
Vitamina C
Vitamina C (acidul ascorbic) este cea mai cunoscută dintre vitamine, fiind considerată un inamic redutabil al răcelii. Dar funcționează ea într-adevăr ca o armă eficientă împotriva infecțiilor gripale? Cercetătorii i-au studiat decenii la rând acțiunea antiinfecțioasă, iar Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a inclus-o, de asemenea, în preocupările sale. În prezent, contribuția ei semnificativă la buna funcționare a sistemului imunitar nu mai este contestată de nimeni. Alimentele care o conțin au o valoare terapeutică dovedită. Cu atât mai mult cu cât, pe lângă creșterea rezistenței organismului la infecții, ea produce și alte efecte, la fel de importante: anihilează radicalii liberi, ajută la absorbția fierului în intestin, scade nivelul colesterolului, constituie un element indispensabil în sinteza colagenului, favorizează regenerarea țesuturilor și întârzie procesul de îmbătrânire.

În anumite situații, corpul nu dispune de o cantitate de vitamină C corespunzătoare nevoilor lui. Factorii ce pot genera un asemenea deficit sunt diverși: alimentația săracă în legume și fructe, o dietă restrictivă impusă de existența unor alergii, intoleranțe sau alte probleme digestive, malabsorbția intestinală, consumul exagerat de alcool, fumatul ori, pur și simplu, uzura cauzată de înaintarea în vârstă. Pe lângă capacitatea naturală de apărare a organismului, carența de vitamină C afectează mai ales țesutul conjunctiv (din pricina producției reduse de colagen), dar și sistemul nervos. Se manifestă în consecință stări de astenie, iritabilitate, tendințe depresive, dispare pofta de mâncare, se cronicizează senzația de oboseală, sunt prezente din ce în ce mai frecvent amețelile, pielea devine uscată, apar sângerările gingivale și edemele.
Sună amenințător, totuși, neplăcerile enumerate mai sus sunt destul de ușor de evitat. Cei ce mănâncă suficiente legume și fructe, respectând faimoasa regulă a celor „cinci porții pe zi”, își vor asigura fără nici un fel de dificultate doza zilnică recomandată de 100 miligrame vitamina C. Când doriți să creșteți aportul de vitamină, ar fi mai înțelept să nu apelați la capsule, tablete sau pulberi, căci pe parcursul îndelungatei sale evoluții, organismul uman a învățat cum să valorifice optim hrana primită, nu însă și suplimentele nutriționale sau preparatele farmaceutice de sinteză. Desigur, dacă suferiți de un deficit sever, puteți recurge la suplimente pentru a-l compensa, dar în limite rezonabile și consultând un medic. Deoarece s-a constatat că administrarea pe perioade lungi a 1000-5000 miligrame zilnic poate provoca diaree, grețuri, amețeli și chiar pietre la rinichi, riscând totodată să agraveze unele din principalele patologii preexistente la persoana respectivă. De exemplu, prof. dr. John Ionescu, un reputat imunolog de origine română, care vindecă la clinica înființată și condusă de el în Neukirchen (Germania) afecțiuni socotite de colegii lui incurabile, sublinia într-unul din interviurile sale, că pacienților cu boli autoimune n-ar trebui să li se prescrie în nici un caz doze masive de vitamina C.
Așadar, luând în considerare faptul că organismul dvs. asimilează mult mai bine acidul ascorbic din alimente, este de preferat să apelați la sursele naturale: ardeii grași (în special cei roșii), broccoli, spanacul, varza, roșiile, cartofii, morcovii. Preparați-vă în fiecare zi un castron de salată – și nu uitați nici fructele: citricele, mango, kiwi, merele, căpșunile, pepenii, afinele, murele, coacăzele negre, cătina, măceșele.
Pentru a preveni răceala, luați una sau două lingurițe de pulbere de măceșe pe zi. Iar dacă virușii s-au instalat deja, susțineți-vă sistemul imunitar cu câte o lingură din aceeași pulbere – dimineața, la prânz și seara.
Vitamina D

