
• Ce să faceți ca să scăpați •
În medicina naturistă, tratamentul virozelor respiratorii este individualizat în funcție de faza în care se află afecțiunea, precum și în funcție de anumite particularități ale pacientului. De pildă, la unii, „răceala” începe aproape întotdeauna de la nivelul gâtului, care este cel mai sensibil, în timp ce la alții, de la nivelul nasului sau al sinusurilor. Pornind de la aceste premise, se vor alege diferențiat tratamentele, așa încât ele să acționeze cât mai eficient.
Prevenirea virozelor respiratorii
Se face pe două căi: prin întărirea imunității aparatului respirator și prin administrarea de remedii antivirale puternice, în timpul epidemiilor de gripă, așa cum se întâmplă acum.
* Echinacea – este cel mai utilizat stimulent imunitar din lume la ora actuală. Administrată vreme de 2-3 săptămâni, tinctura de echinacea stimulează celulele sistemului imunitar să devină mai active. Este un excelent profilactic pentru infecțiile cu virusuri gripale.
Se ia câte o linguriță cu tinctură de 3-4 ori pe zi, de preferință pe stomacul gol, în cure de minimum 2 săptămâni. Dar atenție! Cercetări imunologice de ultimă oră arată că pe cât de benefică este folosirea preventivă a echinaceii, odată ce infecția virală este declanșată, administrarea sa are de multe ori un efect advers, stimularea tardivă a sistemului imunitar prin această metodă favorizând, uneori, în mod paradoxal, evoluția infecției. Folosiți, așadar, echinacea pentru prevenirea bolii gripale, dar nu și odată ce aceasta s-a declanșat.
* Baia hipertermică – constituie un mijloc simplu și eficient de întărire a sistemului imunitar. Sub acest nume savant se ascund binecunoscutele băi fierbinți, care sunt folosite pentru a preveni răceala, de sute de ani. Se face o baie a întregului corp, în apă pornind de la 37°C, treptat adăugându-se altă apă fierbinte, așa încât temperatura să crească la 39-40°C. Durata procedurii este de 15-20 de minute, după care corpul se șterge energic cu un prosop și se îmbracă apoi haine călduroase. S-a demonstrat științific faptul că la temperaturi ale corpului de peste 38°C, anumite celule ale sistemului imunitar devin mult mai active, în timp ce rezistența și capacitatea de multiplicare a microorganismelor infecțioase scade. Baia hipertermică este contraindicată odată ce boala s-a instalat și le este interzisă persoanelor cu afecțiuni cardio-vasculare.
* Acomodarea climatică – explozia de epidemii de gripă din ultimele două decenii se explică, în opinia specialiștilor, printr-o sensibilizare tot mai mare a organismului uman, apărută în primul rând prin grija excesivă de a ne feri de intemperii. Sistemul nostru imunitar se activează doar atunci când suntem puși în contact nemijlocit cu anumiți factori de mediu. Sfatul este simplu: ieșiți și faceți cât mai multă mișcare afară, în aer liber, dacă nu vreți să faceți viroze respiratorii. Chiar dacă este frig, îmbrăcați-vă mai gros, dar nu vă feriți de iarnă, ci învățați-vă organismul să conviețuiască cu ea.
* Oscillococcinum – este numele unui preparat homeopatic, pe care îl găsim în toate farmaciile și care are rolul de a preveni îmbolnăvirea în timpul sezonului rece. Se administrează în timpul epidemiilor de gripă, dar și la primele semne de apariție a bolii.
Tratarea virozelor respiratorii în fază incipientă

S-a demonstrat faptul că în primele ore de la declanșarea unei viroze respiratorii, tratamentul administrat prompt are mult mai mari șanse să oprească boala sau să o facă să se manifeste într-o formă mai ușoară, decât aplicat după ce boala s-a instalat. Iată câteva remedii de mare eficiență:
* Plantele picante – au un puternic efect antiseptic, ajutând la eradicarea focarelor de infecție, mai ales de la nivelul gâtului și al nasului, încă din primele ore ale apariției virozei. Se recomandă următorul ceai: câte un vârf de cuțit cu scorțișoară, cuișoare, piper, și câte o jumătate de linguriță cu anason și cu fenicul se opăresc cu o cană cu apă clocotită. Se acoperă și se lasă să se infuzeze vreme de 15 minute, după care se filtrează. Se adaugă miere după gust și se bea lichidul cât mai fierbinte. Pe parcursul unei zile, se pot bea până la 4 căni cu acest ceai, cu condiția să nu aveți o sensibilitate gastro-intestinală pronunțată. Acest remediu desfundă aproape instantaneu căile respiratorii superioare, favorizează respirația și împiedică proliferarea microorganismelor care produc gripa.
* Băile fierbinți parțiale – într-un lighean cu apă fierbinte (38-40°C) se pun 5-6 linguri cu sare și se amestecă bine. Se țin, apoi, tălpile picioarelor în această apă, vreme de 10-15 minute, după care se învelesc în șosete groase. Pentru o mai mare eficiență, în apa fierbinte pentru baia de picioare se pun și 5-6 picături de ulei volatil de cimbru. Se poate face acest tip de baie, cu aceeași durată, și pentru palme și antebrațe. S-a constatat că ținerea brațelor în apă fierbinte, pentru o anumită perioadă de timp, duce la încălzirea întregului corp, desfundă căile respiratorii superioare și activează, în general, circulația sanguină, în zona capului și gâtului, ceea ce ajută organismul să lupte mai eficient împotriva infecției.
* Sucul de lămâie – se obține casnic, prin stoarcerea lămâilor bine coapte. Se folosește intern, pentru combaterea acceselor de febră și pentru vitaminizare. Extern, este foarte util pentru desfundarea nasului, demers de o importanță foarte mare, pentru a împiedica infecția respiratorie să evolueze. Câte 2-3 picături de suc proaspăt stors se pun în fiecare nară, la intervale de o oră – două. Pentru uz intern, se recomandă sucul de lămâie obținut astfel: într-un litru de apă se pun 2-3 lămâi cu tot cu coajă (foarte bine spălate în prealabil), tăiate în felii foarte subțiri și se lasă vreme de 1-2 ore să macereze, la temperatura camerei. Se adaugă miere după gust și se bea pe stomacul gol, în câteva reprize. Au efect imunostimulent, reduc accesele de febră, combat durerile de cap, înviorează organismul și psihicul.
* Frecțiile – au fost adesea luate în derâdere de către medicina oficială, părând o procedură lipsită de eficiență în fața unei infecții virale cu evoluție acută. Studii recente arată însă că stimularea tactilă care apare în timpul fricționărilor energice, precum și preluarea prin piele a unor principii active din preparatele aplicate au un efect puternic de combatere a bolii. Vă recomandăm frecțiile cu alcool camforat sau cu „Aromplant” – un unguent pe bază de uleiuri volatile produs de firma „Charme Cosmetics” și care se găsește în magazinele naturiste. Preparatul se întinde pe zona spatelui și a toracelui, masându-l energic cu palmele, mereu în sens ascendent, în direcția inimii. Procedura durează minimum 10 minute și se face de două ori pe zi.
* Cataplasmele cu muștar – două linguri cu semințe de muștar și două linguri cu semințe de in se macină cu râșnița electrică de cafea. Pulberea obținută se amestecă bine cu apă până se formează o pastă, care se pune în tifon și se aplică pe zona pieptului (eventual și a gâtului). Este un tratament contraindicat persoanelor cu pielea sensibilă, întrucât are un efect revulsiv, care face epiderma să se înroșească, încălzind țesuturile, stimulând puternic circulația sanguină pe zona tratată. Aplicația are o mare eficiență în faza incipientă a infecțiilor gripale, stimulând puternic capacitatea de apărare pe segmentul tratat.
Tratarea virozelor respiratorii în fază avansată
* Tinctura de fructe de soc – s-a constatat, la 23% dintre cei tratați cu acest remediu, dispariția infecției virale după 24-48 de ore de tratament, iar la alți 54% dintre cei tratați, apariția unei forme mult mai ușoare a bolii față de pacienții din lotul martor. Se administrează pe stomacul gol, de 3-4 ori pe zi, câte o lingură cu tinctură de fructe soc, diluată în apă. Durata tratamentului: 5-10 zile.
* Lichenul de piatră – talul acestei plante inferioare (Cetraria islandica) este foarte eficient pentru combaterea infecțiilor virale și bacteriene care afectează plămânii. Se administrează sub formă de pulbere, obținută prin măcinarea cu râșnița electrică de cafea, din care se ia câte o linguriță rasă de patru ori pe zi. Tratamentul durează vreme de 14 zile, având efecte emoliente, expectorante și antivirale. Este indicat mai ales atunci când boala trenează, precum și atunci când apar complicații bronho-pulmonare. (La magazinele cu produse naturiste există și tinctură de lichen de piatră, care se administrează conform prospectului.)
* Propolisul – se administrează sub formă de tinctură. Intern, se iau de 3 ori pe zi, câte 50 de picături, amestecate cu o linguriță cu miere. Are efect antiinfecțios, diminuează accesele de febră și stimulează imunitatea. Extern, pentru cazurile de faringită, laringită, amigdalită, se înmoaie un bețișor cu vată în tinctură, după care se aplică direct pe zona afectată. Aplicat extern, propolisul este antiseptic, favorizează cicatrizarea și vindecarea rapidă a țesuturilor afectate de infecție.
* Inhalațiile –se spală coaja unui cartof, se taie mărunt și se pune într-un litru de apă clocotită. Se mai adaugă patru picături de ulei volatil de mentă (Mentha piperita) și două picături de ulei volatil de cimbru (Thymus vulgaris). Se pune un prosop deasupra vasului în care se află această apă și se inspiră pe nas aburii emanați, vreme de 5 minute. După efectuarea procedurii, pacientul se ferește de frig și de curenții de aer. Acest tratament desfundă căile respiratorii superioare, elimină congestia, atenuează durerile de cap și de sinusuri, ușurează respirația. În multe cazuri, grăbește vindecarea, având efecte antiinfecțioase, și ajută la evitarea complicațiilor.