Scorușul de munte (Sorbus aucuparia)

I se mai spune lemn-câinesc, pomul-ursului, scoruj și sorb. Poate fi întâlnit în luminișuri, la margini de pădure sau pe suprafețe unde s-au făcut defrișări. Cu coroana rară și o tulpină ce măsoară între 12 și 20 de metri, nu este tocmai un copac impunător, ci mai degrabă unul nepretențios, care suportă la fel de bine gerul, ca și seceta. Înflorește târziu, din mai până în iulie, iar pe la sfârșitul lunii septembrie, boabele adunate în ciorchini încep să se coloreze într-un roșu aprins, atrăgând păsările ca un magnet. La fel ca alte fructe de pădure, scorușele vor fi mai dulci dacă sunt recoltate după primul îngheț. În cazul când vreți să le feriți de lăcomia zburătoarelor, le puteți culege și congela. Odinioară, când gospodinele dedicau mai mult timp gătitului, iarna, boabele purpurii de scoruș erau uscate și apoi măcinate, iar pulberea era fie amestecată cu făina pentru pâine, fie înmuiată cu apă și mâncată ca un terci. Sucul stors din fructele proaspete conține mai multă vitamina C decât lămâia, deci va întări sistemul imunitar dacă este băut frecvent. În stare crudă, nu se pot consuma decât 5-8 boabe pe zi, căci o cantitate mai mare provoacă diaree. Fierte, în schimb, au efectul contrar și, totodată, reglează funcționarea ficatului și a vezicii biliare.
Ceaiuri pentru diverse probleme de sănătate
* Tulburări gastrointestinale – Turnați 250 ml apă peste 1 linguriță cu frunze de scoruș, infuzați 5 minute și, dacă suferința dvs. se află în faza acută, beți câte o cană de mai multe ori pe zi.
* Afecțiuni reumatice – Puneți în 250 ml apă 1 linguriță cu pulbere de scoruș (amestec din frunze, scoarță și fructe, în părți egale), fierbeți-o 10 minute, apoi strecurați. Decoctul se bea cu înghițituri mici, de-a lungul întregii zile.
* Tuse, scorbut, colici intestinale – Infuzați 15-20 de minute 1 linguriță cu scorușe uscate, în 200 ml apă clocotită, după care strecurați. Se beau 2-3 căni pe zi.
Un compot pe placul sistemului imunitar
Ingrediente: 1 kg scorușe, apă, zahăr de trestie.
Mod de preparare: Spălați fructele, puneți-le într-un vas, turnați apă cât să le acoperiți și fierbeți-le până când devin moi, dar să nu plesnească. Adăugați zahăr după gust și mai dați-le într-un clocot. Compotul se păstrează în borcane bine închise.
Utilizare: Ca adaos la brânzeturi sau la mâncărurile cu carne de vită. O linguriță cu compot pe zi întărește sistemul imunitar.
Băutură pentru bună dispoziție
Ingrediente: 2 pumni cu frunze tinere și flori de scoruș, 1 păstaie de vanilie, 1 l coniac, 150 g zahăr, 150 ml apă.
Mod de preparare: Puneți frunzele și florile într-un borcan, împreună cu păstaia de vanilie, după ce ați crestat-o în lung. Turnați coniacul, apoi închideți borcanul și lăsați-l să stea 14 zile într-un loc călduț, timp în care îl agitați zilnic. La sfârșitul celor două săptămâni, fierbeți 5 minute zahărul în cantitatea de apă indicată și așteptați să se răcească, pe urmă strecurați conținutul borcanului și amestecați-l cu apa îndulcită. Acum puteți pune băutura în sticle. Rețineți că ea are nevoie de o perioadă de maturare de 4-6 săptămâni.
Zâmbrul (Pinus cembra)

Această varietate de pin este una dintre cele mai vechi specii de conifere de pe glob, încă prezentă în Alpi, dar din ce în ce mai rar întâlnită în Carpații noștri, unde crește la altitudini cuprinse între 1200 și 2000 metri. E un copac viguros, rezistent la intemperii, care iubește lumina, dar nu și căldura, preferând de aceea zone unde temperaturile nu urcă prea mult nici în toiul verii. Arbore altruist, el consimte să ne cedeze o parte din energia lui, atunci când avem nevoie. Lemnul de zâmbru, moale și ușor de prelucrat, însă deosebit de durabil, își păstrează aroma specială timp de decenii, iar studiile confirmă că o noapte petrecută într-un pat confecționat din acest material poate liniști inima, domolind un puls prea grăbit. Dar arborele poate face mai mult pentru sănătatea noastră: blochează înmulțirea bacteriilor patogene, curăță sângele, stimulează irigația sangvină, reduce inflamațiile, calmează durerea, favorizează concentrarea, combate insomnia. Uleiul esențial de zâmbru este un remediu util la răceală și gripă, consolidând totodată și echilibrul psihic.
Pernă cu rumeguș pentru un somn odihnitor