Când vorbim despre vitamina D, ne gândim în primul rând la rolul ei în menținerea sănătății oaselor și a dinților. D3 (colecalciferolul) ajută la asimilarea calciului din alimente și fixarea lui în țesutul osos. Lipsa acestei vitamine liposolubile provoacă la sugari și copiii mici afecțiunea numită rahitism, care constă în deformarea cutiei craniene și a oaselor lungi. Iar adulții ajung să sufere de osteomalacie („boala oaselor moi”) sau osteoporoză, cauza fiind aceeași: demineralizarea scheletului. Riscul este maxim pentru femeile aflate în perioada gravidității.
Investigațiile mai recente au scos în evidență faptul că vitamina D are o însemnătate deosebită și în modularea funcționării sistemului imunitar. Cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga au descoperit, de pildă, că ea influențează viteza de reacție a limfocitelor T și răspunsul inflamator prin care organismul luptă împotriva factorilor ce contribuie la îmbolnăvire. Dincolo de aceste consecințe imediate, ea acționează și în prevenția sau ameliorarea patologiilor care decurg din slăbirea imunității. Potrivit unor studii, se pare că reduce cu 50% riscul de apariție a anumitor tipuri de cancer, cum ar fi cel de colon și de sân, iar în situația existenței unor tumori, le stopează creșterea, ca și formarea de metastaze. S-a mai constatat că prezența ei în proporție suficientă împiedică declanșarea unor afecțiuni deosebit de grave, ca diabetul sau scleroza multiplă. De asemenea, specialiștii i-au consemnat importanța în prevenirea bolilor inimii și ale vaselor de sânge. Să adăugăm că ea produce efecte pozitive și în aparatul reproducător, unde stimulează mobilitatea spermatozoizilor.
Organismul își acoperă necesarul de vitamină D pe două căi: din producția proprie și din alimentele ingerate. Sinteza vitaminei are loc la nivelul pielii, prin transformarea colesterolului într-un precursor al ei, sub influența nemijlocită a radiațiilor solare. Așadar, ieșiți cât mai des din casă și expuneți-vă la soare fața și brațele pentru minimum 15 minute. În sezonul rece, când acest lucru nu mai este posibil, vă rămâne la dispoziție doar varianta de a obține vitamina D din alimentele care o conțin în cantități mai mari. Iată câteva dintre ele: untura de pește, heringii, sardinele, scrumbiile, fructele de mare, somonul, tonul, șprotul, păstrăvul, țiparul, ficatul de vită, carnea de vițel, lactatele, ouăle, avocado și unele soiuri de ciuperci, ca champignon, mânătărcile sau ciupercile medicinale shiitake.
Dacă nu consumați în mod obișnuit aceste alimente și nici nu vă întâlniți decât rareori cu soarele, ar trebui să discutați cu medicul dvs. despre un eventual aport de vitamină D, sub formă de preparate. Doza zilnică recomandată curent este de 400 UI (unități internaționale), asociate obligatoriu cu vitamina K2, pentru asigurarea unei asimilări corespunzătoare. Se pot administra în siguranță chiar și 1000 UI pe zi, atunci când realmente este nevoie, în schimb depășirea limitei maxime de 2000 UI duce la hipercalcemie, ceea ce va însemna rigidizarea arterelor din cauza depunerilor de pe pereții lor, hipertensiune, pietre la rinichi – și încă alte neplăceri, cu care suntem convinși că n-ați vrea să aveți de-a face.
Acidul folic

Îl întâlnim sub variate denumiri: vitamina M, folacină, folat. El este, de fapt, una din vitaminele complexului B – și anume B9. Cuvântul „folic” își are originea în limba latină, unde „folium” însemna „frunză”. Într-adevăr, acidul folic se regăsește în cantități semnificative în legumele frunzoase (îndeosebi în salata verde și spanac), dar nu numai. E prezent și în linte, mazăre, sparanghel, cartofi, fasole verde, sfeclă roșie, broccoli, avocado, banane, germeni de grâu, drojdie de bere. Dintre alimentele de proveniență animală, sursele cele mai bogate sunt fructele de mare, lactatele, ficatul și gălbenușul de ou. B9 este o vitamină extrem de sensibilă la prelucrarea termică și, de aceea, la prepararea mâncărurilor, ingredientele care îl conțin n-ar trebui lăsate pe foc timp îndelungat și la temperaturi prea ridicate.
Acidul folic favorizează fertilitatea, nu numai la femei, ci și la bărbați. Din acest motiv, medicii îl prescriu de regulă cuplurilor care doresc să aducă pe lume un copil. Femeilor aflate în această situație li se recomandă să și-l administreze atât înainte de a rămâne însărcinate, cât și în primele trei luni de graviditate, fiindcă el previne posibilele malformații ale fătului. Are efecte benefice și la vârstnici, cărora le oferă protecție contra afecțiunilor cardiovasculare și a deteriorării memoriei. Este implicat și în procesele de reînnoire și regenerare a celulelor, inclusiv a celor ce aparțin sistemului imunitar.
Arginina

