivit estimărilor, una din trei persoane are reacții puternice la sare. Pentru a afla din ce categorie faceți parte, puteți efectua un test, la recomandarea medicului de familie.
* Afectează sarea somnul?
În cazul multor pacienți cu tulburări de somn, cauza poate fi legată de nivelurile crescute de sodiu. Nu doar că îngreunează procesul de adormire, ci interferează cu fazele de somn profund și le modifică, astfel încât cei afectați se trezesc noaptea, visează mult și au chiar coșmaruri. Soluția: evitați gustările sărate cu cel puțin patru ore înainte de a merge la culcare.
* Prea multă sare duce la obezitate?
De fapt, sarea în sine nu are calorii. Cu toate acestea, contribuie la apariția obezității. Un studiu recent, realizat la Universitatea Queen Mary din Londra, a arătat că sodiul din sare ne modifică metabolismul și face ca grăsimea să se depună cu precădere în zona abdominală, favorizând apariția așa-numitei grăsimi viscerale.
* Putem ajunge dependenți de „aurul alb”?
O echipă americano-australiană de oameni de știință a demonstrat recent că apetitul pentru sare este controlat de aceleași gene din celulele creierului ca dependența de heroină sau cocaină. Prin urmare, consumul de sare de masă este perceput ca fiind la fel de satisfăcător precum consumul anumitor substanțe stupefiante.
* Sarea ne face uituci?
Dacă o consumăm în exces, atunci, da! Cercetătorii americani au descoperit că o dietă bogată în sare afectează circulația sângelui către creier. După doar opt săptămâni de aport ridicat de sodiu, activitatea hipocampului – parte a creierului responsabilă de memoria noastră – scade cu 25 la sută.