
Ianuarie e luna dietelor de slăbit
• Dacă încă nu v-ați decis cu cine să vă aliați în războiul cu kilogramele sărbătorilor, poate băgați în seamă sugestia noastră, legată de condimentele termogenice •
În planul de slăbit după sărbători un loc important îl ocupă niște condimente cu totul deosebite. Ele au în comun două proprietăţi aflate acum, la vreme de iarnă, la mare preţ: ne feresc de frig, dar în acelaşi timp ne ajută să slăbim. Cum se întâmplă aceasta? Cercetările au arătat că ingredientele termogenice, consumate în mod constant, zi de zi, intensifică circulaţia sângelui, „încălzesc” organismul, activează metabolismul, cresc arderea grăsimilor şi împiedică depunerea lor.
Ardeiul iute

Capsaicina, substanţa prezentă în ardeiul iute, care ne arde gura, de parcă ia foc, ajută şi la combaterea obezităţii. Stimulează metabolismul cu până la 5 la sută şi creşte arderea grăsimilor cu până la 16 la sută. Ea poate ajuta chiar și la contracararea încetinirii metabolismului, care apare de multe ori în timpul regimurilor de slăbit. Prin urmare, mâncați cât mai des ardei iute, pus în ciorbe și în salate. El este disponibil şi sub formă de tinctură sau extract, în farmacii şi plafaruri.
Scorţişoara
Face şi ea parte din condimentele „fierbinți”, şi reglează, totodată, nivelul zahărului din sânge, ceea ce o face un aliat important în lupta împotriva grăsimii. Două lingurițe cu scorțișoară se opăresc cu 500 ml apă clocotită, se amestecă și se lasă o jumătate de oră, în vasul acoperit, apoi se strecoară. Beţi din acest preparat o cană, la care adăugaţi o linguriţă cu miere, dimineaţa, cu jumătate de oră înainte de micul dejun, şi o cană în cursul după amiezii, între mese.
Ghimbirul
Are și el proprietăţi termogenice şi ajută la arderea grăsimilor, stimularea metabolismului, precum şi la scăderea apetitului. Se consumă înainte de fiecare masă o linguriţă cu ghimbir proaspăt mărunţit (rădăcina de ghimbir se spală bine şi se dă pe răzătoarea mică) sau o jumătate de linguriţă cu ghimbir uscat. Se poate consuma şi sub formă de ceai, care se prepară astfel: se taie cam 5 felii subțiri dintr-o rădăcină de ghimbir proaspăt, care se pun la fiert într-o jumătate de litru de apă, se lasă pe foc mic 1-2 minute, apoi se lasă 10 minute la infuzat. Se beau 3 căni pe zi, între mese.
Muştarul

Originar din familia cruciferelor, muştarul este un condiment nelipsit din bucătărie, făcând mai digeste mâncărurile cu carne, dar este, totodată, prin arderile pe care le ațâță, și un ajutor de nădejde în lupta cu frigul şi kilogramele. Seminţele de muştar cresc rata metabolismului cu 25 la sută, ceea ce înseamnă că veţi arde calorii mai eficient. Doar o linguriţă cu seminţe de muştar pe zi vă ajută să ardeţi cu până la 40 de calorii mai mult pe oră.
Piperul
Piperul negru conţine o substanţă numită piperină, care nu numai că îi dă gustul iute, dar ajută, la fel ca prietenul său, muștarul, la arderea grăsimilor într-un ritm mai rapid. Piperul „arde mai multe calorii decât o plimbare pe jos, cu durata de 30 de minute”, spun, în urma un studiu, cercetătorii de la Universitatea din Oklahoma. Consumaţi piper negru adăugat la mâncăruri, dar şi sub formă de ceai.
Rețetă
Ceai de piper negru: puneţi pe foc două căni cu apă. Când apa clocoteşte, adăugaţi 2 linguriţe cu boabe de piper, lăsaţi să dea în 2-3 clocote, apoi puneţi decoctul la infuzat, 10 minute. Ceaiul se bea cât mai cald, cu înghiţituri mici.
Băuturi de evitat

Alcoolul
Frigul de-afară ne face să punem mâna mai des pe-un pahar cu vin sau tărie. Eroare totală, în cazul dietelor de slăbit. Alcoolul are multe calorii și, în unele combinații, și zahăr. Atunci când bem un pahar cu alcool, organismul nostru stochează direct calorii. În plus alcoolul deshidratează și dă metabolismului o lentoare de melc.
Sucurile acidulate
Sunt o altă băutură de evitat. Pline cu zahăr, odată ingerate, dospesc în stomac și ne umflă. Cola, Fanta, Red Bull și tot neamul lor, ridică, pe loc, numărul caloriilor ingerate la 600-800 de kilocalorii. Iată un tabel edificator:
Calorii raportate la 100 ml de băuturi industriale
Coca Cola = 42 kcal
Fanta = 38 kcal
Sprite = 33 kcal
Red Bull = 46 kcal
Berea blondă = 43 kcal
Suc de portocale = 43 kcal
Suc de mere = 46 kcal
Suc de struguri = 66 kcal
Suc de piersici = 74 kcal
Și să nu uităm că paharele sau sticlele în care sunt conținute nu au doar 100 de ml, ci 300-500 ml, deci, conțin între trei și cinci ori mai multe calorii. Nu mai vorbim despre zahăr, care depășește, în medie, de trei ori o linguriță de zahăr tos. Prăpădenie!
Atenție la mesele de la restaurant

Este dovedit de nutriționiști, că atunci când mâncăm la restaurant, avem tendința de a consuma mult mai multe calorii decât în timpul unei mese de acasă. Pur și simplu, pentru că ispitele sunt mult mai numeroase. Însă, odată ce aţi luat decizia să slăbiţi, axaţi-vă pe alimente cu puţine calorii. Mâncați cu moderație și alegeţi carne sau pește la grătar, alături de legume crude sau fierte. Evitaţi sosurile. Un truc simplu şi eficient: nu plecați de acasă cu stomacul gol. Un măr vă va ajuta să mâncați mai puțin la restaurant.