Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

RODICA CULCER despre… „Românii ar trebui să se bucure că o concetățeană a lor conduce Parchetul European”

– Depunerea Planului Național de Redre­sa­re și Reziliență (PNRR) la Bruxelles a des­chis discuția despre reformele cerute de Uni­unea Europeană, printre care se numără și reforma sistemului de pensii, aflat în difi­cul­tate cam peste tot în lume. Să ne așteptăm la creș­terea vârstei de pensionare, eliminarea pen­sionării anticipate, modificarea sistemului de pensii speciale? Ce se va întâmpla cu Pilo­nul II? Din toată zvonistica ultimelor zile, cu ce cer­­titudini rămânem?

– Nu putem cunoaște forma finală a noii legi a pensiilor, dar sigur în ea se vor regăsi, într-o for­mă sau alta, toate măsurile pe care le-ați men­­­ționat, inclusiv întărirea Pilonului II. În­tr-ade­văr, sistemul de pensii în forma sa actuală în­tâmpină probleme de finanțare și în țările dez­voltate, datorită creșterii speranței de viață, datorate îmbunătățirii nivelului de trai și a asis­tenței medicale, dublate de scăderea natalității. Cu alte cuvinte, sunt prea puțini oameni activi care plătesc asigurările sociale necesare achitării pensiilor. Și la noi, raportul dintre pensionari și populația activă a ajuns aproape de nivelul ca­tas­trofal de 1:1, ceea ce face necesare împrumu­turi masive din partea statului, pentru a finanța sistemul de pensii. Numărul de pensionari a spo­rit nejustificat, prin pensionarea unor cate­gorii de oameni la 42-44 de ani, nivelul atins de pensiile necorelate cu contributivitatea a cres­cut astronomic (mai ales cele ale magistraților), și, ceea ce este crucial, populația activă a scăzut dramatic, datorită migrației masive a forței de muncă, fenomen generat de corupție și de ine­chi­tățile patronate de politicieni în ultimii trei­zeci de ani. Tot politicienilor le revine acum sarcina de a corecta sistemul aberant pe care ei l-au creat și l-au adus în prag de colaps. Cu cât au fost mai nesăbuiți în trecut, cu atât mai re­ticenți sunt ei acum, încercând să le corecteze, pentru că măsurile de corecție nu pot fi populare și nici nu pot evita categorii de care politicienii se tem să se atingă – precum polițiștii sau ma­gis­trații. De aceea, guvernanții bâjbâie și evită răspunsuri tranșante. O reformă a sistemului de pensii, așadar, ar trebui să facă parte dintr-o reformă de sistem, care să includă anticorupția. Adică dintr-un proiect de țară, pe care la Bucu­rești, din păcate, nu are cine să-l scrie.

– Ziua de 1 iunie marchează începutul man­­­­datului Laurei Codruța Kovesi în fruntea Par­chetului European. Ce înseamnă acest mo­ment pentru România și cum poate in­flu­ența situația internă din țară?

– Românii ar trebui să se bucure că o con­cetățeană a lor a fost promovată în fruntea unei instituții atât de importante, cu sarcina de a face pionierat în eradicarea corupției la nivelul UE. Nu toți românii se vor bucura, însă. Oamenii po­litici, care, deschis sau voalat, au dorit să scape de doamna Kovesi se vor îngrozi, pentru că partidele au corupția înscrisă în codul genetic. Nici actuala coaliție nu este mult mai brează de­cât PSD, inamicul nr. 1 al DNA. UDMR a fost și a rămas fidelă filozofiei demolatoare a lui Florin Iordache, iar PNL are atâtea schelete corupte prin dulapuri, încât nu are cum să se bucure de un impuls dat anticorupției, la nivel eu­ropean. Aici este buba: niciunul din com­pe­titorii pentru conducerea PNL, Cîțu și Orban, nu vorbesc de justiție sau de anticorupție. Aces­tea par cuvinte interzise în partid, iar legea pen­tru desființarea SIIJ trenează în Parlament, acu­mulând un amendament anti-reformist după al­tul. Problema PNL, PSD și UDMR este însă că doamna Kovesi nu mai poate fi revocată du­pă bunul plac al penalilor, pentru că nu mai de­pin­de de politica românească. Guvernul va fi obli­gat la prudență, iar clientela partidelor va fi tristă. Adică, va fi ceva mai bine pentru cetățeni, și ce­va mai greu pentru politicieni. Exact așa cum tre­buie să fie.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian