– În România există peste două milioane și jumătate de pacienți cu acest diagnostic –
Este cea mai frecventă dintre patologiile digestive. Afectează circa 20% din populația globului, de două ori mai multe femei decât bărbați, iar bolnavii sunt, în marea lor majoritate, persoane care n-au împlinit încă 50 de ani. În România există peste două milioane și jumătate de pacienți cu acest diagnostic, însă specialiștii gastroenterologi sunt de părere că suferinzii ar fi în realitate mult mai mulți, doar că nu sunt declarați ca atare și deci nu figurează în evidențele medicale. Din două motive: pe de-o parte, pentru că evită să se prezinte la o consultație, deoarece li se pare penibil să bată la ușa unui doctor, ca să discute cu el despre diaree și vomă – iar pe de alta, fiindcă sindromul de colon iritabil este o afecțiune dificil de identificat, căci se manifestă prin simptome ce nu-i aparțin în exclusivitate. De pildă, durerile abdominale pe care le provoacă ar putea să semnaleze în același timp o serie de alte boli: gastrită, ulcer gastric, calculi la vezica biliară sau chiar o infecție în zona genitală. Pe lângă durere, care apare și se accentuează concomitent cu modificarea consistenței materiilor fecale și a numărului de scaune, colonul iritabil mai produce și balonări, acumulare de gaze în intestin și evacuarea lor necontrolată, nevoia urgentă de defecație, senzația de defecație incompletă, alternanța episoadelor de diaree și constipație, prezența mucusului în scaun, atenuarea sau dispariția durerii după defecație, senzația de greață sau vomă. Dar manifestări similare se întâlnesc și în intoleranța la lactoză sau gluten, ca și în boala Crohn sau în cancerul rectal, din care cauză medicul nu poate formula un diagnostic credibil decât prin excluderea celorlalte afecțiuni posibile. În acest scop, el are nevoie de un set de analize de sânge (care pot pune în evidență o anemie sau valorile crescute ale unor indici inflamatori, ca VSH, fibrinogenul, proteina C reactivă), precum și de o sumă de explorări imagistice. Printre acestea din urmă se numără: ecografia abdominală (care va verifica nu starea de sănătate a intestinului, ci a unor organe anexe ale aparatului digestiv, ca pancreasul și colecistul), colonoscopia (investigația de bază, ce permite vizualizarea nemijlocită a mucoasei intestinale, cu prelevarea probelor de țesut necesare examenului histopatologic) și sigmoidoscopia (inspectarea minim invazivă a ultimei porțiuni a colonului, în vederea depistării unor eventuale ulcerații sau proliferări anormale de țesut, ca polipii și formațiunile tumorale). În final, după ce s-au îndepărtat suspiciunile legate de existența unor boli mai grave, se reține diagnosticul de colon iritabil, ca unică variantă valabilă. Și mai trebuie adăugat un ultim amănunt: parcă pentru a duce deruta până la capăt, această afecțiune versatilă alege uneori să se manifeste inclusiv prin simptome ce nu țin de sfera digestivă, cum ar fi durerile de cap, tulburările de somn, oboseala cronică, anxietatea sau depresia.
Cauze sau factori declanșatori
Cauzele propriu-zise nu se cunosc, specialiștii au reușit să descopere doar o serie de factori declanșatori care acționează, probabil, pe fondul unei predispoziții genetice. Unul dintre ei este consumul de alimente ce conțin substanțe agresive pentru mucoasa intestinală, de exemplu lactoză, fructoză, sorbitol sau xilitol. Tulburările de tranzit apar și în momentul când intervin dereglări în comunicarea permanentă dintre intestin și creier: se întâmplă câteodată ca, de la „pupitrul de comandă” al sistemului nervos, să pornească un răspuns disproporționat la semnalele primite din abdomen. Atunci, contracțiile mușchilor din pereții intestinali care asigură deplasarea alimentelor de-a lungul tractului digestiv își pierd ritmul normal, devenind neregulate și necoordonate. Dacă sunt prea energice, ele provoacă diaree, gaze și balonări, iar în cazul când nu mai au forța necesară, colonul se lenevește și apare constipația. Motilitatea intestinului este influențată și de fluctuațiile hormonale. Există femei care au probleme digestive, mai ales în zilele ce preced menstruația, deoarece în perioada respectivă crește producția de progesteron, iar acest hormon afectează peristaltismul intestinal.
