4 miliarde de la UE, pentru salvarea locurilor de muncă

Comisia Europeană i-a plătit României, la începutul lui decembrie, 3 miliarde de euro, în cadrul instrumentului SURE, a anunțat Executivul comunitar. Acest sprijin sub formă de împrumuturi acordate în condiții avantajoase le permite statelor membre să facă față creșterilor bruște ale cheltuielilor pentru menținerea locurilor de muncă. Mai exact, sprijinul financiar va contribui la acoperirea costurilor legate direct de finanțarea sistemelor naționale de șomaj tehnic și a altor măsuri similare, instituite ca răspuns la pandemia de COVID-19 și destinate inclusiv lucrătorilor independenți.
„Am vești bune pentru România! România poate accesa 3 miliarde de euro în cadrul programului SURE. Asta le spune firmelor sănătoase din România să nu își concedieze angajații, să îi mențină în companie, chiar dacă nu este suficient de lucru, pentru că prin SURE noi vom subvenționa salariile, iar la finalul crizei, când piața își va reveni și în companie există deja personalul calificat, atunci compania poate prelua comenzi. Asta e foarte important pentru a putea supraviețui acestei crize. În total, România va primi 4 miliarde de euro prin SURE. Acum, o primă tranșă, și după ceva vreme, o a doua”, a declarat șefa Executivului European, Ursula von der Leyen, pentru „Radio România”.
Potrivit Comisiei Europene, cu sprijinul financiar acordat zilele acestea, 15 state membre au primit aproximativ 40 de miliarde de euro, în cadrul instrumentului SURE al UE, în perioada cuprinsă între sfârșitul lunii octombrie și sfârșitul lunii noiembrie. Odată ce se vor aloca toate sumele, România va primi 4,1 miliarde de euro, Belgia – 7,8 miliarde de euro, Ungaria – 504 milioane de euro, Portugalia – 5,9 miliarde euro, iar Slovacia – 631 milioane de euro.
România, printre țările cu cel mai mic șomaj din UE
Rata şomajului (definită ca pondere a şomerilor în populaţia activă) a fost de 5,3% în România, în luna octombrie 2020, în creştere cu 0,2 puncte procentuale faţă de cea înregistrată în luna precedentă, respectiv 5,1%, potrivit datelor publicate recent de „Institutul Naţional de Statistică” (INS).
Numărul şomerilor în vârstă de 15-74 ani, estimat pentru luna octombrie a anului 2020, a fost de 477.000 de persoane, în creştere, atât faţă de luna precedentă (455.000 de persoane), cât şi faţă de aceeaşi lună a anului anterior (350.000 de persoane). Pe sexe, rata şomajului la bărbaţi a depăşit-o cu 0,5 puncte procentuale pe cea a femeilor. Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata şomajului a fost estimată la 4,3% pentru luna octombrie 2020.
Cu toate acestea, prin acest procent, de 5,3%, România se află printre statele din Uniunea Europeană cu cea mai scăzută rată a șomajului. La nivelul Uniunii, rata șomajului a fost de 7,6% în octombrie, arată datele publicate de „Oficiul European pentru Statistică” (Eurostat). În rândul celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, în octombrie, cele mai ridicate rate ale șomajului s-au înregistrat în Spania (16,2%), Cipru (10,5%), Lituania (10,4%) și Italia (9,8%), iar cele mai scăzute în Cehia (2,9%), Polonia (3,5%), Malta (3,9%), Olanda (4,3%), Germania (4,5%), Slovenia (4,9%), Belgia (5,1%) și România (5,3%).
Criza COVID-19 este reflectată cât se poate de clar de statisticile Eurostat: comparativ cu octombrie 2019, adică acum exact un an, numărul celor aflați în căutarea unui loc de muncă a urcat cu 2 milioane în Uniunea Europeană, dintre care cei mai mulți (aproape 1,7 milioane) în zona euro. În octombrie, 3,1 milioane de tineri din Uniune nu aveau un loc de muncă. În rândul femeilor din UE, rata șomajului era de 8% în octombrie, în timp ce în rândul bărbaților, rata șomajului era de 7,2% în octombrie.