Arginina este un aminoacid, adică una dintre componentele ce alcătuiesc structura proteinelor. A devenit obiect al cercetării științifice abia în ultimele decenii. Specialiștii au identificat o multitudine de situații care justifică din punct de vedere medical o alimentație bogată în arginină, respectiv administrarea ei suplimentară. Căci această substanță îndeplinește numeroase funcții în organismul uman.
Participând la sinteza proteinelor, arginina întreține și dezvoltă masa musculară, sporind astfel rezistența la efort. Menține sănătatea pielii și grăbește cicatrizarea rănilor. Protejează ficatul, rinichii și vasele de sânge. Printr-un mecanism complicat, ea contribuie la dilatarea vaselor, având prin urmare și un efect hipotensor, respectiv de prevenire a infarctului și accidentului vascular cerebral. Atunci când valorile tensiunii arteriale înregistrează o creștere moderată, poate fi utilizată cu bune rezultate ca remediu. Merită amintit și rolul ei în fertilitatea masculină, căci lichidul seminal se compune în proporție de 80% din arginină. O serie întreagă de studii îi atestă și influența asupra sistemului imunitar. Ea activează limfocitele T și determină sporirea numărului de celule macrofage, întărind astfel capacitatea naturală de apărare a organismului împotriva agresorilor externi, fie ei microbi sau viruși.
În general, hrana zilnică asigură un aport îndestulător de arginină. Ne-o putem procura din carne roșie sau de pui, pește și fructe de mare, lactate, ouă, fasole, năut, linte, soia, alune, migdale, arahide, fistic, semințe de pin, de dovleac, de in, de susan, germeni de grâu, spanac, ardei, ceapă, usturoi, ciuperci, pepene roșu, struguri, căpșuni, avocado, kiwi, grepfrut, ca și din pudră de cacao sau ciocolată. Există totuși anumite categorii de persoane care prezintă un deficit de aminoacizi. Este vorba, de exemplu, despre subponderali (care au un indice de masă corporală mai mic de 18,5), anorexici, convalescenți, suferinzi de cancer, seropozitivi sau oameni cu tulburări metabolice rare. Tututor acestora li se recomandă administrarea unui supliment cu arginină.
Glicina

Face parte din grupul aminoacizilor neesențiali. Este o substanță cu gust dulceag, care poate fi utilizată ca îndulcitor și rezistă la temperaturi înalte. Are proprietăți antiinflamatoare și antispastice. Dă un ajutor prețios sistemului imunitar, participând la constituirea anticorpilor. Împreună cu cisteina și acidul glutamic formează glutationul, o proteină cu puternică acțiune antioxidantă și de eliminare a toxinelor. Împiedică necrozarea țesuturilor.
Deși prea puțin cunoscută nespecialiștilor, glicina îndeplinește câteva funcții esențiale în organism. Este implicată în sinteza ADN. Combate rezistența la insulină, prevenind astfel declanșarea diabetului de tip 2. Protejează ficatul împotriva acțiunii alcoolului. Favorizează digerarea grăsimilor, prin reglarea secreției de bilă. Se regăsește cu o pondere însemnată (peste 30%) în compoziția colagenului, și din această poziție contribuie la menținerea elasticității pielii, a vaselor de sânge, ca și la integritatea cartilajului articular.
Următoarele alimente vă furnizează cantități însemnate de glicină: peștele, laptele și produsele lactate, ouăle, cotletul de porc, gelatina, piftia, soia, fasolea, mazărea, nucile, alunele, untul de arahide, semințele de in și de dovleac, germenii de grâu, drojdia de bere. Poate fi achiziționată din magazinele naturiste, care o oferă sub formă de capsule sau pulbere. Dacă aveți o dietă săracă în proteine, vă sfătuim s-o echilibrați, luând la sfârșitul fiecărei mese câte o linguriță cu vârf din pulberea de glicină, dizolvată în 100-200 ml de apă călduță.
Beta-glucanul

Este o polizaharidă, adică o glucidă cu structură complexă, prezentă în ovăz, orz, secară, drojdie de bere, alge marine și unele dintre ciupercile medicinale, ca shiitake și maitake. Are proprietăți antiinflamatoare și cicatrizante dovedite și este unul dintre cei mai eficienți inamici ai răcelii, datorită faptului că activează celulele macrofage și granulocitele neutrofile, mărind astfel capacitatea sistemului imunitar de a distruge microorganismele patogene: viruși, bacterii și fungi. De asemenea, aduce în limite normale valorile crescute ale colesterolului, restabilind proporția justă între cele două fracții ale lui: cea dăunătoare (LDL) și cea care protejează pereții vaselor de sânge (HDL). Însă cel mai important rol al acestei substanțe în organismul uman este acela de prevenire și tratare a diabetului prin stimularea formării de noi celule Langerhans – celulele active ale pancreasului, care secretă insulina.
Sursa cea mai bogată de beta-glucan este ovăzul. Tărâțele sau fulgii de ovăz amestecați în iaurt vă pot acoperi necesarul zilei, oferindu-vă în același timp un mic dejun consistent și gustos. Drojdia de bere furnizează de asemenea o cantitate mare de beta-glucan. Acesta este unul dintre motivele pentru care și ea face parte din echipa temuților „ucigași ai răcelilor”.
Acizii grași Omega-3

Sunt acizi grași polinesaturați, de care organismul are nevoie pentru o desfășurare normală a proceselor sale fiziologice, însă nu și-i poate produce singur, deci trebuie să-i procure din exterior. Există 11 tipuri de acizi Omega-3, principalele fiind EPA (responsabil pentru reducerea inflamațiilor), DHA (garant al unei bune funcționări a creierului) și ALA (util ca furnizor de energie, provenit exclusiv din surse vegetale).
Acizii Omega-3 aduc o contribuție importantă la menținerea și îmbunătățirea stării noastre de sănătate, acționând pe diferite planuri. Ei stimulează sistemul imunitar prin activarea celulelor T și creșterea producției de interleukină 1, substanță ce reglează răspunsul imun. Micșorează riscul de infarct și accident vascular cerebral, datorită faptului că scad nivelul colesterolului, al trigliceridelor și al tensiunii arteriale (specialiștii au constatat că, în comparație cu populația din țările industrializate, incidența infarctului este de 400 de ori mai mică la eschimoși, care se hrănesc cu pește și carne de focă). Stabilizează sistemul nervos, prevenind depresia, anxietatea, chiar și dezechilibrele mai grave (ca tulburarea bipolară) și reduc riscul de Alzheimer. Ajută la fixarea calciului în oase, combat inflamația și durerile articulare, mențin elasticitatea pielii și împiedică declanșarea alergiilor cutanate sau apariția unor afecțiuni de tipul psoriazisului. Sunt incluși în tratamentul bronhopneumopatiei obstructive cronice (BPOC) și favorizează popularea intestinului cu bacterii benefice.
Acizii Omega-3 se găsesc în somon, hering, macrou, ton, sardine, halibut, fructe de mare, păstrăv, ca și în uleiul extras din krill (un crevete minuscul, care trăiește la mari adâncimi în toate oceanele globului). Dintre alimentele de origine vegetală vom aminti aici nucile, semințele de in, cânepă, chia, susan, dovleac, floarea soarelui, boabele de soia, varza kale și cea de Bruxelles, spanacul, salata verde, conopida și diversele uleiuri vegetale (în special cele de in, nuci și rapiță). Alimentația omului modern conduce în general la un deficit de acizi Omega-3, care ar trebui compensat prin administrarea de suplimente. Doza zilnică recomandată de obicei este de 500 miligrame, însă medicul o poate majora, în funcție de problemele pacientului. Totuși ar fi imprudent să depășiți limita de 3 grame pe zi, deoarece s-ar produce o subțiere extremă a sângelui, care ar genera pericolul de hemoragii.