O cauză deosebit de importantă este alterarea florei intestinale. De cele mai multe ori, ea constituie o repercusiune a tratamentelor cu antibiotice, care distrug și bacteriile indispensabile digestiei, odată cu cele nocive. Dar și administrarea prelungită de medicamente antiacide creează dezechilibre în structura populației bacteriene a intestinului. În ce privește laxativele, ne aflăm în fața unui paradox: inițial, se recurge la ele pentru a stimula defecația, însă administrarea lor excesivă slăbește musculatura colonului, ducând în ultimă instanță la constipație, deci la un rezultat contrar celui scontat. De asemenea, sedentarismul și stresul contribuie masiv la declanșarea tulburărilor digestive, însă dat fiind că efectele lor distructive sunt (pe drept cuvânt) atât de des invocate în discuțiile publice pe teme de sănătate, nu vom zăbovi aici asupra lor.
Numeroși pacienți diagnosticați cu colon iritabil suferă simultan și de sindromul intestinului permeabil. Pe lângă rolul său esențial în digestie și în evacuarea reziduurilor, intestinul funcționează și ca o barieră de apărare împotriva unor substanțe nocive ce ar putea pătrunde în organism. În mod obișnuit, mucoasa lui este semipermeabilă, filtrează și lasă să treacă în sânge numai substanțele utile. În anumite situații însă, permeabilitatea peretelui intestinal crește dincolo de limitele admise, astfel încât el nu mai reține particulele alimentare nedigerate, microbii și toxinele eliberate de ei, iar deversarea lor în sânge provoacă reacția sistemului imunitar, generând atât o inflamație în interiorul intestinului, cât și un proces inflamator general, care deschide calea către o multitudine de boli degenerative. Permeabilitatea anormală a mucoasei intestinale este atât de strâns legată de sindromul colonului iritabil, încât specialiștii nu pot afirma cu certitudine dacă ea reprezintă un factor declanșator sau mai curând o consecință a lui.
Opțiuni de tratament
Nu se poate spune că sindromul de colon iritabil ar fi o afecțiune gravă în sine, însă el compromite dramatic calitatea vieții pacienților. În afară de aceasta, lipsa unui tratament adecvat va permite și apariția complicațiilor – unele dintre ele, însoțite la rândul lor de dureri, așa cum sunt hemoroizii și fisurile anale. Diareea cronică poate duce, la un moment dat, la deshidratare și dezechilibre electrolitice, iar malabsorbția intestinală pregătește terenul pentru declanșarea unei avitaminoze sau anemii.
În primul rând, este necesară o adaptare a meniului în scopul atenuării simptomelor, astfel încât suferinzii să le poată controla mai bine. Cercetătorii de la Universitatea Monash din Melbourne au identificat un grup de carbohidrați care sunt tolerați fără probleme de oamenii sănătoși, dar într-un colon iritabil fermentează, dând naștere la gaze, balonări și inflamații. În traducere, denumirea completă a respectivei categorii de substanțe este „oligozaharide, dizaharide, monozaharide și polioli fermentabili”, iar în limba engleză, pe scurt, FODMAP. Pornind de la această observație, specialiștii au elaborat dieta Low FODMAP, care interzice, temporar, consumul alimentelor cu conținut ridicat de FODMAP, urmând ca ulterior ele să fie reintroduse treptat. Lista cuprinde alimente interzise: ceapa, prazul, usturoiul, mazărea, sfecla, majoritatea soiurilor de ciuperci, merele, perele, cireșele, prunele, piersicile, nectarinele, caisele, pepenele roșu, mango, bananele bine coapte, fructele uscate, laptele, iaurtul, smântâna, brânzeturile proaspete, înghețata, laptele de soia, fasolea uscată, lintea, năutul, carnea marinată sau preparată cu adaos de alimente bogate în FODMAP (ex. cârnații cu usturoi), produsele din grâu, secară și orz, mierea, fructoza, siropul de agave, siropul de porumb, melasa, îndulcitorii artificiali (sorbitol, manitol, xylitol, maltitol), fisticul, nucile caju, cantitățile mari de ulei și grăsime. Alimente permise: roșiile, cartofii, ardeii grași roșii, castraveții, salata verde, morcovii, păstârnacul, țelina, ciupercile pleurotus; varza, vinetele, fasolea verde și dovleceii, doar în porții de maximum 75 g; strugurii, căpșunile, kiwi, portocalele, mandarinele, clementinele, bananele cu coaja verde, brânzeturile tari, maturate (ex. feta, parmezan), laptele sau iaurtul fără lactoză, untul, laptele vegetal, produsele din orez, mălai, hrișcă, mei, quinoa, fulgii de ovăz (50 g), carnea de pasăre, pește, vită, porc, ouăle, nucile, arahidele, semințele de floarea soarelui, dovleac, susan și cânepă, migdalele (nu mai mult de 10), semințele de in (1 lingură), zahărul în cantități minime, siropul de arțar, îndulcitorul de ștevie. (Alte informații, îndrumări și chiar rețete găsiți la www.low-fodmap.ro).
