Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

RODICA CULCER despre… „Cu unele excepții, semnalele date de noii miniștri sunt bune”

– În răstimpul care a trecut de la numirea Gu­vernului Cîțu, câțiva dintre noii miniștri și-au anunțat public, prin intermediul presei și al tele­viziunii, programele. Cum vi se par? Reprezintă ele un progres, o speranță de bine, ați remarcat anume pe cineva?

– Planurile pot fi bune – și unele sunt – dar pro­blema esențială a guvernului Cîțu este reforma de fond, pornind de la demontarea multiplelor caracatițe care parazitează administrația și care au zădărnicit până acum orice tentativă de reformă. Premierul Cîțu și vicepremierul Dan Barna s-au declarat deciși să elimine risipa realizată prin instituții și organizații-căpușă sau prin supradimensionarea aparatului bu­getar, dar vor rezista ei presiunilor venite din partea privilegiaților, adică a paraziților bugetari? Deocam­dată nu știm nimic despre planurile privind reforma unor domenii dificile – administrația, sistemul de pensii și salarizarea bugetarilor. Vedem doar cum bâj­bâie ministrul Muncii, Raluca Turcan. Nu vom ig­nora însă semnalele bune date de noii miniștri Cătălin Dru­lă (Transporturi), Claudiu Năsui (Economie), sau Tanczos Barna (Mediu), care avansează planuri în­drăznețe, cum este planul ministrului Economiei de a scuti de impozite salariul minim, sau proiectul mi­nistrului Tanczos privind recuperarea ambalajelor și decizia anunțată de a fundamenta măsurile de redu­cere a poluării pe studii științifice. Un semnal po­zitiv remarcabil a fost și memorandumul guver­namental pen­tru desființarea secției speciale (SIIJ) și angaja­men­tul privind remedierea legilor justiției. În sfârșit, se pare că ministrul de Interne, Lucian Bode, ar putea să nu fie prizonierul mafiei din poliție și din MAI, cum a fost predecesorul său. Mai sunt însă arii ex­tin­se ale activității guvernamentale dominate încă de in­certitudine. De fapt, guvernul Cîțu pare că încearcă să pună un petic nou pe o haină veche. Știm din Evan­­ghelie că nu aceasta este soluția, ci înlo­cui­rea hainei vechi cu una nouă. E o sarcină grea pentru o coa­liție eterogenă, al cărei principal partid este ră­vășit de o sângeroasă luptă pentru putere. Optimis­mul nostru, dacă îl dorim cu tot dinadinsul, nu poate fi deci decât moderat.

– Cazul Navalnîi a stârnit o adevărată revoluție în Rusia. Masele de protestatari care ies în stradă sunt un spectacol la care nu ne-am fi așteptat sub dictatura lui Putin. Cum vedeți evoluția eve­ni­men­telor? Va ceda „țarul roșu”? E de bine sau e de rău?

– Manifestații de amploare împotriva lui Putin au mai fost în Federația Rusă, mai ales în 2011-2012, le­gate de acuzațiile de fraudare a alegerilor, iar susținerea de care s-au bucurat contestatarii din partea guvernelor occidentale, mai ales din partea SUA, a dus la declanșarea războiului hibrid pe care Putin îl duce acum împotriva civilizației occidentale. Recentele manifestații ale opoziției impresionează mai ales prin faptul că au acoperit aproape tot terito­riul Rusiei, de la Moscova și Sankt Petersburg, până la Vladivostok, iar demonstranții nu s-au lăsat intimi­dați de represiunea sălbatică din partea poliției. Ele semnalează faptul că revenirea în Rusia a lui Alexei Navalnîi creează o problemă aproape imposibil de rezolvat pentru Vladimir Putin: fie îl eliberează pe Na­valnîi și declanșează un măcel al opoziției, spe­rând să-l blocheze, fie îl condamnă la închisoare pe termen lung, poate chiar îl asasinează, cum a tot încercat (nu degeaba a avertizat opozantul rus că nu are intenția să se sinucidă în detenție), și încearcă din nou să-i manipuleze și să-i divizeze pe liderii occi­den­tali, întotdeauna deschiși la compromisuri cu Kremlinul în schimbul unor avantaje economice. Riscul variantei dure este ca martirizarea lui Navalnîi să ducă la radicalizarea opoziției astfel încât Putin să nu o poată anihila fără a risca un război civil. Ecuația fi­ind complicată, predicțiile sunt hazardate. Vedem totuși că UE este decisă să îl apere pe Navalnîi, iar noul președinte al SUA, Joe Biden, a ridicat proble­ma opozantului rus în prima sa discuție telefonică cu Putin. Liderii totalitari însă nu prea știu și nici nu prea pot să cedeze. Singurul punct luminos din acest tablou este faptul că opoziția din Rusia are un lider cre­dibil, care nu îi lasă lui Putin nicio ieșire com­patibilă cu logica sa de lider totalitar. Așadar, „e de bine”!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian