– Anul 2020 a fost dominat de ştirile având ca subiect pandemia de COVID-19 şi inventarea primelor vaccinuri salvatoare. Dar oamenii de ştiinţă din alte domenii au continuat și ei să lucreze, înregistrând chiar succese răsunătoare. Unele din ele se referă la existența vieții în afara planetei Pământ. Iată o listă cu cele mai importante descoperiri ştiinţifice din 2020 care susţin teorii –
Semnalul radio din Proxima Centauri

În lunile aprilie şi mai 2019 şi la începutul lunii decembrie 2020, oamenii de ştiinţă care lucrează la baza de cercetare „Telescopul Parkes”, din Australia, au înregistrat trei transmisiuni radio, pe frecvenţa de 980 de megahertzi. „Telescopul Parkes” face parte din proiectul „Breakthrough Listen”, în valoare de 100 de milioane de dolari, al cărui scop este acela de a „vâna” semnale radio provenite din surse tehnologice aflate dincolo de Sistemul Solar, iar frecvenţa de 980 de megahertzi este deosebit de semnificativă, deoarece ea nu poate să fie perturbată de semnale provenite de la produse tehnologice realizate de oameni (ne referim aici în primul rând la sateliţii plasaţi de om în jurul Pământului). Mai mult, cele trei transmisiuni s-a descoperit că au avut o sursă unică şi certă: Proxima Centauri, sistemul aflat cel mai aproape de sistemul nostru solar, adică la 4,2 ani-lumină distanţă de Terra. Evident, cercetătorii sunt încă prudenţi: mai întâi vor să elimine posibilitatea ca semnalele să fi fost doar nişte accidente cauzate de o cometă sau de un nor de hidrogen. Însă entuziasmul este foarte mare, întrucât datele colectate până în prezent înclină balanţa în mod clar către realitatea unui semnal radio deliberat transmis de o civilizaţie-vecină.
Norii planetei Venus oferă condiții de viață
În luna septembrie 2020, comunitatea ştiinţifică a fost cuprinsă de freamătul anticipativ al unei alte descoperiri de importanţă majoră: au fost identificate date care indică posibilitatea ca în norii care „învelesc” planeta Venus să se găsească forme de viaţă! Mai exact, s-a constatat că în norii dimprejurul lui Venus se află particule de fosfină, un gaz rar şi adesea otrăvitor, care pe Terra este asociat cu prezenţa organismelor vii. Venus este o planetă care „oferă” condiţii teribil de diferite de cele de pe Pământ: la suprafaţa ei, temperaturile şi presiunile sunt imposibile, iar norii lui Venus nu sunt albi și pufoşi, ci sunt… nori de acid sulfuric! Cele mai recente observații aparțin unei echipe internaţionale de cercetare, care a apelat atât la „Telescopul James Clerk Maxwell” din Hawaii, cât şi la radiotelescopul interferometric amplasat în deşertul Atacama, din Chile, la o altitudine de 5.100 de metri faţă de nivelul mării. Cercetătorii au identificat prezenţa fosfinei într-un strat de nori venusieni dintr-o zonă unde temperatura şi presiunea sunt foarte asemănătoare cu cele de pe Pământ! Coroborând această informaţie cu aceea că există numeroase bacterii terestre despre care se ştie de multă vreme că sunt capabile să reziste şi să se reproducă în condiţii climatice extrem de dure, se ajunge la concluzia că viaţa ar putea să înflorească şi pe Venus!
„Oumuamua”, o cometă sau o sondă extraterestră?

Cu doi ani în urmă, oamenii de ştiinţă au observat un obiect ciudat, în formă de trabuc, dar unul de foarte mari dimensiuni şi care înaintează prin sistemul nostru solar. În urma observaţiilor iniţiale, s-a considerat că entitatea, botezată Oumuamua, este o cometă interstelară expulzată din proximitatea unei alte stele. Însă, în 2020, s-a constatat ceva uimitor: „Oumuamua” a început să accelereze, exact aşa cum se întâmplă în cazul navelor cu propulsie motorizată, iar cercetătorii nu ştiu de ce anume e determinată această accelerare. Avi Loeb, astrofizician la Harvard University, a propus o teorie revoluţionară: Oumuamua este, de fapt, o sondă extraterestră, propulsată de o velă reflectivă – o „bucată” de material compozit, cu grosime milimetrică, menită să determine creşterea vitezei unei nave spaţiale sub influenţa presiunii de radiaţie a luminii. Noutăți colosale!
Înregistrări cu OZN-uri declasificate
În aprilie 2020, Marina Americană a declasificat mai multe înregistrări video, realizate de un număr de piloţi americani cu aparatura de la bordul avioanelor, înregistrări care arată clar apariția unor aeronave ciudate, complet lipsite de aripi, ce se deplasează cu viteze hipersonice şi execută manevre imposibil de reprodus cu tehnica terestră cunoscută în prezent. În acelaşi timp, pe piaţa media au apărut mai multe documentare pe tema OZN-urilor, în care piloţi implicaţi în astfel de întâlniri şi-au povestit experienţele. Înregistrările video desecretizate au fost analizate de numeroşi specialişti din mai multe domenii, inclusiv de tehnicieni de imagine, care au concluzionat că ele sunt absolut autentice.
Lumi oceanice în Calea Lactee
„Lumile oceanice” din Sistemul Solar, adică acele lumi care au cantităţi mari de apă la suprafaţă sau imediat sub suprafaţă, sunt surprinzător de numeroase. Pământul este o astfel de lume, dar şi una dintre lunile lui Jupiter, botezată „Europa”, se pare că deţine oceane vaste sub suprafaţa îngheţată, în vreme ce unul din sateliţii naturali ai lui Saturn, numit „Enceladus”, are gheizere ce erup constant. Tocmai din aceste motive, comunitatea ştiinţifică pregăteşte mai multe proiecte pentru decada 2030, menite să trimită sonde pe aceste două luni, prin intermediul cărora să investigheze dacă, în cazul lor, apa înseamnă şi prezenţa unor organisme vii. În privinţa „lumilor oceanice” din afara Sistemului Solar, dar din interiorul Căii Lactee, presupunerile încep să fie susţinute de date din ce în ce mai numeroase. Într-un studiu publicat în iunie 2020, s-a anunţat că echipe pluridisciplinare din mai multe ţări au analizat cincizeci şi trei de exoplanete, cam de aceeaşi mărime cu Terra, studiindu-le dimensiunile, densităţile, orbitele, temperaturile de suprafaţă, masele şi distanţele la care se află faţă de „soarele” lor. Concluzia la care s-a ajuns este că aproximativ un sfert dintre ele prezintă condiţii propice pentru susţinerea unor cantităţi semnificative de apă, deci ar putea să se încadreze în categoria „lumilor oceanice”. Ceea ce sugerează că „lumile oceanice” ar putea să fie surprinzător de comune şi la nivelul Căii Lactee.
Microorganisme terestre care „respiră” hidrogen
Făpturile de pe Pământ au nevoie de oxigen ca să supravieţuiască. Asta o ştie toată lumea! Însă oxigenul e ceva foarte rar în univers. Mai exact, conform celor mai recente calcule, el nu reprezintă decât 0,1% din masa totală a universului! În schimb, hidrogen se găseşte din belşug – în proporţie de 92% – , iar heliul e şi el destul de bine reprezentat – în proporţie de 7%. De altfel, multe planete, inclusiv giganţi gazoşi precum Jupiter şi Saturn, sunt constituite în cea mai mare parte tocmai din aceste elemente uşoare. În mai 2020, o echipă de cercetători a luat bacteria E. coli (o bacterie care se găseşte în stomacul şi în intestinele multor animale, inclusiv în cele ale oamenilor) şi o drojdie normală (ciuperca folosită pentru dospirea pâinii sau pentru fermentarea berii) şi le-a supus mai multor teste, ca să vadă dacă ele supravieţuiesc şi se multiplică şi în alte medii decât cele „normale”. Se ştia deja că aceste microorganisme, cât şi altele similare, sunt capabile să reziste în medii lipsite de oxigen, însă acum s-a constatat că ele sunt capabile să crească şi în medii constituite din hidrogen pur şi din heliu pur! Atât doar că s-au dezvoltat într-un ritm mai lent. Descoperirea aceasta este extrem de importantă şi ea ne arată că, atunci când căutăm viaţă extraterestră, e bine să luăm în considerare şi locuri care nu sunt identice cu Terra din punctul de vedere al condiţiilor de viaţă.
Și împrejurul unei găuri negre ar putea să existe viață
Când caută viaţă extraterestră, cei mai mulţi dintre oamenii de ştiinţă se rezumă la ceea ce le e familiar: la planete cu dimensiunea Pământului, care orbitează stele asemenea Soarelui. Însă, cel puţin în teorie, viaţa ar putea să existe şi în condiţii „mai exotice”: de pildă, pe o planetă care înconjoară şi e încălzită de o gaură neagră! La prima vedere, un astfel de scenariu pare absurd! Dar, contrar „legendelor” populare, găurile negre nu se „ocupă” doar cu a absorbi tot ce ajunge în proximitatea lor. Orbitele stabile gravitaţional sunt posibile, iar lumina provenită de la radiaţia cosmică „de fundal” – o relicvă a universului timpuriu, care e prezentă în întreg spaţiul cosmic şi care are o temperatură aproximativă de zero absolut – ar fi încălzită odată ce ar începe să fie atrasă spre interiorul găurii negre. Conform unui studiu publicat în martie 2020 şi realizat de o echipă de cercetători pluridisciplinară, „mecanismul” acesta ar furniza suficientă căldură şi energie pentru organismele care s-ar dezvolta într-un mediu atât de… bizar.