De asemenea, pacienții cu colon iritabil sunt sfătuiți să se hidrateze corespunzător, să facă suficientă mișcare și să evite stresul. De un real folos le pot fi curele cu argilă, probioticele (cu un număr cât mai mare de tulpini bacteriene) și suplimentele pe bază de fibre (care îmbunătățesc tranzitul și elimină toxinele). Medicii prescriu de regulă antispastice, antidiareice, laxative (dar pe acestea numai la nevoie și pentru scurt timp), iar în cazurile severe, antidepresive.
Intestinul – oglinda sufletului
Nici o altă parte a corpului nostru nu este atât de sensibilă la influențele psihice și nu răspunde la ele cu o asemenea rapiditate precum intestinul. De aceea, prima regulă enunțată de gastroenterologi sună astfel: „Pacienții ar trebui, înainte de toate, să-și păstreze calmul.” În ultima vreme, câteva studii clinice au confirmat eficiența programelor de yoga, ca și a tehnicii de relaxare MBSR (reducerea stresului prin metoda Mindfulness) în ameliorarea durerilor abdominale, a balonărilor, diareei și constipației, ceea ce i-a convins pe unii medici să le includă în tratamentul sindromului de colon iritabil.
Rezultate încurajatoare s-au obținut și cu utilizarea hipnozei clinice. Medicul britanic Roland Valori a folosit metoda la 100 de persoane ce sufereau de afecțiunea amintită. Ulterior, 40% dintre ele au declarat că simptomele dispăruseră complet, iar alte 50% au recunoscut că disconfortul intestinal li se ameliorase considerabil. Psihologii de la Universitatea din Utrecht au experimentat cu 354 de adulți (între 18 și 65 de ani), aflați în evidențele a 11 spitale din Olanda. Cu jumătate din ei au efectuat sesiuni de grup de două ori pe săptămână, iar cu ceilalți – sesiuni individuale de 45 de minute. După 3 luni de terapie, s-au constatat ameliorări semnificative la 33% dintre cei incluși în hipnoza de grup și la 40% din ceilalți. În cadrul unui studiu realizat la Manchester, s-a aplicat hipnoterapia la 200 de bolnavi, care au participat la 12 ședințe cu durata de o oră. 71% din ei au beneficiat de îmbunătățiri substanțiale în funcționarea sistemului lor digestiv, iar efectele pozitive s-au menținut încă 6 ani după încheierea demersului terapeutic.
Există și posibilitatea ca pacienții să învețe metoda în 10 lecții, instruiți de un terapeut cu experiență, iar apoi să practice autohipnoza la ei acasă, zilnic, cu ajutorul unui CD, care le induce starea de relaxare profundă, facilitându-le comunicarea cu subconștientul și activând forța de regenerare a propriului corp.
