Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Miracolul bunului simț

La finele anului trecut, când un candidat apărut din senin a sărit de la 1%, la statutul de principal favorit la președinție, în numai câteva zile, concluzia aproape unanimă a fost că instituții-cheie din arhitectura democratică a statului nu și-au făcut treaba cum se cuvine. Drept urmare, primul tur al alegerilor a fost anulat, provocând tensiuni sociale majore. Asistate de aliați externi și avertizate să nu se joace cu focul, de președintele interimar Ilie Bolojan, instituțiile responsabile de alegeri au trecut testul doi al procesului electoral, fără semne de întrebare. Dar, chiar și așa, saltul lui Nicușor Dan, de la 20 de procente la peste 53, e ceva ce nu vei găsi în niciun manual de științe politice. Victoria lui Nicușor Dan scapă statisticilor: milioane de voturi! Prezent la toate provocările publice, inclusiv la cele din fieful televiziunilor ostile, Nicușor Dan a marcat un plus indiscutabil, iar „nehotărâții” din toate taberele au migrat spre el. Mobilizarea societății civile a fost, de asemenea, exemplară. Personalități publice, care, la o proiecție de scor apropiată de 50-50%, au riscat să-și urce în cap jumătate de țară, sunt și ele printre artizanii victoriei de duminică.

Dar, în primul rând, victoria e a celor care au simțit dramatismul momentului. Creșterea, în numai două săptămâni de campanie, de câteva milioane de voturi, dovedește că plusul nu vine de la cei angajați politic, ci de la… popor, oameni care nu fac paradă cu viziunile lor politice. Diferența vine de la ceva greu de pus în cuvinte: un bun-simț funciar al românului, care a salvat țara de multe ori, de-a lungul istoriei, și în câteva momente de cumpănă din cele trei decenii și jumătate de post-comunism. Ceea ce poate părea imponderabil, când citești cifrele în cheie statistică, se dovedește a fi ceva cât se poate de palpabil: o energie socială (iar asta e valabil pentru ambele tabere ieșite la vot duminică) pe care puțini o mai vedeau posibilă și care, bine gestionată, poate fi tocmai agentul de creștere de care are nevoie țara, pentru a depăși momentul greu economic în care ne aflăm și pentru a trece, mai apoi, la nivelul următor. Dacă e ceva ce unește România, așa de divizată din ultimele luni, acela e faptul că lumea nu se mai mulțumește cu puțin, nu se mai lasă cumpărată cu găleți de plastic, sticle de ulei și porții de mici la grătar. În jurul acestui numitor comun ar trebui gândite și planurile de mare urgență economică, dar și viitorul proiect de țară. Dacă prin legitimitatea dată de numărul mare de voturi primite, noul președinte Nicușor Dan va reuși să formeze un guvern și, mai apoi, să închege un proiect de țară, punând la lucru energia socială dovedită de români în alegeri, avem șansa să împingem România cât mai aproape de proiecția ei ideală, pe care ne-o dorim cei ce ținem cu adevărat la ea, indiferent cu cine am votat. Alegerile din 18 Mai sunt cel mai recent exemplu că bunul simț poate face minuni.

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.