
– Suedia, Norvegia, Danemarca și Islanda și-au deschis granițele pentru turism. Chiar dacă nu putem să ajungem la ele, să știm, măcar, ce paradisuri terestre ascund –
SUEDIA
Libertatea de a cutreiera prin sălbăticie
Unele țări sunt mai tolerante decât altele atunci când e vorba de permiterea drumețiilor pe terenuri private, mai ales când e vorba de păduri și pășuni. În Suedia, de exemplu, dreptul de a cutreiera în voie prin natură este înscris în Constituție. Acest drept, numit în suedeză Allemansratten, le permite tuturor cetățenilor să se deplaseze în mod liber chiar și pe proprietățile private. Asta înseamnă că te poți duce într-o pădure, pentru a-ți pune cortul lângă un loc bun de făcut focul, și de a merge la înot sau cu barca pe unul dintre numeroasele râuri și lacuri. Și alte țări din Europa, precum Scoția, Austria și Elveția, acordă accesul publicului în unele zone private, dar legile scandinave rămân cele mai favorabile drumeților. Există însă și unele restricții. În Suedia, este permis să faci focul în natură atâta vreme cât folosești crengile de pe jos. Nu este permisă ruperea sau tăierea crengilor decât dacă proprietarul este de acord. În rezervațiile și parcurile naționale, unde anumite animale și plante sunt protejate, se pot aplica reguli și mai stricte, cum ar fi de pildă cele legate de interzicerea mersului cu bicicleta sau aprinderea de focuri. În asemenea locuri, este interzisă și culegerea fructelor de pădure, a ciupercilor și a nucilor. De asemenea, oricine dorește să pescuiască în Suedia poate să o facă fără o licență specială. Pe cele mai mari lacuri, Vattern, Vanern, Malaren, Storsjon și Hjalmaren, poți să pescuiești și gratis. În schimb, pentru apele interioare ai nevoie de un permis de pescuit numit în suedeză „Fiskekort”. Turiștii pot cumpăra un permis pentru o zi, de la benzinării, hoteluri sau online, în valoare de 50-100 de coroane suedeze (echivalentul a 5-10 dolari). Se pot achiziționa de asemenea permise săptămânale sau anuale.
Pentru cei care au nevoie de îndrumare pentru a trăi câtva timp în sălbăticie, există „cursuri de supraviețuire” care oferă sfaturi concrete legate de felul în care se poate procura hrana și face focul. Pentru amatori, există și cursuri mai lungi, care includ vânatul cu capcane, pescuitul și orientarea în pădure.
Suedia a început să-și relaxeze condițiile de călătorie impuse în cazul anumitor țări din cauza pandemiei de coronavirus, iar primii vizitatori, din locuri precum Belgia, Croația, Franța, Grecia, Islanda, Italia și Spania, urmează să revină în Suedia cu începere din iulie.
DANEMARCA
O sală vikingă, din 1.000 de tone de stejar

