O capsulă a timpului – mină veche de 12.000 de ani

În Mexic, în peninsula Yucatan, a fost descoperit un ansamblu de foste mine, azi scufundat, care datează de acum 12.000 de ani, fiind cu mii de ani mai vechi decât ceea ce istoricii numesc „perioada mayaşă preclasică”! Într-un studiu publicat luna aceasta în revista „Science Advances”, se arată că în primăvara anului 2017, Fred Devos, un scufundător profesionist, a descoperit întâmplător o secţiune necunoscută a sistemului de peşteri Sagitarius, din peninsula Yucatan. Specialiştii au fost alertaţi imediat şi astfel la faţa locului a sosit o echipă condusă de Brandi MacDonald, profesor la Archaeometry Laboratory din cadrul University of Missouri. Nu mică le-a fost surpriza cercetătorilor când au constatat că, de fapt, acea secţiune nou descoperită nu era reprezentată de un sistem de peşteri naturale, ci de un sistem de mine străvechi! Datările au relevat că minele au fost exploatate în urmă cu 12.000 de ani, deci în perioada Epocii de Gheaţă! „Practic, situl este o capsulă a timpului, conservată sub apele liniştite care au inundat zona odată cu topirea zăpezilor. Aceasta a fost o ocazie foarte rară să studiem un sit cu o asemenea vechime, aflat într-o asemenea stare de conservare. A fost ceva fantastic!”, a declarat Brandi MacDonald. Specialiştii au găsit numeroase artefacte miniere, inclusiv unelte şi markeri din piatră – aceştia din urmă ajutându-i pe muncitori să nu se rătăcească în labirintul întunecat din adâncul pământului, care coboară până la 650 de metri adâncime! De asemenea, cercetătorii au stabilit că substanţa căutată de strămoşii mayaşilor era ocrul, un pigment natural larg folosit încă din timpuri străvechi. Analizele au arătat că ocrul din aceste mine are un conţinut foarte ridicat de oxizi de fier de mare puritate, ceea ce înseamnă că strămoşii mayaşilor puteau să obţină o nuanţă superbă de roşu, pe care s-o folosească în scop decorativ. Totuşi, doar pentru asta să fi trudit oamenii Epocii de Gheaţă? Doar ca să obţină un pigment ornamental? Studii anterioare au teoretizat că ocrul ar fi putut să fie întrebuinţat nu doar pentru obținerea unei culori, ci și pentru tăbăcirea pieilor, ca substanţă antiseptică sau de protecţie solară, ca leac contra căpuşelor şi păduchilor, ca un soi de purgativ pentru eliminarea unor paraziţi interni sau ca un fel de „condiment” pentru mâncare. Pur şi simplu, scopul în care era folosit ocrul rămâne un mister! Minele şi artefactele descoperite „sugerează că acest mineral avea o semnificaţie socială foarte importantă pentru oamenii din acea perioadă (…) şi că el era considerat ca fiind extraordinar de preţios”, a concluzionat studiul.
Polii magnetici ai Pământului se schimbă