Ingrediente: Rumeguș de zâmbru, frunze uscate de roiniță, plantă de sânziană, sunătoare, vinariță, lavandă, verbină.
Pregătire și utilizare: Mărunțiți plantele. Umpleți o pernă de bumbac cu rumegușul și ierburile amintite, în proporție de 3:1. Căldura transmisă de corpul celui adormit determină rumegușul de zâmbru și plantele să-și elibereze aroma, care produce un efect de relaxare profundă. Perna se poate întrebuința timp de un an.
Sirop din conuri pentru afecțiuni respiratorii
Ingrediente: Conuri tinere de zâmbru, zahăr.
Mod de preparare: Culegeți conuri foarte tinere, care nu s-au întărit încă, tăiați-le în bucăți și puneți-le într-un borcan, apoi acoperiți-le cu mult zahăr. Închideți borcanul și așezați-l într-un loc unde să aibă suficientă căldură, fără a fi expus direct la soare. Zilnic va trebui să-l scuturați cu putere, pentru a omogeniza conținutul. După 7-10 zile, veți vedea apărând în borcan un lichid de culoare galben-portocalie. Când conurile plutesc în el și cristalele de zahăr s-au dizolvat complet, siropul e gata. Ținut la frigider, în sticle bine închise, rezistă până la cinci luni.
Utilizare: Se bea cu apă plată sau minerală, ca orice sirop, ori se ia nediluat, ca remediu în viroze, gripe, bronșite, astm și alte afecțiuni ale căilor respiratorii.
Chiparosul (Cupressus sempervirens)

Originar din bazinul Mării Mediterane și nordul Africii, chiparosul este un arbore rășinos cu frunzișul mereu verde. Are o coroană densă și suplă, ce se ridică dreaptă, ca o lumânare de formă cilindrică sau conică, atingând înălțimi de 25-35 de metri. Este un copac longeviv, cu o durată de viață de până la 1000 de ani. Rectitudinea siluetei lui și frunzele niciodată atinse de moarte au impresionat dintotdeauna, ceea ce explică și atributele simbolice pe care le-a dobândit în decursul veacurilor. Leonardo da Vinci l-a reprezentat adesea în picturile sale, văzând în el o misterioasă punte de legătură între pământ și cer. În prezent, îl găsim ca arbore ornamental nu numai în arealul de origine, ci și în țările din centrul și vestul Europei, ca și în cele din Peninsula Balcanică. În România, sunt aclimatizate două soiuri: chiparosul de baltă și chiparosul de California.
Din ramurile de chiparos se obține, prin distilare în aburi, un ulei esențial cu acțiune antiinflamatoare, antioxidantă, analgezică, revigorantă, de tonifiere a vaselor de sânge și întinerire a tenului, ca și de influențare pozitivă a stării de spirit. Uleiul se întrebuințează numai extern, fiind contraindicat femeilor însărcinate, mamelor care alăptează și bolnavilor de epilepsie. Nu se aplică pe piele ca atare, întrucât o poate sensibiliza, provocând roșeață și mâncărimi, ci se diluează cu un ulei vegetal, de preferință bio (ex. cocos, migdale, măsline, floarea-soarelui). Pentru masaje, se combină 5 picături ulei de chiparos cu 10 ml ulei vegetal.
Fumigațiile cu rămurele de chiparos degajă o aromă intensă, care alungă din încăperi țânțarii și celelalte insecte. Pot fi înlocuite cu o lampă de aromaterapie sau cu un difuzor de arome, unde se vor pune în recipientul cu apă 3-4 picături din uleiul de chiparos (sau numai 2-3, adăugând în completare 1-2 picături ulei de tămâie). S-a remarcat un minunat efect de relaxare și reechilibrare emoțională.
Ulei de masaj pentru picioare obosite și grele
Ingrediente: 30 picături ulei esențial de chiparos, 30 picături ulei esențial de wintergreen, 20 ml ulei de dafin, 80 ml ulei de cocos.
Mod de preparare: Se încălzește puțin uleiul de cocos și se amestecă bine cu celelalte ingrediente. Depozitat într-un loc ferit de căldură, își va menține calitățile vreme de 6 luni.
Utilizare: Se aplică pe gambe cu un masaj ușor. Dezinflamează, detensionează mușchii, întărește venele, drenează limfa.
Baie la picioare contra transpirației excesive
Ingrediente: 5 picături ulei eteric de chiparos, 10 picături ulei eteric de grepfruit, 200 g sare gemă.
Mod de preparare: Amestecați toate ingredientele și puneți-le într-un borcan cu capac filetat.
Utilizare: Luați 3 linguri din această sare de baie, dizolvați-le într-un lighean cu apă caldă și țineți picioarele înăuntru, timp de 10-20 de minute.