– La fel ca vinul, sunt tot mai bune, pe măsură ce se învechesc –
CONSTIPAȚIE
Semințe de pătlagină

În Italia, semințele de pătlagină sunt tot atât de cunoscute drept remediu împotriva constipației, ca semințele de in la noi. Ele conțin mucilagii care, în contact cu apa, își măresc mult volumul. Ajunse în intestin, înmoaie materiile fecale și le fac mai voluminoase.
Mod de utilizare: Înghițiți câte o linguriță (cam cinci grame) de semințe de pătlagină, minimum o dată și maximum de trei ori pe zi, cu unul sau două pahare de apă. Consumați multe lichide pe toată durata zilei.
Riscuri și efecte secundare: Contraindicate copiilor sub 12 ani și persoanelor cu alergie la semințele de pătlagină, celor cu obstrucții de tranzit intestinal, precum și cu forme grave de diabet.
DURERI ARTICULARE LA GENUNCHI
Cataplasmă cu semințe de schinduf
Întrebuințate extern, semințele de schinduf au acțiune antiinflamatoare și analgezică.
Mod de utilizare: 50 grame de semințe de schinduf se fierb cinci minute într-un sfert de litru de apă. Se obține un terci, care se întinde pe o pânză de in. Îl puteți folosi, după cum doriți, atât fierbinte, cât și rece. Dacă simțiți nevoia de căldură – cum se întâmplă în cazul artrozei –, puneți cataplasma în jurul genunchiului cât de fierbinte o puteți suporta. Dacă însă aveți o senzație de fierbințeală în genunchi – ca, de pildă, la artrită –, folosiți cataplasma rece. Pentru aceasta, lăsați mai întâi terciul să se răcească la temperatura camerei, apoi țineți un timp cataplasma în frigider (nu în congelator).
Riscuri și efecte secundare: Îndepărtați imediat cataplasma, dacă vi se irită pielea și apar mâncărimi sau usturimi.
DURERI DE CAP
Presopunctură cu ulei de mentă
Presopunctura face parte din metodele terapeutice ale medicinei tradiționale chineze. Combinată cu întrebuințarea uleiului de mentă sau a balsamului aromat, ea poate fi un mijloc eficace de combatere a durerilor de cap. Studiile au demonstrat că ambele remedii, aplicate pe tâmple și între sprâncene, pot diminua durerile de cap cauzate de stres.
Mod de utilizare: Ungeți degetele arătătoare și mijlocii cu puțin ulei de mentă ori balsam. Apoi masați-vă ambele tâmple cu mișcări circulare, apăsând ușor, timp de unul până la cinci minute, după care vă spălați bine degetele.
Riscuri și efecte secundare: Evitați ca ochii și mucoasele să vină în contact cu uleiul eteric. Nu folosiți uleiul sau balsamul la sugari și copii mici, deoarece la această vârstă inspirarea vaporilor și a mirosurilor puternice poate declanșa stări similare cu cele astmatice.
GREȚURI
Presopunctură
Stimularea punctului (numit Pericard 6) dintre cele două tendoane flexoare ale degetelor, ce pot fi palpate pe antebraț, reduce grețurile și senzațiile de vomă. Deși nu s-a găsit o explicație medicală, studiile atestă eficacitatea procedurii contra grețurilor din timpul sarcinii, ca și a celor postoperatorii.
Mod de utilizare: Punctul se află cam la trei degete mai sus de încheietura mâinii, pe partea interioară a antebrațului. Găsiți-l și stimulați-l cu o apăsare ușoară a degetului.
NEFRITĂ ȘI CISTITĂ
Ceai de splinuță

Infuzia de splinuță are o acțiune antimicrobiană, combate inflamațiile și stimulează funcțiile renale.
Mod de utilizare: Turnați 150 mililitri de apă clocotită peste 3 până la 5 grame de splinuță și lăsați să infuzeze două minute. Se bea de trei ori pe zi câte o cană.
Riscuri și efecte secundare: În timpul curei nu beți cafea sau ceai negru, fiindcă ele vă irită rinichii și vezica urinară.
Macerat din frunze de strugurii-ursului
Frunzele de strugurii-ursului au acțiune antibacteriană, dar sunt mai puțin eficiente atunci când urina este acidă, deoarece arbutina conținută în ele are nevoie de un mediu alcalin, pentru a se descompune în zahăr și hidrochinonă, aceasta din urmă fiind substanța bactericidă. Vă puteți determina gradul de aciditate al urinei cu ajutorul unei hârtii indicatoare de pH. Dacă valoarea pH-ului este mai mică de șapte, urina se consideră acidă.
Mod de utilizare: Peste o linguriță sau două de frunze de strugurii-ursului se toarnă un sfert de litru de apă și se lasă la macerat între 12 și 24 de ore. Nu fierbeți, pentru că temperatura ridicată face să treacă în apă tananți și substanțe aperitiv-amare, care sunt iritante. Amestecați din când în când. La sfârșit, strecurați și încălziți puțin. Se beau două-trei căni zilnic.
Riscuri și efecte secundare: Iritarea mucoasei gastrice. Nu folosiți maceratul mai mult de o săptămână și maximum de cinci ori pe an. Nu se administrează în timpul sarcinii și în perioada de alăptare, nici la copiii sub 12 ani. N-ar trebui să-l ia nici bolnavii de inimă, deoarece el amplifică acțiunea glicozidelor. Acestea sunt substanțele active din medicamentele cu care se tratează insuficiența cardiacă. Pacienților respectivi maceratul le poate provoca aritmii.
NEPLĂCERI GASTRO- INTESTINALE
Menta are o acțiune antispastică asupra tractului gastrointestinal și stimulează secreția de bilă.
Mod de utilizare: Turnați cam 150 mililitri de apă clocotită peste o lingură (1,5 grame) de frunze de mentă proaspete sau uscate, lăsați să infuzeze 10-15 minute și strecurați. Se beau două-trei căni, repartizate pe toată durata zilei.
Riscuri și efecte secundare: Cardiacii sunt sfătuiți să nu depășească în nici un caz cantitatea indicată, de două sau trei căni zilnic.
OTITĂ MEDIE
Săculeț cu ceapă
Remediul se recomandă îndeosebi copiilor cu otită medie.
Mod de utilizare: Tăiați ceapa mărunt, apoi înfășurați-o într-o pânză și striviți-o, până când lasă zeamă. Puneți săculețul pentru două-trei ore pe urechea bolnavă. Dacă pungulița va fi încălzită puțin, efectul va fi și mai puternic.
Riscuri și efecte secundare: Limitați-vă la aplicarea externă. Medicii vă avertizează să nu picurați zeama de ceapă direct în ureche.
PIELE USCATĂ
Baie cu lapte și ulei

Baia curăță porțiunile de piele aspră, care apoi nu mai ustură și se vindecă mai repede.
Mod de utilizare: Amestecați un litru de lapte cu o cană de ulei alimentar și turnați-le în apa din cadă.
Ulei de migdale și lămâie
Mod de utilizare: Combinați aproximativ 50 mililitri de ulei de migdale cu o linguriță de zeamă de lămâie. După baie, masați-vă cu acest amestec pielea încă umedă.