Într-un studiu publicat în această lună în „Nature Communications”, doctorul Chris Davies, profesor asociat la School of Earth and Environment, şi Catherine Constable, profesor la Scripps Institution of Oceanography, din cadrul UC San Diego (California), ne-au dat o veste… uimitoare, tulburătoare și îngrijorătoare la un loc. Vestea este că polii magnetici ai Pământului se schimbă în prezent cu o viteză de 10 ori mai mare decât anticipaseră anterior specialiştii! Analizând noi date istorice privind modificările câmpului magnetic terestru din ultimii 400.000 de ani şi apelând la cele mai sofisticate software-uri de modelare şi proiecţie a câmpului magnetic, cercetătorii şi-au dat seama că miezul lichid al planetei, generatorul suprem al câmpului magnetic de la suprafaţă, se mişcă mult mai rapid decât s-a crezut până acum. Mai clar şi mai simplu: până în prezent, se considera că rata de modificare a câmpului magnetic era de 1 grad pe an, iar acum s-a descoperit că, de fapt, ea este de 10 grade pe an! Astfel, dacă azi polul nord magnetic se află undeva în Siberia, iar polul sud magnetic se află undeva în largul coastei Antarcticii, în afara cercului polar antarctic, peste un an ambii vor avea o poziţie complet diferită decât se credea anterior. Deși informaţia este extrem de importantă, ea reprezintă doar o constatare: specialiştii habar nu au ce determină mişcarea accelerată a miezului lichid al planetei şi, implicit, modificarea accelerată a câmpului magnetic al Pământului, aşa cum nu ştiu nici dacă rata aceasta de modificare va continua în acelaşi ritm şi care ar putea să fie consecinţele pentru viaţa noastră, a tuturor, dat fiind că această „bulă de magnetism” este ceea ce ţine atmosfera planetei „la locul ei” şi ne apără de radiaţiile cosmice dăunătoare şi de vântul solar! Iar asta e cu-adevărat îngrijorător!
Cercuri bizare pe o plajă din Brazilia
De Sânziene, pe 24 iunie 2020, pe plaja Cidreira din regiunea Rio Grande do Sul, din sudul Braziliei, mai multe persoane au descoperit o serie de cercuri concentrice, simetrice şi aliniate la distanţe perfect egale. Dovezile fotografice au fost publicate pe pagina oficială de Facebook a Cidreira RS. Evident, martorii s-au gândit imediat la celebrele cercuri din lanurile de grâu, care au apărut în trecut în mai multe zone de pe glob, dintre care unele au fost dovedite ca fiind nişte farse, însă altele au fost puse în legătură cu apariţiile unor OZN-uri. Şi – ce „întâmplare”! – și anul acesta, cu o zi înainte, pe 23 iunie, în aceeaşi zonă, au fost raportate mai multe apariţii de OZN-uri. Conform unei investigaţii realizate de „Gaúcha ZH Media” au reieşit următoarele:
* Silvio Scienza a văzut două sfere care şi-au modificat în mod repetat culoarea, variind nuanţe de portocaliu şi auriu, care au zburat, în jurul orei 7:30 p.m., deasupra plajei Cidreira, îndreptându-se către o plajă apropiată, Tramandai.
* Puţin după această oră, deasupra plajei Salina, aflată pe linia pe care au dispărut OZN-urile văzute de Scienza, Mana Bosquetti şi prietenul ei au urmărit zborul a două sfere similare. Mana a declarat că sferele văzute de ea au produs o explozie de lumină, fiecare s-a divizat în două, apoi toate cele patru OZN-uri s-au făcut nevăzute, accelerând cu o viteză incredibilă.
* Cele două sfere au fost văzute de multe alte persoane care locuiesc în blocurile aflate în imediata apropiere a plajelor menţionate, iar relatările au fost aproape identice.
* Scepticii au venit cu interpretarea că obiectele în cauză n-au fost nimic altceva decât doi meteoriţi. Pentru a afla adevărul, „Gaúcha ZH Media” a luat legătura cu profesorul Carlos Jung, de la Heller & Jung Observatory şi The Brazilian Meteor Observation Network (BRAMON), care a declarat că pe 23 iunie nu a fost înregistrat nici măcar un singur meteorit! Ulterior, „Gaúcha ZH Media” l-a contactat pe Carlos Odone, fondator al Gaucho Ufology Movement, care le-a spus că a primit rapoarte cu privire la mai multe OZN-uri care au fost văzute în zona plajei Cidreira nu doar pe 23 iunie, ci pe parcursul întregii săptămâni (deci între 22 şi 29 iunie)! Ademar José Gevaerd, reputat ufolog şi redactor al unei reviste de specialitate, a afirmat: „Nu avem de ce să ne temem. Aceste apariţii nu sunt ceva nou. (…) E probabil ca în univers să existe forme de viaţă mult mai avansate decât noi (…) şi e normal ca ele să exploreze alte planete.”
Plecând de la un comentariu făcut în mediul on-line pe acest subiect, un om de ştiinţă care a dorit să-şi păstreze anonimatul a spus că în opinia sa, dar şi a altor cercetători „clasici”, care însă nu resping ideea existenţei OZN-urilor, în zona Cabras, dintre plajele Cidreira şi Tramandai, este posibil să se găsească un portal interdimensional, care să explice aceste apariţii din luna iunie, dar şi altele, anterioare, cât şi rapoartele privind răpiri temporare de persoane şi disfuncţii mecanice. Ideea aceasta a fost menţionată şi de „Gaúcha ZH Media”, fără însă ca sursa să fie citată. Aşadar, enigma rămâne în continuare nedezlegată.
Zăpadă roz în Alpi

Recent, în Alpii din nordul Italiei s-a înregistrat un fenomen splendid, din punct de vedere estetic, dar extrem de periculos prin implicaţiile sale concrete: zăpada de pe uriaşul gheţar Presena a devenit roz! Motivul? O algă de zăpadă, numită Chlamydomonas nivalis. Acest organism microscopic nu afectează gheţarul în mod direct, în schimb întunecă nuanţa zăpezii, ceea ce înseamnă că aceasta absoarbe mai multă lumină. La rândul ei, lumina încălzeşte gheţarul, accelerându-i viteza de topire. Presena, un gheţar străvechi, pe suprafaţa căruia s-au purtat lupte crâncene în perioada Primului Război Mondial, între Regatul Italian şi Imperiul Austro-Ungar, şi care azi reprezintă o destinaţie extrem de căutată de iubitorii de schi, este situat la o altitudine de 3.069 de metri şi a rezistat intact, vreme de milenii, fără să fie „deranjat” de căldura verii. Acum însă, cantităţile reduse de zăpadă care au căzut în cursul iernii şi temperaturile anormal de ridicate din primăvară şi vară au generat condiţiile ideale pentru o înmulţire exacerbată a acestei alge. Îngrijoraţi, specialiștii s-au grăbit să intervină: au întins pe suprafaţa gheţarului folii textile uriaşe, menite să reflecte lumina şi astfel să reducă supraîncălzirea. Din păcate, până în prezent, nu au reuşit să acopere toată suprafaţa afectată de alga roz.

