Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Rețete de slăbit cu plante, fructe și condimente

Foto: Shutterstock – 5

Trăim într-o societate de consum, ceea ce explică numărul mare de persoane su­pra­ponderale. În supermarket-uri găsești tot ce-ți dorește inima – și este foarte greu să reziști acestei avalanșe de tentații. E mult mai comod să cumperi alimente gata preparate, pe care nu trebuie decât să le pui pentru câteva minute în cup­torul cu microunde și așa poți să-ți rezolvi rapid masa de prânz. Numai că un asemenea tip de alimentație duce, în mod inevitabil, la suprapon­deralitate și boală. Apar carențele de vitamine și minerale, se declanșează eventual diabetul, hiper­tensiunea, afecțiunile articulațiilor și multe altele. Păcat, fiindcă este atât de simplu să te păstrezi suplu și sănătos. Iar pentru asta, nu ți se cere să te înfometezi, ci doar să te hrănești corect. Cu o ali­mentație echilibrată, preponderent vegetariană, oricine poate ajunge la greutatea sa ideală. Bine­înțeles, cu condiția să nu abandoneze pe parcurs, ci să rămână consecvent.

Mulți se tem că schimbarea stilului de viață va presupune sacrificii dure și consturi suplimentare, dar se înșeală. Desigur, va trebui ca mai întâi să vă documentați amănunțit, pentru a putea alege în cunoștință de cauză formula care vi se potrivește cel mai bine. Însă din momentul când ați luat o decizie fermă, vă încredințăm că totul va merge „ca pe roate”. Încet dar sigur, surplusul de kilo­grame se va topi, până când veți atinge o greutate corporală optimă. Vă prezentăm mai jos câteva plante care vă pot ajuta.

Un ceai combinat

Puneți laolaltă și amestecați bine câte 25 de grame din următoarele ingrediente: rădăcină de păpădie, scoarță de crușin, frunze de urzică și frunze de mesteacăn. Peste 1 lingură cu vârf, luată din acest mix de plante, turnați 1 litru de apă clo­cotită, după care acoperiți vasul și infuzați 10 mi­nute, Apoi strecurați și păstrați ceaiul într-un ter­mos. Beți întreaga cantitate, pe durata unei zile. Infuzia vă va ajuta să slăbiți.

Psyllium (Plantago psyllium)

De la această plantă (care este una din cele 200 tipuri de pătlagină inventariate de botaniști) se utilizează, în primul rând, semințele, dar une­ori și frunzele. Faimoasa fito­terapeută medievală din secolul XII, călugărița benedictină Hil­degard von Bingen, trata încă de pe atunci constipația, cu semințe de psyllium. Mai târziu, oamenii de știință au descoperit că anu­mite substanțe prezente în frunze acționează sinergic cu cele din semințe, contribuind la pierderea în greutate.

Rețete:

* Tăiate mărunt, frunzele de psyllium pot fi puse în diverse salate.

* O linguriță cu semințe, lăsate timp de 1 oră într-o cană cu puțină apă, se mănâncă înainte de masă, pentru a tempera pofta de mâncare.

* Tărâțele de psyllium, pe care le găsiți în ori­ce magazin naturist, potolesc foamea și în ace­lași timp servesc la curățarea colonului. Se amestecă 1 linguriță într-un pahar cu apă și se bea imediat.

Topinamburul (Helianthus tuberosus)

Originar din America de Nord, unde amerin­dienii îl cultivau din vechime ca plantă alimentară, topinamburul a ajuns în Europa abia în secolul XV. Deși este adesea confundat cu cartoful dulce, el face parte din familia Asteraceae, așadar are cu totul alte rubedenii – printre care se numără, de pildă, floarea-soarelui. Tulpinile și frunzele sunt însilozate și servesc ca furaj pentru animale. Tuberculii se folosesc în special la hrănirea por­cilor, ceea ce explică și denumirea populară de „nap porcesc”. Însă nu există niciun motiv ca să nu beneficiem și noi de gustul plăcut și valoarea lor nutritivă ridicată (de altfel, europenii din vestul și centrul continentului îi includ frecvent în meniu). Planta se poate cultiva în gră­dină, iar tuberculii vor fi recoltați direct de acolo, toamna și pe întreaga durată a iernii, cu condiția ca pământul să nu în­ghețe prea tare.

Pe lângă proteine și minerale, topi­nam­burul conține și câteva sub­stan­țe ce participă la reglarea metabolismului lipi­dic.

Un experiment cu durata de aproape trei luni s-a desfășurat nu de mult la o clinică din Ger­ma­nia. Cercetătorii au constatat că subiecții cărora li se administrase un extract de topinambur realiza­se­ră o scădere a greutății corporale cu 40% mai mare, în comparație cu cei din grupul de control, care primiseră în tot acest timp doar un placebo. Plan­ta este utilizată și în tratamentele homeo­pa­tice drept remediu pentru slăbit. Iar producătorii de supli­mente nutriționale ne-o oferă în diferite forme: pulbere din tuberculi (ex. Pulbere mine­ra­lizată de topinambur – Alimente geriatrice), ta­blete (ex. Topinambur Forte – Plantavorel, Re­digest Plus – Hofigal) sau capsule (ex. Topinam­bur – Hype­ricum Impex).

Din tuberculii cruzi se poate prepara foarte ușor o salată. Deoarece, odată curățați de coajă, ei se oxidează repede, trebuie pregătit mai întâi sosul. Apoi topinamburul se dă pe răzătoare și se ames­tecă în sos. Puteți îmbogăți gustul salatei, adău­gând un morcov și un pătrunjel, mărunțiți pe aceeași răzătoare. Există și o a doua variantă de salată, la fel de simplă, pentru care tuberculii se fierb 20-30 de minute în apă cu puțină sare. După aceea se taie în felii, se mai pun ceapă și puțin părunjel tocate mărunt, ulei și oțet.

Rocoina (Stellaria media)

A fost întrebuințată ca remediu încă din anti­chitate: pe meleagurile noastre, dacii obișnuiau s-o usuce, apoi s-o piseze și s-o amestece cu untură, tratând cu ea rănile și um­flăturile. Astăzi, planta este mai puțin prezentă în fitoterapie. Printre altele, se recomandă a fi inclusă ca adjuvant în dietele de slăbit. Este mai sănătoasă dacă o mâncați crudă, adău­­gată în salate. Dar poate fi consumată și fiartă la aburi, combinată cu o cantitate egală de spanac.

Ceaiul de yerba mate (Ilex paraguaiensis)

Este o infuzie din frunzele arbustului sud-american yerba mate, care conțin aminoacizi, vita­mine (A, C, E, B1), minerale (magneziu, calciu, fier, sodiu, potasiu), polifenoli și o substanță ase­mănătoare cofeinei, numită mateină. Peste o lingură cu frunze se toarnă o cană (250 ml) cu apă clocotită și se lasă la infuzat câteva minute, apoi la răcit. N-ar trebui să îndulciți ceaiul, dacă scopul dvs. este acela de a vă controla greutatea. În mod tradițional, sud-americanii îl beau dintr-un vas frumos decorat, cu un pai metalic. Unii îl reco­mandă cu o jumătate de oră înainte de masă, pentru diminuarea apetitului, iar alții, după masă, deoarece astfel va reține ali­mentele în stomac mai mult timp, prelungind senzația de sațietate. Stimulează digestia prin activarea producției de lichid biliar și sucuri gastrice și are un ușor efect laxativ. Accelerează metabolismul, dând astfel un impuls pro­cesului de ardere a grăsi­milor. Energizează, dar în același timp ajută și la rela­xare. Se poate face o cură de 4 săptămâni, cu 3-4 căni de infuzie pe zi.

Grepfruitul (Citrus paradisi)

Acest fruct cu gust delicios constituie o sursă excelentă de antioxidanți și fibre. Are efect antiin­flamator și de stimulare a metabolismului. Sucul lui este des întâlnit în diete, însă de astă dată noi vă propunem un decoct.

Tăiați un grepfruit în sferturi, puneți cele patru bucăți într-un litru de apă și fierbeți-le la foc mic 1-2 minute. Trageți vasul deoparte și lăsați ceaiul să se răcească. Se beau 2-3 căni pe zi.

Feniculul (Foeniculum vulgare)

Elimină lichidul acumulat în țesuturi, împreună cu toxinele, și stimulează golirea completă a colo­nului, reducând balonările și inflamația intestinală.

Peste 1 lingură cu fenicul proaspăt se toarnă 250 ml de apă clocotită, se acoperă și se lasă la infuzat 10 minute, după care se strecoară. Se beau 2 căni pe zi (dimineața și după-amiaza), timp de 2 săptămâni.

Scorțișoara (Cinnamomum zeylanicum)

Foto: Dreamstime

Sri Lanka, Indonezia și Vietnamul sunt prin­cipalii furnizori de la care europenii își procură astăzi valoroasa mirodenie. Orientalii o folosesc deseori la condimentarea orezului sau a cărnii de miel. La noi, este adăugată mai ales în deserturi și în băuturile calde, ca vinul fiert. Dar, dincolo de întrebuințările culinare, scorțișoara este prețuită și pentru valențele ei terapeutice. Infuzia pe care v-o prezentăm aici activeză metabolismul, contri­buie la reducerea depozitelor de grăsime și la scăderea kilogramelor.

Puneți 1 linguriță cu scorțișoară măcinată în 250 ml de apă clocotită, infuzați 5 minute, apoi strecurați. Se beau 2 ceaiuri pe zi.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian