
– De ce trăiesc chinezii și japonezii o sută de ani, în vreme ce americanii abia depășesc jumătatea vieții? Răspunsul e simplu: vârsta are gust de mâncare și se află în farfurii –
V-aţi întrebat vreodată de ce orientalii trăiesc mai mult, în timp ce americanii sunt încă de la vârste fragede năpădiţi de boli? Un raport întocmit de Agenţia Naţională Chineză a Vârstnicilor arată că în China există în prezent nu mai puţin de 8000 de persoane centenare, şi, surprinzător, numărul celor care depăşesc vârsta de 90 de ani creşte cu 5% în fiecare an. Anul trecut, şi Ministerul Nipon al Sănătăţii a scos la iveală nişte cifre care atestă că pentru al 24-lea an consecutiv, femeile japoneze au ocupat locul întâi în topul celor mai longevive femei din lume. Dacă ne uităm însă în curtea americanilor, situaţia e dezastruoasă. Nu doar că nu mai ajung la vârste înaintate, dar corpurile lor sunt măcinate de boală: 58 de milioane de americani suferă de boli de inimă, 16 milioane de americani au diabet şi 12 milioane de americani sunt bolnavi de cancer (ca să nu mai punem la socoteală victimele provocate de coronavirus). Nu mai vorbim despre depresii, impotență, sterilitate, obezitate. Cauza? În primul rând alimentaţia. Regimurile alimentare bogate în grăsimi și proteine animale, sărace în fibre, asezonate din plin cu aditivi, coloranţi şi conservanţi, ca şi consumul regulat de alcool, cafea şi tutun produc îmbătrânirea celulelor. Dacă vrem să trăim mult, e necesar să ne întoarcem la natură, nu doar cu sufletul, ci și cu stomacul. Vestea bună e că longevitatea se învaţă. Vă prezentăm în numărul de faţă câteva alimente cu reputaţie sigură, în încetinirea proceselor de îmbătrânire.
Nucile – fructele longevităţii

O singură mână de nuci furnizează 90% din doza zilnică necesară de Omega 3, acid gras esențial cu rol în protecția organismului. Conţin de asemenea calciu, caroten, fosfor şi fier. Nucile hrănesc creierul, întăresc memoria, previn boala Alzheimer şi încetinesc procesul de îmbătrânire. Îmbunătăţesc respiraţia, întărind plămânii, combat insomnia şi oboseala cronică, alungă asteniile şi susţin corpul în activitatea fizică. Nucile conţin şi acid elagic, un fenol cu rol puternic de susţinere a sistemului imunitar şi cu puternice proprietăţi anti-cancerigene.
Susanul crud
Bogat în calciu, susanul se dovedeşte un ajutor extrem de preţios la vârsta menopauzei, fiind capabil să susţină puternic sistemul osos în faţa ameninţării osteoporozei. Susanul crud conţine şi un antioxidant numit sesaminol, eficient în cazul oricărui tip de inflamaţie sau infecţie corporală. Susanul este un adevărat aliment de viaţă lungă, stimulând creşterea firului de păr la orice vârstă.
Ginsengul – rădăcina vieţii

Consumul regulat de ceai de ginseng întârzie procesele de îmbătrânire. Chinezii îl consideră cel mai puternic stimulator cardiac. Ginsengul este şi un formidabil afrodiziac, stimulând puternic qi-ul (energia vitală) şi vitalitatea sexuală. Tratează cu succes impotenţa şi frigiditatea. Elimină oboseala cronică şi restabileşte organismul după perioadele de convalescenţă. Ginsengul este esenţial într-o terapie anti-îmbătrânire şi prin puterea lui de a hrăni sistemul cerebral, de a întări sistemul imunitar şi performanţele fizice, de a îmbunătăţi memoria şi a readuce pofta de viaţă. Tot chinezii ne asigură că, dacă îl folosim regulat, ginsengul ne adaugă cel puţin 10 ani la viaţă.
Ganoderma – ciuperca nemuririi
Cunoscută şi sub numele de Linguriţa Zânei, ciuperca orientală Ganoderma lucidum este unul dintre cele mai puternice remedii contra procesului de îmbătrânire. Ciupercă extrem de rară, Ganoderma este considerată de orientali regina tuturor plantelor tămăduitoare, pentru puterile ei de protecție imunitară, spirituală şi mentală. Ganoderma este un foarte puternic anti-tumoral, un antioxidant de excepţie, un detoxifiant şi un hepatoprotector extrem de puternic. Este anti-alergică, antibacteriană, anti-virală. Regenerează celula nervoasă, îmbunătăţeşte memoria şi somnul, alungă depresiile, reoxigenează tenul şi combate căderea părului, induce o stare de calm şi de bine spiritual. Ganoderma de găseşte şi la noi, în farmaciile naturiste, sub denumirea Reishi (extract standardizat extrem de eficient), sub denumirea Ganoderma (capsule cu pulbere) sau Lingzi – ciuperca nemuririi.
Castanele