China a deschis cel mai mare radiotelescop din lume pentru uzul cercetătorilor de pe întregul glob

Pe 1 decembrie 2020, faimosul şi uriaşul radiotelescop al Observatorului Arecibo, din Puerto Rico, s-a prăbuşit în totalitate. Dezastrul a fost generat de două cabluri enorme, care s-au desprins şi au căzut – unul în august şi celălalt în noiembrie – peste „farfuria” gigantică a instrumentului. Radiotelescopul din Arecibo avea o importanţă incomensurabilă pentru siguranţa umanităţii: practic, vreme de peste o jumătate de secol, el a fost singurul instrument de pe Pământ capabil să monitorizeze spaţiul şi să ne avertizeze din timp asupra potenţialelor pericole, precum asteroizii sau meteoriţii care se îndreptau către Terra pe o rută de coliziune directă. Prin dispariţia radiotelescopului din Arecibo, care va fi dezafectat, nu reconstruit (cum s-a sperat o vreme), umanitatea a rămas extrem de vulnerabilă. Din fericire, în 2016, China a terminat de construit cel mai mare radiotelescop cu apertură unică din lume, FAST („Five-Hundred-Meter Aperture Spherical Telescope”), pe care l-a pus în funcţiune în ianuarie 2020. Acesta se găseşte în Pingtang, în provincia Guizhou, într-o regiune împădurită şi foarte slab populată, unde, pe o distanţă de 5 kilometri de jur-împrejurul instrumentului, a fost instituită o „zonă de tăcere radio”, adică telefoanele mobile şi calculatoarele de orice tip nu sunt permise. Şi, tot din fericire, la finele lui 2020, China a anunţat că a decis ca FAST să fie deschis pentru uzul cercetătorilor din întreaga lume. Începând din această lună, ianuarie 2021, oamenii de ştiinţă de pretutindeni pot să-şi depună solicitările pentru utilizarea radiotelescopului chinez.
Cu „farfuria” lui uriaşă, cu diametrul de 500 de metri, FAST nu este doar mai mare decât defunctul radiotelescop din Arecibo, dar este şi de trei ori mai sensibil! În plus, el foloseşte mai multe antene şi receptoare ca să detecteze unde radio emise de surse din cosmos, adică de stele, galaxii, găuri negre şi, potenţial, de alte civilizaţii. De asemenea, FAST are posibilitatea să şi transmită semnale radio, ba chiar şi să reflecte lumina radio (undele radio sunt unde electromagnetice, deci luminoase, doar că noi nu putem să le vedem cu ochiul liber) provenită de la obiecte din sistemul solar (de exemplu, de la planete), ca să vadă ce informaţii „se întorc”. De asemenea, cu ajutorul lui FAST, cercetătorii vor putea să exploreze şi lumi extraterestre – aşa cum odinioară făceau cu ajutorul radiotelescopului din Arecibo – şi să caute semne de viaţă provenite de la E.T. Experimentul realizat la Arecibo, în 1974, în cadrul programului SETI („Search for ExtraTerrestrial Intelligence”) a devenit legendar (până şi Hollywood-ul a exploatat această poveste, punând pe piaţă mai multe filme cu acest subiect, dintre care cel mai interesant şi mai emoţionant a fost „Contact” (1997), în regia lui Robert Zemeckis, cu Jodie Foster, Matthew McConaughey şi David Morse în rolurile principale): cercetătorii au lansat un mesaj radio interstelar către clusterul globular M13, în speranţa că vor primi confirmarea existenţei vieţii extraterestre inteligente. Unul dintre autorii mesajului a fost Carl Sagan, celebrul astronom şi comunicator ştiinţific, datorită căruia, în esenţă, radioastronomia şi Observatorul Arecibo au intrat în cultura populară. Ca picanterie, să remarcăm că filmul „Contact” s-a bazat pe un roman scris de acelaşi Carl Sagan, care şi-a modelat personajul principal, cercetătoarea Eleanor Arroway, interpretată în film de Jodie Foster, după Grote Reber şi John Kraus, doi pionieri ai radioastronomiei din anii 1930 şi 1940, dar şi după Jill Cornell Tarter, şefa „Centrului pentru Cercetări SETI”, pe care, în 2002, reputata revistă Discover a declarat-o „una dintre cele 50 cele mai importante femei din domeniul ştiinţelor” din întreaga istorie cunoscută a umanităţii! De asemenea, Carl Sagan a fost şi co-producător al filmului, şi consultant ştiinţific. Din păcate, Sagan a murit în timpul filmărilor, astfel că nu a mai apucat să se bucure de succesul uriaş al producţiei.