Ce-i de făcut, când v-ați balonat
Ajutați flora intestinală
Alimentele cu probiotice introduc în intestin bacterii folositoare, capabile să asigure desfășurarea normală a proceselor digestive. Din această categorie de alimente fac parte: iaurtul natur, kefirul, brânza de vaci fermentată, varza murată, măslinele păstrate în saramură, castraveții murați, microalgele (chlorella și spirulina), ciocolata neagră, kombucha, supa japoneză miso (din alge marine fierte și soia fermentată), tempeh (un înlocuitor de carne pe bază de soia fermentată, originar din Indonezia) și preparatul coreean kimchi (conține varză murată, ghimbir, ardei iute și ceapă). Amidonul rezistent (ce poate fi obținut din surse ca leguminoase, cereale integrale, mălai, banane verzi) și anumite fibre, cum sunt inulina (prezentă în anghinare, topinambur, cicoare și ceapă) sau pectina (se găsește mai ales în roșii, mere, fructe de pădure) oferă hrana necesară bacteriilor prietenoase din flora intestinală, favorizând înmulțirea lor. Doze mari de fibre furnizează și unele suplimente, de exemplu: fibre din tărâțe de psyllium (Solgar, Bio-Fiber), sfeclă de zahăr și citrice (Pharma Nord, Fibre), ovăz (Cosmopharm). Ibutin-Gelsectan, produs de Galenica, este un gel special, cu proteină de mazăre și extract din sâmburi de struguri, care protejează mucoasa intestinală și îi menține integritatea, astfel încât ea își poate îndeplini corect rolul de barieră, procesând corespunzător antigenii.
Apelați la plantele medicinale
Pentru un efect mai bun, utilizați combinații de plante: mentă și chimen contra balonării și crampelor, anason și fenicul, pentru liniștirea colonului. Dacă fitoterapia nu dă rezultatele dorite, puteți recurge și la un antispastic cu bromură de butilscopolamină, de pildă Buscopan, Scobusal sau Bysimin. Rețineți însă că, spre deosebire de tratamentele cu plante, administrarea medicamentelor de sinteză nu este permisă pe termen lung.
Folosiți compresele și masajele
Împachetările și compresele cu ulei de chimen ameliorează eficient balonările acute și crampele. Iar dacă suferiți de constipație, vă va fi de folos un masaj zilnic, executat cu mișcări de netezire sau frământare a abdomenului, iar ca „lubrifiant” vă recomandăm uleiul eteric de sunătoare. Nu omiteți nici procedurile tradiționale de relaxare a intestinului, ca aplicarea de ventuze sau masajul reflexogen.
Faceți cât mai multă mișcare
Sportul practicat cu consecvență stimulează activitatea diferitelor componente ale tractului digestiv, datorită faptului că asigură o mai bună irigare cu sânge a organelor. Totodată, exercițiul fizic contribuie la multiplicarea și diversificarea microorganismelor intestinale utile, deci, creează condiții prielnice și pentru apariția unor tulpini bacteriene ce participă la digerarea grăsimilor, dându-ne astfel o mână de ajutor la reducerea indicelui de masă corporală. Și nu în ultimul rând, mișcarea consolidează rezistența la stres.
Evitați stresul
Psihicul exercită o influență decisivă asupra sănătății intestinului. S-a dovedit că stresul favorizează în mod deosebit declanșarea sindromului de colon iritabil. Pentru a-l ține sub control, testați și alegeți-vă una din numeroasele tehnici de relaxare care vă stau la dispoziție, cum ar fi: antrenamentul autogen, meditația, hipnoza clinică sau Qigong. Și extractele din plante, în primul rând cele de passiflora (floarea pasiunii) pot liniști sistemul nervos. Dintre preparatele românești și străine care includ în formula lor această plantă medicinală, vom aminti aici câteva: Passiflora (Dacia Plant), Serenis – passiflora, sunătoare, tei, roiniță, isop (Herbagetica), Neurexan – passiflora, ovăz (Heel), Sedativ natural cu passiflora și valeriană (Dr. Hart).
Atenție, urgență medicală!
Dacă durerile abdominale apar brusc, sunt violente și se prezintă într-o formă cu care n-ați mai avut de-a face, acesta trebuie să fie pentru dvs. un semnal de alarmă. În cazul când ele se asociază și cu unele din simptomele enumerate mai jos, luați neîntârziat legătura cu un medic: – tahicardie – dispnee – tensiune arterială scăzută – febră recurentă – diaree persistentă sau vărsături – sânge în scaun sau în urină – tulburări de micțiune, de pildă un jet urinar mai slab sau întrerupt – dureri abdominale mai puternice în timpul nopții – apariția bruscă a unor crampe și colici intense – senzație pronunțată de greață sau vomă – retenția scaunului – abdomen dur și extrem de sensibil la palpare.