Inaugurarea celei mai noi atracții turistice din Danemarca survine în contextul în care autoritățile au relaxat restricțiile de călătorie, inclusiv cele pentru turiștii din majoritatea statelor europene, cu începere din 27 iunie. Pentru a vedea cum arăta odinioară o casă de adunare vikingă, poți vizita parcul Sagnlandet Lejre, de pe insula daneză Zealand. O mie de tone de lemn de stejar au fost folosite pentru reconstruirea uriașei încăperi, ridicate în apropierea unor situri arheologice care invocă o prezență vikingă masivă în zonă, cu sute de ani în urmă. În parcul care înconjoară sala, vizitatorii pot urmări istoria epocii vikinge, precum și pe cea a epocii fierului și a pietrei.
Destinații turistice în Danemarca
După ce, în luna martie, a închis multe instituții, Danemarca începe să revină încetul cu încetul la normal. Recent s-au redeschis muzeele, galeriile, restaurantele, teatrele, piscinele, cinematografele și magazinele. Indiferent când anume vor decide autoritățile daneze să le permită accesul turiștilor dintr-o țară sau alta, iată principalele obiective care merită cu prisosință să fie vizitate:
* Relaxați-vă într-una dintre capitalele „Hygge”
Fano, o mică insulă aflată în dreptul coastei vestice a Iutlandei, este considerată o adevărată întruchipare a conceptului de hygge – un cuvânt scandinav intraductibil, care se referă între altele la modul de a-ți face viața cât mai frumoasă, slujindu-te de tot felul de elemente care aduc confort și căldură vieții tale. Principala atracție este plaja lungă de 15 kilometri, din partea vestică a Fano-ului, care a transformat insula în prima stațiune balneară a Danemarcei încă din secolul al 18-lea. Acolo se află și Sonderho Kro, una dintre cele mai vechi pensiuni din Danemarca, datând din 1722. În timpul lungilor seri răcoroase, oaspeții se adună în salonașul intim, cu pereți de lemn, în fața unui șemineu unde arde focul tot timpul. Sentimentul de tihnă constă și în faptul că cina se va încheia cu un pudding de orez, desertul tradițional al danezilor.
* Mergeți în drumeție pe traseul Kierkegaard
„Dacă pur și simplu continui să mergi, totul va fi în regulă”, a scris Soren Kierkegaard (1813-1855). Pentru a-l onora pe filozoful danez, despre care se știe că prefera să-și elaboreze teoriile în timp ce se plimba, Danemarca a inaugurat recent un traseu pe insula Zealand. Ruta de 12 kilometri îți permite să calci literalmente pe urmele filozofului existențialist. Mergând pe traseu, treci pe lângă Gilleleje, un loc în care Kierkegaard se retrăgea frecvent, și găsești numeroase indicatoare cu citate din Kierkegaard, astfel încât nu cumva să te pierzi în gânduri în timp ce meditezi la sensul vieții și privești înspre mare.
* Suiți-vă pe un turn de observație pentru a zări Suedia
Cel mai înalt punct de observație din provincia daneză Zealand le oferă vizitatorilor o vedere panoramică asupra celei mai mari insule a țării. Când atmosfera este limpede, se poate zări Suedia. Punctul de observație este un turn care urcă într-o spirală blândă, permițându-le vizitatorilor să vadă și diferitele niveluri ale pădurii și să se apropie de natură și de copaci. Turnul din lemn și oțel, înalt de 45 de metri, face parte dintr-un parc de cățărare din pădurea aflată în apropierea orașului Haslev.
ISLANDA

Turism cu teste
Islanda, o țară în care aproape toate cazurile de Covid-19 s-au vindecat, a decis, totodată, să le impună amatorilor de turism două săptămâni de teste (gratuite, ce-i drept) pentru coronavirus tuturor vizitatorilor. Guvernul a anunțat că turiștilor li se va da de ales între a face la sosire un test de coronavirus sau a intra în carantină vreme de 14 zile. Nu este exclus să fie acceptat și un certificat de peste hotare, care să ateste că persoana respectivă a fost testată recent de coronavirus. Copiii vor fi exceptați de la testare. Inițial, Islanda va putea testa 500 de turiști pe zi, dar capacitatea de testare ar putea crește în decurs de câteva săptămâni la 4.000. Islanda a avut aproximativ 1.800 de cazuri confirmate, dintre care aproape toate s-au vindecat. Țara, al cărei număr de locuitori se ridică la aproape 365.000 de suflete, a înregistrat doar 10 decese cauzate de Covid-19. „Intenția este să salvgardăm progresul făcut până acum, atunci când călătorii vor începe să revină în Islanda”, a comentat recent epidemiologul șef Thorolfur Gudnason, pe marginea deciziei autorităților.
Vizitatorii au fost de asemenea îndemnați să respecte restricțiile vizând adunările publice. În prezent pot sta laolaltă maximum 200 de oameni.
NORVEGIA

Navigație prin fiorduri
O fi dus coronavirusul la încetinirea turismului la nivel mondial, dar o zonă a turismului pare să se pregătească deja pentru perioada post-pandemică: croazierele pe lacurile, fiordurile și zonele de coastă ale Norvegiei. Liniile de croazieră au fost printre primele lovite de pandemie. Între restricțiile portuare, carantinele impuse la nivel național și temerile izbucnite în rândul călătorilor că ar putea fi carantinați la bordul unei nave cu pasageri infectați au fost dintre cele mai rele din istoria liniilor de croazieră. Și totuși, a treia linie majoră de croazieră din lume, care este Norvegia, și-a propus deja să extindă numărul porturilor în care vor acosta vasele, atunci când vor reîncepe călătoriile. Linia norvegiană de croazieră a anunțat că intenționează să adauge noi rute și porturi pentru intervalul 2021-2023. Perioada post-pandemie va aduce peste 20 de noi destinații în portofoliul rutelor sale internaționale.
(Conform unui raport apărut în „Miami Herald”, aproximativ 100.000 de pasageri ai navelor de croazieră din întreaga lume sunt în continuare ostatici, pe mare, ai pandemiei cu Coronavirus, încă de la mijlocul lunii mai.)