Gheţarii din întreaga lume îşi reduc volumul şi suprafeţele într-un ritm incredibil de accelerat. În Statele Unite ale Americii, de exemplu, gheţari care există de mii de ani ar putea (conform U.S. Geological Survey) să dispară în doar câteva decenii! Iar dispariţia gheţarilor se traduce prin catastrofe planetare, întrucât ei sunt un element esenţial pentru menţinerea ecosistemelor. Gheţarii furnizează apă rece, dulce şi curată pentru peştii din râurile aflate în aval, se constituie în surse de apă potabilă pentru comunităţi umane care adesea depind exclusiv de acele izvoare şi, de asemenea, tot gheţarii sprijină sau, uneori, susţin integral agricultura.
Sunetul ciudat care a înspăimânat un oraş întreg

Pe 20 iunie 2020, în oraşul chinez Xiushui, dar şi pe o arie destul de largă de jur împrejurul lui, a început să se audă un sunet ciudat. Oamenii, aflaţi în case, în birouri, în magazine, în parcuri şi pe străzi, au ciulit urechile alertaţi, apoi au prins să se întrebe unii pe alţii: „Auzi şi tu?” De fiecare dată, răspunsul era afirmativ. Toată lumea auzea sunetul acela care nu semăna cu nimic cunoscut şi care părea să vină din direcţia muntelui în apropierea căruia a fost edificat oraşul. Iar sunetul nu înceta. După mai multe ore, un număr de temerari a plecat în expediţie către munte: au căutat, s-au uitat, dar n-au găsit nimic. Au constatat doar că acolo, pe pantele muntelui, sunetul era mai intens şi cumva mai profund. Bizara anomalie auditivă a fost înregistrată cu telefoane, dar şi cu aparate mult mai performante, iar înregistrările au fost postate pe YouTube şi pe Twitter – poate cineva avea să-i lămurească pe cetăţenii îngrijoraţi din Xiushui ce anume auzeau. Niciun rezultat! Nimeni n-a ştiut să le ofere un răspuns convingător! Întrucât deja trecuseră mai multe zile de când sunetul se auzea fără oprire, autorităţile zonale au venit în oraş şi, fără să dea vreo explicaţie cu privire la ce anume producea sunetul misterios, i-au sfătuit pe locuitori să nu se panicheze şi să-şi vadă fiecare de viaţa lui. Uşor de zis, greu de făcut!

