– Din ce cauză afectează atât de mulți oameni, care sunt terapiile cele mai eficiente și ce rol joacă în alergii intestinul –
„150 milioane de oameni suferă de un tip sau altul de alergie”

O plimbare prin natura abia trezită din somnul lung al iernii, câteva minute de hârjoană cu cățelușul vecinilor sau „păcatul” de a gusta din prăjiturelele cu nucă aduse la birou de o colegă – asemenea situații banale din viața de fiecare zi pot deveni problematice pentru alergici. La începutul secolului trecut, alergia era încă o afecțiune rar întâlnită, dar în ultimele decenii, situația s-a schimbat dramatic. Academia Europeană de Alergologie și Imunologie Clinică (EAACI) informează că aceasta este cea mai frecventă dintre bolile cronice prezente pe continentul european, unde peste 150 milioane de oameni suferă de un tip sau altul de alergie cronică, 20% dintre ei prezentând chiar o formă debilitantă, care le compromite grav calitatea vieții (de pildă, astm sever sau anafilaxie). Cifrele capătă o nuanță și mai sumbră, dacă adăugăm că 25% dintre pacienți sunt copii de vârstă școlară. Numărul celor ce se confruntă cu alergii alimentare s-a dublat comparativ cu statisticile de acum zece ani, depășind 17 milioane la nivel european și 220 milioane la scară globală. Potrivit estimărilor, în 2025, deci într-un viitor foarte apropiat, jumătate din populația continentului nostru va manifesta simptome de alergie. Iar specialiștii sunt îngrijorați de faptul că ele par să se agraveze – și tendința are toate șansele să se mențină, în special în ceea ce privește sensibilitatea la polen: „Din cauza schimbărilor climatice, perioada de înflorire a vegetației începe mai devreme și durează mai mult. Pacienții au acum simptome mai intense decât în trecut și, de asemenea, apar mai des alergii alimentare (de exemplu, la nuci și la fructe cu semințe mici), care se asociază cu cele respiratorii, ajungându-se astfel la alergii încrucișate.”
Un factor agravant: poluarea
Aerul respirat de locuitorii orașelor este în permanență încărcat de gaze nocive, ca oxizii de azot și monoxidul de carbon, provenite din traficul rutier, sau dioxidul de sulf, ce are ca principale surse procesele industriale și sistemele de încălzire utilizate de populație. Și microparticulele în suspensie pot accentua simptomatologia, îndeosebi la astmatici, la pacienții cu așa-numita „febră a fânului” (rinită alergică) și neurodermită. De aceea sunt atât de importante conservarea și extinderea spațiilor verzi, acești plămâni ai aglomerărilor urbane, iar ele vor constitui mereu un subiect de dispută între ecologiști și rechinii imobiliari. Dar și calitatea aerului din interiorul locuinței lasă adesea de dorit. Aerisirea insuficientă a încăperilor favorizează acumularea de substanțe chimice cu efect iritant pentru mucoasele căilor respiratorii. Și expunerea la fumul de țigară este periculoasă, în special pentru copiii mici, pe care îi predispune la dezvoltarea ulterioară a unei alergii respiratorii. La rândul ei, umiditatea excesivă creează de asemenea condiții pentru apariția mucegaiului și înmulțirea bacteriilor patogene.
Mecanismele alergiei

Termenul de „alergie” este de fapt o acoladă ce reunește o serie întreagă de patologii, care au drept trăsătură comună o reacție de apărare disproporționată a organismului față de substanțe în realitate inofensive. În mod normal, sistemul imunitar își îndeplinește misiunea de paznic, descoperind rapid agenții patogeni (antigenii), bacterii și viruși strecurați din exterior, identificându-i ca musafiri nepoftiți. Răspunsul imun la aceste substanțe necunoscute constă în producerea de anticorpi specifici și distrugerea antigenilor de către limfocite. La persoanele alergice, procesul este similar, cu deosebirea că sistemul lor imun etichetează drept ostile diverse proteine absolut nevătămătoare și păstrează această informație eronată.
Unii oameni au o predispoziție către manifestări de tip alergic (termenul medical este „atopie”), însă ea poate rămâne latentă până la sfârșitul vieții. Riscul de a dezvolta o boală alergică este de 10-15% la o persoană fără antecedente familiale, de 30% când unul din părinți este alergic și de 40-80% dacă ambii părinți suferă de alergie. Declicul poate fi produs de o sumă de factori externi sau interni. Printre cei dintâi se regăsesc poluarea mediului, temperaturile extreme, radiațiile electromagnetice, nucleare sau geopatogene, aditivii chimici și conservanții din alimente, ca și abuzul de medicamente sau cosmetice. Ca factori interni, acționează diversele tulburări din organism: neurologice, endocrine, respiratorii, cardiovasculare etc. O poziție specială în această categorie îi revine stresului. Când cineva trăiește o experiență neplăcută în legătură cu o substanță sau un aliment, sistemul său imunitar le va respinge ulterior, percepându-le (în mod fals) ca pe o amenințare. De exemplu, dacă alăptarea este stresantă pentru sugar, consecința ar putea fi o intoleranță la lactoză.
Peste 20.000 de alergeni

Cercetătorii au inventariat până în prezent peste 20.000 de alergeni (substanțe care pot determina reacții alergice). Ei se află, de pildă, în grăuncioarele de polen, excrementele și cuticula chitinoasă ale acarienilor, detergenți, saliva câinilor, părul animalelor de companie, veninul unor insecte și anumite alimente. La persoanele cu un teren atopic, contactul cu ele poate provoca salve de strănuturi, prurit, lăcrimare, obstrucție nazală sau secreții apoase, dar și erupții cutanate, inflamarea mucoasei bucale, greață și vărsături. În cazuri extreme, se ajunge la șoc anafilactic, cu risc de stop cardiorespirator.
Ponderea principalilor alergeni – 15% polen, 7-10% acarieni, 10% păr și epitelii de animale, 7% detergenți și cosmetice, 5% alimente, 0,8-5% venin de insecte, 1-3% parfumuri.
De ce trebuie luată în serios alergia
Cercetătorii n-au reușit până în prezent să găsească o explicație satisfăcătoare a faptului că sistemul imunitar al unor oameni tinde să reacționeze nejustificat și uneori cu intensitate extremă în raport cu anumite substanțe, dar există un punct asupra căruia ei au căzut unanim de acord: „Nu este permis ca alergia să fie ignorată sau minimalizată, căci nu discutăm aici doar despre o limitare a calității vieții unui bolnav și a rezistenței lui la efort. În lipsa unui tratament, sistemul imunitar va continua să avanseze în direcția greșită, acționând mereu în virtutea informației că trebuie să se mobilizeze cu și mai multă forță. Astfel, pe termen lung, afecțiunea se va extinde.” De exemplu, o persoană afectată de alergie respiratorie la polen va dezvolta o așa-numită alergie încrucișată, adică va începe să reacționeze în același mod la anumite alimente sau substanțe. Așa devine posibil ca unui alergic la polenul de mesteacăn să-i apară inflamații în cavitatea bucală atunci când mănâncă mere. Cazul este citat într-un raport al Academiei Americane de Alergologie și Imunologie, alături de alte combinații observate de specialiști: sensibilizarea la fructe de mare a unor alergici la acarieni sau reactivitatea alergenică la ouă, lapte de vacă și nuci a unor copii cu dermatită atopică.
Un pericol și mai mare îl reprezintă trecerea afecțiunii pe un palier mai profund. Conform evaluărilor OMS, 60-80% dintre rinitele alergice netratate conduc, mai devreme sau mai târziu, la astm bronșic. Totodată, numeroși bolnavi sunt predispuși să dezvolte eczeme, sinuzită, infecții la urechi sau plămâni, polipi nazali și sinusali. Polipii se prezintă ca o inflamație cronică, în formă de ciorchine, a mucoasei nazale ori sinusale. Ei limitează fluxul respirator și, din acest motiv, sunt de regulă îndepărtați printr-o intervenție chirurgicală endoscopică.
Variantele terapeutice disponibile
Evitarea alergenului

Cea dintâi măsură dictată de logică este evitarea consecventă a alergenului ce reprezintă sursa neplăcerilor. De pildă, unele alimente vor fi excluse din meniu sau cosmeticele întrebuințate până în acel moment vor fi înlocuite cu altele, fără parfum. Alergicilor la polen le vine însă mai greu să se protejeze și poate că nu este lipsit de interes să aflăm că multora dintre ei li s-a făcut de către medic recomandarea de a purta mască la ieșirea din casă – iar asta se întâmpla cu mult înainte să se fi auzit de Covid și de „dictatura sanitară”. În cazul când alergenul nu poate fi evitat, se prescriu medicamente pentru atenuarea simptomelor, totuși, singura metodă de tratament care atacă răul la rădăcină este desensibilizarea.
Desensibilizarea alergică (sau imunoterapia)
Constă într-un proces de reeducare a sistemului imunitar, care trebuie deprins treptat să tolereze acele substanțe cu care acum poartă un război inutil. Aceasta se realizează prin administrarea la intervale regulate a unor doze de vaccin antialergic, care cresc progresiv, până se ajunge la o doză constantă, ce va fi menținută timp de 3-5 ani, cât durează tratamentul. Primele îmbunătățiri se fac observate, de obicei, abia după 6 sau 12 luni. La sfârșitul terapiei, simptomele sunt semnificativ reduse pentru mulți ani (chiar și 15 sau 20), sau dispar definitiv.
Desensibilizarea se poate face fie prin injecții subcutanate, fie prin intermediul unor picături introduse în gură și ținute sub limbă timp de 2 minute, dimineața, pe stomacul gol. Varianta sublinguală este mai comodă pentru pacient, care o poate practica la domiciliu. Actualmente se află în studiu o a treia modalitate de tratament, imunoterapia intraganglionară, la care serul se injectează în ganglionii limfatici. Experimentele s-au soldat până acum cu rezultate deosebit de promițătoare: nivelul anticorpilor a înregistrat mult mai rapid o scădere vizibilă.
Rolul intestinului în alergie

O parte importantă a sistemului de autoapărare al corpului nostru se află în intestin. Flora intestinală, compusă din miliarde de bacterii, viruși și ciuperci, joacă un rol esențial: ne antrenează permanent imunitatea, protejându-ne împotriva agenților patogeni. Iar studiile arată că, în același timp, reduce și riscul de apariție a unei alergii. Din păcate, ea a suferit modificări drastice, din cauza stilului nostru de viață nesănătos. Cercetătorii afirmă că anumite bacterii din compoziția florei intestinale au dispărut pentru totdeauna și că aceasta ar putea să explice prevalența în creștere a bolilor alergice.
În opinia specialiștilor, premisele unei viitoare îmbolnăviri se creează încă din primii ani sau chiar luni de viață. De aceea se recomandă, în scop profilactic, o perioadă de alăptare de patru luni, deoarece laptele matern conține nutrienți de însemnătate vitală pentru bacteriile ce ne populează intestinul, deci influențează nemijlocit structura florei. Bebelușii născuți prin cezariană și cei cărora li s-au administrat antibiotice prezintă un risc mai mare de a deveni alergici. Nu trebuie pierdută din vedere nici diversificarea progresivă a alimentației. Multă vreme s-a crezut că este bine ca, în copilărie, să se evite contactul cu potențialii alergeni. Astăzi, dimpotrivă, medicii alergologi sunt de părere că alimentația bebelușilor trebuie îmbogățită treptat, introducându-se pe rând diverse alimente, pe cât posibil, chiar paralel cu alăptarea. Astfel, sistemul imunitar va învăța că acele substanțe sunt inofensive. Cu atât mai mult, asemenea preocupări sunt necesare la vârsta adultă. S-ar cuveni ca fiecare dintre noi să aibă grijă ca bacteriile folositoare să se simtă bine în intestinul său. Pentru aceasta, să consumăm cât mai puține alimente procesate, fiindcă ele sunt în general lipsite de valoare nutritivă. În schimb, să mâncăm cereale integrale, nuci, varză murată și alte alimente fermentate, precum și uleiuri nerafinate, ca acelea de măsline și dovleac. Și să limităm cantitativ grăsimile animale, zahărul, făina albă și alcoolul. Un sfat bun nu doar pentru alergici…
Vezi și: https://www.formula-as.ro/2021/04/19/acum-zboara-polenul-ce-ne-ajuta/