
– Nicio lună din an nu ne pune pe masă roade mai gustoase și mai pline de seve energizante decât OCTOMBRIE. Profitați de darul toamnei, care se pregătește să zugrăvească lumea în aur pur –
Sirop de mere
Ingrediente: suc proaspăt din mere, zahăr (în părți egale).
Amestecați în proporții egale, sucul proaspăt din mere cu zahărul și puneți-le într-un vas emailat, pe foc mic, amestecând. Lăsați să fiarbă până când preparatul ajunge la consistența unui sirop. Din acest sirop se iau câte 2 linguri, de 3-4 ori pe zi, la distanță de mese.
Recomandări: tuse, răceală, gripă, laringită, bronșită. Este util și în constipație, ca laxativ.
Ceai de mere

Ingrediente: 2 linguri cu miez și coajă de mere tăiate bucăți mici, plus două lingurițe cu semințe de măr zdrobite, o cană cu apă.
Puneți apa pe foc. Când clocotește, adăugați cele 2 linguri cu măr mărunțit și semințele. Trageți vasul deoparte și puneți capac. După 15 minute se strecoară.
Mod de administrare: Se beau 3-4 astfel de ceaiuri pe zi, între mese.
Recomandări
Ceaiul de mere are darul de a „spăla” căile urinare, eliminând nisipul și pietrele mici, alină durerea și scade inflamația în cazul bolilor reumatice. Este foarte eficient și pentru a reduce tusea și inflamația, în cazul răcelii și bronșitei (adăugați și câte o linguriță de miere).
Dovleac fiert
Ingrediente: un dovleac (alegeți dovlecii mai mici. Sunt mai aromați, iar pulpa lor este mai fermă și mai puțin fibroasă).
Se curăţă dovleacul de coajă şi de seminţe, se taie în cuburi şi se fierbe până se înmoaie. Se scurge apa și se lasă bucățile de dovleac să se răcească.
Mod de administrare: Se consumă o porție (300-400 g) de dovleac fiert pe zi. Se poate asezona cu puțină sare, câteva picături de ulei de măsline, pătrunjel, usturoi, piper sau alte condimente, după gust.
Recomandări
Dovleacul reglează sistemul digestiv, combate gastrita, constipația și hemoroizii, ajută la îmbunătățirea funcționării pancreasului și reglează cantitatea de zahăr din sânge, astfel încât este foarte bun pentru persoanele cu diabet. Ajută la refacerea și regenerarea pielii în răni, arsuri, după operații. Întărește oasele, unghiile și părul, menține vederea sănătoasă. O cură cu dovleac este eficientă și în afecțiunile căilor urinare și previne hiperplazia (creșterea în dimensiune) prostatei. Dovleacul reduce, totodată, riscul producerii anumitor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de sân, prostată, vezică, stomac, plămâni. De asemenea, oferă organismului protecţie împotriva bolilor de inimă și combate edemele provocate de insuficienţa cardiacă. Este util și când vreți să pierdeți în greutate, deoarece este sățios, taie foamea și are foarte puține calorii.
Piure de prune
Ingrediente: 400 grame prune, 1 litru apă.
Puneți apa la fiert, și când dă în clocot, adăugați prunele și lăsați-le să fiarbă scurt, aproximativ 50 de secunde. Cu o lingură găurită, scoateți apoi prunele și scufundați-le imediat într-un vas cu apă rece. Lăsați-le un minut, scoateți-le din apă și curățați-le pielița cu degetele sau cu un cuțit. Tăiați prunele în două, pe lungime, scoateți-le sâmburii, apoi tăiați jumătațile încă o dată în două. Puneți-le într-un blender și adăugați apă, pentru a atinge consistența pe care o doriți.
Mod de administrare: Se consumă de două ori pe zi câte o porție de piure de prune (aprox. 150-200 grame) pe stomacul gol, cu o jumătate de oră înainte de mese. Începeți cu o cantitate mică de piure, pe care o sporiți zilnic, până ajungeți la cantitatea recomandată. Piureul nu se păstrează de pe o zi pe alta.
Recomandări
Combate constipația, balonarea, inflamația ficatului și a căilor urinare, guta și hemoroizii. De asemenea, cura cu piure de prune previne cancerul intestinal și are efecte tonice asupra sistemului nervos.
Gutui cu miere