Peste oraş au fost ridicate drone, care să descopere „generatorul” sunetului, apoi în Xiushui au fost chemaţi cercetători de la Biroul de Seismologie Guizhou, care, la rândul lor, au ridicat din umeri, declarând că „în urma investigaţiilor, nu au fost constatate activităţi geologice evidente în vecinătatea sursei sunetului necunoscut şi nu s-au înregistrat nici precursori ai unui cutremur”. În continuare, în scenă au intrat reprezentanţii Departamentului de Propagandă al Comitetului de Partid din Judeţul Weining, care le-au transmis cetăţenilor înnebuniţi de frică să stea liniştiţi, pentru că sunetul nu are legătură cu niciun fenomen geologic sau meteorologic cunoscut. „Atunci ce e?”, au întrebat oamenii disperaţi. Răspunsul a fost: „Se crede că sunetul (…) a fost produs, cel mai probabil, de o pasăre numită Turnix Tanki sau prepeliţa cu picioare galbene.” O prepeliţă să scoată un sunet care să se audă într-un oraş întreg şi încă şi mai departe, în judeţ? O prepeliţă care să scoată un sunet atât de sonor şi care să dureze 10 zile? Pentru că da, atât a ţinut ciudatul fenomen auditiv: 10 zile! După care, brusc, a încetat! De atunci, de la mijlocul lunii iunie, chinezii din Xiushui şi din zone limitrofe s-au mai liniştit puţin, dar, întrucât situaţia nu a fost lămurită, continuă să se teamă. Ceea ce e de înţeles.
Steaua care a dispărut ca prin farmec
Într-un studiu publicat la începutul lunii iulie 2020 în „Monthly Notices of the Royal Astronomical Society”, s-a anunţat că o stea uriaşă, cu luminozitate albastră (de 2,5 milioane de ori mai intensă decât luminozitatea Soarelui nostru!), din galaxia pitică Kinman, aflată la aproximativ 75 de milioane de ani-lumină de Pământ, o stea care a fost intens studiată de astronomi din întreaga lume vreme de 10 ani, între 2001 şi 2011, pur şi simplu, s-a volatilizat! Anul trecut, astronomul Andrew Allan şi colegii lui de la „Trinity College Dublin” au vrut să verifice nişte date şi şi-au îndreptat telescopul de mare performanţă către „Steaua albastră”, dar… nu au mai găsit-o! Imediat, cercetătorii au apelat şi la alte aparate de ultimă generaţie, ca să se convingă că telescopul nu se defectase şi… s-au convins: „Steaua albastră” dispăruse fără urmă! „Ar fi extrem de neobişnuit ca o stea de dimensiuni atât de mari să se volatilizeze, pur şi simplu, să nu producă o supernovă, o explozie stelară extraordinar de luminoasă,” a spus Andrew Allan. O explicaţie ar fi aceea că atunci când pierderea de masă a unor astfel de stele se accelerează, luminozitatea lor se amplifică dramatic – pierderea de masă însemnând că steaua „este pe moarte”. Aşadar, e posibil ca în perioada în care „Steaua albastră” era atât de strălucitoare şi a fost studiată intens, ea să se fi aflat deja „în pragul morţii”. Ulterior, cât timp oamenii n-au mai fost interesaţi de ea, steaua se poate „să fi sucombat”, iar acum, cu strălucirea pierdută, să fie ascunsă în spatele unui nor de praf cosmic şi astfel să fi devenit invizibilă pentru pământeni. De asemenea, s-a mai teoretizat că „Steaua albastră” ar fi putut să fie înghiţită de o gaură neagră, fără să mai fi apucat să producă o supernovă. Însă, cel puţin până acum, nicio gaură neagră nu a fost detectată în zonă. Bref, misterul rămâne: ce s-a întâmplat cu frumoasa „Stea albastră”?
Peste 350 de elefanţi au murit în Botswana şi nimeni nu ştie de ce

Începând din luna mai și până în prezent, peste 350 de elefanţi din Botswana au murit în mod misterios şi nimeni nu ştie ce a generat acest dezastru. În mai, reprezentanţii unei organizaţii de protecţie a elefanţilor au făcut o incursiune cu elicopterul pe deasupra unei zone mlăştinoase, numită Okavango Delta, şi aşa au descoperit cadavrele a 169 de pachiderme, pentru ca ulterior, în iunie, numărul să crească la 356! Elefanţii aveau cu toţii fildeşii intacţi, astfel că oficialităţile au apreciat că, aparent, de vină pentru acest măcel nu sunt braconierii care îi vânează pentru a le tăia colții prețioși, pe care îi vând apoi pe piaţa neagră contra unor sume fabuloase. Ministerul Mediului, al Resurselor Naturale şi al Turismului din Botswana a trimis pe teren specialişti care au investigat cadavrele şi au prelevat mostre, menite a fi analizate în laborator pentru identificarea unor eventuale virusuri sau bacterii letale. Astfel s-a constatat că elefanţii nu au fost infectaţi cu antrax. În toamna lui 2019, într-o perioadă de două luni, peste 100 de elefanţi din Parcul Naţional Chobe, tot din Botswana, au murit tocmai din acest motiv. Însă, de data aceasta, vinovatul pentru decesul în masă al pachidermelor nu a fost antraxul, dar ar putea să fie cianura, o substanţă la care braconierii apelează frecvent. În acest sens, încă se mai aşteaptă rezultatele analizelor. Bizar este că o parte dintre elefanţi au murit brusc, căzând literalmente în trompă, în vreme ce alţii au murit lent. Localnicii le-au povestit investigatorilor că au văzut mulţi elefanţi deplasându-se ameţiţi, în cerc, înainte să sucombe. Din păcate, oficialităţile din Botswana par să nu fie prea îngrijorate de această situaţie catastrofală, deşi ecoturismul – bazat pe observarea elefanţilor în mediul lor natural – contribuie cu un procent extrem de important, de 10-12%, la PIB-ul ţării. Ecologiștii din întreaga lume sunt revoltaţi şi solicită accelerarea investigaţiilor şi luarea de măsuri pentru protejarea elefanţilor, în vreme ce autorităţile declară că nu doresc să comenteze asupra unei anchete aflate încă în curs şi să speculeze asupra cauzelor care au dus la moartea pachidermelor. În concluzie, în vreme ce oamenii se ascund în spatele vorbelor, bietele animale, care ar putea poate să fie ajutate, sunt lăsate în voia sorţii… şi a morţii.