Surprinzător, dar castanele sunt fructe foarte bogate în vitamina C, vitamină cu rol esenţial în păstrarea imunităţii. Puterea lor antioxidantă menţine sănătatea oaselor, a cartilagiilor, previne parodontoza şi căderea dinţilor, combate artrita şi reumatismul. Castana (consumată crudă sau fiartă) este şi o foarte bogată sursă de mangan, element cu rol puternic antioxidant, ce luptă împotriva radicalilor liberi. Înţelepţii orientali, retraşi în munţi în căutarea nemuririi, se hrăneau frecvent cu castane.
Arahidele – bune la toate
Sunt arme redutabile împotriva oboselii cronice şi a stresului, întăresc funcţiile nervoase, fiind recomandate mai ales celor care depun efort intelectual. Pentru că sunt bogate în fibre, lubrifiază intestinele şi combat indigestia şi constipaţia. Cu un conţinut foarte bogat de proteine, ele pot fi un înlocuitor perfect al cărnii.
Ceaiul verde
Bătrânii chinezi nu petrec nici o zi fără el. Ceaiul verde are antioxidanţi foarte puternici, care apără corpul de îmbătrânirea prematură, conţine fluoruri care protejează dinţii, ne fereşte de depresii şi gânduri negre, crescând nivelul de serotonină şi dopamină, hormoni responsabili cu starea de bine. Ceaiul verde (băut ca atare sau sub formă de capsule) rezolvă cu succes problema picioarelor reci, de care se plâng uneori persoanele în vârstă, previne infarctul miocardic, reduce nivelul glicemiei şi este un excelent remediu în cazurile de Alzheimer şi Parkinson.
Gingko Biloba

A fost denumit de chinezi şi elixirul tinereţii, pentru că frunzele acestui arbore au un rol deosebit de protecţie a celulelor nervoase, împiedicând îmbătrânirea creierului. Gingko stimulează circulaţia craniană şi oxigenarea creierului, întăreşte memoria şi previne demenţa senilă. Combate stările de oboseală, depresiile, insomnia, ameţelile şi ţiuitul urechilor. Ajută la recuperarea memoriei în cazul accidentelor grave. Elimină răul de înălţime, protejează în cazul traumatismelor craniene şi previne cu succes Alzheimerul. Este de asemenea un ajutor de nădejde în cazul tulburărilor de vedere şi al cefaleelor. Se consumă sub formă de ceai sau capsule cu pulbere.
Măslinele şi uleiul de măsline
Uleiul de măsline este cel mai sănătos dintre toate tipurile de grăsimi comestibile, fiind un redutabil remediu pentru îmbătrânirea prematură. Doamnelor, consumaţi măsline (nu prea sărate)! În plus, măslinele stimulează combustia grăsimilor corporale, scad colesterolul şi împiedică transformarea glucidelor consumate în grăsime. Iată cum, cu ajutorul acestui fruct miraculos, putem îmbătrâni sănătoşi şi menţinându-ne silueta.
Mierea, hrana zeilor
Inutil să mai amintim zecile de beneficii ale acestui aliment miraculos, considerat încă din cele mai vechi timpuri un panaceu. Studii mai noi demonstrează cât se poate de clar şi efectele mierii în ce priveşte longevitatea. Statisticile au arătat că apicultorii, ei înşişi mari consumatori de miere, trăiesc mult mai mult ca ceilalţi oameni. Mierea ajută la încetinirea proceselor fiziologice de îmbătrânire şi destrucţie şi se opune în mare măsură la slăbirea prematură a funcţiilor vitale. Glucoza, conţinută în cantitate foarte mare, hrăneşte celula nervoasă şi furnizează energie, înlătura oboseala intelectuală şi stresul. Nu în ultimul rând, mierea e singurul aliment natural care conţine toate vitaminele şi toate mineralele existente în natură.
Strugurii şi vinul roşu

Nu degeaba e strugurele simbolul vieții! Substanțele active pe care le conțin le conferă o capacitate anti-oxidantă mare. Ei protejează eficient membranele celulare, întăresc venele şi capilarele, îmbunătăţesc funcţionarea inimii, prevenind toate maladiile cardiace. Tot ei inhibă distrugerea colagenului, ajutând la menţinerea unui ten frumos şi tânăr, chiar şi la vârste înaintate. Strugurii mai conţin şi flavonoide, care se regăsesc şi în vinul roşu şi care au rol de protecţie a întregului sistem circulator. O cură de struguri sau de suc de struguri combate stările de nervozitate, de stres, de agitaţie, aduce un somn profund şi odihnitor şi conferă tenului, părului şi unghiilor strălucire şi forţă. Vinul roşu, prin polifenolii pe care îi conţine, previne ateroscleroza, protejând vasele de sânge şi reducând acumularea de colesterol nociv. Iată cum se explică paradoxul francez: ţara cu cei mai mulţi consumatori de vin roşu are cele mai puţine cazuri de atac de cord. Vinul roşu poate fi consumat zilnic, dar nu mai mult de 1-2 pahare mici.
Morcovul
O legumă atât de uzuală şi totuşi atât de utilă în lupta noastră zilnică împotriva îmbătrânirii. Sucul de morcovi ajută, prin conţinutul bogat în betacaroten şi vitamine, la menţinerea tinereţii pielii. Nici o altă legumă nu este atât de eficientă în tratarea afecţiunilor dermatologice, în protecţia pielii împotriva nocivităţii radiaţiilor şi razelor solare. Morcovii previn îmbătrânirea prematură şi osteoporoza, întăresc oasele şi dinţii, înlătură oboseala ochilor, datorată excesului de efort intelectual, şi nu în ultimul rând, au proprietăţi antitumorale.
Orzul verde
Este unul dintre cele mai hrănitoare alimente naturale din lume. Sucul de orz verde sau pulberea (se găsesc în plafaruri) ajută în cazurile de Alzheimer, cancer şi SIDA. Conţinutul extrem de bogat în minerale şi vitamine reface celula nervoasă, îmbunătăţind memoria şi randamentul intelectual. Orzul verde este cea mai bogată sursă de enzime de origine vegetală, ce revitalizează organismul şi încetineşte procesele de îmbătrânire celulară.