Ingrediente: 2 gutui, o linguriță ghimbir ras, miere de salcâm.
Spălați bine gutuile, tăiați-le bucăți și dați-le pe răzătoarea mare. Puneți-le într-un borcan din sticlă, până se umple pe trei sferturi. Adăugați ghimbirul ras, apoi mierea (să acopere fructele cam cu un centimetru) și amestecați bine cu o lingură de lemn. Lăsați preparatul 4-5 zile la rece, închis ermetic, amestecând o dată pe zi.
Mod de administrare: se păstrează la rece și se consumă 3-4 lingurițe pe zi.
Recomandări
Mierea cu gutui are o deosebită putere vitaminizantă şi fortifiantă, fiind-le de mare folos bolnavilor și celor aflați în convalescență. Combate inflamația mucoasei gastrice, inflamația intestinului, balonarea, indigestia, constipația, enterocolita și hemoroizii. Ajută la vindecarea răcelii, astmului, tuberculozei pulmonare, infecțiilor aparatului respirator.
Suc de struguri
Ingrediente: struguri proaspeți.
Se spală foarte bine strugurii și se storc, iar sucul obținut (mustul) se consumă proaspăt, nefermentat.
Mod de administrare: Pentru a beneficia de efectele sale de excepție, este necesar să consumați trei pahare cu must pe zi, din care un pahar dimineaţa, pe nemâncate, iar restul, cu o oră înainte de mesele principale. Începeți în prima zi cu o cantitate mai mică de must, apoi măriți-o progresiv, astfel ca în 3-4 zile să ajungeți la trei pahare pe zi.
Recomandări
Numit și „aur lichid”, mustul este reconfortant, energizant și remineralizant și are o mare putere terapeutică. Se recomandă în afecțiuni urinare (litiază urinară, nefrită), în boli reumatice (artrită, gută), în boli respiratorii (astm, bronșită cronică, tuse convulsivă). Bolnavii „de inimă” ar trebui să se împrietenească cu mustul: o cură cu must are efect vindecător și protector asupra sistemului cardiovascular. El scade nivelul crescut al colesterolului, echilibrează tensiunea arterială și „subțiază” sângele. Cercetări de ultimă oră sugerează că mustul consumat în mod regulat poate acționa ca un agent de protecție împotriva cancerului de prostată, poate îmbunătăți unele abilități cognitive, previne declinul memoriei care se instalează la vârstnici.
Castane coapte

Ingrediente: castane comestibile.
Se spală bine castanele și se pun la înmuiat 30 de minute, după care apa se aruncă. Cu vârful unui cuțit ascuțit, faceți o incizie în formă de x pe fața convexă a fiecărei castane (se taie coaja și puțin din miez). Castanele se pun apoi într-o tavă la cuptor, cu apă care să le acopere până la jumătate. Se lasă circa o jumătate de oră, la 180° C, în funcție de cât de mari sunt. Se amestecă des cu ajutorul unei linguri, pentru a nu se arde. Se pot prepara și prin fierbere.
Mod de administrare: se decojesc și se consumă 100-150 grame de castane pe zi.
Recomandări
Castanele comestibile sunt o sursă excelentă de energie. Se recomandă pentru tratarea anemiei, pentru întărirea sistemului imunitar, reducerea oboselii și menținerea pielii în stare perfectă. De asemenea, ajută la îmbunătățirea circulației cerebrale, a funcțiilor neurologice și stimulează buna funcționare a sistemului nervos. De asemenea, castanele nu au gluten și pot fi incluse în dieta persoanelor care suferă de boala celiacă.
Castane cu miere
Ingrediente: 4 castane coapte, o linguriță cu miere.
Castanele fierte se zdrobesc și se amestecă cu mierea.
Mod de administrare: Se consumă de două ori pe zi, cu o oră înainte de mese.
Recomandări
Este un preparat util pentru protecția ficatului în caz de leziuni sau daune cauzate de alcool, nicotină sau alte toxine. Ajută la vindecarea hepatitei și a cirozei hepatice.