– Sfaturi pentru prevenirea și ameliorarea diabetului –
1. Țineți sub control carbohidrații

Înlocuirea carbohidraților simpli cu carbohidrați complecși poate scădea glicemia. Aceasta presupune consumul de cereale integrale, preparate din făină integrală, leguminoase (fasole, linte, năut etc.), renunțarea la pâine albă, paste și aluaturi cu făină albă, zahăr și produse cu zahăr.
2. Mâncați puțin și des
Mesele copioase, în special cele bogate în carbohidrați, pot provoca creșteri semnificative ale zahărului din sânge. Consumul mai multor mese reduse cantitativ și echilibrate din punct de vedere nutrițional menține nivelul de zahăr din sânge constant pe parcursul zilei.
3. Mizați pe micul dejun
Cercetări recente au dovedit că săritul peste micul dejun poate contribui la rezistența la insulină și la niveluri crescute de zahăr din sânge. Este important pentru toată lumea, dar în special pentru persoanele cu prediabet și diabet, să includă obligatoriu un mic dejun în mesele de peste zi. Se recomandă fulgii de cereale integrale, iaurtul neîndulcit și ouăle.
4. Apa scade glicemia
O cantitate îndestulătoare de apă băută pe zi este o altă modalitate de a reduce glicemia. Deshidratarea crește nivelul de glucoză din sânge. Se recomandă cel puțin 8 pahare de apă pe zi. Evitați băuturile cu zahăr, cum sunt sucurile, băuturile pentru sportivi și energizantele, care cresc glicemia.
5. Crom și magneziu, împotriva creșterii glicemiei
Nivelurile ridicate ale glicemiei sunt legate de deficiențe de minerale, precum cromul și magneziul, care reglează nivelul zahărului din sânge. Cele mai bune surse de magneziu sunt cerealele integrale, legumele de culoare verde închis, ciocolata neagră, fructele oleaginoase (migdale, nuci), leguminoasele, precum și unele ape minerale. Magneziul și cromul pot fi luate și sub formă de suplimente alimentare.
6. Înlocuitor natural de zahăr – ștevia dulce
Originară din America de Sud, planta este folosită de sute de ani în Brazilia, Paraguay și în Japonia, pentru a îndulci ceaiurile și alte băuturi, și pentru elaborarea unor remedii medicale. Ștevia are zero calorii și nu crește nivelul glicemiei. În forma sa pură, este mult mai dulce decât zahărul și, de asemenea, lasă un gust ușor amar. Este potrivită pentru a îndulci băuturi, dar nu și pentru aluaturi și prăjituri. Ştevia dulce se găseşte sub formă de pulbere, tablete, extract lichid. Este un înlocuitor de zahăr ideal pentru persoanele care suferă de obezitate și diabet.
Ştevia dulce are 0 kcal / 100 grame, iar ca dozare 1 g ștevie dulce =100 g zahăr.