
Mai tot românul are o opinie despre Uniunea Europeană, din cadrul căreia facem parte, începând cu anul 2007. Sondajele naționale arată că peste 50% dintre noi avem încredere în acest proiect politic. Sunt însă și cârcotași și chiar răuvoitori, care zic: „D-le, ce mare nevoie avem noi de U.E.?” sau că „La Bruxelles e dictatură”. Dacă vrem să știm însă cum merg lucrurile în UE, cele mai sigure surse sunt rapoartele de audit ale Curții de Conturi, făcute publice, în cel mai transparent mod cu putință. Răbdare să ai ce citești!
Ce este Curtea de Conturi Europeană?
Să precizez din capul locului, că acest for, numit Curtea de Conturi Europeană, este auditorul extern al blocului comunitar. Colegiul Curții este format din câte un membru din fiecare stat european și beneficiază de sprijinul adus de personalul instituției, în număr de aproximativ 900 de angajați, proveniți din toate statele membre. Reprezentantul României este Viorel Ștefan, fost senator și deputat și fost ministru al Finanțelor în Guvernul Grindeanu. Am sub ochi rapoartele de audit din ultimele șase luni ale anului 2023. Temele sunt diverse: biocombustibilii în transporturi, acvacultura, etichetarea produselor alimentare, persoanele cu dizabilități etc. În fond, auditorii cercetează modul în care forurile europene și-au făcut treaba într-un domeniu sau altul: ce legi au dat, câți bani au alocat, cum au supravegheat derularea proiectelor. E multă muncă pentru realizarea unui audit, fiindcă trebuie colectată o cantitate impresionantă de informații, din fiecare stat membru, apoi aceste date trebuie analizate și interpretate, pentru ca în final să rezulte un document cu observații limpezi și recomandări judicioase.
Etichetarea alimentelor

Hai să mă opresc asupra unui subiect care ne privește pe toți cetățenii europeni: etichetarea produselor alimentare. Toți mergem în magazine, să ne cumpărăm mâncare, și este un lucru esențial să fim informați despre produsele respective. Conform normelor din UE, informațiile referitoare la alimente trebuie să fie exacte, clare și ușor de înțeles, și trebuie să nu inducă în eroare. „Etichetarea produselor alimentare este un subiect relevant pentru fiecare persoană din Europa. Dorim cu toții să știm ce se află în mâncarea noastră, de unde provin ingredientele și cum este fabricată”, a declarat doamna Keit Pentus-Rosimannus, reprezentantă a Estoniei și membra Curții, responsabilă de un audit privind etichetarea alimentelor. Auditul a fost lansat la 1 octombrie 2023, va dura un an și va include și vizite în trei state europene: Belgia, Italia și Estonia. În cadrul acestui audit, Curtea va examina modul în care este concepută politica UE privind etichetarea produselor alimentare, precum și acțiunile întreprinse în acest sens de Comisia Europeană și de statele membre în perioada 2011-2023. Accentul va fi pus pe produsele alimentare preambalate. Este pentru prima oară când Curtea abordează în mod specific etichetarea produselor alimentare. Concluziile vor fi, cu siguranță, foarte interesante.
Peștii de crescătorie
Ce ziceți de acvacultura din Uniunea Europeană? Aproape tuturor ne place peștele. Îl mâncăm tot timpul anului, inclusiv în timpul Sărbătorilor de iarnă, când face concurență cărnii de porc sau de curcan. Să mai zic că peștele este un aliment cu o puternică încărcătură religioasă, consumul acestuia fiind permis de autoritățile bisericești în anumite zile din posturile de peste an? În calendarul ortodox, printre numele sfinților, mai mari sau mai mici, unii martiri, alții morți de bătrânețe, se află și mențiunea asta culinară: „dezlegare la pește”, citită cu interes de credincioșii postitori. Ca să ajungă pe masă, peștele este scos dintr-o apă: fie provine în urma pescuitului sălbatic, fie din crescătorii. Producerea peștelui în bazine, sub supravegherea omului, se numește acvacultură. Ce dezvăluie Curtea în raportul de audit dedicat acvaculturii? De pildă, „în 2020, acvacultura din UE a reprezentat mai puțin de 1% din producția mondială de acvacultură, iar peste 60 % din oferta de pește și fructe de mare din UE provenea din produse importate”. Autoritățile de la Bruxelles au alocat 1,2 miliarde de euro, între 2014-2020, și 1 miliard de euro, pentru perioada 2021-2027, ca să sprijine dezvoltarea acvaculturii pe continent. Principalele țări din UE producătoare de acvacultură au fost, în 2020, Spania, Franța, Grecia și Italia, reprezentând 67% din producția totală a blocului comunitar. Producția de acvacultură (pește, moluște, crustacee, alge și alte organisme acvatice) a României a fost, în 2020, de numai 12.000 de tone. Pentru comparație, Spania a produs 272.000 t, Franța – 191.000 t, iar Grecia – 131.000 t. Nu intru în detaliile raportului, multe date trimit la chestiuni de natură birocratică. Preiau însă concluzia auditului: „acvacultura a înregistrat o creștere limitată în UE”. E loc, așadar, de mai bine!
Lupta cu nefericirea

Propun să vedem care este situația unor semeni de-ai noștri care au avut nenorocul să vină pe lume cu o dizabilitate fizică sau mentală, sau să o capete pe parcursul vieții. În trecut, acești nefericiți erau împinși către periferia societății, marginalizați, inclusiv din rațiuni religioase: handicapul, potrivit moralei creștine, ar fi semnul săvârșirii unui păcat, fie de către înaintași, fie chiar de către pacient. Handicapul era perceput ca o pedeapsă divină. Morala publică a evoluat însă și instituțiile europene caută să integreze în societate persoanele cu dizabilități, mai ales că aproximativ un sfert dintre cetățenii UE cu vârsta de cel puțin 16 ani au declarat că au o dizabilitate care le îngrădește activitățile cotidiene. UE și statele sale membre sunt părți la Convenția Organizației Națiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dizabilități, angajându-se să promoveze participarea egală a acestora la viața de zi cu zi. În acest context, UE a adoptat mai multe strategii menite să îmbunătățească viața persoanelor cu dizabilități prin sprijinul acordat statelor membre, cărora le revine responsabilitatea principală pentru politicile din domeniul incluziunii sociale, al ocupării forței de muncă și al educației. România se numără printre statele europene care cheltuie un procent mic din PIB pentru persoanele cu dizabilități: 0,9%, locul cinci, în timp ce Danemarca și Finlanda alocă 2,9%. Țara noastră este menționată însă favorabil pentru ceea ce intenționează să facă în viitor, cu ajutorul fondurilor europene: „Pentru perioada de programare 2021-2027, dintre cele patru state membre vizitate în cursul auditului (Spania, Olanda, Suedia și România), numai România a inclus o prioritate specifică pentru persoanele cu dizabilități. Acțiunile prevăzute în proiectul său de program („Incluziune”) pentru perioada 2021-2027 se axează, în mare măsură, pe îmbunătățirea serviciilor pentru persoanele cu dizabilități (…). Concluzia auditului a fost că la nivelul U.E.: „Impactul acțiunilor de sprijinire a persoanelor cu dizabilități a fost limitat. În ansamblu, valorile indicatorilor principali privind egalitatea pentru persoanele cu dizabilități nu s-au îmbunătățit în mod semnificativ în ultimii ani”. Statele membre, așadar, mai au de lucru la acest capitol!
Foto: Pexels.com (1)