
• Chiar dacă leacurile celebrei călugărițe germane par uneori desuete, valoarea lor este certificată de zeci de studii recente, realizate în Germania, Austria și Elveția •
GHIMBIRUL (Zingiber officinale)
Arbustul peren, înalt de 100-150 cm, este cultivat în țările tropicale și se găsește în comerț sub formă de rădăcini.
Utilizare: rădăcina de ghimbir.
Hildegard van Bingen: „Dar cei ce-și simt corpul uscat, aproape fără viață, să mărunțească ghimbirul și să-l ia cu măsură: pe stomacul gol, în supe, și presărat pe pâine, și o să-i fie mai bine. Dar de-ndată ce se simte mai bine, să nu-l mai mănânce, ca să nu-i facă rău”.
* Oboseală, pierdere în greutate, anorexie, stare generală proastă (cașexie)

REȚETĂ:
Ingrediente: 1 vârf de cuțit de pudră de ghimbir.
Se pune un vârf de cuțit de pudră de ghimbir într-o farfurie cu supă, se amestecă și se mănâncă dimineața, pe stomacul gol. Lângă supă se consumă și o felie de pâine, presărată, la rândul ei, cu un vârf de cuțit de pudră de ghimbir.
Dar atenție! După ce puterile pacientului încep să revină, tratamentul cu pudră de ghimbir trebuie oprit, pentru că ar putea deveni dăunător. Ghimbirul este elixirul de sănătate al vegetarienilor. Face parte dintre remediile care revigorează puterile aproape „moarte”. Dar în cantitate prea mare, ghimbirul poate crea probleme: iritații, nervozitate, insomnie.
* Colici intestinale, crampe, probleme digestive
REȚETA 1:
Ingrediente: 10 g rădăcină de ghimbir, 75 g scorțișoară – ambele mărunțite, 9 g frunze proaspete de salvie (sau 3 ml tinctură de salvie), 20 g fenicul proaspăt (sau 6 ml tinctură de fenicul), 10 g frunze proaspete de vetrice (sau 4 ml tinctură de vetrice).
Se amestecă plantele proaspete și se pun în storcătorul de fructe. Se bea zeama, diluată cu apă plată. În caz că se apelează la tinctură, se pune câte un căpăcel din fiecare, în puțină apă.
REȚETA 2:
Ingrediente: 250 g miere, 15 g piper alb, 2,5 l vin, câte un vârf de cuțit de pulbere de ghimbir și scorțișoară.
Se fierbe vinul cu mierea pe foc mic și se adaugă piperul. După circa 5 minute, se încorporează pulberea de ghimbir și scorțișoară.
REȚETA 3:
Ingrediente: 25 g lintiță, 50 g muștar de câmp, 50 g sclipeți, 20 g drăgaică cățărătoare.
Se mărunțesc într-un mojar toate plantele proaspete. Se pune „terciul” obținut într-un săculeț de tifon (de pânză). Se varsă peste săculeț vinul preparat după rețeta indicată mai sus și se adună într-un vas. Se mai încălzește o dată scurt vinul astfel filtrat și se toarnă fierbinte în sticle sterile. Din acest „elixir de lintiță” se iau zilnic 2 păhărele, dimineața, înainte de micul dejun, și seara, înainte de culcare, până ce dispar total colicile și problemele intestinale. Cura se ține minimum două luni.
IZMA CREAȚĂ (Mentha spicata var. Crispa)

Izma creață este o varietate de mentă cu frunze crețe. Crește peste tot, are o înălțime de 60-80 cm și se remarcă prin frunzele crețe și mirosul de chimen. Înflorește între august și septembrie și se plantează în grădini, împreună cu alte plante medicinale.
Utilizare: toată planta.
Recoltare: între iulie și august.
* Gută, reumatism
REȚETĂ:
Ingrediente: 1 lingură cu zeamă de izmă creață sau 1-2 linguri tinctură de izmă creață, circa 150 ml vin.
Se amestecă zeama de izmă creață sau tinctura cu vinul și se ia de 3 ori pe zi, după micul dejun, după cină și noaptea.
* Gută, probleme digestive, constipație
REȚETĂ:
Ingrediente: frunze proaspete sau uscate de izmă creață.
Se adaugă la mâncărurile cu carne, pește și legume. Contribuie la buna digerare a alimentelor.
Hildegard van Bingen: „Izma creață are o căldură moderată și mare, dar în general potrivită. Cei bolnavi de gută s-o zdrobească, să-i strecoare zeama printr-o pânză și să adauge puțin vin. S-o bea dimineața, seara și noaptea, și guta va trece”.
„La fel ca sarea care, adăugată cu măsură, face mâncarea bună la gust, izma creață, adăugată la carne, pește sau la marmelade, le îmbunătățește gustul și îl iuțește plăcut, încălzește stomacul și provoacă o digestie temeinică”.
LEUȘTEANUL (Levisticum officinale)

Plantă vivace, cu miros puternic, atinge o înălțime de 130-180 cm. Înflorește între iulie și august și preferă locurile umbroase, cu un sol moderat de umed.
Utilizare: frunzele și tulpina.
Recoltare: aprilie-octombrie.
* Inflamarea carotidei, hipertiroidie
REȚETĂ:
Ingrediente: 45 g leuștean, 50 g iederă.
Se fierb frunzele proaspete în apă, aproximativ 5 minute, se scurg și se aplică în jurul gâtului, fixate cu un batic. Cataplasma se lasă să acționeze 2-3 ore. La început se aplică zilnic, vreme de circa o săptămână, și pe urmă de 3-5 ori săptămânal.
* Tuse, pleurită, pleurezie
REȚETĂ:
Ingrediente: 5 g leuștean, 5 g salvie, 20 g fenicul, 1/2 l vin.
Se țin plantele proaspete în vin, până când acesta capătă gustul amestecului de plante (circa 1-2 zile), apoi se strecoară. Se încălzește și se bea după masă câte 1 păhărel.
Hildegard van Bingen: „Dacă vreunei persoane i se umflă arterele gâtului și devin dureroase, să ia leuștean și ceva mai multă iederă și să le fiarbă împreună, în apă. După ce a scurs apa, să le pună calde împrejurul gâtului, și arterele se vor relaxa”.
COADA-ȘORICELULUI (Achillea millefolium)

Este o specie ierboasă perenă, înaltă până la 80 cm, cu un miros puternic, iute şi uşor amărui, care îi recomandă virtuţile tămăduitoare. Foarte rezistentă la arşiţă şi la frig, când e cultivată în grădină, are nevoie de umezeală.
Utilizare: frunze și inflorescențe.
Recoltare: între iulie și octombrie.
* Răni, ulcerații și eczeme zemuinde
REȚETĂ:
Ingrediente: frunze și flori proaspete de coada-șoricelului sau planta uscată, vin alb, țărănesc.
Se pune un pumn de plantă într-o sită, peste un vas cu apă ce fierbe, și se lasă să stea în aburi până ce se înmoaie (nu mai mult de două minute). Se curăță locul bolnav cu vin și se acopera cu tifon. Se lasă planta să se răcească puțin, apoi se aplică pe rană, peste bandaj, și se învelește cu un fular sau prosop, dar fără a strânge prea tare. Cataplasma trebuie înlocuită imediat ce se răcește, cu alta caldă. Când rana începe să se vindece, planta poate fi aplicată direct pe ea. Aplicațiile calde cu coada-șoricelului dau rezultate și în preîntâmpinarea tetanosului, în caz de răniri sau tăieri.
Hildegard van Bingen: „Dacă o persoană se rănește într-un accident, spală-i rana cu vin alb, opărește coada-șoricelului cu apă, preseaz-o puțin și învelește-o într-o pânză de in topit, apoi așeaz-o pe rană, după ce ai acoperit-o cu un pansament. Va curăța plaga de puroi și de supurație și ea se va vindeca. Repetă operația cât este nevoie. Dar când rana se închide și începe să se cicatrizeze, aruncă pansamentul și aplică planta direct pe piele. Se va vindeca mai bine și mai repede”.